Pisica și alergiile
Pisici,  Recomandări

Pisica și alergiile. Ale ei, nu ale tale!

Pisica și alergiile este titlul corect în cazul de față. Deși am fost tentată să scriu ”Alergiile la pisici” sau ”Alergia la pisică” mi-am dat seama că subiectul se va confunda ușor și se va înțelege că reacția alergică este cea a omului, nu a pisicii. Ori nu asta se vrea menționat în rândurile care urmează. Subiectul de față se raportează la alergiile dezvoltate, la un moment dat în viață, de pisici. Da, și ele au astfel de probleme. Dacă sunt descoperite din timp, acestea pot fi tratate și, pe viitor, se va ține cont de ce a declanșat reacția alergică.

Anumite sortimente de hrană, diverse alimente, iritanți din natură sau chimicale îi pot afecta tractul gastrointestinal, ochii, pielea, căile respiratorii. Există reacții alergice care doar o fac să se simtă inconfortabil, în vreme ce altele îi pot pune viața în pericol. Știind ce a declanșat alergia și ce să faci în situația respectivă duce la ameliorarea problemei, uneori chiar la preîntâmpinarea acesteia. Să luăm lucrurile pas cu pas și vedem, concret, care-i treaba cu pisica și alergiile.

Pisica și alergiile – Ce sunt alergiile

Alergiile sunt răspunsuri imune hipersenzitive la iritanții din  aer, hrană sau la alte substanțe. Pe lista alergenilor cei mai des întâlniți (iritanți care declanșează reacții alergice) în cazul pisicilor se numără:

  • praful;
  • polenul;
  • aditivii alimentari;
  • anumite proteine din mâncare;
  • paraziții externi;
  • veninul insectelor;
  • produsele de curățare a locuinței.

Care sunt simptomele alergiei la pisici

De obicei, iritanții declanșează o reacție alergică, iar pisicile ”răspund” la acțiunea acestora în variate moduri. Cele mai des întâlnite simptome sunt:

  • scărpinatul excesiv;
  • pierderea părului;
  • respitația îngreunată, uneori gâjâită;
  • iritații la nivelul pielii sau doar înroșirea acesteia;
  • umflarea;
  • strănutul;
  • tusea;
  • secreții nazale și/sau oculare;
  • diareea;
  • ronțăitul lăbuțelor/cozii.

Cele mai serioase simptome care afectează starea de bine a pisicii sunt cele legate de respirație. Din cauza răspunsului pe care organismul îl are cu privire la alergenul respectiv, pisica poate avea dificultăți respiratorii pentru că fie căile nazale, gâtul sau fața i s-au umflat. În urma acestei reacții apare tusea (mai ales dacă pisica deja are probleme la acest nivel, dacă suferă de astm, de exemplu), posibilitatea de a se îneca, respirația șuierătoare, leșinul și, dacă problema nu este repede tratată, decesul.

Pe lângă problemele respiratorii, pisica poate avea secreții nazale și oculare, și va strănuta des în momentul în care este expusă alergenului respectiv care îi irită mucoasele.

Scărpinatul, pierderea părului, iritația pielii, mușcatul compulsiv al labelor/cozii, sunt comune alergiilor la mușcătura de purice/insecte, alergiilor alimentare sau la alți factori din mediul înconjurător. Alergenii provoacă inflamația și mâncărimea care o fac pe pisică să se scarpine sau să-și clănțăne pielea în încercarea de a diminua disconfortul. În urma acestei reacții, pisica își poate pierde porțiuni din blană și își va răni pielea.

Atunci când alergia afectează tractul gastro intestinal, simptomele cele mai întâlnite includ vărsăturile și diareea.

Pisica și alergiile

Pisica și alergiile – cauzele apariției alergiilor

Sunt multe lucruri la care pisicile pot fi alergice. Unele dintre acestea se întâlnesc în exterior, iar altele chiar în interiorul locuinței. Iată-le pe cele mai frecvente:

Polenul – alături de praf, acesta este una dintre cauzele majore de apariție a alergiei la pisici;

Mâncareaalergiile alimentare sunt comune în rândul pisicilor care au dezvoltat o sensibilitate la carnea de pui, vită, pește, dar și la proteinele din ouă și lapte.  

Puriciimușcătura de purice provoacă o reacție alergică la nivelul pielii care include pierderea părului pe o anumită porțiune din corp, înroșirea tegumentului și mâncărimea intensă. Nu uita de importanța deparazitărilor externe periodice, nu numai la pisicile care petrec mai mult timp pe afară, dar și în cazul celor de interior. Chiar dacă pisica ta nu iese din casă, poți fi chiar tu cel care aduce un purice de afară, iar acesta să se lipească instantaneu de prietena ta blănoasă.

Medicamentele – pisica poate fi alergică la anumite produse de deparazitare externă (sfătuiește-te cu medicul veterinar care se ocupă de ea cu ce soluție este bine să o deparazitezi), dar și la diverse medicamente sau suplimente alimentare. Poate fi alergică și la șampoane, dar și la vaccinuri.

Produsele de curățenie: detergenți, soluții pentru ștergerea parchetului/mochetei, dezinfectanți – multe mărci provoacă alergii pisicilor.

Parfumul: esențele puternice pot irita căile respiratorii ale pisicii. De asemenea, nu doar parfumul pe care-l folosești tu o poate deranja, ci și diverse produse de aromoterapie care pentru tine sunt inofensive, dar pentru ea sunt un factor de stres olfactiv.

Fumul – la fel ca mulți alți inhalanți, și fumul (de țigară sau cel de la bețigașele parfumate) îi poate provoca pisicii o reacție alergică.

Diverse suprafețe – pisica poate fi alergică la suprafețe din plastic, de exemplu, sau la anumite materiale din care sunt confecționate castroanele, pernele sau covoarele.

Diagnosticarea alergiilor la pisici

Poate fi dificil de pus un diagnostic clar în cazul alergiilor. Pentru a determina cu exactitate care sunt alergenii responsabili, trebuie urmărită îndeaproape interacțiunea dintre pisică și diverse suprafețe sau cum reacționează după ce mănâncă sau după ce ai curățat prin casă cu anumite produse. De asemena, rămân utile și testele de sânge și probele de la nivelul pielii și părului pentru a detecta anumiți alergeni.

Pisica și alergiile – Tratament

Tratamentul variază în funcție de tipul de alergie dezvoltat de pisică. Este clar că se va elimina alergenul respectiv din mediul pisicii, acesta fiind primul pas către vindecare. Antihistaminicele și alte medicamente similare pot fi prescrise de către medicul curant, însă dozarea și durata de administrare depinde de severitatea simptomelor și de ce anume le-a cauzat.

Este o provocare să gestionezi toată această situație cauzată de alergii. Din păcate, unii alergeni sunt foarte greu sau imposibil chiar de eliminat (polenul sau praful, de exemplu). În această situație, pisicii i se va administra un tratament pe termen lung și este posibil să aibă doar reacții alergice sezoniere. Din păcate, în lipsa tratamentului, indiferent care este alergenul care stă la baza problemei, pisicile pot face șoc anafilactic care, de cele mai multe ori, este fatal.

În loc de concluzie

Chiar dacă nu prea ai cum să împiedici pisica să dezvolte o alergie, poți limita expunerea acesteia la alergeni. Păstrează locuința curată (folosește produse cât mai prietenoase cu mediul), cumpără-i nisip sau așternut pentru litieră neparfumat, deparaziteaz-o extern cu soluții recomandate de medic, evită să fumezi în interior și nici nu exagera cu spray-urile de cameră sau cu parfumurile puternice în preajma ei. Oferă-i hrana și apa în vase de ceramică. Alege pentru ea un sortiment de mâncare hipoargenică.

Dacă observi că pisica ta începe să dezvolte o alergie și te simți depășit de situație, nu aștepta ca lucrurile să se rezolve de la sine, ci ia legătura cu medicul veterinar.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *