de ce torc pisicile
Pisici

De ce torc pisicile

Zilele trecute am dat peste câteva rânduri interesante, publicate pe site-ul Live Science despre, ghici ce, torsul pisicii. Mi-am adus aminte că motănelul adoptat de sora mea, în primele sale zile de conviețuire cu noua sa familie, nici vorbă să toarcă sau, dacă o făcea, era un tors timid, insesizabil. Acum, după ce a devenit prințișorul casei, răsfățatul familiei, miezul și centrul universului, după ce oamenii lui dragi i-au câștigat încrederea, toarce de îndată ce te vede prin casă. Toarce când vrea plicușor 😊, toarce când vrea alint, toarce când doarme. Dar uite că, citind articolul de pe Live Science, am descoperit că torsul nu se petrece doar în situații pozitive. Aceste afirmații și alte lucruri interesante pe care ți le las mai jos, sunt făcute de Mikel Maria Delgado – specialistă în comportament felin – și medicul veterinar Kate Anderson.

Este adevărat că pisicile torc pentru că sunt fericite, dar acesta nu este singurul motiv. Ele torc și atunci când sunt stresate sau dacă vor să atragă atenția oamenilor din jur. Torsul, această vibrație ușoară pe care mâțele o ”exersează” în timp ce inspiră și expiră, este specifică pisicilor și animalelor care le seamănă. Pumele, gheparzii și alte câteva pisici mari torc și ele; la fel procedează civetele, genetele și mangustele. Totuși, de ce torc pisicile?

„Este unul dintre acele comportamente pe care le înțelegem destul de mult, dar se pare că nu în totalitate”, declară pentru portalul Live Science specialista în comportament felin, Mikel Maria Delgado. „Torsul este probabil un act reflex, ca și respirația.”

Acel huruit confortabil al torsului este una dintre micile bucurii pe care fiecare posesor de pisică le trăiește. Dar bucuria aceasta e valabilă și pentru pisică? Da, în general, pisicile torc atunci când se simt bine. Indiferent dacă stă în poala omului lor preferat sau se întinde la soare, o pisică care toarce este de obicei o pisică fericită.

„Nouăzeci la sută din timp, torsul are conotații pozitive”, declară Mikel Maria Delgado, „ceea ce înseamnă că pisica ta simte plăcere, este fericită, mulțumită și se simte în siguranță.”

De ce torc pisicile – alte motive

Cercetările sugerează că pisicile torc și din alte motive, iar unul dintre ele este legat de supraviețuire. La naștere, pisicile nu văd și nu aud; încep să toarcă la câteva zile după venirea p elume. În sălbăticie, torsul este sigur, deoarece este silențios, așa că e puțin probabil ca prădătorii să audă un pisoi torcând.

”La început, torsul  îi ajută pe pisoi să rămână aproape de mamele lor”, declară medicul veterinar Kate Anderson, profesor la Universitatea Cornell, pentru Live Science. „Practic, își găsesc mama datorită torsului, iar după ce aceasta îi verifică să vadă dacă este totul în regulă, începe și ea să toarcă”, explică Anderson.

De asemenea, pisoii torc și în timp ce sunt alăptați. După spusele Mariei Delgado,  „torsul poate duce chiar la o legătură mai strânsă între mamă și pisoi”.

Pisoii continuă să toarcă după ce cresc. Vor toarce chiar și în compania unei alte pisici cu care se înțeleg bine. Adesea, pisicile torc și în timp ce se toaletează reciproc, când sunt alături de familie și chiar de alte animale cu care locuiesc. Torc în timp ce se odihnesc, mănâncă sau se bucură de timpul lor în propriul spațiu.

De ce torc pisicile
„Pisicile știu cum să obțină hrană fără muncă, adăpost fără limitarea libertății și dragoste fără pedeapsă”. W.L. George

Mai mult de atât, pisicile pot toarce pentru a obține ceea ce își doresc. ”De cele mai multe ori”, spune Maria Delgago, ”torsul este un act reflex, dar poate fi și intenționat.” Potrivit unui studiu din 2009 publicat în ”Current Biology”, pisicile folosesc un tors specific pentru a cere de mâncare sau pentru a-i impulsiona pe oameni să se ridice din pat. Acest tors este un mix de frecvențe înalte, care sună destul de similar cu plânsul unui copil. „Când oamenii aud pisicile torcând în acest mod”, spune Anderson, „își dau seama că e vorba despre ceva urgent.”

Deși în mare parte a timpului pisicile torc atunci când sunt fericite, pot avea acest comportament și când sunt stresate. „Am avut o pisică ce obișnuia să toarcă atunci când era dusă la cabinetul veterinar – și, cu siguranță, pisicii mele nu-i plăcea să meargă la medic!” mărturisește Maria Delgado. „Deci, în această situație, torsul a fost un fel de răspuns la o situație stresantă.”

Anderson a tratat multe pisici rănite care… torceau; de aceea, ea crede că torsul poate fi și un mecanism de a face față suferinței, deoarece se pare că ajută pisica să se liniștească, să se calmeze atunci când este bolnavă, speriată sau, din nefericire, pe moarte.

De asemenea, se pare că torsul ajută pisicile să se vindece. Un studiu din 2001 publicat în ”The Journal of the Acoustical Society of America” a remarcat că pisicile torc la frecvențe între 20 și 150 herți, acestea fiind similare cu frecvențele folosite în tratamentele umane pentru ameliorarea durerilor osoase și musculare.

”Dar nu există dovezi solide care să susțină sau să respingă această idee”, spune Delgado. „Nu a existat niciodată un studiu amplu despre torsul pisicilor care să sugereze că acesta are puteri magice vindecătoare”, declară ea. „Însă da, ar putea fi o chestie de autoconfort.”

Deci, cum pot cei care au pisici să spună care este tipul de tors al pisicii lor? ”Trebuie să faci un pic pe detectivul”, spune Maria Delgado. ”În funcție de context, proprietarul unei pisici își poate da seama care este motivul pentru care pisica sa toarce. Dacă pisica este sănătoasă, următorul indiciu al semnificației unui tors ar fi limbajul corpului. Pisica pare fericită și relaxată? Dacă da, probabil răspunsul este că pisica toarce pentru că se bucură de compania ta, de momentele petrecute împreună cu tine.”

(sursă de inspirație: www.livescience.com)

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *