cum să înveți câinele să înoate
Câini,  Cu PET-ul la shopping!,  Recomandări

Cum înveți câinele să înoate?

Cum înveți câinele să înoate? Să știi că nu-i atât de ușor pe cât pare! Uite, îți dau un exemplu de la mine din ogradă: acum câțiva ani, am mers cu Nosy în Bulgaria, în zona Golfului Bolata, un loc foarte primitor, unde cei care vin se bucură de o atmosferă liniștită. Acolo a fost prima oară când Nosy a luat contact mai serios cu apa, în speță cu înotul. Mai avusese o tentativă de ”scufundare” în Sulina, unde marea se iubește cu Dunărea. Pentru că Nosy nu era o înotătoare înăscută cum sunt alți câini, Andrei a intrat în apă cu ea în brațe, până la un punct, iar de acolo a încurajat-o să iasă la mal. A susținut-o când a simțit că trebuie să o facă și a încurajat-o în permanență. Nosy nu a fost un câine care să se dea în vânt după înot, dar vara se bucura când stătea puțin în apă, ca să se mai răcorească. Pe pagina noastră de facebook poți să vezi un clip scurt cu experiența de atunci.

Ce vreau să subliniez, pentru aceia dintre voi care aveți câini, dar aceștia nu-s prieteni cu apa: îi puteți învăța să înoate, dar cu multă răbdare și înțelegere din partea voastră, cu gânduri și atitudini pozitive, cu recompensă și iubire. Se poate, orice este posibil! Îți spun mai jos cum.

Înotul este o formă de mișcare extraordinară pentru câini, pentru că îi stimulează atât fizic, cât și mental. Însă, contrar credinței că toți câinii știu să înoate, unora chiar nu le place. Ba chiar unele exemplare nu sunt ajutate de fizic pentru treaba asta. E adevărat că cei mai mulți dintre câini adoră apa, iubesc să înoate, chiar dacă la început au avut nevoie să fie învățați cum să facă asta.

A învăța câinele să înoate este un proces care implică mai multe etape, un proces gradual bazat pe răbdare și consecvență. Totuși, reține și faptul că unii câini nu vor putea avea niciodată suficientă încredere în ei și vor avea nevoie de o vestă specială de salvare când sunt în apă sau într-o barcă, de exemplu.

Spune-mi ce câine ai ca să-ți spun cum să-l înveți să înoate!

Înainte de a începe prima lecție de înot, uită-te atent la fizicul câinelui tău. Rasele brahicefalice și alți câini cu botul scurt (Bulldogii, Pugii, Boxerii, etc). câinii cu picioare scurte cum sunt cei din rasa Teckel au, în general, probleme cu înotul. De asemenea, și rasele toy pot avea nevoie de asistență în apă pentru că multe dintre ele se sperie ușor sau pot fi luate de val, curenți, etc. Același lucru se aplică și în cazul puilor și seniorilor. Toți cei enumerați mai sus nu trebuie lăsați singuri în apă. De cealaltă parte, rasele de talie medie și mare cu blană rezistentă la apă sunt prietene cu înotul (Newfoundland, Câinele de apă Portughez, Labrador Retriever, etc.)

Cum înveți câinele să înoate

Cum înveți câinele să înoate – obișnuiește-l cu apa

Dacă cel mai bun prieten este puiuț, este bine să începi să-l obișnuiești cu apa când are între zece și 20 săptămâni, acesta fiind momentul când îi poți dezvolta și încuraja o atitudine pozitivă față de acest mediu. Dacă este mai înaintat în vârstă, ia lucrurile gradual și începe prin a-l duce la apă mică, de doar câțiva centimetri, unde să intre doar cu lăbuțele. Dacă nu ai un lac sau râu în zona în care vă plimbați zi de zi, atunci folosește o piscină pentru căței.

Când găsești o zonă potrivită pentru primele lecții de înot, nu lăsa câinele singur și în niciun caz nu face greșeala de a-l arunca în apă în ideea că se descurcă el, așa învață să înoate. Nu face asta, căci e posibil să prindă mare frică de acest mediu și să nu vrea să mai aibă vreodată de-a face cu el. Intră alături de el în apă și, cu multă răbdare, transmite-i că totul este în regulă, că nu-l lași singur și, uite, ne putem distra și aici, la fel cum o facem pe mal. 🙂

Când vezi că nu se teme și se simte confortabil în apă mică, mergi cu el mai în larg. Azi puțin, mâine puțin, mărește gradual distanța dintre voi și mal. Folosește recompensa atunci când prinde curaj și se aventurează în apă, laudă-l cu iubire și bucurie în glas, poți aduce chiar o jucărie cu care să vă jucați în apă și pe care să o folosești pe post de recompensă. Dacă îi place să facă aport, profită de acest lucru și aruncă-i jucăria în apă, încurajându-l să ți-o aducă. Observi că devine temător și anxios? Nu-l forța! Du-l la apă mai mică, lasă-l să se relaxeze și reluați lecția mai târziu.

Cum înveți câinele să înoate

Abia după ce s-a împrietenit cu apa, urmează să intre în peisaj înotul. Odată ajunși la apă mai mare, din instinct, mai toți câinii vor ”pedala” sau vor călca apa ca să stea la suprafață, dar pentru că prietenul tău este un caz aparte, este bine să-l ajuți susținându-l cu brațul de abdomen până când observi că este suficient de stăpân pe sine pentru a da din toate cele patru lăbuțe ca să se mențină la suprafață. Vorbește în continuu cu el, pe un ton pozitiv, cu voce calmă, lăudându-l cu drag, oferindu-i o mică recompensă la nevoie.

Cum înveți câinele să înoate

Unii câini se vor obișnui mai repede cu apa decât alții. Oricum ar sta lucrurile în cazul tău, nu uita că răbdarea și perseverența sunt baza reușitei. În momentul în care câinele se descurcă bine, lasă-l să înoate singur, adică nu-l mai susține cu mâna. Înoată și tu pe lângă el, continuând să-l lauzi cu bucurie în glas. Îndepărtează-te ușor înspre mal și strigă-l pe nume ca să vină la tine. Chiar dacă va începe să capete încredere în sine și să se descurce din ce în ce mai bine, nu-l lăsa nesupravegheat în apă, mai ales dacă înoată într-o apă naturală, în lac, mare sau ocean. Dacă înoată în mare sau ocean, ar fi bine să-i pui o vestă de salvare care-i va oferi protecție împotriva cureților și valurilor (ți-am sugerat în finalul articolului trei modele de veste de salvare pentru căței).

Era să uit: la primele lecții de înot, îi poți pune hamul sau vesta de salvare și să-l suții cu o lesă lungă pe care să o acționezi din când în când, la nevoie.

Cum înveți câinele să înoate – măsuri de precauție

Înotul este o activitate fizică solicitantă, iar câinele poate obosi destul de repede. Nu te aventura în larg cu el, mai ales la început, căci sunt șanse să obosească și să nu mai poată înota singur până la mal. Dacă te folosești de o piscină ca să-l înveți să înoate, atașează-i o rampă de intrare/ieșire și învață-l să o folosească.

Între partidele de înot oferă-i apă proaspătă de băut, are nevoie, căci va obosi. Asigură-te că nu înghite prea multă apă din piscină, lac, mare sau ocean. De asemenea, alege cu grijă locul pentru înot evitând lacurile insalubre sau pline de alge la suprafață (unele tipuri de alge pot fi toxice pentru animale).

După partida de înot, clătește-l cu apă curată din beșlug pentru a-l curăța de diverse impurități.

Nu uita: cu cât petreci mai mult timp în apă cu el, cu atât mai repede și mai sigur va putea deveni un bun înotător. Dar dacă observi că nu-i place această activitate, nu insista, nu-l forța. Vă puteți petrece vacanța de vară și în alt mod, nu doar înotând!    

În loc de încheiere

În loc de încheiere îți recomand trei modele de veste de salvare, în cazul în care ai nevoie de așa ceva pentru cel mai bun prieten.

Vesta salvare vidalXL – mărimea M

Vestă salvare câine
Vestă de salvare din poliester cu căptușeală din spumă PE, cu rolul de a menține câinele la suprafața apei. Este prevăzută cu curele reglabile pentru a se fixa mai bine. De asemenea, are și un mâner, pentru a putea ridica cu ușurință câinele din apă.

Vestă salvare Trixie, mărime M pentru câini de până la 30 kg

O vestă profi, pe care trebuie să o ai mai ales dacă cel mai bun prieten se teme de apă. Este ideală pentru excursiile cu barca. Forma sa anatomică oferă câinelui confort maxim în timpul purtării. Dă click pe poză și află mai multe despre acest produs.

Vesta de salvare DFD EzyDog

Iată o vestă de top pe care o recomand la cel mai înalt nivel. Pe site-ul Emag, vesta DFD EzyDog este descrisă foarte bine, așa că te invit să dai click pe foto și să descoperi tot ce trebuie să știi despre acest produs.

Bineînțeles, dacă ai tips&tricks despre cum înveți câinele să înoate, aștept cu nerăbdare să le citesc în comentarii.

 *acest articol conține și linkuri de afiliere.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *