Cea mai bună litieră pentru pisica ta
Cea mai bună litieră pentru pisica ta nu-i musai să fie una extra scumpă, dar nici nu-i bine să pici în plasa prețurilor prea mici și să-i cumperi ceva de calitate îndoielnică. Când vrei să alegi cea mai bună litieră, este bine să ai în vedere mai multe criterii. Ai un pui de pisică? Ai o pisică adultă sau senioară? Ai mai multe pisici? Ai un buget consistent alocat acestui produs? Ești mai strâmtorat și vrei ceva la un preț rezonabil, dar de bună calitate? Oricum ar sta lucrurile trebuie să gândești în două direcții:
- alege cea mai bună litieră cu gândul la pisica ta, căci ea o va folosi, deci optează pentru un model durabil, dintr-un material de calitate, încăpător și ușor de curățat;
- nu uita că tu ești cel care va curăța litiera, deci caută un model care se întreține ușor. Aici trebuie să ții cont și de calitatea așternutului igienic, căci fără el vorbim degeaba despre litieră. Bineînțeles, și accesoriile de curățare și colectare a mizeriei sunt importante (lopățele, săculeți, etc.). Asta dacă nu cumva optezi pentru o litieră cu autocurățare. În cazul acesta, ești scutit de treburile… murdare. 😉
Ți-ai pus vreodată întrebarea cine a inventat litiera și așternutul igienic pentru pisici? Citește în continuare și află povestea litierei, câte tipuri există și cum să alegi cea mai bună litieră pentru pisica ta.
Cuprins
Scurt istoric al litierei – de la cutia cu nisip la litiera cu autocurățare
Te-ai oprit vreodată să studiezi îndeaproape o litieră pentru pisici? Acest dispozitiv simplu le oferă mâțelor un nivel de independență sau autosuficiență pe care puține animale domestice îl împărtășesc. Având în vedere că pisicile au fost domesticite cu circa zece mii de ani în urmă, apariția litierei este doar un salt recent în evoluția obiceiurilor igienice ale felinelor. Cu toate acestea, se spune că domesticirea pisicilor a fost cu adevărat completă abia în momentul inventării litierelor cu autocurățare. Da, există și așa ceva și îți voi prezenta și un astfel de model în rândurile de mai jos.
În primul rând, trebuie să apreciem faptul că pisicile știu, aproape instinctiv, să folosească litiera. Probabil că motivația de ordin biologic de a-și acoperi mizeria vine din nevoie ancestrală de a evita să fie depistate de alți prădători. Mascarea propriului miros și a urmelor a permis pisicilor sălbatice să supraviețuiască și să prospere, răspândindu-se din zona cunoscută sub denumirea Cornul Africii (cea mai estică regiune a Africii) până în Africa de Nord, Europa, America de Nord.
Cele mai inteligente dintre pisici au ales să-și îngroape mizeria în pământ moale sau în nisip, deoarece consistența acestora le ajuta mult. Acesta este motivul pentru care pisicile sunt atrase în mod natural de așternutul igienic din litieră și știu ce au de făcut din momentul în care îl simt sub lăbuțe.
Ușor, ușor, pisicile sunt primite în interior
Pentru pisici, viața în sălbăticie a mai continuat vreo zece milenii. Rareori, felinele erau luate în case, mai mult stăteau prin curțile fermelor și hambare pentru a prinde rozătoare sau erau luate pe vapoare și, ocazional, prin fabrici – tot din același motiv, să extermine șoriceii.
Deși au început să fie acceptate ca animale de companie în timpul Primului Război Mondial, mare parte din timp îl petreceau pe afară, Și nevoile tot afară și le făceau, prin curți sau prin pădure. Până când au trecut la cutiile cu nisip.
La începutul anilor 1940, cei care aveau găseau la pet-shop ceea ce se numea ”E-Z Klean Kitty Toilet”. Această ”toaletă pentru pisicuțe” era un fel de tigaie emailată căptușită cu hârtie, prevăzută cu un panou care ferea pisica de ochii privitorilor (acesta era opțional). Toaleta se umplea cu nisip, cu cenușă sau cu ziare astfel încât pisica să o folosească, fără a mai fi nevoită să iasă din casă pentru necesități. Din păcate, mirosul asociat cu urina și cu fecalele a fost suficient pentru ca pisicile să fie trimise tot afară ca să se ușureze.
1947 vine cu schimbări în bine
O întâmplare fericită a deschis în cele din urmă drumul pisicilor către statutul de animale de companie de interior. În anul 1947, Edward Lowe, un om de afaceri din Michigan, încerca să comercializeze argilă granulată pe post de material de cuibărit pentru păsări. Într-o zi rece de ianuarie, vecina lui Lowe, Kay Draper, l-a întrebat dacă avea ceva nisip disponibil pentru a-l folosit ca așternut pentru cutia pisicii sale – se săturase ca aceasta să lase urme de cenușă prin toată casa. În loc de nisip, Lowe i-a întins o pungă de argilă granulată și apoi și-a văzut de ale lui.
Două săptămâni mai târziu, doamna Draper s-a înființat din nou la ușa lui Lowe, cerând mai multă argilă. În perioada următoare, la fel au procedat și prietenii ei care aveau pisici. Mineralele din argilă erau capabile să absoarbă eficient umezeala, funcționând mult mai bine decât nisipul obișnuit sau decât cenușa folosite până atunci în ”toaleta pisicii”. Acela a fost momentul în care Edward Lowe a decis să împacheteze și să vândă produsul ca ”așternut pentru pisici”.
Știai că prima litieră cu autocurățare a apărut în 1991?
A urmat apariția modelelor diversificate de litiere, dar și o îmbunătățire a calității nisipului. Acum există nu doar nisip absorbant, ci și nisip aglomerat, granule de silicat și granule din hârtie și lemn. Cât privește litierele, progresul a mers până la apariția celor cu autocurățare. În anul 1991 a fost brevetat primul model de acest tip care era prevăzut cu o greblă acționată de un motor ce filtra materiile solide.
Mecanismele cu greblare au dominat perioada timpurie a litierelor cu autocurățare. În 1999, inginerul Brad Baxter s-a pricopsit cu două mâțe și și-a dat seama de două lucruri: să curețe manual litiera este o treabă murdară, iar să folosească o litieră cu un sistem automat de greblare poate fi o treabă și mai murdară. La fel ca mulți alți utilizatori ai primelor litiere cu autocurățare, a descoperit că mecanismele de greblare se blocau frecvent, acumulând fecale și mizerie, acestea degajând un miros insupprtabil. Astfel, litiera devenea și greu de curățat.
După un an în care a tot testat diferite prototipuri, Brad a proiectat conceptul inițial pentru Litter – Robot (o super litieră pe care o găsești descrisă în detaliu ceva mai jos). În locul sistemului de greblare, Brad a conceput un sistem de cernere, pe care l-a și patentat. Cu ajutorul acestui nou sistem, mizeria este atent separată de așternutul curat și e depozitată într-un sertar separat pentru o eliminare/curățare mai ușoară. Așa a luat naștere cea mai eficientă litieră pentru pisici, un fel de V.I.P. în lumea litierelor!
Cea mai bună litieră – cum o alegi CORECT
Dacă dai o raită prin pet-shop-uri vei vedea zeci de modele de litiere care mai de care mai sofisticate. La începutul articolului îți spuneam că este indicat să alegi cea mai bună litieră în funcție de anumite criterii. Pe scurt, iată care-s acestea:
DIMENSIUNEA: cea mai bună litieră pentru pisoi vs. cea mai bună litieră pentru pisici adulte
Fie că l-ai adoptat dintr-un adăpost, în urma unui anunț de pe internet, l-ai salvat de pe stradă sau l-ai cumpărat de la o felisă, pisoiul are nevoie de o litieră potrivită. Îi va fi greu să se cocoațe într-o litieră destinată pisicilor adulte, așa că alege una cu pereții de dimensiuni sub 10 cm.
Dacă pisica ta este adultă, optează pentru o litieră cu marginile de peste 12 cm. Mâța va scurma în nisip și, crede-mă, nu-l vrei răspândit prin toată casa.
Ca regulă generală, alege o litieră care să fie încă o dată și jumătate mai lungă decât pisica. Astfel, mâța va avea suficient spațiu încât să mișune în căutarea locului potrivit din litieră pentru a se ușura.
MATERIALUL din care este confecționată litiera
Da, materialul este foarte important, căci acesta nu trebuie să absoarbă mirosurile rezultate în urma mizeriei de la pisică și nici nu trebuie să-i provoace acesteia reacții alergice. Optează pentru un model de litieră din material plastic bio-rezistent care să fie ușor de curățat și de dezinfectat.
TIPURI de LITIERE
Litierele pentru pisici vin într-o varietate diversificată de forme, modele și culori, dar dacă e cazul să le categorisesc după tip, le-aș împărți în litiere descoperite sau tăvițe, litiere acoperite și litiere cu sistem de autocurățare.
Cea mai bună litieră descoperită
LITIERĂ Jerry, culoare ROZ + SUPORT + LOPĂŢICĂ
Litiera Jerry este prevăzută cu margine detaşabilă pentru o mai bună manipulare. Este realizată din material plastic. Baza suportului este detaşabilă pentru o curăţare rapidă.
Dimensiuni: 50 cm lungime * 40 cm lățime * 14,5 cm înălțime
Starter Kit pentru pisicuțe: set MODERNA care conține litieră + lopățică + 3 pungi
Litieră pentru pisicuțe, antiaderentă, cu margini rotunjite, confecționată din plastic de calitate care se pretează utilizărilor de lungă durată. Se curăță foarte ușor doar cu apă și săpun. Disponibilă în două variante de culoare.
Dimensiuni: 37*28*6 cm
Litieră Maryloo cu margine, 98% din plastic reciclat
Litieră modernă (dimensiuni: 50,2*38,4*16 cm) care se potrivește oricărui decor. Este antiaderentă, are margini detașabile care sunt destul de înalte astfel încât pisica nu va putea împrăștia nisip pe jos. Este ușor de curățat doar cu apă și săpun, confecționată din plastic reciclat, non-toxic. Disponibilă în trei variante de culoare (gri, turcoaz, corai).
Cele mai bune litiere închise sau acoperite
Litieră EASY CAT / închisă 50x40x40cm
Litieră acoperită, confecționată din polipropilenă, în trei variante de culoare (roz, verde, albastru deschis – cu partea superioară albă). Uşor de curățat și datorită cârligelor laterale pentru îndepartarea capacului şi pentru poziţionarea pungilor igienice Clean Up. Echipată cu un mâner retractabil pentru a poziţiona litiera în locul potrivit din locuință. Uşa basculantă și filtrul de cărbune exclud răspândirea mirosurilor neplăcute. Litiera Easy Cat are o paletă plasată într-un slot retractabil, gata pentru orice utilizare.
Litieră închisă – Mega Comfy
Numele spune totul: este mare și super confortabilă. Este potrivită dacă ai mai multe pisici. Este prevăzută cu mâner pentru o transportare mai uşoară. Realizată din plastic de calitate premium, non-toxic, 100% reciclabil. Are o unitate de depozitare ascunsă (include 10 saci de litieră şi o lopăţică). Include un filtru de cărbune pentru a reduce mirosurile neplăcute. Dimensiuni: 65*49.7*46.4 cm
Litieră Trendy Large (albastru deschis)
Litiera Trendy Large nu este doar una dintre cele mai elegante litiere, ci și una dintre cele mai rezistente. Este rezistentă la zgârieturi şi are protecţie UV datorită tehnicii speciale de decorare, numită IML (In Mold Label). Beneficiază de o uşă translucidă pentru mai multă intimitate, este prevăzută cu un mâner pentru transportare uşoară. Dimensiuni: 50,2*38,8*37,5 cm
Cea mai performantă litieră cu sistem de autocurățare
V.I.P.-ul printre litiere este, fără doar și poate, Litter Robot III Open Air. De la producător citire, iată care sunt dotările care o fac superioară multor altor modele similare:
Litiera cu autocurățare, îți va face conviețuirea cu pisica mult mai ușoară, în fiecare zi. Este prima îmbunătățire majoră suferită de platforma robotului de succes Litter Robot. Intrarea și habitaclul mai largi și ergonomice, precum și senzorul de detectare al pisicii, cu auto reglare (pentru mai multe pisici), se adaptează tuturor felinelor, de talie mică sau mare. Cerne grămăjoarele de reziduuri formate și le depozitează în sertarul special prevăzut pentru a fi îndepărte cât mai ușor la 3-7-15 minute după ce a fost folosit de pisică. Ciclul complet de curățare dureaza 1-2 minute.
Litter Robot III Open Air
Vezi cât costă și care sunt avantajele sale ↗
Litter-Robot III Open Air – litieră cu autocurățare este un produs robust pentru folosire îndelungată.
*acest articol conține și link-uri de afiliere
3 comentarii
Pingback:
Pingback:
Pingback: