Cum îți protejezi câinele de mușcături de căpușe?
(articol semnat ROLDA.RO)
Este oficial. A început sezonul plimbărilor lungi și plăcute în natură. Desigur, proprietarii de câini bifează aceste plimbări cu patrupezii în orice anotimp, deoarece nevoia animalelor de mișcare nu este ceva ce ține de sezon. Însă, un cadru cu verdeață din abundență, temperaturi prietenoase și zile senine, îți sporesc buna dispoziție din timpul acestor plimbări. Ce ți-ar mai putea strica distracția?
Căpușele! Căpușele strică toată distracția în sezonul cald. Singurele persoane care nu le consideră o problemă sunt cele care încă nu le-au cules din blana animalului de companie sau chiar de pe propria piele. Dincolo de faptul că mușcătura de căpușă adultă este neplăcută, locul iritându-se ușor, extracția ei este problematică. Dar adevăratul pericol constă în bolile pe care această insectă le poartă.
De ce sunt căpușele periculoase?
Printre cele mai grave și mai des întâlnite boli canine provocate de mușcătura de căpușă se numără anaplasmoza, babesioza, bartoneloza, borelioza, encefalita, ehrlichioza. Deși marea majoritate a câinilor devin aspiratoare de căpușe pe timpul verii și trec cu bine prin aceste experiențe, în situația în care ai ghinionul de a da peste un exemplar care poate infecta animalul cu oricare din bolile de mai sus, experiența ar fi extrem de neplăcută pentru amândoi. Mai mult, în anumite cazuri, cum ar fi encefalita, recuperarea este anevoioasă, cu diagnostic rezervat, sau boala s-ar putea dovedi fatală, cum este cazul bartonelozei.
Dincolo de neplăcerile provocate în cele mai multe cazuri, precum febră, inapetență, letargie, scaune și urină modificate, mai există afectări neurologice, cardiace, renale și sechele precum orbire sau probleme locomotorii care pot rămâne și după tratament.
Unde și când este riscul mai mare de a fi mușcat de căpușe?
Pare o misiune aproape imposibilă să-ți protejezi câinele de mușcăturile de căpușă. Dacă în sezonul cald este dificil și pentru oameni să se plimbe pe lângă zone cu vegetație „luxuriantă” (a se citi iarbă mare, netunsă și netratată pentru căpușe) fără a risca să plece acasă cu un musafir nepoftit, pentru căței acest lucru este și mai dificil. Deși căpușele stau pe pământ, acestea urcă cu ușurință pe firele lungi de iarbă sau până în vârful arbuștilor, de acolo sărind pe viitoarele gazde. Odată ajunse acolo, se prind cu gura ferm de piele și încep să se hrănească cu sânge.
Spre deosebire de mușcăturile provocate de alte tipuri de insecte, mușcăturile de căpușe nu se simt și nu provoacă iritație și mâncărime de la început. Acesta este principalul motiv pentru care o verificare minuțioasă trebuie efectuată după orice plimbare prin parc sau alte zone cu iarbă înaltă, mai ales după ploi torențiale în mijlocul sezonului cald. Căpușelor le place umezeala și se mai pot ascunde pe lemnul vechi și umed. Deci atenție și la mobilierul stradal sau cioturi de copaci din parc sau pădure.
Cum protejezi câinele de mușcătura de căpușă?
Folosește cu încredere produsele repelente. Sunt principala armă împotriva căpușelor. Poți alege între zgardă, soluție aplicată direct pe pielea câinelui sau chiar pastile. Sau, după o discuție cu un veterinar, poți alege o combinație între acestea.
Deși orice stăpân de câine trebuie să fie conștiincios și să verifice cu atenție blana animalului periodic sau imediat după plimbare în sezonul cald, medicul veterinar are ochiul format și o tehnică infailibilă. După o vizită la veterinar sau la salon, câinele tău va fi protejat mai bine o perioadă.
Zgarda anti-căpușe este o altă soluție foarte bună. Cele mai scumpe opțiuni de pe piață promit să fie eficiente până la 8 luni. Sunt disponibile în diverse mărimi, în funcție de talia și greutatea câinelui tău și pot fi folosite chiar și de către animalele care înoată, zgărzile rămânând impregnate cu substanță anti-căpușe chiar și după udare.
Există și opțiunea de zgardă ecologică, tratată doar cu substanțe naturale pe bază de eucalipt, mentă, lămâie, cedru. Aceasta este o variantă bună pentru câinii care se joacă și se mușcă de ceafă cu alți câini în timpul hârjoanelor lor. Soluțiile bio nu afectează la fel de mult partenerii de joacă.
Fiolele de soluție anti-căpușă se aplică după ceafa animalului direct pe piele. O pipetă ar trebui să își facă treaba în jur de o lună după aplicare. Dezavantajul acestora este faptul că nu previn mușcătura de căpușă, ci omoară insecta după ce aceasta a mușcat și poate a infectat deja câinele. Cei mai mulți dintre stăpâni folosesc ambele variante (zgarda anti-căpușe și fiola) în mod complementar pentru a asigura o mai bună protecție prietenului patruped. Din aceleași considerente menționate mai sus, este bine să fii precaut și să eviți joaca cu alți câini imediat după aplicare.
Mai există o categorie de produse ce constau în pastilele împotriva căpușelor, care acționează din interior în baza unei substanțe active secretate prin piele ulterior administrării. Căpușele mor pe loc, se desprind de blană și nu mai reușesc să infecteze animalul.
Nu toate căpușele care se prind de câinele tău îi vor transmite automat boli din lista enumerată în acest articol. Dincolo de situația în care căpușa este încă mică și nu este capabilă să transmită viruși periculoși, mai există și reacția promptă și scoaterea corectă a căpușei (corpul acesteia nu se strânge niciodată pentru a nu lăsa căpușa să scuipe înapoi sub piele sângele pe care l-a băut și apoi infectat), care previn îmbolnăvirea și chiar infectarea zonei.
Plimbări plăcute în natură și fii prevăzător!
Dacă vrei să ajuți ROLDA, poți să faci o donație pentru hrana, tratamentul și recuperarea câinilor.
Folosește una din metodele de aici pentru a ne susține financiar.
Alătură-te campaniei 2 EURO/lună prin sms!
Trimite SMS cu textul PRIETEN la numărul 8845 şi donezi 2 EUR/lună pentru hrana unui câine din
adăpost. Poţi opri donaţia trimiţând textul PRIETEN STOP la 8845.
Campanie realizată cu sprijinul ARC &donatie.ro; Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania
Mobile şi Vodafone Romania. Valoarea Donaţiei este de 2 Euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2
Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi
Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea
creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
Îți mulțumim și îți apreciem generozitatea!
Un comentariu
Pingback: