bolile de piele la câini
Câini,  Recomandări

Bolile de piele la câini

”Bolile de piele la câini” este, din păcate, un subiect de actualitate. Piele înroșită, cojițe și mătreață, bubițe rezultate în urmă scărpinatului excesiv toate se numără printre simptomele problemelor care pot apărea la nivelul pielii câinelui tău. Dintre toate bolile necontagioase, bolile de piele au frecvența cea mai ridicată. Eczemele sau alergiile cutanate sunt boli care apar, de obicei, după vârsta de 7 – 8 ani, când se instalează disfunțiile hepatorenale. În cazul în care aceste boli se semnalează la un câine tânăr, înseamnă că se datorează unei alimentații necorespunzătoare sau paraziților interni și externi.

Hrană care combate bolile de piele la câini

De obicei, cățeii care sunt hrăniți cu alimente de la masa noastră sunt cei mai predispuși la a face diverse boli de piele. Uite ce alimente nu trebuie să se regăsească niciodată în meniul câinelui tău:

  • cartofii;
  • mazărea;
  • fasolea;
  • oasele (în special cele de pui);
  • supa de oase cu pâine multă înmuiată.

Alege pentru prietenul tău un tip de hrană bogat în acizi grași esențiali omega 3 și omega 6. Organismul câinelui nu poate produce acești acizi atât de importanți pentru sănătatea pielii și a părului. Așadar, trebuie să-i ia din alimentație.

Iată câteva sortimente de hrană uscată bogate în nutrienți, minerale, vitamine, aminoacizi și acizi grași esențiali:

ROYAL CANIN CCN Maxi Dermacomfort sac 12 kg

Vezi PREȚ ↗

ADVANCE Sensitive cu somon & orez, sac de 12kg

Vezi PREȚ ↗

VON BARF Sensitive, hrană crudă congelată pentru câini

Vezi PREȚ ↗

BRIT CARE Dog Grain Free Hair&Skin cu insecte&peşte, sac de 3 kg

Vezi PREȚ ↗

Deparazitările sunt de ajutor

În momentul în care câinele este diagnosticat cu o alergie cutanată, se va face în primul rând o deparazitare internă și externă. Puricii au o preferință deosebită pentru animalele cu eczeme și pentru zonele eczematoase, deoarece acolo există epitelii descuamate, exudate, care constituie hrana ideală pentru ei. Puricii vor agrava eczema, prin acțiunea lor iritantă.

Îmbăierile prea dese pot declanșa bolile de piele

I-am auzit pe foarte mulți posesori de câini spunând că-și spală cățeii săptămânal. Acest lucru este total contraindicat deoarece băile prea dese favorizează apariția eczemelor. Chiar dacă pe piață există zeci de sortimente de șampoane, soluții, balsamuri pentru întreținerea blănii, nu este bine să se abuzeze de acestea. Părul câinelui este acoperit cu o grăsime naturală care îl apără de murdărie. Dacă-l spălăm săptămânal, firul de păr se usucă, devine casant, se degradează, pielea se usucă, se irită, devine un punct de plecare pentru apariția eczemelor.

Dacă nu este indicat să exagerezi cu băile generale, în schimb, băile parțiale, adică pe picioare, pe burtă, pe coadă, se pot face ori de câte ori este necesar. Atunci când îl speli, optează pentru un șampon de calitate, eventual alege-l la recomandarea medicului veterinar, mai ales dacă ai un câine predispus bolilor de piele.

Bolile de piele la câini

Toaletarea zilnică ține bolile de piele la distanță

Pentru a preveni bolile de piele se recomandă toaletarea zilnică a câinelui. Pentru a-i menține pielea și părul sănătoase, câinele trebuie periat zilnic, pentru a îndepărta atât murdăria, cât și firele de păr moarte. În timpul periajului, se vor controla atent pielea și părul. Dacă se observă zone mici, fără păr, congestionate sau cu mătreață, mergi cu câinele la veterinar, deoarece bolile de piele descoperite în stadiu incipient sunt foarte ușor de vindecat.

Dacă ai un câine cu păr lung sau unul care are păr din abundență între cuzineții palmari și plantari, trebuie să-l controlezi după fiecare plimbare, să nu aibă în blană ciulini, de exemplu, sau diferite impurități care-i pot afecta tălpile. Ciulinii din blană îi pot irita și pielea, iar impuritățile care-i pot leza tălpile (semințe, pietricele, cioburi etc.), pot da naștere unor infecții destul de neplăcute.     

Ce este demodecia

O boală de piele frecventă în cazul raselor de câini cu păr scurt și urechi lungi (câinii de vânătoare în special) este demodecia (demodexoza), cunoscută și sub denumirile ”râia roșie”, ”râia foliculară” sau ”râia demodectică”. Această boală este produsă de un parazit care se dezvoltă în tegument (demodex canis).

Demodecia debutează prin apariția pe bot și în jurul ochilor a unor zone cu contururi rotunjite, fără păr. Dacă nu este tratată în timp util, boala se extinde pe cap și pe membre, urmând a se generaliza. În cazul formei complicate a demodeciei (dezvoltarea unei flore microbiene pe lângă înroșirea și tumefierea pielii), pielea se umple de pustule pline cu puroi. Pentru a avea rezultate pozitive, demodecia trebuie tratată de la primele semne (apariția zonelor fără păr pe cap și pe membre).

Mic dicționar medical:

  • Eczema – dermatită alergică ce apare în urma intervenției unor factori exogeni și endogeni, la câinii care au o predispoziție organică specială. Se caracterizează prin prurit, vasodilatație dermo-epidermică, urmată de transsudație seroasă (exoseroză), care se infiltrează în spațiile intercelulare cu formarea de vezicule și chiar pustule când intervin germeni bacterieni piogeni.
  • Alergoza – nume generic pentru bolile alergice; alergia reprezintă modul special de a reacționa al unui organism față de un agent microbian, chimic sau o acțiune mecanică.
  • Deparazitare – distrugerea paraziților interni și extern.
  • Demodex canis – este un acarian din familia Demodecidae, din care mai fac parte și alte specii, adaptate fiecare la o anumită gazdă (animal sau om).
Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *