Importanța deparazitării externe a câinelui în anotimpul rece
Câini,  Recomandări

Importanța deparazitării externe a câinelui în anotimpul rece

Chiar dacă temperaturile scad în timpul iernii, nu înseamnă că puricii și căpușele intră în hibernare. În realitate, acești paraziți pot rămâne activi și continuă să reprezinte o amenințare pentru sănătatea câinilor, chiar și în lunile reci.

Statisticile arată că puricii pot supraviețui în medii interioare calde (locuințe, pensiuni canine, țarcuri special amenajate în interior, canise, etc.) pe tot parcursul anului. Deși căpușele preferă climatul cald, anumite specii sunt capabile să rămână active chiar și la temperaturi apropiate de îngheț, în special dacă iarna este blândă sau dacă găsesc locuri protejate, cum ar fi sub frunziș.

Bolile transmise de căpușe

Căpușele pot fi vectori pentru diverse boli grave, unele dintre acestea (netratate corespunzător sau nedepistate la timp) fiind fatale pentru câini. Cele mai comune boli transmise de căpușe sunt:

Boala Lyme (Borrelioza): este o afecțiune transmisă de așa-numitele căpușe cu picioare negre sau căpușe de căprioară, cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, boala Lyme poate duce la simptome variate, de la febră, letargie și umflături ale ganglionilor limfatici, la probleme articulare severe și chiar afecțiuni neurologice sau cardiace. Din păcate, această boală ia din ce în ce mai multă amploare și în România. Pentru a infecta gazda, căpușa trebuie să se hrănească cu 24 până la 48 de ore.

deparazitare externă

Ehrlichioza: provocată de bacteria Ehrlichia, această boală poate afecta globulele albe din sânge, ducând la febră, depresie, pierderea apetitului și probleme de coagulare a sângelui (sângerări nazale). Simptomele pot apărea între prima și cea de-a treia săptămână de când câinele a fost mușcat de o căpușă infectată.

Anaplasmoza – asemănătoare cu ehrlichioza, anaplasmoza este cauzată de bacteria Anaplasma și poate provoca simptome precum febră, letargie, dureri articulare și trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite), convulsii (în cazuri extreme).

Babesioza: numărul cazurilor de babesioză crește de la an la an, făcând parte din cotidianul clinicilor veterinare chiar și pe perioada de iarnă. Babesioza canină sau piroplasmoza canină reprezintă o boală parazitară datorată infestării globulelor roșii de către babesoide. Manifestările clinice includ febră, anemie, astenie, insuficiență renală, dureri musculare.

De ce este importantă deparazitarea externă chiar și iarna

Deparazitarea externă regulată a câinelui pe durata anotimpului rece este crucială pentru:

  • protecția împotriva bolilor amintite anterior – previne infestarea cu purici și căpușe, reducând riscul de apariție a bolilor transmise de aceștia;
  • confortul animalului de companie: ajută la menținerea sănătății pielii și a blănii, prevenind mâncărimea și disconfortul asociate cu infestările;
  • prevenirea infestării locuinței: puricii pot infesta rapid mediul din interior, devenind o problemă dificil de controlat în lipsa unei prevenții adecvate.

Recomandări pentru deparazitarea externă

Medicii veterinari recomandă utilizarea produselor de deparazitare externă pe tot parcursul anului, indiferent de sezon. Acestea includ:

Pipete spot-on-uri: soluții topice care se aplică pe pielea câinelui.

Zgardă antiparazitară: o metodă de lungă durată pentru prevenirea infestațiilor.

Citește și: Top 10 zgărzi antiparazitare pentru câinele tău

Șampoane și spray-uri antiparazitare: pentru utilizare suplimentară sau în cazul infestațiilor acute.

Pentru că doar tu esti responsabil pentru starea de bine a câinelui tău iubit, îți recomand, dacă că esti sigur ce produse de deparazitare externă să alegi sau nu știi cum să efectuezi corect deparazitarea, să suni la un cabinet veterinar și să discuți cu un medic veterinar care te poate ajuta. Dacă ești din capitală (sau din împrejurimi), specialiștii de la clinica veterinară București JoyVet îți stau la dispoziție cu numeroase sfaturi despre cum și cu ce să-ți deparazitezi corect animalul de companie, indiferent de anotimp.

deparazitare externă iarna

***

Deparazitarea externă regulată a câinilor, chiar și în sezonul rece, este esențială pentru sănătatea și bunăstarea lor. Prin menținerea unei rutine constante de prevenție, ai ocazia să-ți protejezi cel mai bun prieten de riscurile și discomfortul asociate cu puricii și căpușele, asigurându-i o viață sănătoasă și fericită.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *