Câte ore doarme câinele tău
Tu știi câte ore doarme câinele tău? Sau cât timp ar trebui să doarmă pentru a fi sănătos? De câte ori ți-ai invidiat cel mai bun prieten că el rămâne acasă, tolănit pe canapea sau în propriul culcuș, în timp ce tu o iei din loc înspre birou? Într-adevăr, unii câini au o viață de invidiat. După ce au dormit toată noaptea, își mai petrec și o bună parte din zi dormind liniștiți, fie în curte, mângâiați de razele soarelui, fie în interior, la umbră și răcoare.
Imediat ce se trezesc, par a fi suficient de energici încât să se lase antrenați în jocurile preferate sau într-o plimbare lungă. Somnul câinilor, ca de altfel și cel al pisicilor, este diferit de cel al oamenii, și tocmai aceste diferențe îi determină pe mulți să se întrebe dacă prietenii blănoși dorm fie prea mult, fie insuficient. Cu ajutorul informațiilor de pe site-ul sleepfoundation.org voi încerca să te lămuresc cu privire la dilema din titlu: câte ore doarme câinele?
Ideea e că răspunsurile la această întrebare sunt multiple. Ca și noi, câinii pot avea nevoie de mai mult sau mai puțin somn, în funcție de vârstă, de starea de sănătate, locul unde se află în anumite momente, precum și stilul de viață. Însă, cu cât vei știi mai multe despre modul în care dorm câinii, îți va fi mai ușor să înțelegeți tiparele de somn ale propriului câine și să observi orice modificări la acest nivel. De asemenea, vei știi când și dacă e cazul să te îngrijorezi.
CITEȘTE și: CUM DOARME PISICA
Cuprins
Pe scurt, despre câte ore doarme un câine în funcție de vârsta sa
Așadar, cantitatea totală de somn de care are nevoie un câine poate varia în funcție de o serie de factori. Dintre aceștia, vârsta este unul dintre cei mai importanți factori și are cel mai mare impact asupra programului de somn al câinelui.
Câte ore doarme un cățeluș
Cercetările sunt limitate în această direcție, însă există un studiu care a arătat că puiuții dorm cel puțin 11 ore pe zi. În timp ce mulți dintre cățeluși dorm mai puțin noaptea decât dorm câinii adulți, ei se odihnesc mai multe ore în timpul zilei. Majoritatea puiuților dorm, de asemenea, într-un loc special amenajat pentru ei.
Câte ore doarme un câine adult
Majoritatea câinilor adulți ar avea nevoie de opt până la 13,5 ore de somn în fiecare zi, media fiind puțin sub 11 ore. Prin comparație, noi, adulții, avem nevoie de șapte până la opt ore de somn. Câinii adulți dorm mai mult noaptea decât puiuții – de obicei, un procent de 60% până la 80% din somnul total îl dorm între orele 20:00 și 8 a.m., în funcție, bineînțeles, și de condițiile de sănătate sau de programul omului lor. Cu toate acestea, reprizele de somn din timpul zilei sunt și ele importante pentru câinii adulți, care pot dormi până la 37% din zi.
Câte ore doarme câinele bătrân
Câinii de vârstă mijlocie și seniorii au tendința de a se trezi destul de rar pe parcursul nopții și de a dormi până mai târziu. De asemenea, se odihnesc destul de mult și în timpul zilei.
Semne că prietenul tău doarme prea puțin
Câinii se pot adapta destul de usor în funcție de situatia în care se regăsesc. Un studiu asupra câinilor din adăpost care dormeau mai puțin în timpul zilei din cauza agitației din mediul în care trăiau a constatat că acești au dormit mai adânc noaptea și s-au trezit mai rar. Dormind mai mult timp noaptea, acești câini din adăpost au bifat, în medie, 11 ore pe zi – aceeași cantitate ca majoritatea câinilor adulți care trăiau în condiții mai bune.
Cu toate acestea, adaptabilitatea la un mediul stresant poate avea un cost. Același studiu a constatat că exemplarele care dorm mai mult în timpul zilei sunt mai relaxate și par mai fericite, ceea ce înseamnă că merită să investighezi cât de bine se odihnește câinele tău.
Există puține cercetări asupra simptomelor privării de somn la câini. Cu toate acestea, dovezile sugerează că acestea ar putea imita unele dintre simptomele somnului precar la oameni, care pot include:
- reacții mai intense la stimuli stresanți;
- iritabilitate și tulburări de dispoziție;
- memorie slabă;
- diminuarea capacității de învățare. În urma unui studiu, câinii care au dormit bine după ce au învățat o nouă comandă au avut rezultate mai bune atunci când au fost testați o săptămână mai târziu, în comparație cu cei care nu au dormit.
Tulburări de somn la câini
La fel ca oamenii, și câinii pot prezenta tulburări de somn. Cele mai frecvente sunt narcolepsia, apneea obstructivă și tulburarea de comportament în somnul REM.
Narcolepsia la câini
Narcolepsia canină este o tulburare neurologică cronică ce provoacă simptome precum somnolență excesivă în timpul zilei și cataplexie. Descrisă adesea ca leșin, cataplexia implică slăbiciune musculară bruscă și pierderea controlului muscular. Episoadele cataplexice apar adesea atunci când un câine mănâncă sau se joacă.
Dobermanii, Labradorii și alte rase suferă uneori de narcolepsie din cauza moștenirii genetice, dar aceasta poate apărea și la câinii fără antecedente familiale. Deși nu există un remediu pentru narcolepsia canină afecțiunea nu pune viața în pericol și nu se agravează odată cu înaintarea în vârsta. Nu toți câinii necesită tratament pentru narcolepsie, dar cei cu simptome severe pot fi tratați cu medicamente anti-cataplectice (bineînțeles, doar în urma unui consult de specialitate și doar la recomandarea medicului curant).
Apneea obstructivă
Apneea obstructivă este o tulburare de respirație manifestată în somn, care apare la multe mamifere atunci când țesutul relaxat și mușchii blochează căile respiratorii, provocând perioade scurte de respirație (numite apnee). Atât la oameni, cât și la câini, unele dintre cele mai comune simptome sunt somnolența excesivă în timpul zilei și sforăitul puternic sau sufocarea în timpul somnului.
Câinii cu botul extrem de scurt, precum buldogii, sunt mai predispuși la apnee decât alte rase. Tratamentul implică, de obicei, intervenții chirurgicale sau medicație, deși medicul veterinar poate sugera și schimbări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate, în unele situații.
Tulburare de comportament în timpul somnului REM
Tulburarea comportamentului în somnul de tip REM este o afecțiune care provoacă mișcări anormale în timpul acestei faza a somnului. Câinii cu această tulburare prezintă o gamă largă de comportamente în timp ce dorm, inclusiv urlete sau lătrat, mișcări violente ale membrelor, mușcat, mestecat. Majoritatea câinilor prezintă simptome înainte de vârsta de 1 an, iar tratamentul cu medicamente pare să fie eficient în peste trei sferturi dintre cazuri.
Cum să-ți ajuți câinele să doarmă mai bine
Dacă este sănătos, relaxat și fericit, câinele poate avea parte de un somn odihnitor. Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care le poti lua pentru a te asigura că rutina și activitățile de zi cu zi ale câinelui tău sunt configurate astfel încât să-i fie de ajutor:
Stabilește un program
Dacă blănosul tău se relaxează destul de greu, i-ar prinde bine o rutină. Încearcă să creezi un program similar în fiecare zi (hrănire – ieșit afară – joacă – antrenament, etc.) pentru a vedea dacă acest lucru îți ajută câinele să se odihnească mai ușor.
Lasă-l să doarmă singur
Mulți oameni își lasă câinii să doarmă cu ei, dar acest lucru poate perturba atât somnul oamenilor, cât și pe cel al câinilor. Aceste perturbări apar chiar și atunci când oamenii nu sunt conștienți de ele, ceea ce înseamnă că este posibil nici să nu îți dai seama dacă faptul că dormi în pat cu câinele tău îngreunează somnul acestuia.
Cumpără-i un pat pentru câini confortabil
În timp ce puiuții dintr-un cuib dorm o perioadă de timp într-un culcuș similar cu o ladă confortabil amenajată, pe măsură ce cresc, cățelușii ar trebui obișnuiți să doarmă pe o saltea, într-un culcuș sau pe un pat special pentru ei. Acestea trebuie să fie confortabile, spațioase, realizate din materiale de calitate, usor de curățat și de transportat. În magazinele de specialitate găsești sute de modele de paturi pentru câini, de diverse dimensiuni adaptate taliei, culori, etc. Nu trebuie decât să-l cauți pe cel potrivit prietenului tău.
Asigură-te că locul său de somn este într-o zonă întunecată și liniștită
Mamiferele au ritmuri circadiene care sunt influențate de lumină, deci câinelui îi este mai ușor să doarmă noaptea, când este întuneric sau când lumina este difuză.. De asemenea, va adormi mai usor și se va odihni mai bine dacă somnul nu-i este întrerupt de zgomote excesive.
Activitățile fizice de peste zi favorizează un somn de calitate
Deși există puține cercetări privind relația dintre somn și exerciții fizice la câini, știm că mișcarea regulată ajută oamenii să doarmă mai bine. Există totuși câteva dovezi care sugerează că acest lucru este valabil și în cazul câinilor, în special când vine vorba de rasele de lucru foarte active.
Oferă-i posibilitatea să mai tragă un pui de somn și în timpul zilei
Locurile nefamiliare sau aglomerate, precum și faptul că se află alături de persoane cu care nu este familiarizat, pot îngreuna somnul câinelui în timpul zilei. Pentru a-l ajuta să doarmă suficient, asigură-te că are și perioade fără activități fizice plus acces la un teritoriu liniștit și familiar.
***
Tu de ce provocări te-ai lovit în ceea ce privește somnul câinelui tău? Cum se odihnește acesta, care este tiparul său de somn? Și, dacă ai avut ceva provocări, cum le-ai depășit astfel încât câinele tău să fie sănătos, fericit, dar și odihnit?
One Comment
Pingback: