Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății
Câini,  Pisici,  Recomandări

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății

Am oscilat o vreme dacă să mai scriu și eu despre beneficiile animalelor de companie asupra sănătății. Se discută atât de mult pe marginea acestui subiect, încât mi-am zis că nu am cu ce să vin în plus. Îmi era de ajuns să mă bucur foarte mult că prin exemplul personal, datorită relației dintre mine și Nosy și a beneficiilor pe care aceasta le-a adus de ambele părți, au existat persoane care ne-au călcat pe urme și au ales să introducă în viața lor prieteni dragi care nu dezamăgesc, ba dimpotrivă, menirea lor este de a vindeca suflete.

”Așa că, ce să mai adaug pe subiect?” m-am tot întrebat. Apoi mi-a căzut în mână un articol din www.helpguide.org tocmai despre beneficiile animalelor de companie asupra sănătății și mi-am dat seama că nu ar strica să întăresc și eu informațiile pozitive în această direcție. Până la urmă, nimic nu e prea mult când vine vorba de strânsa legătura dintre oameni și animalele lor de companie. Unde mai pui că acum există studii care stau la baza afirmațiilor pe care le vei regăsi în rândurile de mai jos, cu privire la rolul pe care animalele de companie îl au asupra stării noastre de bine. Așadar, este adevărat: câinele, pisica sau alte animale de companie înlătură depresia și anxietatea, reduc nivelul de stres și îmbunătățesc starea de sănătate a oamenilor în preajma cărora se află zi de zi. Despre cum fac asta, vei afla parcurgând articolul de față.

Cei care au animale de companie sunt convinși de bucuriile imediate care vin odată cu intrarea acestora în viețile lor. Totuși, mai sunt și sceptici printre noi, care încă nu sunt conștienți sau nu au fost convinși de beneficiile asupra sănătății fizice și mintale care vin la pachet cu prietenii blănoși. Recent, oamenii de știință au început să exploreze științific beneficiile legăturii om-animal.

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății oamenilor

Animalele de companie au evoluat foarte mult și s-au adaptat cu comportamentul și cu emoțiile oamenilor. Câinii, de exemplu, sunt capabili să înțeleagă multe dintre cuvintele pe care le folosim, dar sunt și mai buni în a ne interpreta tonul vocii, limbajul corpului și gesturile. Cu atenție și interes, un câine loial se va uita în ochii tăi pentru a-ți evalua starea emoțională și pentru a încerca să înțeleagă ce simți, ce gândești. Bineînțeles că te va privi cu interes și ca să-și dea seama când ar putea fi următoarea plimbare sau când va primi recompensele preferate.

Animalele de companie, în special câinii și pisicile, pot reduce stresul, anxietatea și depresia, pot ușura singurătatea, încurajează activitățile fizice, joaca și chiar pot îmbunătățească sănătatea cardiovasculară. Îngrijirea unui animal de companie îi poate ajuta pe copii să aibă o dezvoltare armonioasă din punct de vedere emoțional, să-și exerseze empatia, să fie mai responsabili, dar și mai activi. Animalele de companie oferă, de asemenea, o companie valoroasă pentru persoanele în vârstă. Dar cel mai important, un animal de companie vine în viața ta manifestând o bucurie reală și multă iubire necondiționată.

E adevărat: orice animal de companie îți poate îmbunătăți sănătatea

Am foarte mulți cunoscuți care au câini și pisici în viețile lor, însă știu și persoane care se bucură enorm de compania unor nimfe și peruși sau de prezența porcușorilor de Guineea. După ce Nosy nu a mai fost printre noi, ne-am pricopsit cu două acvarii cu pești ornamentali: unul cu doi Gold Fish și unul comunitar, cu un mix de Cory, Guppy și Neon Tetra. Pentru mine, acele momente în care stau pur și simplu și admir dansul domol al peștilor sunt terapie pură. Așadar, orice animal de companie îți poate îmbunătăți sănătatea, chiar dacă pe primele poziții în clasament se află câinii și pisicile.

De exemplu, un iepure ar putea fi ideal dacă ești alergic la alte animale sau dispui de un spațiu limitat, dar totuși vrei să te bucuri de prietenia unui blănos. Pentru seniori, se pare că păsările pot încuraja interacțiunea socială și ajută la menținerea clarității mentale. Șerpii, șopârlele și alte reptile pot fi adevărați tovarăși exotici. Iar urmărirea peștilor dintr-un acvariu poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și la scăderea pulsului (Lucky me!)

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății acvariu

Concret: ce spun studiile

Cei care au animale de companie sunt mai puțin susceptibili de a suferi de depresie decât cei care nu au animale de companie.

Persoanele cu animale de companie au tensiunea arterială echilibrată atunci când se confruntă cu situații stresante decât cele fără animale de companie. Un studiu a constatat chiar că atunci când persoanele cu hipertensiune la limită au adoptat câini dintr-un adăpost, tensiunea arterială le-a scăzut semnificativ în următoarele cinci luni.

Interacțiunea și joaca cu un câine, o pisică sau un alt animal de companie poate crește nivelul de serotonină și dopamină, cu rol de a calma și a relaxa.

Proprietarii de animale de companie au un nivel mai scăzut de trigliceride și colesterol (indicatori ai bolilor de inimă) decât cei fără animale de companie.

Persoanele care au suferit de un atac de cord și care au animale de companie, au șanse să se recupereze și să supraviețuiască mai mult decât cei care nu au animale de companie.

Persoanele cu vârste de peste 65 de ani care au animale de companie fac cu 30% mai puține vizite la doctor pe an decât cele fără animale de companie.

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății

Unul dintre motivele acestor efecte terapeutice ar fi că animalele de companie îndeplinesc nevoia umană de atingere, de a fi atins. Chiar și cei mai duri criminali din închisoare prezintă schimbări pe termen lung în comportamentul lor după ce interacționează cu animalele de companie, mulți dintre ei experimentând afecțiune reciprocă pentru prima dată. Mângâierea, îmbrățișarea sau atingerea în alt mod a unui animal iubitor te pot calma atunci când ești stresat sau neliniștit. A ieși la plimbare, zi de zi, cu animalul de companie poate, de asemenea, să ușureze singurătatea, iar majoritatea câinilor sunt un stimulent excelent pentru o activitate fizică sănătoasă care îți poate stimula substanțial starea de spirit, poate alina supărările accentuate și chiar înlătura depresia (e clar că atunci când vorbim despre depresie nu te vei rezuma doar la ajutorul celui mai bun prieten, ci va trebui să cauți ajutor medical avizat din partea unui psiholog/psihoterapeut/psihiatru, ok?).

Cum reușesc animalele de companie vă îți îmbunătățească stilul de viață

Însușirea unui stil de viață sănătos joacă un rol major în atenuarea simptomelor care însoțesc depresia, anxietatea, stresul, tulburarea bipolară și PTSD-ul. Îngrijirea unui animal de companie te poate ajuta să îți îmbunătățești stilul de viață prin:

  • Mai multă mișcare – să ieși cu câinele la plimbare sau la alergat sunt modalități distractive și pline de satisfacții atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional și, da, ar trebui să le incluzi în programul tău de zi cu zi căci îți vor fi de mare folos. Studiile au arătat că persoanele care au câini sunt mult mai active, iar această mișcare practicată în fiecare zi este grozavă și pentru căței deopotrivă. În plus, această activitate va suda și mai tare legătura dintre voi, va eradica majoritatea problemelor de comportament în cazul câinilor (dacă acestea există, bineînțeles) și va menține animalul de companie în formă, sănătos și fericit. Deci, iată că beneficiile sunt de ambele părți!
  • Prezență constantă – prezența unui animal de companie ajută la prevenirea îmbolnăvirilor și chiar la prelungirea vieții, în timp ce izolarea și singurătatea pot declanșa simptome de depresie. Faptul că ai grijă de un animal te poate ajuta să te simțiți necesar, util și dorit și să-ți îndepărtezi atenția de la probleme, mai ales dacă trăiești singur. Majoritatea proprietarilor de câini și pisici vorbesc cu animalele lor de companie, știai asta? Și parcă nimic nu se compară atunci când ești singur cu întoarcerea acasă unde te așteaptă o prietenă care toarce sau un cățel care dă vesel din coadă și se bucură să te vadă.
  • Vei cunoaște oameni noi – animalele de companie, în special câinii, pot fi un liant social excelent. Te vor ajuta să începeți și să menții noi prietenii. Oamenii care au câini se opresc frecvent și vorbesc între ei la plimbări, drumeții sau într-un parc pentru căței. De asemenea, există cercuri sau locuri comune unde astfel de oameni pot lega amiciții, cum ar fi expozițiile chinologice, cluburile de rasă, centrele de dresaj/educație canină, etc.
  • Reducerea anxietății. A ieși la plimbare cu animalul de companie îți poate spori nivelul de confort emoțional, poate ajuta la ameliorarea anxietății și poate construi încrederea în sine. Deoarece animalele de companie au tendința de a trăi în momentul de față – nu își fac griji pentru ceea ce s-a întâmplat ieri sau ce s-ar putea întâmpla mâine – te pot ajuta să devii mai atent și să apreciezi ceea ce ai și ți se întâmplă aici și acum, în prezent.
  • Creezi un program, o rutină care îți vor aduce beneficii – multe animale de companie, în special câinii, necesită un program regulat de hrănire și exerciții fizice. O rutină consecventă menține animalul de companie echilibrat și calm, iar acest lucru poate funcționa și în cazul tău. Indiferent de starea ta de spirit va trebui să te ridici din pat pentru a hrăni câinele, a-l scoate afară și a avea grijă de el.
  • Alungă stresul prin mângâieri și îmbrățișări. Mângâierile și îmbrățișările sunt două moduri sănătoase de a gestiona rapid stresul. Când mângâi unui câine, o pisică sau un alt animal tensiunea arterială se echilibrează și te vei simțiți mai calm și mai puțin stresat.
Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății

Ia-ți un câine și vei slăbi de-ndată!

O serie de studii au asociat deținerea unui câine cu pierderea în greutate, și în acest caz beneficiile fiind de ambele părți:

Un studiu desfășurat pe parcursul unui an în cadrul Wellness Institute de la Northwestern Memorial Hospital din Chicago a descoperit că plimbarea câinilor cu probleme de greutate a ajutat atât animalele, cât și pe oamenii lor să scape de kilograme în plus.

Un alt studiu desfășurat de Centrul de Cercetare pentru Interacțiunea Om-Animal a constatat că rezidenții locuințelor publice care au plimbat câinii de terapie timp de până la 20 de minute vreme de cinci zile pe săptămână au pierdut în medie 14,4 kilograme într-un an, fără a-și schimba dieta.

Un al treilea studiu, realizat de producătorul de hrană pentru câini Mars Petcare, a concluzionat că oamenii care au câini fac mișcare cu 30 de minute mai mult pe săptămână decât făceau înainte.

Beneficiile animalelor de companie pentru persoanele în vârstă

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății persoanelor în vârstă

Pe lângă faptul că sunt o companie veselă, însuflețită, animalele de companie joacă un rol important în tot procesul de tranziție înspre o îmbătrânire sănătoasă, și te pot ajuta la:

  • Găsirea unui sens în viață – pe măsură ce îmbătrânești, vei pierde lucruri care anterior ți-au ocupat timpul și au dat un scop vieții tale. Poate că te vei retrage din carieră sau copiii tăi se vor muta departe. Îngrijirea unui animal de companie îți va aduce plăcere, îți va ridica moralul, îți va insufla optimism și sentimentul de valoare de sine. Alegerea de a adopta un animal de companie dintr-un adăpost, în special unul mai în vârstă, îți poate spori sentimentul de împlinire, știind că ai oferit un cămin primitor unui blănos care, în alte circumstanțe, probabil că ar fi fost eutanasiat.
  • A rămâne conectat – menținerea unei rețele de socializare (nu, nu vorbesc despre cele online) nu este întotdeauna ușoară pe măsură ce îmbătrânești. Pensionarea, boala, relocarea, decesul pot exclude prietenii apropiați sau membrii familiei, iar să îți faci noi prieteni poate deveni din ce în ce mai greu odată cu înaintarea în vârstă. Animalele de companie, în special câinii, sunt o modalitate excelentă pentru a cunoaște oameni noi, a înlesni conversații și, poate, a lega noi prietenii. Iar toate acestea sunt strâns legate de punctul următor, căci pentru a întâlni oameni noi vei avea nevoie să ieși afară din casă.
  • Energizarea organismului – poți depăși multe dintre provocările fizice asociate cu îmbătrânirea pur și simplu având grijă de tine. Câinii, pisicile și alte animale de companie încurajează jocul, râsul și exercițiile fizice, ceea ce te poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la creșterea energiei.
Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății persoanelor în vârstă

Cum îi ajută animalele de companie pe adulții cu boala Alzheimer sau demență

Se știe că pacienții cu Alzheimer pot prezenta o varietate de probleme de comportament, multe dintre acestea legate de incapacitatea de a face față stresului.

Cercetări întreprinse la Universitatea din California au concluzionat că pacienții cu Alzheimer suferă mai puțin stres și au mai puține accese de anxietate dacă în viețile lor există un câine sau o pisică.

Animalele de companie sunt o sursă veritabilă de comunicare pozitivă, nonverbală, e adevărat. Interacțiunea jucăușă și atingerea blândă a unui animal docil și bine educat pot ajuta la calmarea unui pacient cu Alzheimer și la scăderea comportamentului agresiv. La fel de bine, acest lucru se poate întâmpla și printr-o simplă expunere la acvariile cu pești ornamentali.

În multe cazuri, comportamentul problematic al pacientului cu Alzheimer poate fi o reacție la răspunsul cauzat de stres al îngrijitorului principal sau al aparținătorului. Animalele de companie pot ajuta la atenuarea stresului acestora.

Relația perfectă există și este definită de prietenia dintre copii și câini

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății copiilor

Pe lângă faptul că atunci când cresc cu un animal de companie în casă, copiii au un risc mai mic de alergii și astm, mulți dintre ei învață cu adevărat să fie responsabili, să fie mai răbdători, mai prietenoși, mai empatici, mai înțelegători. Copiii pot comunica cu animalul lor de companie fără teama de a fi respinși, ceea ce le permite să-și dezvolte încrederea în propria persoană, dar și chiar vocabularul.

Spre deosebire de părinți sau profesori, animalele de companie nu sunt niciodată critice și nu dau ordine. Sunt mereu iubitoare și simpla lor prezență în acasă poate oferi copiilor un sentiment de siguranță. A avea un animal de companie mereu prezent poate ajuta la atenuarea anxietății de separare la copii atunci când părinții nu sunt prin preajmă.

A beneficia de dragostea și compania unui animal loial  îl face pe copil să se simtă important și îl ajută să dezvolte și să integreze o imagine de sine pozitivă. De asemenea, copiii care sunt atașați emoțional de animalele lor de companie sunt mai capabili să construiască relații autentice cu alte persoane.

Studiile au arătat că animalele de companie pot ajuta la calmarea copiilor hiperactivi, de exemplu. Desigur, atât animalul, cât și copilul trebuie să fie educați și învățați/îndrumați corespunzător pentru a se comporta așa cum se cuvine unul cu celălalt.

La fel ca și adulții, copiii pot beneficia de interacțiune prin joacă cu animalul lor de companie, aceasta fiind o sursă de calm și relaxare, dar și de stimulare pentru minte și trup. Joaca cu un animal de companie poate fi chiar o oportunitate de învățare pentru copil. Poate stimula imaginația și curiozitatea acestuia. Modul în care câinele este educat, acele ședințe de dresaj în care i se dau comenzi și apoi recompense după ce câinele le efectuează, îi pot învăța pe copii importanța perseverenței, dar sunt și o veritabilă lecție despre răbdare.

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății copiilor

Copiii cu tulburări de învățare și alte provocări

Unii copii cu autism sau alte dificultăți de învățare preferă să interacționeze mai degrabă cu animalele de companie decât oamenii. Copiii cu autism se bazează adesea pe indicii nonverbale pentru a comunica, la fel cum fac și animalele. Faptul că învăță mai întâi să se conecteze cu un animal de companie îi poate fi de folos unui copil autist în interacțiunile cu oamenii.

Prin joc și mișcare, animalele de companie pot ajuta copiii cu dizabilități/probleme de învățare să își gestioneze stresul și să se calmeze, pregătindu-i pentru a depăși provocările tulburării lor.

În loc de concluzie

Viața este nu doar mai frumoasă, ci și mai sănătoasă în compania prietenilor dragi care sunt pentru noi o oază de calm, dar și un stâlp de susținere. Cu ei alături, altfel privim lumea și în alt mod gestionăm situațiile în care ne regăsim. Rolul nostru este de a-i proteja și a-i îngriji corespunzător, astfel încât să ne fie alături vreme îndelungată. Dacă ai o poveste de suflet despre bucuria și beneficiile pe care le-a adus în viața ta un animal de companie, te încurajez să o postezi într-un comentariu la acest articol. E nevoie de exemple frumoase și pozitive, de povești reale și minunate.  

***

Nu uita că a avea un animal de companie este un angajament major pe care ți-l iei pentru mulți ani de aici înainte. A avea un animal de companie implică nu doar iubire, grijă constantă, atenție, timp, ci și multe resurse financiare. Citește articolul despre Cât costă întreținerea unui câine ca să îți faci o idee despre ce vorbesc. Am ales câinele pentru că este cel mai popular animal de companie, dar la fel de bine calculul poate fi făcut și pentru pisică, hamster, peruș sau pești ornamentali.

Foto: canva

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *