Cât costă întreținerea unui câine
*următoarele rânduri sunt dedicate celor care nu au în viața lor un animal de companie și doresc să cumpere sau să adopte un câine. Dacă te numeri printre ei, câteva aspecte din ceea ce vei regăsi aici te vor ajuta să iei decizia potrivită. 🙂
Te-ai întrebat vreodată cât costă întreținerea unui câine? Probabil, în mare parte, știi de ce are nevoie acesta pentru a crește mare, sănătos, frumos și educat. Dar ai pus pe hârtie cheltuielile, ți-ai făcut socotelile, cam cât ar trebui să decartezi lunar pentru prietenul tău blănos timp de 10 – 15 ani sau, Doamne-ajută, chiar mai mult?
Hai să îți spun ceva nu tocmai plăcut: în cazul în care nu știai deja, multe dintre animale de companie sunt abandonate din cauză că oamenii lor sunt depăși de cheltuielile cu întreținerea lor. Nu știu la ce să se aștepte atunci când cumpără/adoptă un câine (la fel de bine poate fi vorba și despre o pisică) și, la un moment dat, compleșiți de cheltuieli – unde mai pui că acum e și inflația în floare – renunță la animal. În cele mai fericite cazuri, acesta va ajunge pe la rude sau prieteni, dar nu puține sunt cazurile când tocmai acești căței abandonați îngroașă numărul celor din adăposturi. Trist și, din păcate, adevărat!
M-am gândit că te poate ajuta o listă cu cheltuieli pe care le vei face pentru câinele tău lună de lună pentru tot restul vieții sale. Unele dintre ele nu sunt constante, cum ar fi școlarizarea (a.k.a. ședințele de dresaj cu un instructor calificat), cheltuielile cu cazarea când fie îl lași la pet-hotel, fie îl iei cu tine, achiziția de accesorii, etc. Însă pe altele le vei bifa frecvent: cumpărarea hranei și a recompenselor, vizitele la medicul veterinar pentru vaccinări/deparazitări și controale periodice, suplimente alimentare, produse de igienă și de îngrijire a pielii/părului.
Așadar, costul deținerii unui câine înseamnă mai mult decât cheltuiala cu mâncarea. Din păcate, după cum notam și mai sus, mulți oameni nu își iau timp pentru a calcula bugetul pentru un câine mai înainte de a-l cumpăra, iar asta duce la apariția problemelor. Îți poți permite un câine? Vezi care sunt limitele financiare ale familiei tale mai înainte de lua câinele! Practic, acest este primul pas în a deveni omul responsabil al unui câine fericit. E adevărat că există modalități de a economisi bani în funcție de alegerile pe care le faci. Printre factorii care contribuie la acestea se numără talia și vârsta câinelui tău, regiunea în care locuiești, propriul stil de viață și nevoile individuale ale câinelui tău.
Cuprins
Investiția inițială
Începem cu aceasta pentru că și achiziționarea unui câine implică o cheltuială, asta dacă nu alegi să adopți un exemplar dintr-un adăpost. Sincer, sfatul meu către adopție se îndreptă, căci aceste suflete minunate – părăsite, abandonate sau născute pe stradă – merită din plin un cămin plin de iubire. La o simplă căutare pe Google îți vor apărea o mulțime de site-uri de adopții ale unor Asociații sau ONG-uri care te pot îndruma ce să faci ca să adopți un câine. Probabil că sunt și aici ceva costuri, însă mult mai reduse comparativ cu cele ale cumpărării unui câine de rasă, cu pedigree.
În această situație, când îți dorești un câine dintr-o rasă anume am o mare rugăminte: să ocolești anunțurile de pe olx sau de pe alte site-uri care provin de la înmulțitorii de duzină, care cresc și înmulțesc câini pe bandă rulantă și apoi îi vând la prețuri ridicate. Ca să înțelegi pe deplin rugămintea mea, citește articolul ”De unde cumperi un câine? Nu de la înmulțitori”
Ideal este să îți îndrepți atenția către o canisă înregistrată la Asociația Chinologică Română, o canisă care crește rasa pe care ți-o dorești. Intră pe site-ul ach.ro pentru mai multe detalii și îndrumări. Ce trebuie să ai în vedere dacă-ți dorești un câine de rasă cu pedigree, din părinți campioni, este că trebuie să scoți din buzunar câteva sute sau poate chiar mii de euro. Dar acesta este un subiect separat, despre care voi scrie cu altă ocazie. Acum doar te-am pus în temă ca să știi la ce să te aștepți. 😉
Cât costă întreținerea unui câine – Vizitele la medicul veterinar
Buuuun! Ai cumpărat/adoptat puiul mult dorit. Ce urmează? Prima vizită la cabinetul medicului veterinar pentru control și vaccinări, carnet de sănătate, microcipare, deparazitări, etc. Este extraordinar să găsești un medic veterinar cu care să rezonezi, care să te asculte și să te ghideze corespunzător mai ales dacă nu ai mai avut până acum animale de companie. Caută un medic empatic, de la care să primești sfaturi potrivite, care să se comporte frumos cu câinele și, la nevoie, să-l trateze cu maximă seriozitate.
Cât privește tarifele la cabinet, în mare, iată la ce să te aștepți:
- O consultație generală: aproximativ 100 lei;
- Deparazitare internă: între 30 – 50 lei;
- Vaccinări: între 60 – 150 lei;
- Tratamente injectabile (la nevoie): între 50 – 200 lei;
- Eliberare carnet de sănătate: 30 – 40 lei;
- Eliberare pașaport: 100 lei;
- Microcipare: 100 – 150 lei;
- Servicii de toaletare (tăiat unghii, curățat ochi/urechi, vidare glande perianale): între 30 – 100 lei;
- Ecografii: între 100 – 250 lei;
- Analize sânge/urină: între 50 și 400 lei.
Cheltuielile cu medicul veterinar pot fi lunare, dacă alegi să mergi cu câinele la cabinet pentru toaletare, de exemplu, trimestriale – pentru deparazitări, anuale – pentru vaccinarea polivalentă și antirabică și pentru efectuarea unui control general care poate implica analize de sânge și o ecografie. Odată cu înaintarea în vârstă a câinelui, controalele se vor intensifica, la fel și cheltuielile. De asemenea, trebuie să iei în calcul și situația în care ai un câine fără drept de montă și trebuie sterilizat/castrat. Aici, costurile diferă în funcție de sex, dar și de talia exemplarului. De exemplu, sterilizarea unei cățele de talie mare, cu o greutate cuprinsă între 15 și 30 kg poate fi undeva peste 1000 lei, în timp ce castrarea unui mascul de talie mică, poate fi circa 600 – 700 lei.
În vreme ce anumite cheltuieli le vei face o singură dată (carnet de sănătate, pașaport, microcip, sterilizare/castrare) și te vor costa între 1000 și 1300 lei, anual va trebui să bifezi circa trei – patru deparazitări interne și externe, vaccin antirabil, vaccin polivalent, un set de analize de sânge. Estimez ca o valoare minimă, de bază, atenție!, de scos anual din buzunar pentru vizitele la veterinar suma de 1000 lei. Repet: este cea mai mică dintre cheltuielile posibile, atunci când câinele nu are probleme de sănătate și îl duci la cabinet doar pentru deparazitare, vaccinări, analize/control de rutină.
Cât costă întreținerea unui câine – Cheltuieli cu hrana și recompensele
Pentru a avea un câine sănătos toată viața, este indicat să îl hrănești cu un tip de hrană de calitate superioară, adaptat nevoilor nutriționale specifice vârstei, taliei sale, eventualelor probleme medicale, etc. În pet-shop-uri, dar și magazine online precum Emag, Maxipet sau Animax găsești zeci de tipuri de hrană pentru căței, important este să cumperi ceva bun pentru câinele tău. Prețurile variază în funcție de brand, bineînțeles. Ca o estimare generală, pe lună poți cheltui 200 și 400 lei pentru hrana câinelui tău.
Iată trei dintre cele mai renumite brand-uri de hrană pentru câini (click pe fiecare foto în parte pentru preț, disponibilitate & info suplimentare):
De asemenea, când vine vorba de recompense și aici piața este foarte generoasă. Dacă i-ai cumpăra în fiecare săptămână o pungă de Smart Bones Beef Bones, de exemplu, pe lună ai cheltui încă 110 lei. De ce ai nevoie de recompense? Acestea pot fi folosite cu succes în procesul de educație, câinele primind câte una de fiecare dată când execută o comandă sau un truc. Dar pentru asta aș recomanda să fie folosite recompensele 8in1 Meaty Treats (1 pungă/săptămână * 25 lei * 4 săptămâni = 100 lei/lună).
Ca să închei și cu acest capitol, aș zice să ai pregătă suma de 300 – 500 lei/lună pentru hrană și recompense.
Castroane pentru hrană și apă
Câinele are nevoie de propriile castroane pentru mâncare și apă, castroane care, părerea mea, ar trebui schimbate anual, căci majoritatea materialelor tind să se deterioreze cu timpul și să devină un magnet pentru bacterii. Îți las mai jos câteva sugestii ca să-ți faci o idee cam ce să alegi și care ar fi prețurile:
Cât costă întreținerea unui câine
Estimarea mea este că, dacă vrei să iei un lucru de calitate, ar trebui să scoți din buzunar în jur de 100 – 150 lei pentru castroane (aici am inclus și un castron pliabil pe care să-l iei cu tine când ieși cu câinele la plimbare pentru a-i oferi apă ori de câte ori este necesar).
Citește și: Cele mai bune hrănitoare automate pentru câini și pisici
Consumabile
Aici intră soluțiile de curățat murdăria lăsată în urmă de câinele tău și covorașele absorbante de care vei avea nevoie în primele luni, până când schema de vaccinare va fi completă și îl vei putea scoate afară ca să-și facă nevoile. Cele mai cool soluții ale momentului sunt cele de la Nature`s Miracle despre care am scris pe scurt aici – Elimină cu succes petele și mirosul de urină, iar covorașe găsești la prețuri rezonabile pe Emag: MaxiPack Covorașe Super Absorbante (30 bucăți) – 58 lei.
Culcuș
Ei bine, asta nu este o investiție pe care să faci lunar, nici măcar anual, deși va fi cazul dacă ai un prieten mai stricător. Pentru că va avea nevoie de un loc de odihnă numai și numai al lui îi poți cumpăra un culcuș special pentru el, că e perniță sau coș, tu alegi. Iată câteva opțiuni decente ca preț:
Zgardă + ham + lesă
Zgarda, hamul și lesa sunt de nelipsit și trebuie achiziționate în dublu exemplar, ca să ai mereu un plan de rezervă dacă vreuna dintre ele se strică sau se rupe. Sfatul meu este să cumperi din start ceva de calitate. Bineînțeles, în primul an din viața puiului probabil vei cumpăra mai multe, căci puiul e în creștere și va avea nevoie. Iată un model de ham care mie mi-au plăcut și pe care l-am folosit ani de zile pentru Nosy (click pe foto pentru preț):
De asemenea, nu ar fi rău să cumperi și o lesă retractabilă care să-i ofere celui mai bun prieten libertate de mișcare, iar tu să-l poți controla în mod eficient.
Nu strică nici un ID tag, chiar dacă prietenul tău este microcipat, un ID care să conțină numele său și numărul tău de telefon. Prețurile acestora sunt rezonabile, găsești la 20 -30 de lei modele simpatice, ușor de personalizat.
Cât costă întreținerea unui câine – Jucării
Aici depinde de câinele tău ce jucării preferă, căci sunt câini care se joacă cu o minge și nu mai vor să vadă altceva (deci ai scăpat ieftin) și câini care adoră jucăriile interactive, jucăriile inteligente, iar acestea costă ceva mai mult.
Dacă intri la ”raionul” de jucării pentru animale de companie de pe site-ul Emag îți poți face o idee cam care sunt prețurile pentru fiecare în parte. Părerea mea e că nu ar trebui să te coste mai mult de 400 lei pe an jucăriile câinelui tău.
Ah, era să uit: ca să combini utilul cu plăcutul, joaca cu ceva-bun-de-papa, alege jucăria Kong pe care o poți umple cu diverse recompense (mai solide sau mai cremoase) pe care câinele tău să le descopere și să muncească puțin pentru a le obține.
Trusa de igienă/toaletare & Grooming
Da, are nevoie de propriile accesorii pentru toaletare, indiferent că are părul scurt sau lung, că este de talie mică sau foarte mare. Ce să cumperi:
- Perie adaptată lungimii părului său, pe care să o folosești zilnic;
- Perie FURminator Undercoat deshedder pentru a fi utilizată cu precădere în perioadele de năpârlire intensă;
- Șervețele speciale pentru curățarea lăbuțelor/ochilor/urechilor;
- Șampon special pentru tipul său de păr sau pentru piele sensibilă, predispusă la dermatite, dacă e cazul; Citește și Cele mai bune șampoane pentru câini de la FURminator;
- Șampon pentru spălare uscată;
- Clește pentru unghii (dacă alegi să i le tai tu, acasă, și nu vrei să-l duci la vet pentru această operațiuni);
- Periuță & pastă de dinți (este foarte important să ai grijă de dinții câinelui tău și să nu dai voie tartrului și bacteriilor să se depună la nivelul cavității bucale); Citește și Cât de importantă este sănătatea dentară a câinelui & Durerea de dinți la câine – cum să o ameliorezi. Pe principiul mai bine să previi, decât să tratezi, mai bine ai tu grijă zi de zi ca cel mai bun prieten să aibă dinți sănătoși, decât să decartezi ceva milioane pe un detartraj la cabinetul medicului veterinar. De acord?
Pentru a înțelege mai multe despre îngrijirea părului câinelui tău citește articolul FURminator – de ajutor în perioada de năpârlire, iar dacă vrei să îl tunzi sau să îl toaletezi la salon, alege o tunsoare potrivită rasei sale și evită să razi toooooată blana câinelui (iată de ce să nu faci asta: Terminați cu prostiile și NU vă mai bărbieriți câinii! ) Singurul motiv pentru care se recomandă tunderea la piele ar fi prezența unei boli la acest nivel.
Zgărzi și soluții pentru deparazitarea externă
În ultimii ani foarte mulți căței au avut de suferit din pricina bolilor transmise de căpușe, mai ales. În special în sezonul cald, paraziții externi își fac de cap în blana câinilor. Soluția este deparazitarea externă periodică. Unele soluții se folosesc lună de lună, altele au valabilitate de trei luni. Sper să îți fie de folos articolul Top 10 zgărzi antiparazitare pentru câinele tău. Ce îți mai pot spune, din proprie experiență, e că lui Nosy i-a mers de minune cu pipetele Vectra 3D și cu zgarda Foresto. Estimez că poți cheltui chiar și până la 500 lei/an pentru deparazitările externe despre care, că tot am adus vorba, poți citi mai multe și în articolul Atacul dușmanului din iarbă.
Cât costă întreținerea unui câine – Suplimente alimentare
În perioada de creștere, dar și ulterior, la maturitate și mai ales la vârsta senioratului, câinele va avea nevoie de vitamine, minerale și alte suplimente alimentare care să-i favorizeze o dezvoltare sănătoasă și armonioasă și să-l mențină în formă. Unde m-ai pui că unii câini, pe măsură ce înaintează în vârstă au nevoie de suplimente speciale pentru articulație, pentru susținerea activității neurologice, etc. Părerea mea este, anual, poți folosi – în funcție de nevoile câinelui, bineînțeles, undeva între 400 și 2000 de lei.
Cât costă întreținerea unui câine – Școlarizare
Nu este un moft ca #celmaibunprieten să meargă la școală, este o nevoie, o necesitate care este de folos de ambele părți. Un câine educat este un prieten echilibrat și fericit, iar la fel vei fi și tu, crede-mă. Un câine care știe să asculte și să efectueze comenzi de bază precum șezi, culcat, așteaptă, aici, la pas, va fi un câine care nu-ți va face probleme nici când îl vei scoate la plimbare, nici când îl vei lua cu tine în concedii, nici când vei avea casa plină de musafiri. Dacă nu te pricepi chiar tu să-l antrenezi, cea mai bună decizie pe care o poți lua este să apelezi la ajutorul unui instructor canin de încredere. Cere recomandări prietenilor sau caută de facebook pe grupurile de profil sau întreabă-mă pe mine într-un mesaj privat și, în funcție de orașul în care locuiești voi încerca să îți recomand pe cineva de încredere. Până una alta, pot să îți las aici trei sugestii (două pentru Ploiești și împrejurimi și una pentru București):
- Ringstar Club Dresaj Canin (Robert Caraman)
- Complex Chinologic AllChino (Andrei Ionescu)
- Chinodog Sport (Cătălin Alexandru)
Nu, nu este mică această investiție pe care o vei face în câinele tău, dar e utilă și e pe viață. Tarifele variază în funcție de pachetele oferite și se pot situa între 2000 și peste 4000 lei/lună sau pe program/pachet de 12 – 15 ședințe).
Citește și: Câine educat – comenzile ȘEZI & CULCAT
Alte produse și servicii
Trebuie să ai în vedere că, la un momentat dat, vei vrea să pleci în vacanță. Aici ai două opțiuni: fie iei câinele cu tine (va trebui să-i plătești cazarea și, în plus, vei avea nevoie de o cușcă de transport, iar articolul Cele mai bune cuști de transport pentru câini te poate ajuta), fie îl lași la un PetHotel pentru care vei plăti o sumă frumușică (cele trei recomandări de la punctul anterior oferă și astfel de servicii).
Dacă, din păcare, câinele se va îmbolnăvi sau va suferi un accident, costurile cu tratamentul și eventualele intervenții chirurgicale nu vor fi deloc mici. Vorbim aici de mii de lei. Însă eu am un crez: dacă de la început vei lua decizii corecte în ceea ce privește buna îngrijire a câinelui, în vei înconjura cu atenție și iubire, îi vei oferi educația potrivită, îl vei supraveghea astfel încât să nu i se întâmple nimic rău, atunci cu siguranță vă veți bucura de o minunată și fericită viață în doi!
Te las pe tine să faci socoteli mai amănunțite, în funcție de ce vrei să cumperi, de brand-urile către care-ți vei îndrepta atenția, căci până la urmă, după cum oamenii sunt diferiți, la fel sunt și posibilitățile lor financiare.
2 Comments
Pingback:
Pingback: