Cum văd pisicile
Pisici

Cum văd pisicile? Descoperă lumea prin ochii pisicii tale!

Te-ai întrebat vreodată dacă pisica ta vede lumea așa cum o faci și tu, sau experiența sa vizuală este unică? E adevărat că pisicile pot vedea în întuneric mult mai bine decât oameni, dar sunt cu adevărat animale nocturne? Descoperă în rândurile următoare câteva lucruri interesante despre ochii pisicii tale și cum percep aceștia lumea înconjurătoare.

Știai că…

  • …vederea pisicilor în întuneric este de șase până la opt ori mai bună decât a oamenilor? Acest lucru se datorează în primul rând pentru că pisicile au în retină mai mulți fotoreceptori cu tije, care sunt extrem de sensibili la formă, mișcare și lumină, decât în cazul oamenilor.
  • …pupilele pisicilor sunt cu până la 50% mai mari decât pupilele oamenilor în lumină slabă, ceea ce permite pătrunderea unei cantități mai mari de lumină în ochi, acest lucru ajutându-le să vadă mai bine?
  • ...pisicile au ceea ce se numește tapetum lucidum, un strat reflectorizant în spatele retinei, ce acționează ca o oglindă, reflectând lumina în partea din spate a ochilor? Acest strat reflectorizant este un alt motiv pentru care pisicile văd mai bine noaptea.
  • …în timp ce oamenii au la nivelul ochilor trei receptori de culoare (conuri), pisicile au doar doi? Se crede că pisicile văd culorile albastru, gri, și, probabil, unele nuanțe galbene și verzi.

Citește și De ce torc pisicile?

Se spune adesea că pisicile pot vedea în întuneric, dar acest lucru este parțial adevărat. În timp ce vederea pe timp de noapte a pisicii tale este mult mai bună decât a ta, asta e clar, concret, pisica nu are vedere pe timp de noapte, pentru că, în esență, nu este neapărat un animal nocturn ci, mai degrabă, unul crepuscular, adică este mai activă în zori și amurg, adică în orele crepusculare. Acest lucru oferă multe indicii despre modul în care ochii lor au evoluat pentru a vedea lumea înconjurătoare – cu o mare acuitate chiar și la niveluri foarte scăzute de lumină.

E clar că pisica vede mult mai bine decât tine pe întuneric, iar unele estimări sugerează că vederea lor în acest context… întunecat este de șase până la opt ori mai bună decât cea a oamenilor. Acest lucru se datorează în primul rând pentru că pisicile au în retină mai mulți fotoreceptori cu tije, care sunt extrem de sensibili la formă, mișcare și lumină.

„Nu e vorba de a vedea sau a nu vedea în întuneric. Percepția sau calitatea vederii este mai mult un spectru. Pisicile pot vedea în întuneric deoarece structura ochilor lor, și în special a retinei, le permite o vedere mai bună decât a oamenilor atunci când nivelul de lumină este redus. Pisicile au un procent și o concentrație mai mare de fotoreceptori cu bastonașe decât oamenii, ceea ce înseamnă că au o sensibilitate mai bună la lumină și pot vedea mai mult într-o lumină mai redusă decât putem noi”, afirmă Caryn Plummer – specialist în oftalmologie clinică veterinară la Colegiul de Medicină Veterinară a Universității din Florida – pentru portalul Live Science.

Cum notam și mai sus, în lumină slabă, pisicile au pupilele cu până la 50% mai mari decât cele ale oamenilor, ceea ce favorizează pătrunderea unei cantități mai mari lumină în ochi, ajutându-le să vadă mai bine. Mulți spun că acestea funcționează ca niște ferestre: în momentul în care se măresc, lasă mai multă lumină să pătrundă în ochi.  Ochii pisicilor au, de asemenea, o cornee curbată, o pupila verticală și un cristalin mare, toate acestea contribuind la o vedere excelentă în condiții de lumină difuză. Ca idee, în timp ce pupilele oamenilor se pot mări de aproximativ 15 ori în condiții de lumină slabă, pupilele pisicilor se pot extinde de până la 300 de ori.

***

Pisicile, dar și alte animale, printre care se numără și câinii, pot reflecta lumina din ochii lor. De aceea, ochii pisicilor vor străluci destul de puternic în fotografiile făcute într-o cameră cu lumină difuză, la fel și când sunt iluminați în întuneric de o lanternă sau de farurile unei mașini.

Speciile ai căror ochi strălucesc au evoluat pentru a vedea mai bine în lumină slabă, deoarece fie se hrănesc când afară este mai întuneric, fie trebuie să fie vigilente la prădători pe tot parcursul nopții, fie își desfășoară cea mai mare parte a vânătorii în zori și amurg.

Pe lângă faptul că au pupile mari, pisicile au ceva ce oamenii nu posedă: un tapetum lucidum – acest termen medical latin s-ar traduce prin „tapiserie strălucitoare”. Tapetum lucidum, cunoscut și sub denumirea de „strălucire a ochilor”, este situat în partea din spate a ochiului, în spatele retinei – un strat subțire de țesut care primește lumină, transformă lumina într-un semnal electric și trimite acest semnal creierului pentru a interpreta imaginea.

Tapetum lucidum este alcătuit din celule care, aidoma unei oglinzi, reflectă lumina înapoi în retină. Acest lucru oferă retinei o a doua șansă de a absorbi și mai multă lumină. Tapetum lucidum felin este special pentru că compusul său reflectorizant este riboflavina, un tip de vitamina B. Riboflavina are proprietăți unice care amplifică lumina la o anumită lungime de undă pe care pisicile o pot vedea bine, ceea ce crește foarte mult sensibilitatea retinei la lumina slabă.

La pisici, tapetum lucidum strălucește cel mai adesea în nuanțe de galben-verde sau galben-portocaliu, însă culoarea variază, la fel și irisul – partea colorată a ochiului pisicilor, care poate fi verde, galben, albastru sau auriu. Variația culorii tapetum lucidum nu se aplică doar în cazul pisicilor, ci poate fi întâlnită la o mulțime de specii.

cum vad pisicile

În timp ce vederea pisicii pe timp de noapte este superioară față de a ta, în timpul zilei probabil că tu poți vedea mai bine decât pisica. În ceea ce privește acuitatea vizuală, vederea în timpul zilei a pisicilor este doar de șapte ori mai ascuțită decât cea a oamenilor. Pisicile sunt, de asemenea, un pic mioape, ceea ce înseamnă că pot vedea clar obiectele de aproape, dar obiectele aflate la distanță le percep ca fiind neclare. De exemplu, pentru a vedea în detaliu un obiect, pisica ar trebui să se afle de cinci ori mai aproape de acesta în comparație cu tine. Pe de altă parte, pisicile au vedere periferică mai largă decât a noastră și sunt capabile să vadă la aproximativ 200 de grade în comparație cu cele 180 de grade ale noastre.

Tu și pisica ta nu vedeți în aceleași culori

Da, pisicile văd și ele lumea în culori, dar, în timp ce majoritatea oamenilor au trei receptori/conuri de culoare la nivelul ochilor, pisicile au doar doi. Deși acest lucru este în continuare dezbătut, se crede că pisicile văd culorile albastru și gri, eventual unele nuanțe de galben și verde. „Pisicile nu văd atât de multe culori sau nuanșe la fel de strălucitoare ca noi”, declară Plummer. „Rezoluția lor vizuală în timpul zilei poate fi percepută ca fiind neclară și lipsită de focalizare.”

Pisicile folosesc și alte simțuri pentru a naviga în mediul lor. „La pisici, auzul și simțul olfactiv sunt foarte acute ceea ce le susține capacitatea de a se orienta cu ușurință în orice spațiu s-ar afla”, explică Plummer pentru Live Science. „Interacțiunea cu mediul înconjurător necesită colaborarea tuturor simțurilor.”

Într-adevăr, atunci când interacționezi cu pisica, vei observa că vederea sa este perfect adaptată pentru a o ajuta să facă ceea ce pisicile fac cel mai bine – să-și repereze prada, mai ales în zori și în amurg. Indiferent dacă acea „pradă” este un șoarece de jucărie umplut cu iarba-mâței sau o jucărie de tip Kong plină cu recompense speciale, pisica ta percepe mediul în care se află așa cum este normal să facă o pisică.

Nu are legătură cu pisica, per se, dar e un lucru interesant de amintit: ”ochiul de pisică” & Percy Shaw, inventatorul său

Cu siguranță cunoști expresia ”ochi de pisică” și știi că se referă la acele suprafețe  reflectorizante încastrate în suprafața drumului, care îi ajută pe șoferi să vadă noaptea sau pe timp de ceață. De asemenea, acestea se pot monta și pe biciclete cu scopul ca acestea să fie mult mai vizibile pe timp de noapte pentru participanții la traffic. Dar știi când și cum a luat naștere ochiul de pisică? După cum apare menționat în lucrarea „Inventions that Changed the World” semnată Rodney  Castleden, acesta a fost inventat în anul 1934 de către Percy Shaw. Percy s-a născut la Halifax în 1890 și, de le vârsta de 13 ani, a lucrat ca muncitor într-o fabrică de îmbrăcăminte rutieră. A studiat stenografia și contabilitatea la seral, dovedindu-se a fi foarte inteligent, cu o minte ascuțită, mereu în căutare de provocări. Împreună cu tatăl său a deschis un atelier de reparații  specializat pe tăvălugi de grădină, și de aici a început să de ocupe de construirea aleilor. Shaw a inventat un minităvălug cu motor care să îl ajute în munca lui.

În regiunea în care trăia Percy Shaw era mai tot timpul ceață. Adeseori, drumurile erau periculoase pentru conducătorii vehiculelor, din cauza vizibilității proaste. Shaw a venit repede cu o soluție: s-a apucat să proiecteze niște stâlpi care, fixați în suprafața drumurilor neluminate, aveau să reflecteze lumina din farurile mașinilor. Ideea i-a venit văzând cum se luminează indicatoarele rutiere de la lumina farurilor. După ce și-a brevetat stâlpii reflectorizanți, în 1934, Shaw și-a înființat o firmă pentru a produce noii ”ochi de pisică”.

La început, vânzările au mers foarte prost. Succesul comercial a venit în 1947, când ministrul adjunct al transporturilor, James Callaghan, a introdus utilizarea ochilor de pisică pe drumurile britanice. Astăzi există zeci de mii de astfel de dispozitive reflectorizante pe drumuri. De obicei sunt fixate în suprafața drumului, de-a lungul marginilor sau pe linia de demarcație dintre sensuri. S-au dovedit a fi de mare folos pentru siguranța circulației rutiere.

Referințe:

https://theconversation.com/

„Inventions that Changed the World” – Rodney  Castleden

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *