ulei de cocos pentru câine
Câini,  Recomandări

Ulei de cocos pentru câine

Te întrebi cât de sigur este să folosești ulei de cocos pentru cel mai bun prieten? Este în regulă să îți pui astfel de întrebări. Asta înseamnă că îți pasă de starea de bine a câinelui tău și nu pot decât să te felicit pentru asta. Cât despre utilizarea uleiului de cocos în îngrijirea câinelui, este în regulă să-l folosești cu încredere, atât timp cât este un ulei de foarte bună calitate, adică unul extra virgin, obținut prin presare la rece.

În ultimii ani, uleiul de cocos a devenit un fel de supliment minune sau un superaliment adăugat atât în hrană, cât și în soluțiile pentru îngrijirea corporală. Nu e un lucru întâmplător, căci are cu ce se lăuda, iar beneficiile i-au fost dovedite în urma a peste 1500 de studii clinice realizate de-a lungul timpului.

Ce este uleiul de cocos

Este evident încă din denumire că uleiul de cocos se extrage din nucile de cocos, fructele cocotierului sau palmierului de cocos. Când m-am documentat pentru a-ți oferi aceste rânduri, am aflat că există anumite zone în care, pentru culegerea nucilor de cocos, sunt utilizați macacii. Mai mult decât atât, în Thailanda și Malaezia există școli care se ocupă cu dresajul macacilor, iar în fiecare an au loc concursuri care desemnează cel mai rapid culegător.

Mai mult decât istoria nucii de cocos și a traiectoriei sale către continentul european, ne interesează beneficiile minunatului ulei de cocos și, în primul rând, ce conține acesta. Fierul, vitaminele K și E, proteinele de calitate și acizii grași saturați fac din uleiul de cocos un aliat de nădejde în susținerea imunității și sănătății celulare. Datorită grăsimilor sănătoase care intră în componența sa, așa-numiții acizi grași cu lanț mediu (MCFA) – acid caprilic, acid lauric și acid capric – uleiul de cocos este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente.

Spre deosebire de acizii grași cu lanț lung din uleiurile de bază obținute din plante, cei din uleiul de cocos sunt mult mai ușor de digerat, nu se depozitează facil sub formă de grăsime și sunt procesați repejor de ficat (deci sunt convertiți în energie, nu stocați sub formă de grăsime).

ulei de cocos pentru câine
sursă foto: pixabay.com

Ulei de cocos – este ok pentru cățel?

Uleiul de cocos este un produs naturist care poate fi utilizat cu încredere și pentru căței, având o mulțime de beneficii asupra stării lor de bine. Bineînțeles, poate fi folosit atât intern, cât și extern. Printre proprietățile sale de top se numără cele antifungice, antioxidante, antibacteriene și antivirale. Aplicat pe piele are efecte regeneratoare, antiiritante, antiinflamatoare.

Totuși, trebuie să menționez un lucru de care aș vrea să ții cont. Studiile care stau la baza recunoașterii uleiului de cocos ca fiind un superaliment au fost realizate pe oameni, nu pe animale. Astfel, beneficiile pe care uleiul de cocos le are asupra câinilor au fost propagate, de-a lungul timpului, de către oamenii care l-au adăugat în alimentația câinilor lor sau în rutina de îngrijire zilnică/săptămânală a pielii și părului.

Dacă ai dubii cu privire la utilizarea lui pentru cățel, sfătuiește-te și cu medicul veterinar care se ocupă în mod normal de câinele tău. Cere-i sfatul mai ales atunci când vrei să-i adaugi uleiul de cocos în alimentație. Roagă-l să te îndrume cu privire la cantitatea corectă pe care trebuie să i-o administrezi. Îți spun asta deoarece, dacă ai un cățel care se luptă cu kilogramele în plus sau este predispus la probleme ale pancreasului, nu este o idee bună să primească ulei de cocos.

În schimb, pentru utilizarea sa externă, uleiul de cocos este recomandat să facă parte din trusa de înfrumusețare, dar și din cea de prim-ajutor a câinelui tău. Îți explic ceva mai jos cum stă treaba cu utilizarea externă a uleiului de cocos. În plus, la finalul articolului, îți las și câteva link-uri către unele dintre cele mai bune uleiuri de cocos de pe piață.

ulei de cocos pentru cățel

Ulei de cocos – cum să-l folosești pentru cel mai bun prieten

Am folosit și eu ulei de cocos pentru Nosy și am fost tare mulțumită de rezultate. L-am utilizat frecvent pentru a-i masa pernițele. Vara, pielea de la nivelul acestora obișnuia să se deshidrateze destul de tare. Iarna, era o plăcere pentru ea ca, după ce mergea destul de mult pe gheață sau pe zăpadă întărită, să o răsfăț cu un ”masaj în talpă” cu ulei de cocos. De asemenea, nici trufa nu scăpa din ecuație, căci și năsucul îi era predispus deshidratării sau diverselor iritații.

Pentru că ea avea ceva probleme cu digestia și implicit cu cu schimbările alimentare din dietă, am evitat să îi adaug uleiul de cocos în alimentație, însă știu foarte multe persoane care îl folosesc cu succes pentru câinii lor. Bineînțeles, acestea au discutat mai înainte cu medicul veterinar și au ales împreună o schemă alimentară potrivită. Te sfătuiesc și pe tine să faci același lucru, iar dacă ai undă verde din partea medicului, poți aplica și tu pașii de mai jos, care se referă la utilizarea internă a uleiului de cocos. Pe cei pentru utilizare externă chiar te invit să-i introduci în rutina zilnică sau sezonieră de îngrijire a celui mai bun prieten.

Adaugă ulei de cocos în alimentația câinelui

După ce ai primit acordul medicului veterinar, poți lua în considerare adăugarea uleiului de cocos în alimentația câinelui, ca o modalitate de a restabili echilibrul activității tiroidiene, de exemplu. Uleiul de cocos poate ajuta câinii sedentari să se simtă mai energici. Se pare că uleiul de cocos poate îmbunătăți absorbția nutrienților, poate ajuta la contracararea tulburărilor digestive, cum ar fi sindromul inflamator intestinal și colita și poate reduce inflamația generală a organismului. Cu toate acestea, trebuie utilizat cu moderație, din cauza nivelului ridicat de grăsimi saturate.

Câinii de talie mare pot primi cam o linguriță de ulei de cocos pe zi, în vreme ce câinii de talie mică, doar un sfert de linguriță.

Obișnuiești să-i faci câinelui recompense în casă? Dacă ai liber de la veterinar să folosești uleiul de cocos, îl poți introduce în rețetele de biscuiți de casă pentru cățel. Iată o rețetă pe care o poți încerca zilele acestea (nu presupune utilizarea cuptorului):

Recompense ”înghețate” cu ulei de cocos

  • 1 ceașcă ulei de cocos (încălzit un pic la microunde, cât să dobândească o consistență lichidă);
  • ½ ceașcă unt de arahide de foarte bună calitate (organic);
  • 1 banană coaptă;

Se pun toate ingredientele în blender și se amestecă foarte bine, până se omogenizează sub forma unei creme consistente. Apoi toarnă compoziția în forme de silicon (cumpără niște forme simpatice, micuțe, în formă de lăbuțe sau inimioare). Uite câteva sugestii:

Formă din Silicon  

VEZI PREȚ

Formă silicon pentru recompense/biscuiți

VEZI PREȚ ↗

Așază formele de silicon pe o tavă întinsă, ca să fie mai ușor de manevrat și apoi dă-le la congelator pentru o oră sau până când compoziția se întărește. Abia apoi poți scoate recompensele din forme și le poți pune în recipiente care se închid etanș. Păstrează-le la frigider (rezistă timp de până la 2 luni) și oferă-i câinelui câte una pe zi, după ședința de dresaj sau pe post de gustare între mesele principale.

Sfat de urmat: asigură-te că alegi un ulei de nucă de cocos organic, extra virgin, presat la rece și că, dacă observi că #celmaibunprieten are o reacție alergică sau are probleme cu stomacul din cauza lui, întrerupe imediat administrarea.

Aplică ulei de cocos pe pielea & blana câinelui

Dacă cel mai bun prieten are pielea uscată, iritată sau prezintă mătreață la nivelul firelor de păr, poți folosi cu încredere uleiul de cocos. Nu este mare inginerie, ce ai de făcut e foarte simplu 😊. Pune în palmă o cantitate rezonabilă de ulei, încălzește-o puțin între palme și apoi masează pielea și blănița câinelui cu mișcări de sus în jos sau circulare, astfel încât să acoperi o suprafață cât mai mare din corp. Pielea va avea un aspect hidratat, iar părul va deveni mai lucios și mai sănătos.

ulei de cocos
sursă foto: pixabay.com

Uleiul de cocos grăbește vindecarea rănilor

Dacă pielea de la nivelul lăbuțelor este crăpată sau câinele are vreo zgârietură sau răni provocate de mușcături de insecte, uleiul de cocos poate fi de ajutor în ameliorarea acestor probleme.

După cum notam și mai sus, uleiul de cocos are proprietăți naturale antibacteriene, antivirale și antifungice, deci poate fi folosit pe post de antibiotic natural. Ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor și calmează disconfortul apărut în această situație. Dacă blănosul tău are alergii sezoniere și se scarpină frenetic, îi poți ușura aceste stări prin aplicarea uleiului de cocos exact pe zonele cu probleme.

Știai că uleiul de cocos are și proprietăți repelente împotriva insectelor, puricilor și căpușelor?

Perie dinții câinelui cu ulei de cocos

Proprietățile antimicrobiene ale uleiului de cocos îl transformă într-un ingredient natural și… delicios de a curăța dinții animalului de companie. Pasta de dinți cu ulei de cocos ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare din gură și poate preveni apariția tartrului. Adaugă uleiul de cocos în pasta de dinți a câinelui sau încearcă să-l aplici direct pe dinții, la fel cum faci cu pasta de dinți.

Ulei de cocos – 5 recomandări

Când alegi un ulei de cocos, mai ales unul pe care-l vei folosi pentru cel mai bun prieten, citește cu atenție eticheta. Alege unul extra virgin, presat la rece, care să se încadreze în termenul de valabilitate, 100% natural, aparținând unui brand de încredere. Iată 5 variante pe care atât eu, cât și alte cunoștințe de-ale mele le-am folosit de-a lungul timpului:

Ulei Cocos Extra Virgin Ecologic/Bio 450g/500ml NIAVIS

Verifică PREȚ ↗

Ulei Cocos Ecologic/Bio 175ml STEAUA DIVINA

Vezi PREȚ ↗

Ulei Cocos presat la rece de la SOLARIS

Vezi PREȚ ↗

Ulei Cocos Extravirgin Ecologic/Bio SANOVITA

Vezi PREȚ ↗

Diamex Balsam cremă Coco-Bio  ultra-hrănitor, uleiul de cocos ORGANIC ce hidratează & hrănește blana în profunzime, calmează roșeața pielii în timp ce blana își recapătă strălucirea. Recomandat pentru părul uscat și fragil al animalului tău de companie. Potrivit în special pentru câinii cu păr dens și greu de descurcat.

Vezi info suplimentare & preț

Ai grijă de sănătatea câinelui tău! Folosește produse de calitate superioară, doar așa îl vei avea lângă tine pentru mai mult timp, sănătos și fericit. Nu uita să te consulți cu medicul veterinar mai înainte de a introduce uleiul de cocos în alimentația celui mai bun prieten.

*acest articol conține și link-uri de afiliere

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *