De ce are nevoie PISICA?
De ce are nevoie pisica trebuie să fie prima întrebare pe care ți-o pui când îți trece prin gând să adopți sau să cumperi o mâță. Nu, nu ar trebui să te preocupe nevoile sale după ce te-ai decis deja că urmează să o aduci în casă, ci mai înainte de a lua această hotărâre. Schițând o listă de cumpărături pentru noua ta pisică, poți vedea, în mare, care vor fi cheltuieli lunare, deci câți bani va trebui să decartezi pentru a avea o pisică sănătoasă și fericită.
Dacă ești pe cale să cumperi sau să adopți o pisică, în lista de cumpărături care urmează vei afla de ce are nevoie pisica ta. Bineînțeles, dacă ai nelămuriri sau vrei să detaliez subiectul, tot ce ai de făcut este să-mi lași un mesaj și îți povestesc mai multe. Până una alta, reține de ce are nevoie pisica:
Cuprins
Mâncare de calitate
Pisica are nevoi nutriționale specifice. Contează foarte mult ca hrana pe care i-o vei oferi zi de zi să fie pliată pe aceste nevoi, să-i întărească imunitatea, să-i susțină sănătatea articulațiilor, a sistemului cardiac și a celui renal, să conțină vitamine, minerale și acizi grași esențiali responsabili pentru sănătatea pielii și a blăniței. Bineînțeles, tipul de hrană trebuie ales și în funcție de vârsta pisicii. Poți opta pentru mâncarea uscată pentru pisici, sub formă de crochete sau pentru mâncarea umedă, la conservă sau pliculețe sau pentru amândouă variantele.
Mâncare pentru puiuți
Dacă vei cumpăra o pisică dintr-o felisă, crescătorul îți va recomanda tipul de hrană pe care pisicuța la consumat până atunci. Este indicat să continui o perioadă cu respectivul tip de mâncare, până vei trece la un altul (tranziția se realizează treptat). De asemenea, dacă adopți o pisică dintr-un adăpost, interesează-te cu ce a fost hrănită până în acel moment pentru a-i administra același sortiment, cel puțin pentru o perioadă. Pe de altă parte, dacă salvezi un puiuț de pe stradă, de exemplu, în funcție de cât este de micuț, vei avea nevoie, probabil, de o formulă de lapte praf pentru pisici până se va putea hrăni cu mâncare umedă și apoi cu crochete.
Hrană umedă pentru pisici Petkult Kitten cu Curcan
Hrană umedă pentru pisici Schesir Bio Kitten cu Pui
Hrană umedă Stuzzy Kitten, pui & șuncă în sos
Mâncare pentru pisica adultă
A alege hrana potrivită pentru noua ta pisică adultă nu e treabă ușoară. Pe piață există zeci, ba chiar sute de sortimente care mai de care mai îmbogățite cu proteine de calitate, cu vitamine, cu minerale care susțin starea de bine a pisicii. Există tipuri de hrană pentru pisici cu diverse probleme de sănătate (afecțiuni renale, cardiace, probleme dentare), există mâncare pentru pisici sterilizate, pentru cele care trebuie să mai slăbească, pentru pisici cu probleme gastrointestinale, și lista poate continua.
Există mâncare economică, cea mai ieftină, dar și cea mai plină de aditivi – pe care nu ți-o recomand. Există mâncare din clasele Premium și Super Premium, cu ingrediente de top, cât mai bio și cât mai atent alese pentru ca pisica ta să pape ce-i mai bun, mai sănătos și mai gustos. Există crochete – adică mâncare uscată pentru pisici, dar și papa bun la pliculeț și conservă.
SFAT de URMAT: folosește pentru noua ta pisică ambele variante de hrană: crochete și mâncare umedă. Aceasta din urmă o va ajuta să se mențină hidratată, mai ales dacă pisica nu obișnuiește să bea apă suficientă. Bineînțeles, nu uita că apa la discreție este obligatorie! Vezi mai jos care-s cele mai potrivite castroane pentru hrana și apa pisicii tale.
Hrană uscată – Royal Canin, Hair & Skin Care, 10kg
Hrană uscată pentru pisici – IAMS Vitality Adult 10Kg
Hrană umedă pentru pisici IAMS Naturally, Adult Land & Sea
Pisica are nevoie de castroane pentru apă și mâncare
Am întâlnit persoane care nu-și mai dădeau osteneală să cumpere castroane speciale pentru apa și hrana pisicii (să nu faci ca ele, ne-am înțeles?). Spuneau că folosesc două castroane care nu le mai erau utile, castroane din plastic care, apropo, nici nu-s indicate în această situație. De cele mai multe ori, plasticul provoacă alergii pisicilor. În plus, castroanele din plastic se zgârie ușor și devin un magnet pentru mizerii și bacterii. Nu vrei așa ceva pentru pisica ta, crede-mă! Fă o investiție bună și cumpără-i două castroane din ceramică de bună calitate. Îți las mai jos câteva modele dintre cele mai căutate și apreciate.
Set 2 castrone ceramice în suport / Trixie
Stație de hrănire în formă de pisică / Navaris
Castron dublu din ceramică, alb cu model/ Trixie
De asemenea, o idee bună este să achiziționezi și un hrănitor automat plus un dispenser/fântână pentru apă, mai ales dacă mergi la serviciu peste zi și pisica petrece mult timp singură. Iată câteva tipuri de hrănitoare performante:
Hrănitor Automat WiFi WowStep®
Hrănitor Automat pentru pisici, WowStep®
Hrănitor Automat Smart, WiFi
Pisica are nevoie de litieră plus așternut igienic
Îți dorești o pisică, dar vrei și o locuință curată. Pentru asta, ai nevoie de litiera potrivită pentru pisica ta și, din fericire, ai de unde alege, căci magazinele de profil îți oferă modele practice, igienice și rezistente. Caută un model mai mare sau o litieră acoperită, pentru că pisicile au tendința să sape în nisip și nu vrei să te trezești cu el răspândit prin casă. Cumpără-i litieră, chiar dacă locuiești la curte și pisica va avea acces afară. Este bine să ai o litieră în interior pe care să o folosească ori de câte ori are nevoie.
Litieră acoperită Trixie Vico Easy Clean
Litieră acoperită Trixie Primo XXL
Litieră acoperită XXL Netta Maxi
Dacă vei cumpăra sau adopta un pui de pisică, este bine să-l obișnuiești cu litiera din primele sale zile în noua locuință. Achiziționează o litieră pe mărimea sa, în care să se poată urca fără probleme și pe care să o așezi într-un loc ferit și liniștit din casă, unde pisica să se simtă în siguranță.
Alege un așternut igienic care să nu-i creeze pisicii tale probleme de sănătate. Există așternuturi igienice care absorb mirosurile neplăcute și sunt inofensive pentru pisici. Optează pentru așternuturile ecologice în saci mari, care să te țină o perioadă mai lungă de timp. Iată câteva idei care să-ți fie de folos:
Nisip litieră Ever Clean Lavander, 10L
Așternut Imperial Care White Odour Attack, 10L
Așternut igienic Miau-Miau, Silicat, 15L
Pisica are nevoie de cușcă/geantă pentru transport
Acest accesoriu este obligatoriu. Ai nevoie de o cușcă pentru transport mai mult decât crezi. Îți va fi utilă pentru vizitele la veterinar, dar și ca spațiu sigur în care pisica să se ascundă atunci când ai musafiri, de exemplu, iar ea nu este înnebunită după a sta printre ei. Dacă vrei să o iei cu tine în vacanță, fie că mergi cu mașina sau trenul, fie că alegi să călătorești cu avionul, trebuie să o obișnuiești cu cușca. Sună dur? Nu e deloc așa, vei vedea. Alege responsabil, un model de cușcă de transport accesibil.
SFAT de URMAT: pentru călătoria cu avionul, ai nevoie de o cușcă certificată IATA, de anumite mărimi acceptate de companiile aeriene. În petshop-uri găsești, garantat, acest tip de cușcă.
Cușcă transport animale Trixie Capri 2
Geantă de transport Nobby Kalina
Cușcă transport Curver Pet life
Culcușul este important pentru pisică
Ai zice că nu e lucru important și că pisica doarme unde-i place, poate pe fotoliu, poate cu tine în pat. Însă este important să aibă un culcuș numai și numai al ei, pe care să nu-l împartă cu nimeni. Dacă ai o locuință cu mai multe camere și permiți accesul pisicii în fiecare dintre acestea, îi poți lua mai multe culcușuri. Pe timpul zilei, pisicile obișnuiesc să doarmă sau să se relaxeze destul de mult, așa că e bine să aibă locuri speciale, comode, unde să se simtă în siguranță. Poți alege un culcuș sau, la fel de bine, poți opta pentru o saltea sau poți cumpăra un suport pentru calorifer. Iată câteva variante:
Culcuș Scruffs Igloo Knightsbridge
Culcuș calorifer pentru pisici Trixie
Perniță pentru pisici Trixie Mijou
Jucării / Ansamblu de joacă
Crede-mă, nu vrei ca pisica ta să se plictisească. Chiar dacă se spune (și, deseori, este foarte adevărat) că pisica se poate juca la fel de bine și cu o cutie sau cu ghemotoc de hârtie, cumpără-i câteva jucării interactive plus un ansamblu de joacă pe care să se cațere și pe care să-și ascută gheruțele. Nu îți dorești să facă asta pe canapea, covoare sau draperii, corect?
Jucărie Trixie Pendula cu 3 Șoricei
Jucărie undiță șoarece cu sunet Enjoy
Jucărie pentru pisici Geo Happycat
Sisal pentru pisici Briana
Sisal pentru pisici Catnip Model Jabo
Ansamblu de joacă din pluș și iută
Produse pentru îngrijirea părului
O pisică îngrijită constant este o pisică sănătoasă. Ai nevoie de o trusă de toaletare compusă din șampon și balsam pentru pisici, perie pentru periajul zilnic, un FURminator pentru a-l utiliza în perioadele de năpârlire intensă, un pieptene special dacă ai o pisică cu păr lung.
FURminator pentru pisici cu blană lungă
FURminator perie pentru baie
FURminator Dual Grooming Brush
SFAT de URMAT: programează din timp o vizită la veterinar! Din momentul în care te-ai decis să îți iei pisică, este bine să începi să cauți un cabinet veterinar și un medic în care să ai încredere. Caută pe Google doar dacă nu ai vreo cunoștință care are animale de companie, merge la un anumit medic și are încredere absolută în el. Roagă persoana respectivă să-ți recomande și ție medicul care i-a câștigat încrederea. Când ai un animal de companie este foarte importantă relația cu medicul veterinar. Acesta se va ocupa de controalele periodice, de vaccinuri, pastiluțe și produse de deparazitare internă/externă, va face diverse intervenții în caz de urgență, analize medicale și multe altele. Te poți sfătui cu el cu privire la ce hrană este potrivită pentru pisica ta și ce suplimente alimentare e bine să-i dai. Găsește un medic care este disponibil să te îndrume corect și oricând ai nevoie de sfaturi.
***
Abia aștept să-mi spui cum s-a acomodat pisica în noua locuință, dacă s-a obișnuit cu hrana pe care i-ai cumpărat-o, dar și cu celelalte lucrușoare minunate de care sunt convinsă că se va atașa.
*acest articol conține link-uri de afiliere
**sursă foto deschidere: pixabay
4 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: