de unde cumperi un câine
Câini,  Noutăți și evenimente,  Recomandări

De unde cumperi un câine? NU de la înmulțitori!

Zilele trecute, The Humane Society of the United States a salvat aproximativ 4000 de câini din rasa Beagle, dintr-o așa-numită ”înmulțitorie” sau unitate de reproducere din Virginia, misiunea aceasta fiind cea mai amplă de până acum. După o serie de inspecții care s-au întins pe durata a nouă luni, după identificarea și demascarea a zeci de situații în care erau încălcate drepturile animalelor și era pusă în pericol bunăstarea acestora, un judecător federal a ordonat eliberarea câinilor din unitatea denumită Envigo RMS – cunoscută pentru creșterea și vinderea animalelor cu scopul de a fi utilizate în cercetări de laborator. The Human Society a transferat câinii către adăposturi de unde aceștia vor putea fi adoptați.

Ce s-a depistat în urma investigațiilor

Departamentul Agriculturii din Statele Unite și-a desfășurat ancheta în perioada iulie 2021 – martie 2022, iar anchetatorii au descoperit un total de 73 de încălcări ale AWA/Animal Welfare Act –  actul privind bunăstarea animalelor, printre acestea numărându-se și următoarele:

  • au existat situații în care câinilor, inclusiv femelelor care alăptau, le era refuzată hrana;
  • animalele erau hrănite cu alimente contaminate cu mucegai, insecte vii și fecale;
  • câinii cu afecțiuni tratabile erau eutanasiați, în loc să fie tratați, de cele mai multe ori fără a se folosi anestezia;
  • în locația respectivă nu exista aer condiționat, iar gunoaiele/deșeurile se acumulau rapid și vizibil.

Ca urmare a acestor constatări, în luna mai 2022, Departamentul de Justiție a intentat un proces contra Envigo RMS. În plus, oficialii au retras din locație 145 de exemplare canine care necesitau îngrijiri medicale de urgență.

Acum, numărul câinilor salvați a ajuns la 4000, iar Humane Society se confruntă cu o provocare uriașă în găsirea de familii devotate și iubitoare pentru cățelușii Beagle care au supraviețuit. Până acum, organizația a primit susținere din partea a opt adăposturi însă lista este posibil să crească în săptămânile următoare.

”Acesta este unul dintre cele mai mari eforturi de salvare a câinilor care a fost coordonat vreodată și care, cu adevărat, pot spune că a fost un efort de grup, că s-a lucrat în echipă”, a declarat Sue Bell, director executiv Homeward Trails. ”Să știm că acești câini vor ajunge să aibă viața pe care o merită și că nu vor putrezi în cuști pentru tot restul vieții lor, asta e satisfacția maximă pe care o putem avea.”

***

de unde cumperi un câine

Ce facem cu înmulțitorii din România?

Sunt convinsă că acești cățeluși care merită tot ce-i mai bun și mai frumos vor ajunge bine, în cămine iubitoare, vor cunoaște dragostea, aprecierea și respectul, vor avea parte de liniște și îngrijire corespunzătoare. Întrebarea pe care mi-o tot pun de ceva vreme încoace este ce facem noi, în România, cu înmulțitoriile? Au existat și sunt sigură că există în continuare tentative de a împiedica promovarea acestora în mediul online, căci și aici zace o parte din problemă. Site-urile de tipul publi24 sau olx încă abundă în anunțuri înșelătoare, în care puiuți din diverse rase sunt scoși la înaintare, cu detalii pompoase și pedigree inventate în descriere. Câți dintre acești căței fac parte din canise înregistrate la Asociația Chinologică Română? Câți dintre acești puiuți sunt obținuți din împerecheri controlate, din părinți cu drept de montă obținut în urma participării la expozițiile chinologice?

Da, și noi avem puppy milleri (a.ka. înmulțitori), nu la nivelul celor din S.U.A, asta e clar, însă suficienți încât să pună grav în pericol bunăstarea animalelor. Din lipsă de educație în această direcție, multe persoane care și-au dorit un câine au rămas cu buza umflată când așa-zisul Bichon Bolognese din anunțul de pe net s-a transformat în ceva similar unui Ciobănesc Mioritic. Sau când, la doar câteva ore de la achiziție, puiuțul a început să se simtă rău și, în scurt timp, a murit din pricina parvovirozei. Femelele din înmulțitorii dau naștere la puiuți pe bandă rulantă, în condiții greu de imaginat, scopul fiind umplerea buzunarelor, atât cât se poate. Din puii care ajung să fie cumpărați, puțini sunt cei care își păstrează căminul, și nu pentru că nu-și doresc, ci pentru că mulți dintre ei sunt abandonați. Motivul: păi nu seamănă cu rasa pe care mi-o doream. Din nou, la baza acestor comportamente stă lipsa de educație, hai să-i spun chinologică, da, ”educație chinologică” este sintagma cea mai potrivită pentru a descrie fenomenul. Nu este nici greu și nici complicat de priceput cum stau lucrurile: informația este la un click distanță, iar pe site-ul Asociației Chinologice Române găsești lucruri și detalii utile despre câinii de rasă, despre ce înseamnă pedigree, expoziție canină (națională/internațională), drept de montă, canisă, etc.

De unde cumperi un câine

Dacă îți dorești un câine de rasă, dacă te-ai consultat cu întreaga familie și sunteți pe aceeași lungime de undă, atunci îndreaptă-ți atenția către un pui dintr-o canisă, din părinți cu drept de montă și pedigree. Nu îți dorești un câine cu care să mergi în expo, ci doar un prieten de suflet, dar care să fie de rasă și să aibă pedigree? Discută cu crescătorul și găsiți o soluție împreună. Pe site-ul Asociației găsești o listă cu canise, pentru fiecare rasă de câini în parte.

Vrei un câine de rasă, dar nu te interesează să fie cu pedigree? Adăposturile din întreaga țară sunt pline cu câini de rasă abandonați, în căutare de o familie iubitoare. E adevărat, probabil vei fi nevoit să adopți un câine adult, dar și acest lucru are beneficiile sale, de ambele părți (am scris despre asta în articolul 7 motive să adopți un câine adult). Dacă totuși vrei un puiuț, urmărește grupurile de pe facebook căci sunt pline de anunțuri de adopții. Zilnic sunt găsiți pui abandonați, părăsiți de oameni iresponsabili, de cele mai multe ori cu tot cu mama. O parte dintre aceștia ajung la oameni cu suflet mare și descoperă că viața are și o latură frumoasă, nu înseamnă doar tristețe, foame, frig și abandon.

Cum să te împotrivești înmulțitorilor

  1. NU cumpăra un animal de pe internet, din anunțuri înșelătoare, de la persoane care vând mai multe rase care nu provin din canise înregistrate.
  2. NU îți lua un animal de companie dintr-un impuls de moment: aceasta e o decizie pe care trebuie să o cântărești bine.
  3. Dacă îți dorești un câine de rasă, fă mai întâi un research despre rasa dorită, să vezi dacă se potrivește stilului tău de viață și apoi caută în zona ta sau în țară o canisă/un crescător respectabil. Pentru acest lucru, poți lua legătura cu asociația chinologică din orașul tău sau cu Asociația Chinologică RomânăA.Ch.R
  4. Susține legea referitoare la obligativitatea sterilizării animalelor de companie.
  5. NU-ți cumpăra câine de la petshop, pentru că, în acest mod, vei continua să încurajezi înmulțirile necontrolate/ilegale.
  6. Adoptă un câine dintr-un adăpost sau prin intermediul unei asociații care se ocupă cu protejarea acestora. Iată câteva:

Adăpostul Speranța

Rolda

Animal – Society

7. Informează-te din surse sigure despre creșterea corectă a câinilor, află detalii, descrieri și istoricul raselor preferate, vizitează site-uri ale crescătorilor și află lucruri interesante despre temperamentul și comportamentul câinilor de la etologi și instructori canini specializați.

***

Dacă ai nevoie de sfaturi suplimentare, dacă dorești un câine, dar nu ești hotărât cu privire la ce rasă să alegi sau de unde să adopți un blănos, lasă-mi un mesaj aici sau pe email și te ajut cu plăcere să faci alegerea corectă atât pentru tine, cât și pentru viitorul tău #celmaibunprieten. 😉

foto: https://www.shutterstock.com/

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *