Când avem de-a face cu o urgenţă veterinară?
Din nefericire, accidente se petrec la tot pasul. Atât pe stradă, cât și în casă, există riscul ca tu şi animalele de companie să pățiți ceva (lovituri, intoxicații, înțepături de insecte – sunt doar câteva dintre situații).
Cum știi că ai de-a face cu o urgenţă veterinară şi cum e bine să acționezi?
#întrebareazilei
Accidente și situații neplăcute se petrec când te aștepți mai puțin. Când o urgenţă medicală îți pândeşte prietenul blănos, este dificil să iei o decizie raţională, mai ales dacă ceva rău se întâmplă în timpul nopţii. Tocmai de aceea, ca să fii pregătit pentru a acţiona, ai nevoie de un plan.
Vorbeşte cu veterinarul tău despre un plan de urgenţă, dacă îţi poate acorda asistenţă 24 de ore din 24. De regulă, acum există clinici veterinare care asigură servicii non-stop, plus ambulanţă veterinară.
Când are câinele nevoie de o intervenţie medicală de urgenţă
- traume severe în urma unui accident;
- insolaţie;
- înţepături de insecte;
- otrăvire.
Care sunt semnele în urma cărora ar trebui să te prezinţi de urgenţă la medic
- gingii albicioase;
- respiraţie sacadată;
- puls prea slab sau prea rapid;
- dificultatea în a sta ridicat;
- paralizie;
- leşin;
- sângerare excesivă.
Câinele care e grav rănit poate înfăţişa un comportament agresiv faţă de stăpâni, de aceea este important să te protejezi de atacul lui (involuntar). Trebuie să te apropii de el încet şi cu răbdare; îngenunchează şi rosteşte-i numele. Dacă-ţi pare agresiv, sună pe cineva să-ţi vină în ajutor. Dacă este pasiv, liniştit, pune-l într-o pătură sau într-un tricou mai mare, orice poate fi de ajutor pentru transportul lui, dar ai grijă să-i susţii gâtul şi spatele în cazul în care a suferit leziuni la coloana vertebrală.
Primul ajutor!
Aproape toate urgenţele necesită control veterinar imediat, dar ar fi bine ca şi tu să ştii să-i acorzi companionului primul ajutor, pentru a-l stabiliza în vederea transportului la clinica veterinară.
Dacă suferă de sângerarea excesivă ca urmare a unui accident, încearcă să presezi rana. Dacă se sufocă, încearcă să-i controlezi cavitatea bucală şi să scoţi obiectul care nu-l lasă să respire. Dacă nu poţi să extragi obiectul cu care s-a înecat, încearcă să-i aplici o manevră Heimlich adaptată pentru el, lovindu-l brusc pentru a disloca obiectul rămas în gât.
Poate te întrebi dacă este indicat să încerci o manevră de resuscitare. Aceasta poate fi necesară dacă, după ce obiectul respectiv i-a ieşit din gât, câinele în continuarea este inconştient. Mai întâi verifică dacă poate să respire. Dacă nu, întoarce-l pe o parte şi fă-i respiraţie artificială, ţinându-i gâtul întins şi fălcile închise, suflându-i pe nări la fiecare trei secunde (asigură-te că nu se pierde aer între gura ta şi nările câinelui). Dacă simţi că inima nu bate, se impune masajul cardiac în timpul respiraţiei artificiale.
Sursă foto: pixabay.com
7 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: