zgardă antiparazitară pentru câini
Câini,  Cu PET-ul la shopping!,  Recomandări

Zgarda antiparazitară pentru câinele tău – TOP 10

Zgarda antiparazitară ar trebui să stea tot timpul anului pe rafturile – virtuale sau fizice – ale tuturor petshop-urile și magazinelor care comercializează produse destinate animalelor de companie. Din păcate, mulți o folosesc doar când dă colțul ierbii, în momentul în care invazia puricilor și căpușelor (cei mai cunoscuți paraziți externi) se face simțită. În realitate, acest tip de protecție antiparazitară ar trebui folosit mereu, indiferent de sezon. Uite așa ajungem în miezul problemei, de aceea te rog să-mi permiți să subliniez, pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu sintagma ”deparazitare externă” ce reprezintă aceasta.

Ce este deparazitarea externă

Pentru a preveni infestarea câinilor cu purici și căpușe, dar și pentru a preîntâmpina înțepăturile de insecte, periodic, se realizează ceea ce numim deparazitare externă. Bineînțeles că este mult mai ușor să prevenim o problemă, decât să o tratăm, de aceea deparazitarea este mai mult decât importantă, atât pentru starea de bine a animalului de companie, cât și pentru liniștea noastră. Pentru un câine nedeparazitat extern, o plimbare în parc sau o ieșire la pădure poate fi sinonimă cu colectarea a zeci de purici și căpușe. Din nefericire, aceștia sunt purtători de boli grave (mai ales căpușele), iar de foarte multe ori, câinii mușcați de acestea ajung la cabinetul veterinar cu o stare generală extrem de proastă.

Căpușele transmit Babesia, un parazit care infectează și distruge celulele roșii ale sângelui, producând o anemie severă. Mergi de urgență la cabinetul veterinar dacă ai găsit o căpușă înfiptă în pielea câinelui tău, iar acesta prezintă următoarele simptome: stare febrilă și letargică, gingii/mucoase deschise la culoare, ganglioni umflați, ritm cardiac crescut, apetit scăzut, urină închisă la culoare.

Mușcătura de purice este și ea foarte periculoasă: provoacă reacții alergice, transmite numeroși viruși și bacterii, transmite tenia Dipylidium caninum.

Scărpinatul frenetic, mai ales în zona gâtului, este un semn că deja a fost infestat cu paraziți.

Când și cu ce se realizează deparazitarea externă

Nu aștepta să-ți vezi cel mai bun prieten cum se scarpină de zor și ia măsuri mai înainte ca acesta să se umple de purici și căpușe. Scărpinatul frenetic, mai ales în zona gâtului, a greabănului, sau ”ronțăitul” blănii în zona cozii/a labelor sunt semne că deja a fost infestat cu paraziți. În astfel de cazuri, pielea din zonele agresate se irită și devine roșiatică.

Prin aplicarea corectă a produselor antiparazitare potrivite câinelui (se ține cont de talie, greutate, vârstă) se poate preveni infestarea cu purici și căpușe. Mulți medici recomandă folosirea concomitentă a mai multor soluții, de exemplu: aplicarea pipetelor antiparazitare, plus purtarea în permanență a zgărzilor antiparazitare. De asemenea, există și șampoane care pot fi utilizate cu succes sau spray-uri și pudre. La îndemână sunt și soluțiile naturale preparate în casă cu ajutorul uleiurilor esențiale.

Pentru că mi-am propus ca articolele de pe Totul despre animale să aibă și o notă personală, vin și de data aceasta cu un exemplu de la mine din ogradă (cum îmi place să spun 🙂 ) și mărturisesc că Nosy nu a avut niciodată probleme nici cu puricii, nici cu amenințătoarele căpușe. Tind să cred că secretul a stat în deparazitarea efectuată corect, tot timpul anului, nu doar în sezonul cald. O dată la două – trei luni foloseam pipeta antiparazitară (lui Nosy ia mers absolut minunat cu Vectra 3D, produs pe care l-am folosit ani la rând și pe care-l recomand) plus zgarda Foresto (o avea permanent la gât). Zilnic îi controlam pielea și blana, o periam preț de câteva minute, astfel că aș fi văzut dacă ceva ar fi fost în neregulă. De aceea, îți recomand și ție ca după fiecare plimbare, chiar dacă cel mai bun prieten este deparazitat extern, să îl controlezi cu atenție, trecându-ți mâinile prin blana lui ca să observi dacă e ceva în neregulă, dacă pielea este iritată în anumite zone sau prezintă ridicături, gâlme, etc.

Că Nosy nu a avut niciodată probleme în această direcție este un caz foarte fericit, dar am avut cunoștințe ai căror câini s-au îmbolnăvit grav din pricina mușcăturilor de căpușe. Concluzia este că deparazitarea externă este OBLIGATORIE, fără discuție și, din fericire, există o mulțime de metode ca să o realizezi corect, la tine acasă. Trebuie doar să găsești produsele cu care prietenul tău rezonează, în sensul că nu dezvoltă vreo alergie la acestea, iar ele își fac treaba cu brio și nu lasă paraziții să se lipească de el. Scopul rândurilor următoare este acela de a-ți prezenta un top 10 al celor mai folosite zgărzi antiparazitare existente acum în petshop-urile din România.

Zgarda antiparazitară – o soluție bună?

Da, zgarda antiparazitară este o soluție bună când vine vorba de deparazitarea externă a câinelui. Cunosc persoane care o folosesc ca metodă singulară de prevenție și, ghici ce, are rezultate pozitive. Dar știu și persoane care o folosesc în combinație cu pipeta antiparazitară. Aceștia din urmă au câini care adoră plimbările lungi prin parcuri și zone împădurile, locuri despre care știm cu toții că-s împânzite cu căpușe. Uneori, chiar și cu metodă duplă de protecție antiparaziți, am auzit cazuri când câinii au primit în ”gazdă” câteva căpușe. Iată cât este de important ca, după fiecare ieșire în natură, să controlezi temeinic pielea și blana câinelui. Da, știu, am tot repetat treaba asta, dar eu zic că nu strică să conștientizăm necesitatea acestui procedeu super simplu. Dacă observi o căpușă rotofeie (semn că s-a hrănit cu sângele câinele tău) și nu te pricepi să o scoți sau nu ai ustensilele necesare (că tot am adus vorba, iată AICI câteva), fuguța la medicul veterinar, căci știe el ce să facă.

Zgarda antiparazitară – TOP 10 cele mai bune variante

Când vorbim despre zgarda antiparazitară e bine de reținut că există mai multe modele, fiecare acționând în același sens. Cu toate acestea, unele sunt marcate de renumele brand-ului, iar altele sunt încercate și preferate din prisma prețului accesibil oricărui buzunar. Există și variante eco, din ingrediente prietenoase cu mediul și cu pielea animalului de companie. Ți le prezint mai jos, cu plusurile și minusurile lor, iar tu vei decide pe care să o achiziționezi:

Zgardă antiparazitară NBP – Max Biocide

Acesta este unul dintre cele mai comercializate produse antiparazitare, care se bazează pe acțiunea pozitivă a extractelor naturale din plante. Producătorul NBP – Max Biocide menționează că produsul acționează blocând căile respiratorii ale paraziților și dizolvându-le carapacea. Ulterior, puricii, căpușele sau alte insecte pot fi îndepărtate din blana câinelui prin periere.

Ce îmi place la această zgardă antiparazitară:

  • Vine în mai multe variante de mărime, tu trebuie doar să o alegi pe cea potrivită taliei câinelui tău;
  • Este rezistentă la apă;
  • Are eficiență circa patru luni;
  • Este potrivită și pentru cățeii juniori (începând cu vârsta de trei luni), femelelor gestante sau care alăptează;
  • Prețul este accesibil tuturor.
Zgarda antiparazitară pentru câinele tău

Zgardă antiparazitară pentru câini – Beaphar

O altă zgardă din categoria celor mai accesibile ca preț, dar și a celor mai naturale, căci are la bază extracte naturale bio de arbore de Margosa, recunoscut pentru proprietățile sale care combat insectele, plus extract de lavandă care degajă un miros plăcut. În plus față de alte zgărzi antiparazitare, cea de la Beaphar este prevăzută cu o bandă reflectorizantă pe toată lungime ei, astfel că poți să vezi unde e câinele și pe timpul nopții. Modelul din imaginea de mai jos este mărimea S (60 cm), destinat cățeilor de talie mică, însă tu poți căuta în magazine zgarda antiparazitară Beaphar potrivită taliei câinelui tău.

Zgarda antiparazitară pentru câinele tău

Zgarda antiparazitară Trixie

Pentru că îmi plac zgărzile antiparazitare care se bazează pe acțiunea substanțelor naturale, am ales să continui recomandările cu zgarda antiparazitară de la Trixie, îmbogățită, ca și ”neamurile” ei de mai sus :), tot cu extracte de Margosa și lavandă. Însă, spre deosebire de zgarda antiparazitară de la Beaphar și de Max Biocide, care aveau timpul de acțiune de trei – patru luni, cea de la Trixie trebuie schimbată după maximum două luni de utilizare. Cu toate acestea, am auzit lucruri bune despre ea, semn că-și face treaba cum se cuvine. Mulți o preferă și o recomandă datorită substanțelor naturale cu care este impregnată, dar și datorită prețului foarte bun. Și ea vine în mai multe variante de mărime, doar trebuie să o cauți pe cea potrivită taliei câinelui tău. Ca o mențiune: în funcție de lungimea zgărzii, deci de cât de mare e talia câinelui, prețul produsului crește (vestea bună e că nu cu foarte mult).

Zgarda antiparazitară pentru câinele tău

Zgardă antiparazitară Pilou pentru câini juniori

Chiar și cei mai mici dintre prietenii noștri au nevoie de protecție. Începând cu vârsta de trei luni, poți pune o zgardă antiparazitară puiuțului tău, pentru a-l feri de atacul dușmanilor din iarbă. Brand-ul Pilou există pe piața de profil cu zgărzi antiparazitare pentru toate taliile de câini, dar s-a gândit la un produs destinat exclusiv juniorilor, un produs care se bazează pe acțiunea a trei ingrediente naturale: geraniol, lavandă și icaridină, cu puternice efecte repelente, adică exact ce trebuie pentru ca paraziții să fie ținuți la distanță. Prețul este și el unul foarte bun așa că, dacă ești în căutarea unei soluții eficiente pentru deparazitarea externă a juniorului tău drag, zgarda Pilou îți stă la dispoziție.  

zgardă pilou pentru caini juniori

Zgarda antiparazitară Foresto

Am scos la înaintare artileria grea și spun asta în cunoștință de cauză, căci zgarda pe care Nosy a purtat-o frecvent la gât a fost una Foresto. Pe mine nu m-a dezamăgit, după cum a notat mai sus, nu am avut probleme din pricina infestației cu purici sau căpușe, semn că modul în care mi-am deparazitat câinele a fost unul corect. La fel ca mine spun și alții: Foresto este un produs bun când vine vorba de prevenție și combatere.

Iată care sunt principalele caracteristici ale uneia dintre cele mai căutate, recomandate și cumpărate zgărzi antiparazitare:

  • Soluție inovativă de protecție împotriva puricilor și căpușelor, fiind primul tratament ce oferă protecție de până la opt luni (atât pentru câini, cât și pentru pisici);
  • Unica matrice polimerică a zgărzii Foresto eliberează doze controlate a celor două ingrediente dovedit active și anume imidacloprid și flumetrin (foarte eficiente în respingerea si eliminarea paraziților externi);
  • Cercetările (pe baza studiilor in vitro), au demonstrat că cele două ingrediente active ale zgărzilor Foresto acționează sinergic pentru a crește în mod dramatic efectul lor antiparazitar asupra insectelor;
  • Zgarda Foresto este rezistentă la apă, deci poți să mergi liniștit cu câinele la înot, căci zgarda antiparazitară nu-și va pierde eficiența;
  • Atenție: nu se utilizează în cazul cățeilor cu vârste mai mici de 7 săptămâni și nici în cazul animalelor cu hipersensibilitate cunoscută la substanțele active sau la oricare dintre excipienți;

Prețul este, într-adevăr, destul de ridicat, însă acesta reflectă calitatea și eficiența produsului. De asemenea, prețul variază în funcție de dimensiunea zgărzii. Mai jos, ai o foto cu modelul L, de 70 cm, pentru câinii cu greutate mai mare de 8 kg.

zgardă foresto

Iată un feed back pozitiv de la cei care au achiziționat această zgardă:

”Am achizitionat anul trecut o zgarda Foresto pentru bichonul meu frise care avea intoleranta la majoritatea substantelor antiparazitare, dar de aceasta data a reactionat excelent, nu a avut niciun fel de probleme si nici nu am identificat vreun parazit pe piele sau blanita, deci este foarte eficienta!!!” (Florela Cristache)

”Pincher pitic (4 kg), metis pittbul (25 kg), si inca 4 catei + pisicuta in aceiasi curte. Foresto si-a facut treaba excelent, uimitor, in contiile in care vecinii au avut infestare masiva. Multumesc!” (Martha I.)

”Anul trecut am achizitionat pentru cei doi catelusi ai mei, unul din ei fiind alergica la ce contine pipeta frontline…. surprinzator la aceasta zgarda nu a avut reactie adversa pe piele (nici pete rosii), contra puricilor si capuselor eficienta. Dar a se avea in vedere ca nu tine puricii si capusele la distanta, ci le omoara in timp de cateva ore pana la o zi dupa ce sta pe animalut, ceea ce e destul de ok !” (Simona Z.)

Zgardă antiparazitară Bolfo

Cred că este prima zgardă antiparazitară despre care aflu că oferă timpi diferiți de acțiune împortiva puricilor, respectiv a căpușelor. Conform specificațiilor oferite de producător, zgarda Bolfo este eficientă timp de patru luni împotriva puricilor și doar 10 săptămâni împotriva căpușelor. Vestea bună e că, datorită acțiunii substanțelor din compoziție, puricii de pe câine sunt omorâți la câteva ore după atașarea zgărzii, iar căpușele la o zi după ce ai pus zgarda la gâtul câinelui. Tot ce ai de făcut apoi este să perii bine blana câinelui pentru a elimina din ea puricii și căpușele moarte.

Atenție: zgarda nu se folosește pentru animalele mai mici de trei luni, pentru cele bolnave, care au eczeme pe piele, pentru femelele gestante sau cele care alăptează.

Spre deosebire de alte zgărzi antiparazitare, pe aceasta o poți testa să vezi dacă mai este eficientă: cu un obiect metalic (o monedă, de exemplu), zgârie ușor suprafața acesteia; dacă locul zgâriat rămâne alb, zgarda încă mai are efect. În caz contrar, trebuie să cumperi una nouă :).  

zgardă antiparazitară Bolfo

Zgarda antiparazitară Bio Dog

Și ție îți place când regăsești cuvântul bio în denumirea unui produs? Și mie! Dar îmi place mai mult atunci când se adeverește că, într-adevăr, produsul respectiv își respectă caracteristicile.

Zgarda Bio Dog este un produs de deparazitare externă eficient timp de patru luni în tratarea infestațiilor cu purici și căpușe. În cel mult o zi de la atașarea zgărzii, paraziții sunt eliminați. Zgarda are un miros plăcut atât pentru câine, cât și pentru noi. Are în compoziție geraniol – un ingredient puternic, rezistent la apă, cu acțiune repelentă și biocidă asupra tuturos speciilor de paraziți externi.

Zgarda antiparazitară Kiltix

Mărturisesc că nu mi-a plăcut niciodată denumirea acestei zgărzi, însă ea reflectă cel mai bine eficiența produsului. Zgarda Kiltix acționează cu brio, timp de până la șapte luni, împotriva paraziților externi care pot pune în pericol sănătatea câinelui tău. Vine în mai multe variante de mărime, deci o găsești la raft chit că ai un Chihuahua, chit că ai un Ciobănesc Caucazian.

Zgardă antiparazitară Prevendog

Virbag PrevenDog este o zgardă antiparazitară care protejează câinele de purici, căpușe, țânțari și muște. Zgarda previne reinfestarea cu căpușe printr-un efect acaricid timp de șase luni. În plus, timp de cinci luni, are un efect repelent împotriva mușcăturilor muștelor de nisip și timp de șase luni împotriva mușcăturilor de țânțar. Ce mi se pare super interesant este că această zgardă vine la pachet de două bucăți. Prețul nu este unul mic, dar poți sta liniștit tot anul că ai oferit câinelui tău protecția antiparazitară de care are atât de multă nevoie. Citește și prospectul de la producător – AICI.

zgardă antiparazitară câine

Zgarda antiparazitară Tropiclean

Închei recomandările cu zgarda Tropiclean Flea & Tick, un produs rezistent la apă, pe bază de ulei de cedru și ulei de mentă, ambele fiind repelente împortiva paraziților externi. Zgarda protejează animalul de companie pentru o perioadă de până la patru luni.

zgardă tropiclean

În loc de încheiere

Este important să nu omiți nicio etapă din îngrijirea de bază a celui mai bun prieten. Una dintre acestea, alături de asigurarea unei hrane de calitate, oferirea de suplimente alimentare (la nevoie), deparazitarea internă, vaccinare anuală, este deparazitarea externă. Zgărzile antiparazitare sunt doar una dintre soluțiile la îndemână. Poți apela și la pipete antiparazitare, ocazional la șampoane create tot în acest scop și, mai ales în călătorii/drumeții la spray & pudră ce pot fi pulverizate/aplicate cu ușurință pe blană. Cel mai important: dacă observi că prietenul tău devine letargic și bănuiești că o căpușă stă la baza acestui comportament, fuguța la medicul veterinar pentru un consult de specialitate și analizele care se impun în această situație!

#aigrijădecâineletău

*acest articol conține link-uri de afiliere

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *