cum înveți pisica la litieră
Cu PET-ul la shopping!,  Pisici,  Recomandări

Cum înveți pisica la litieră

Cum înveți pisica la litieră ar trebui să devină prioritatea number one în momentul în care aduci inculpata acasă. 😊 Nu-i un lucru greu însă, ca mai toate comportamentele durabile în timp, folosirea corectă a litierei necesită ceva răbdare și consecvență din partea ta. Bunăvoința pisicii vine la pachet cu temperamentul ei căci se știe că mâțelor le place să fie curate, deci slabe șanse să refuze litiera.

Dar, după cum spuneam, depinde de tine cum înveți pisica la litieră, mai ales dacă ai adoptat un puiuț de pe stradă sau unul orfan, care nu a beneficiat de învățăturile pisicii-mamă în primele șase – opt săptămâni de viață. Cei mai mulți pisoi care își petrec primele săptămâni din viață în compania mamei, vor învăța de la aceasta cum să facă la litieră. Acesta este unul dintre motivele pentru care pisoii nu trebuie înstrăinați de cuib mai devreme de opt săptămâni de viață (poate și mai bine). Relația cu mama îi ajută să cunoască și să dezvolte anumite comportamente sociale care le vor fi utile întreaga viața. Ceva similar cu cei șapte ani de-acasă, în cazul nostru, te-ai prins, nu?

Presupunând că te-ai pricopsit cu un pui de pisică pe care l-ai salvat de pe stradă, sau ai adoptat unul de pe la prieteni, de pe rețelele sociale, nici nu contează, primul lucru pe care să-l ai în vedere este să-l obișnuiești să-și facă nevoile într-un anumit loc. Apoi vin restul: mâncare bună și sănătoasă, culcuș primitor, jucării captivante, recompense delicioase. Nu am amintit de vaccinuri și deparazitări căci e clar că înainte de a-l aduce acasă, vei face o vizită la cabinetul veterinar pentru revizia și inspecția tehnică 😊 a mâțocului.

Cum înveți pisica la litieră – 3 produse indispensabile

Ca s-o obișnuiești cu litiera, trebuie mai întâi să cumperi una, corect? Corect! Pe piață există atât de multe modele – pentru pisoi, pentru pisici adulte, mai joase, mai înalte, mai late, mai lungi, cu capac sau fără – încât am făcut o selecție separată și am ales pentru tine câteva modele utile: Cea mai bună litieră pentru pisica ta.

După ce ai ales litiera care se pliază pe nevoile mâței, dar și pe buzunarul tău, mai dă o raită prin pet-shop și adaugă în coșul virtual și niscaiva nisip sau așternut igienic. Și aici sortimentele sunt variate, dar sfatul meu este să alegi un produs fără chimicale, fără parfum, care să nu-i provoace noii tale prietene vreo reacție alergică. Cumpără o pungă mica de așternut igienic, vezi dacă este un produs ok, dacă mâța rezonează cu el, apoi achiziționează o variantă la sac mai mare, care să te țină mai multe săptămâni.

Așadar, litiera e trecută pe lista de cumpărături, la fel și nisipul, mai rămâne de cumpărat lopățica de care să te ajuți când cureți litiera de mizeria pisicii. O idee bună este să le iei pe toate trei în același timp, din același loc.

Cum înveți pisica la litieră în 4 pași eficienți

Pasul #1: primul pas este chiar găsirea locului potrivit pentru amplasarea litierei. Spală/dezinfectează litiera și poziționeaz-o într-o zonă mai retrasă, dar accesibilă din locuință, unde pisica să ajungă ușor și unde să se simtă în siguranță. Spațiul trebuie să fie unul deschis, nicidecum între piesele de mobilier sau, mai rău, sub ele. De asemenea, nu trebuie să se regăsească în preajma castroanelor de apă sau mâncare și nici pe lângă culcușul pisicii. Acum, cu răbdare și îngăduință, urmează ceilalți trei pași de mai jos.

Pasul #2: aici ai de făcut mai multe operațiuni, dar nu te panica că-s floare la ureche. Mai întâi de toate, pune nisipul/așternutul igienic în litieră. Pune un strat generos, căci mâței – chit că-i puiuț, chit că-i senioară – îi place să sape și apoi să îngroape mizeria în nisip. După ce ai finalizat și trebușoara asta, e momentul să-i faci cunoștință pisici cu noua sa… toaletă. Căci până la urmă cam așa se traduce existența litierei în casă: toaleta pisici. Așază pisica în litieră și las-o să se obișnuiască cu noul loc, cu textura și mirosul așternutului. Nu te aștepta să-și facă nevoile în ea de la prima întâlnire. Cum spuneam mai devreme, înarmează-te cu răbdare și îngăduință.

Pasul #3: în zilele următoare, continuă să duci pisica la litieră imediat după ce s-a trezit, după ce a mâncat și după joacă. Dacă o surprinzi că face în altă parte, ia-o imediat de acolo și du-o în litieră, dar fără a o brusca în vreun fel. Totul trebuie făcut cu răbdare și blândețe. Sfat de urmat: de fiecare dată când își face nevoile la litieră, recompenseaz-o cu ceva gustos de papa, laud-o și mângâi-o sau joacă-te cu ea.

Pasul #4: este o situație de forță majoră acest pas, presupunând că celelalte nu au funcționat. Probabil că ar fi o idee bună să muți locul litierei sau să schimbi chiar litiera. Sau să schimbi nisipul. Sigur ceva nu este pe placul mâței și o deranjează. Până îți dai seama de unde pleacă probleme, fă schimbările indicate.

Multe pisici vor învăța să folosească litiera destul de repede. Este adevărat, pentru unele tot procesul poate dura mai mult dar, repet, ai răbdare. Dacă pisica are una sau două zone ”preferate” din casă unde ai prins-o făcându-și nevoile, mută litiera într-una dintre ele. Dacă nici asta nu funcționează, schimbă așternutul. Nu e vina lui? Atunci schimbă litiera. Poate pisicii îi vine greu să se urce în ea sau materialul din care este confecționată îi provoacă o alergie.

cum înveți pisica la litieră

Uite încă o idee: încearcă să te pui în locul pisicii tale! Nu, nu este imposibil. Încearcă să îți dai seama dacă în zona unde este litiera e ceva ce-i distrage atenția sau poate vreun sunet de care pisicii îi e teamă. Observă îndeaproape litiera: poate are un miros puternic de plastic, dacă este confecționată din acest material. Poate că nisipul sau așternutul igienic îi este incomod la lăbuțe sau este puternic parfumat. Adevărul e că sunt situații când e cazul să faci câteva modificări înainte ca mâța să accepte litiera.

Amintește-ți să nu pedepsești niciodată pisica pentru micile accidente. Fii consecvent și mută imediat pisica în litieră de îndată ce o surprizi că-și face nevoile într-un loc interzis. Încearcă să nu te enervezi, să nu te frustrezi. Stresul și tensiunea pe care pisica le poate simți sunt printre motivele pentru care nu folosește litiera. Evaluează cu atenție mediul în care se află pisica. Există în preajmă și alte animale de companie care-i pot cauza stres? Pisica este neliniștită? Poate că are nevoie de mai multă joacă sau de spațiu doar al ei, un spațiu pe verticală, cum este cel oferit de ansamblurile de joacă.

Cum să cureți litiera

Menține litiera curată! Asta înseamnă să aduni zilnic ce ascunde pisica în profunzimea așternutului, să speli și să dezinfectezi litiera o dată pe săptămână, iar dacă pică nisip pe lângă ea să-l aduni de îndată.

Dacă pisica mai scapă și pe lângă litieră, folosește soluțiile Nature`s Miracle pentru eliminarea petelor și a mirosurilor neplăcute. În momentul de față produsele Nature`s Miracle sunt unele dintre cele mai bune de pe piață.

Reține: pisicilor le plac litierele curate și niciodată nu vor fi atrase de o litieră murdară și urât miroasitoare. Ba chiar atunci când observă că litiera nu este curățată, vor face pe lângă sau, mai rău, pe covoare și alte locuri nepermise din locuință. Așadar, acordă o maximă importanță curățării litierei.

În loc de concluzie

Poate că lucrurile nu vor merge perfect din prima. După cum îți povesteam mai devreme, pisoii care au stat în preajma pisicilor adulte care foloseau litiera au copiat comportamentul acestora. A dat norocul peste tine dacă ești omul unui astfel de pisoi, căci foarte repede se va obișnui cu noua sa litieră. Dar dacă ai adoptat o pisicuță orfană, de exemplu, va trebui să-i acorzi mai multă răbdare. Nu este greu, trebuie să-i urmărești programul de masă – somn – joacă și să îți dai seama când are nevoie la toaletă pentru a o îndruma înspre litieră. Și uite așa, cu iubire, înțelegere și răbdare, cum înveți pisica la litieră devine un subiect ușor de abordat, lesne de îndeplinit! 😉

*acest articol conține și link-uri de afiliere

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *