Durerea de dinți la câine – cum să o ameliorezi
Durerea de dinți la câine este o problemă des întâlnită care poate provoca celui mai bun prieten disconfort, iritabilitate, influențând până la urmă întreaga stare de bine a organismului. Câinii își folosesc dinții pentru o varietate de scopuri, de la mâncare la joacă și, ca atare, sunt predispuși problemelor dentare în aceeași măsură ca noi. Durerea de dinți poate fi cauzată de o serie de factori, de la boli ale gingiilor până la carii și chiar leziuni dentare. Pentru că tu ești cel responsabil de sănătatea câinelui tău este esențial să recunoști semnele durerii de dinți la câine, să știi cum să atenuezi disconfortul prin care trece, ce să folosești și când este cazul să mergi cu câinele la cabinetul medicului veterinar.
Din rândurile de mai jos vei afla care sunt principalele cauze ale durerilor de dinți la câine, simptomele cele mai întâlnite, dar și cum să tratezi și, mai ales, cum să previi apariția problemelor dentare.
Cuprins
Ce cauzează durerea de dinți la câine
Durerea de dinți este o problemă frecventă care afectează câinii indiferent de rasa, talia sau vârsta acestora. La fel ca în cazul nostru, și câinii se confruntă cu probleme dentare care le cauzează durere și disconfort la nivelul dinților și gingiilor. Deși mulți dintre cei care au câini consideră că îngrijirea dinților acestora este doar o chestiune de ordin estetic, adevărul este că problemele dentare care pot apărea sunt destul de serioase și deranjante pentru #ceimaibuniprieteni.
Iată care sunt principalii factori care stau la baza apariției durerii de dinți (după cum vei vedea, mare parte dintre aceștia nu se diferențiază de ceea ce se întâmplă cu problemele noastre dentare)
- placa dentară și tartrul; în timp, placa și tartrul se pot acumula în exces la nivelul danturii câinelui cauzând inflamarea gingiilor. Probabil îți este cunoscută afecțiunea denumită gingivită. Ei bine, lăsată netratată, gingivita va progresa către parodontită, o afecțiune mult mai severă a gingiilor, în urma căreia câinele își poate pierde din dinți și poate suferi dureri mari.
- malocluzia: câinii care au lipsuri dentare sau mușcătură anormală, defectuoasă pot experimenta dureri din pricina presiunii care se pune pe anumiți dinți sau pe maxilar.
- Traumatism cauzat de un accident, căzătură, conflict cu un alt câine sau roaderea obiectelor foarte dure. Traumatismul se transpune în fracturarea sau spargerea unui dinte ceea ce va duce la expunerea stratului interior sensibil, cauzând durere profundă.
- Infecție dentară: aceasta se instalează atunci când bacteriile pătrund în profunzimea dintelui printr-o cavitate/fisură ceea ce va duce la infectarea pulpei dentare. De aici poate rezulta apariția unui abces (pungă dureroasă de puroi care se formează la rădăcina dintelui).
- Dentiția: la fel ca oamenii, cățeii trec printr-o fază de dentiție în care dinții de lapte le cad și sunt înlocuiți cu dinții adulți. Acest proces poate fi incomod și dureros pentru căței, atât la nivelul danturii, cât și al gingiilor.
- Obiecte străine: câinii au obiceiul de a roade tot felul de lucruri, cum ar fi oase, jucării și chiar pietre. Dacă aceste obiecte rămân blocate în dinți sau gingii, pot provoca iritații, inflamații, infecții și, bineînțeles, dureri dentare. În plus, unele obiecte pot provoca leziuni ale dinților sau gingiilor, cum ar fi fracturi sau tăieturi, care, din nou, vor genera dureri severe.
Lăsată netratată, durerea dentară poate duce la apariția unor probleme de sănătate mai grave. De aceea, este foarte important să soliciți îngrijiri de specialitate la cabinetul veterinar atunci când câinele prezintă semne de durere dentară.
Durerea de dinți la câine – SIMPTOME principale
Identificarea durerii dentare la câini poate fi dificilă, deoarece ei nu își pot comunica în mod direct disconfortul. Cu toate acestea, există mai multe semne și simptome care pot indica că #celmaibunprieten se confruntă cu dureri de dinți.
Manifestarea durerii dentare la câini poate varia semnificativ, în funcție de factori precum intensitatea durerii și personalitatea câinelui. Cu toate acestea, unele simptome sunt comune, iar printre acestea se regăsesc:
- pierderea poftei de mancare;
- salivație abundentă;
- deseori câinele își atinge botul sau și-l freacă cu labele din față;
- sângerarea sau inflamarea gingiilor;
- respirație urât mirositoare;
- modificări ale obiceiurilor de mestecat, cum ar fi mestecatul pe o parte a gurii sau evitarea alimentelor dure;
- scâncește atunci când bea apă sau mănâncă;
- letargie sau nivel redus de activitate;
- umflare în jurul feței sau maxilarului;
- decolorarea dintelui sau deteriorarea vizibilă.
Dacă prietenul tău prezintă oricare dintre aceste simptome, este important să-l duci la un medic veterinar pentru o evaluare serioasă. Medicul poate efectua o examinare amănunțită a dinților și gingiilor câinelui și poate recomanda un plan de tratament pentru a-i atenua durerea dentară.
Cum să ameliorezi durerea de dinți a câinelui tău
Dacă bănuiești că blănosul tău suferă de dureri de dinți, este esențial să îl duci la veterinar pentru o evaluare adecvată. NU este recomandat să administrezi câinelui analgezice fără prescripție medicală. Unele probleme dentare pot necesita antibiotice sistemice, antiinflamatoare sau chiar extracție dentară, pe care doar un medic veterinar le poate diagnostica și trata.
Cu toate acestea, până ajungi cu el la cabinet, există câțiva pași pe care îi poți lua în calcul pentru a domoli durerea de dinți:
- jucării moi: deși acestea nu elimină complet durerea de dinți, pot ajuta la ameliorarea acesteia, în special pentru cățeii care au tendința de a mușca tot ce le iese în cale. Acest lucru îi va împiedica să mestece sau să roadă alte obiecte care le pot deteriora dinții.
- jucării care pot fi umplute cu hrană rece sau congelată pentru a ajuta la reducerea inflamației și ameliorarea durerii dentare. Acest tip de jucării, cum sunt cele de la KONG, de exemplu, vor ține câinele ocupat o perioadă.
- mușețel, aloe vera sau lavandă: aceste plante medicinale au proprietăți calmante care pot ajuta câinele să se simtă mai confortabil. Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul veterinar pentru a determina doza corectă și metoda de administrare.
- curățarea dentară: dacă durerea dentară a câinelui tău este cauzată de o boală dentară, poate fi necesară o curățare dentară profesională (detartraj) pentru a îndepărta tartrul și bacteriile care cauzează durerea.
Tratamentul durerilor de dinți la câine
Tratamentul durerii de dinți la câini depinde de cauza de bază a durerii. Primul pas este să duci câinele la medicul veterinar pentru un diagnostic corect. Medicul va efectua un examen fizic, iar la nevoie și radiografii dentare plus analize de sânge pentru a determina cu precizie cauza durerii.
Dacă durerea de dinți la câine este cauzată de o carie sau o infecție, medicul veterinar poate recomanda o curățare mecanică, un periaj profesional și, eventual, o extracție dentară. De asemenea, câinelui i se pot prescrie medicamente pentru durere, antibiotice sau medicamente antiinflamatoare.
În cazurile în care durerea dentară este cauzată de o infecție bacteriană sau virală, medicul veterinar poate prescrie antibiotice sau medicamente antivirale pentru a trata afecțiunea de bază.
Este foarte important să urmezi planul de tratament recomandat de medicul veterinar și să mergi ulterior cu câinele la control pentru a te asigura că durerea dentară a câinelui este gestionată corespunzător și orice afecțiuni subiacente sunt tratate eficient.
Remedii de încercat acasă sau cum să previi apariția problemelor și, implicit, a durerilor dentare la câine
Prevenirea durerii de dinți este esențială pentru sănătatea și bunăstarea prietenului tău drag. Iată câteva remedii de încercat acasă care pot ajuta în acest sens:
- periajul regulat al dinților poate preveni cariile, afecțiunile gingiilor și alte probleme dentare care pot duce la dureri severe. Utilizează o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți creată special pentru câini.
- dieta: o dietă echilibrată poate susține sănătatea dinților și a gingiilor. Hrănește-ți câinele cu hrană de calitate superioară din punct de vedere nutrițional, bogată în vitamine și minerale. Evită să le oferi resturi de la masa ta, alimente cu zahăr sau amidon, oase care le dăunează.
Recomandarea noastră în materie de hrană potrivită sănătății dinților câinelui tău este EUKANUBA. Forma specială a crochetelor EUKANUBA + formula unică DentaDefense păstrează dinții câinelui curați și sănătoși pe termen lung. O mare parte dintre rețetele Eukanuba conțin SHMP (Hexametafosfat de sodiu) pe suprafața crochetelor. SHMP ajută la păstrarea unei danturi curate și sănătoase cu ajutorul mineralelor în timpul masticației și, prin urmare, împiedică formarea tartrului. Eukanuba le combină pe ambele: avantajul oferit de hrana uscată și efectul benefic al SHMP.
- jucării de ros: mestecarea sau roaderea jucăriilor adecvate poate ajuta câinele să-și curețe dinții, să îndepărteze placa și să-și întărească mușchii maxilarului. Caută jucării din cauciuc sau alte materiale durabile și nu se rup ușor.
- oasele crude (exclus oasele de pui care se așchiază, de porc, de pește, etc.): acestea reprezintă o modalitate excelentă pentru câine să-și curețe dinții. Totuși, nu lăsa câinele singur când mestecă oase și nu-i oferi niciodată oase fierte care se pot așchia și îi pot provoca răni grave.
- Ulei de nucă de cocos: uleiul de cocos are proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la prevenirea cariilor dentare și a afecțiunilor la nivelul gingiilor. Freacă dinții și gingiile câinelui cu o cantitate mică de ulei de nucă de cocos sau adaugă-l în hrana zilnică.
Află mai multe despre beneficiile acestui ulei din articolul Ulei de cocos pentru câine
Nu uita că, deși aceste remedii sunt utile, sunt obligatorii și vizitele la medicul veterinar pentru a evalua starea danturii câinelui tău. Prin prevenție, cu multă grijă și atenție, cu ajutorul verificărilor periodice de specialitate, câinele tău se va putea bucura de o dantură sănătoasă, departe de dureri sau alte afecțiuni severe.
Un comentariu
Pingback: