Câini,  Noutăți și evenimente

5 eroi blănoși, frumoși și curajoși

Cinci câini de serviciu din UK au fost decorați cu PDSA Order of Merit, echivalentul pentru câini a OBE – Order of the British Empire – ordinul cavaleresc al Regatului Unit fondat la 4 iunie 1917 de către Regele George V. Ordinul de Merit PDSA recunoaște animalele care manifestă un devotament remarcabil față de oamenii lor sau față de societate în general, mai presus de prietenia obișnuită – și care sunt un exemplu excepțional al relației dintre oameni și animale. Acest ordin de merit a fost inaugurat în 2014, prin recunoașterea cailor și câinilor care servesc Poliția Metropolitană.

credit foto: pdsa.org.uk

Cei care sunt decorați pot fi câini de serviciu, cum sunt cei din Poliție, câini de terapie sau câini folosiți în medicină, pentru detectarea anumitor afecțiuni. Prin crearea Ordinului de Merit PDSA, toate contribuțiile extraordinare aduse societății de către câinii de serviciu pot fi acum recunoscute și onorate în mod oficial. Până în prezent, au fost decorate cu Ordinul de merit PDSA 41 de animale (12 cai și 29 de câini).

Luna aceasta, Zak, Oliver, Clive, Jerry și Dexter au primit prestigioasa decorație, fiind răsplătiți nu doar pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, ci și pentru contribuția pe care au adus-o societății și redefinirii relației dintre oameni și câini. Hai să-i cunoaștem!

5 Eroi blănoși, frumoși și curajoși
Zak și Kevin Saunders / credit foto: pdsa.org.uk

Zak, un Border Collie în vârstă de 14 ani din Southampton, și-a început pregătirea în cadrul organizației de voluntari Hampshire Search and Rescue Dogs pe când avea doar nouă săptămâni. În urmă cu 11 ani, Zak a salvat prima viață din cariera sa, când a găsit un bărbat care fusese dat dispărut de trei zile. Kevin Saunders, omul, partenerul și bunul prieten al lui Zak îl descrie pe acesta ca pe ”un adevărat erou de care sunt foarte, foarte mândru”. Bineînțeles, acum Zak este un pensionar relaxat și fericit, după ce, de-a lungul carierei sale, a bifat 300 misiuni și a salvat viețile a patru oameni.

5 eroi blănoși
Oliver și Dr. Liz Spruin / credit foto: pdsa.org.uk

Oliver, un Labrador Retriever negru în vârstă de șase ani, este personajul pozitiv care oferă un strop de mângâiere și alinare celor care sunt victime ale unei crime. JSDI/Justice Support Dogs International* l-a premiat pe Oliver pentru devotamentul cu care și-a îndeplinit datoria și serviciul față de societate, din postura de câine de asistență care oferă confort și sprijin victimelor vulnerabile din cadrul sistemului de justiție penală. ”Am avut un caz al unei fetițe în vârstă de 12 ani care suferea de autism și care fusese abuzată în repetate rânduri. Anchetatorii și nimeni altcineva nu au convins-o să vorbească,” spune  Dr. Liz Spruin, handlerul lui Oliver și lector în psihologie criminalistică în cadrul Canterbury Christ Church University. ”Dar, când a auzit că vine Oliver la ea, lucrurile s-au schimbat, iar anchetatorii au reușit să obțină dovezile de care aveau nevoie ca să meargă la proces și să-l pună sub acuzare pe abuzatorul ei.”

*JSDI – un laborator de cercetare interdisciplinară cu sediul la CCCU – Canterbury Christ Church University – care a avut un impact semnificativ asupra priorităților guvernelor britanice de a îmbunătăți sprijinul acordat victimelor și martorilor vulnerabili în serviciul de justiție penală.

Clive, un Cocker Spaniel în vârstă de 10 ani din Hull, care este și câine de asistență medicală (medical alert assistance dog) își avertizează ”mama” de fiecare dată când trebuie să își ia medicamentele pentru boala Addison, o condiție din pricina căreia femeia și-ar putea pierde în orice moment cunoștința. ”Nu aș fi acum aici dacă nu ar fi fost Clive”, mărturisește Michelle Sutherland. Clive a fost decorat pentru devotamentul de care a dat dovadă și care a schimbat viața stăpânei sale, în calitate de câine de detecție a unei condiții medicale și însoțitor permanent.

Clive și Michelle / credit foto: pdsa.org.uk

Jerry, un Cocker Spaniel din Hook, Hampshire, care este câine de sprijin pentru persoanele care suferă din pricina tulburărilor de stres postraumatic, a primit Ordinul de Merit PDSA pentru că a ajutat mulți veterani să-și transforme viețile într-o manieră pozitivă.

Dexter, un Labrador negru în vârstă de trei ani, este primul câine angajat cu normă întreagă ce se ocupă de starea de bine și sănătatea emoțională a personalului din Poliția Metropolitană. O oază de liniște și bună dispoziție în mijlocul agitației de peste zi. 🙂

Dacă nu știai, și la noi, în România, sunt asociații și organizații în care activează câini de serviciu, câini de terapie, câini ghizi sau câini de suport emoțional. În loc de încheiere, iată câteva dintre aceste locuri minunate în care echipele formate din câini și oameni funcționează într-o simbioză benefică pentru oricine are nevoie de ajutor, suport și sprijin necondiționat:

Dog Assist – Terapie Asistată de Animale

Clubul câinilor utilitari – Terapie cu câini

Câini pentru oameni – Animal Society

(sursă știre & foto: bbc.com & pdsa.org.uk)

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *