Cu PET-ul la shopping!,  Pisici,  Recomandări

Stres sau depresie la pisici?

Despre stres și depresie auzim vorbindu-se aproape zilnic, căci în societatea în care trăim, în orice colț de lume ne-am afla, astea două sunt prezente și cu greu se lasă duse din viețile noastre. De ceva vreme o urmăresc pe rețelele de socializare pe Dr. Karen Becker – un medic veterinar altfel, cu o abordare holistică super prietenoasă de tot ceea ce ține de starea de bine a animalelor de companie. Așa am dat peste o postare despre depresia la pisici și, chiar dacă nu am o felină drept animal de companie, cunosc foarte multe persoane care-și împart viața cu o pisică (sau cu mai multe). Așadar, am spicuit articolul – căci respectiva postare făcea trimitere către un articol mai amplu, și am notat  mai jos câteva idei care sper să te ajute în cazul în care observi că pisica te devine apatică, letargică, fără chef de absolut nimic.

Pe scurt:

  • O pisică poate părea depresivă dacă anumite comportamente sunt filtrate prin raportarea la cele umane, însă există și probabilitatea ca ea să aibă o afecțiune de ordin fizic sau să fie influențată de o situație din mediul în care trăiește ceea ce conduce la o stare de stres, confundată, iată, cu depresia;
  • Dacă observi că pisica dezvoltă un comportament ciudat – primul semn că are o problemă de sănătate, mergi cu ea repejor la medicul veterinar pentru a-i face un control amănunțit;
  • În cazul în care pisica este sănătoasă din punct de vedere fizic, depresia este deseori cauzată de factorii stresanți, perturbatori din mediul în care ea trăiește și pe aceștia trebuie să-i gestionezi corect;
  • Pentru pisicile care trăiesc în interiorul locuinței, cei mai mari factori de stres sunt cei de ordin vizual, auditiv, olfactiv, cei care au legătură cu dieta zilnică sau somatizarea unor experiențe nefericite.
stres sau depresie la pisici

Deși mulți au încercat, puțini pot afirma cu mâna pe inimă că înțeleg pe deplin ce se află în mintea unei pisici. La urma urmei, pisicile sunt creaturi enigmatice, parcă învăluite în mister, care nu tind să-și dezvăluite prea ușor intențiile. Pentru a-și deruta și mai mult oamenii, multe dintre pisici par să-și schimbe starea de spirit de la o secundă la alta. Acum micuța ta felină toarce fericită în brațele tale și se lasă mângâiată, aici începe să șuiere, să ”mărâie” de parcă ar vrea să-ți spună ”Hei, nici să nu te gândești să mă atingi!” Deseori avem tendința de a eticheta comportamentul animalelor noastre de companie prin cuvinte care descriu emoțiile și comportamentul oamenilor, cum ar fi ”pisica procesează” sau ”acum are un tantrum/o criză de furie” sau ”este hiperactivă”. În realitate, există puține asemănări între ce se află în spatele comportamentului pisicii și al celui uman, dar pentru că felinele nu ne pot spune în cuvinte ce simt, suntem tentați să le identificăm comportamentul pe baza experiențelor noastre personale.

Pisicile se simt vreodată depresive?

O stare pe care mulți ”părinți” de pisici le-o atribuie blănoaselor: depresia. Cu toate acestea, din ceea ce se știe și este dovedit până în acest moment, pisicile nu suferă de depresie în aceeași modalitate prin care noi percepem această afecțiune. În cazul nostru, depresia poate fi temporară, ca urmare a unei situații stresante sau are ca punct de plecare un eveniment trist, o traumă din trecut sau o problemă medicală. Dar singurul mod prin care atât psihiatrul, cât și psihologul/terapeutul pot aplica acest diagnostic este prin stabilirea exactă a simptomelor așa cum sunt ele descrise de pacient. În acest caz, posesorii de pisici, la fel și medicii veterinari, sunt în dezavantaj, căci nu pot întreba pisica cum se simte, ci trebuie să își concentreze toată atenția pe comportamentul acesteia, ca să determine ce anume îi face rău.

Pisicile care sunt stresate (totuși, parcă sună mai ok stresate, decât depresive) tind să înfățișeze o mulțime de comportamente, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, stau mai mult timp ascunse, scuipă sau scot sunete similare unor mârâituri (de parcă ar vrea să ne țină la distanță), își fac nevoile în afara litierei și au un somn dereglat.

Dacă ai petrecut destul de mult timp în preajma pisicilor, știi deja că aceste tipare comportamentale se regăsesc într-o listă lungă de tulburări și boli ale felinelor, iar primul semn (uneori chiar singurul) că o pisică este bolnavă, îl reprezintă schimbarea comportamentului. Care-i primul lucru de făcut? O programare la medicul veterinar, normal!

stres sau depresie

Durerea poate fi dificil de detectat la pisici, fiind întâlnită cu precădere în rândul exemplarelor în vârstă. O afecțiune dureroasă poate face chiar și cel mai stoic animal de companie să pară deprimat. O regulă de bază ar fi aceea că, dacă pisica își schimbă comportamentul, să presupui că problema este una fizică și nu are nimic de-a face cu starea sa de spirit. În majoritatea  cazurilor chiar este vorba despre o afecțiune medicală și, cu cât medicul veterinar va face mai repede investigațiile și analizele adecvate pentru a putea începe administrarea unei scheme de tratament, cu atât mai devreme pisica se va simți mai bine.

O problemă care vizează mai ales pisicile indoor, adică cele care stau mereu în casă, este plictiseala cronică, iar aceasta poate fi interpretată eronat drept depresie. Pisicile  sunt creaturi inteligente, sensibile, care au nevoie de interacțiune zilnică fie cu tine, omul lor, fie cu alte pisici sau alte animale de companie cu care se înțeleg. Doar așa pot beneficia de bunăstare mentală, emoțională și fizică. Aceste experiențe trebuie cultivate de către tine, zi de zi, pe toată durata vieții pisicii tale. Deși pare o provocare, este necesar să-i creezi un mediu sigur și plin de satisfacții, pe termen lung.

Bun, să presupunem că ceva s-a modificat în comportamentul pisicii tale, o duci la cabinetul veterinar și totul este în regulă, nu are nicio problemă de sănătate. Este minunat, însă așa-numita depresie continuă. Următorul pas ar fi să arunci o privire asupra potențialilor factori de stres din mediul său.

5 modalități de a reduce stresul pisicii

Care este opusul stresului? Relaxarea, ai ghicit! Acesta este motivul principal pentru care tehnicile de management al stresului implică activități care promovează relaxarea. Îți sunt cunoscute metodele la care apelăm noi pentru a ne relaxa: meditație/meditație ghitată, cursuri de yoga, exerciții de respirație profundă, sport, etc. E clar că pentru pisici, lucrurile sunt puțin diferite. Ele au nevoie de un mediu liniștit, adaptat lor, astfel încât să se simtă foarte confortabil și în siguranță. Gândește-te că universul ei este influențat de cele cinci simțuri: văz, auz, miros, gust și simțul tactil. Pornind de la acestea, iată cinci modalități prin care o poți ajuta să se relaxeze.

Redu stresul vizual

Pisicile apreciază varietatea luminoasă în mediul lor. Așadar, se recomandă deschiderea obloanelor sau a draperiilor pentru a permite luminii naturale să pătrundă în locuință, aceasta fiind necesară pentru un echilibru neurochimic sănătos. Pisicile au nevoie să stea în lumina directă a soarelui, în fiecare zi, dar și să aibă acces la locuri întunecate unde să se poată ascunde sau unde să doarmă nestingherite. E important să nu fie expuse exagerat la iluminatul artificial, mai ales la cel fluorescent. Îi poți lăsa la dispoziție prin casă cutii de carton în care să se ascundă, în cazul în care caută să stea la întuneric, sau tuneluri (în magazinele de specialitate sunt multe modele), un raft gol într-un dulap sau bibliotecă, unde să lenevească, dacă vrea. De asemenea, nu uita că plictiseala provoacă mult stres, așa că antreneaz-o în diverse jocuri care-i plac, dă-i posibilitatea să stea la fereastră de unde să observe lumea de afară sau lasă-i televizorul pornit pe un canal special creat pentru animalele de companie (pe YouTube găsești, ba chiar am căutat eu unul pentru tine – https://www.youtube.com/c/relaxmycat)

stres sau depresie la pisici

Redu stresul auditiv

Studiile au arătat că muzica modulează funcțiile cardiacă și neurologică și, în plus, reduce nivelul de stres. Muzica clasică lentă pare să relaxeze majoritatea animalelor. Deși mulți dintre noi preferăm să stăm în casă cu televizorul/radioul pornit, este foarte important ca pisica să aibă acces la o zonă unde să fie liniște. Muzica tare, zgomotul programelor TV, discuțiile pe un ton mai aprins, toate acestea ridică nivelul de stres al pisicii și induc un răspuns inflamator sistemic.

Reducerea stresului olfactiv

Printre mirosurile care pot stresa pisica se numără fumul de țigară, parfumul, odorizantele de cameră, lumânările sau bețigașele parfumate, produsele chimice de curățenie, etc. Mirosul unul mobilier nou sau al unui covor proaspăt achiziționat pot și ele influența negativ pisicile.

Calitatea aerului este extrem de importantă pentru pisici așa că este recomandat să aerisești foarte bine zi de zi și să schimbi regulat filtrele de aer din casă. De asemenea, sunt sensibile la poluanții din aer, inclusiv la sporii de mucegai. Pisicile rezonează foarte bine cu aromele naturale de lavandă, flori de mușețel, rădăcină de valeriană, iarba mâței. Încearcă mai multe și vezi care-i place cel mai mult pisicii. Dacă descoperi aroma ei preferată, pune ierburile respective prin anumite zone din casă unde are acces și pisica.

Dacă te-ai mutat într-o locuință nouă sau ai renovat-o pe cea veche, ai vopsit pereții, ai pus parchet sau mochetă nouă, ai înlocuit mobilierul, atunci folosește un purificator de aer pentru a reduce din substanțele chimice. Utilizarea produselor de curățare ECO, pot reduce reziduurile chimice din casa ta.

Reducerea stresului legat de dietă

Hrana adecvată pentru pisici – care sunt stric carnivore – trebuie să fie proaspătă, nealterată, echilibrată din punct de vedere nutrițional, compusă în special din carne de preferat crescută organic, cu grăsimi animale de înaltă calitate, plus o cantitate mică de fibre (provenind de la legume/fructe). Suplimentele alimentare sunt și ele binevenite (vitamine, minerale, acizi grași).

Hrănirea pisicii cu o dietă special creată pentru vârsta și nivelul său de energie, este cea mai bună modalitate de a preveni stresul legat de nutriție. Spre deosebire de pisicile tinere, cele mai în vârstă au nevoie de niveluri mai ridicate de proteine pentru a preveni scăderea masei corporale pe măsură ce înaintează în vârstă. 

Oferă-i mereu apă proaspătă, filtrată, fără fluor și clor, din boluri confecționată din sticlă sau oțel inoxidabil. De asemenea, curăță zilnic atât bolul de apă, cât și castronul de mâncare.

O idee ar fi și să ceri sfatul medicului veterinar cu privire la adăugarea în dietă a enzimelor digestive. Acordă o atenție deosebită și sănătății dentare, căci și aceasta este foarte importantă și strâns legată de stresul dietei. E bine de știut că, pentru o digestie bună, pentru o motilitate gastrointestinală adecvată, poți ajuta pisica provocând-o să facă mișcare sau prin masaj regulat.

Reducerea stresului somatic

Am amintit un rând mai sus de masaj. Ei bine, acesta este ideal pentru a reduce toate tipurile de simptome care au legătură cu stresul (anxietatea, durerea, letargia, etc.). Mângâierea, îmbrățișarea, perierea pisicii – atât timp cât ea este dispusă pentru aceste lucruri, se-nțelege – nu numai că vor reduce nivelul de stres, dar vor întări legătura dintre voi.

În loc de încheiere

În loc de încheiere îți las câteva recomandări de pe site-ul prietenilor de la PetMart și anume o serie de produse care acționează în scopul calmării și relaxării pisicilor. Iată-le:

FELIWAY – The secret to happy cats

Două produse foarte cunoscute și apreciate de la Feliway® sunt sprayul, respectiv vaporizatorul electric. Ambele acționează similar, doar modul de folosire diferă: Feliway® Spray poate fi pulverizat direct pe paturi, pereți, mobilă, în interiorul cuștilor sau în mașină, în timp ce Feliway® Diffuser poate fi conectat în camera pe care felina o frecventează cel mai mult.

Când o pisică se simte în siguranță și confortabil în mediul său, își freacă fața de mobilă, de colțurile pereților sau de baza draperiilor, eliberând o substanță numita feromon facia. Acest feromon este specific pisicilor și îi transmite un mesaj de siguranță, confort și stare de bine.

Feliway® este o copie sintetică a acestui feromon, iar studiile au demonstrat că oferă stare de siguranță pisicilor, ajutându-le în cazul schimbării mediului și a altor situații stresante. Eficacitatea lui Feliway® a fost demonstrată în numeroase studii clinice și publicate în articole de specialitate și prezentate la conferințe internationale.

La pisici, cele mai frecvente probleme legate de stres includ:


• marcarea cu urină;
• toaletaj excesiv sau insuficient;
• tensiune între pisici;
• mieunat excesiv;
• comportament atipic;
• apatie.

Câteva patologii medicale cauzate de stres:


• cistita ideopatică felină;
• alopecia psihogenă;
• anorexia;
• obezitatea.

Marcarea implică un ritual bine recunoscut în care pisica:

• își alege o suprafață verticală;
• stă cu labuțele pe sol și întoarce spatele către suprafața aleasă;
• ridică coada în poziție verticală;
• stropește cu jeturi orizontale de urină.


De obicei, pisica are acest comportament de marcare cu urină:


• în timpul perioadelor de călduri;
• ca urmare a schimbării mediului care este perceput de pisică drept stresant. Urina produsă în acest mod, este caracterizată de un miros puternic, deși cantitatea eliberată este, de obicei, mică. Marcajele sunt la aproximativ 20 cm deasupra podelei.

stres sau depresie

Stresul felin poate fi cauzat de o singură situație neplăcută sau poate avea la bază un cumul de factori.

După cum notam și mai sus, simptomele stresului sunt adesea subtile și pot fi ușor trecute cu vederea la pisici, mai ales în cazul stresului cronic.

Cum se utilizează Feliway® Spray

Acesta conține analogi sintetici F3 ai feromonilor faciali felini și oferă un mod natural și convenabil de a:

  • ajuta la prevenirea și controlul problemelor legate de stres la pisici (marcarea cu urină, zgârieturi verticale);
  • asigura confort pisicii în timpul călătoriilor sau a altor situații stresante ca: mai mult de o pisică în casă, schimbarea domiciliului, redecorări, vacanțe, noi membri în familie, petreceri acasă, în combinație cu Feliway® Diffuser.

Instrucțiuni de folosire:


Feliway® Spray poate fi pulverizat direct pe paturi, pereți, mobilă, în interiorul cuștilor sau în mașină.

Feliway® Spray se agită înainte de folosire și se aplică de la circa 10 cm, ținând sticla în poziție verticală.

Feliway® Diffuser se conectează în camera în care pisica a marcat sau în camera cea mai frecventată de pisică, unde se lasă pornit continuu, cel puțin o lună.

feliway stres sau depresie

Spray cu iarba pisicii – Bio PetActive Catnip

  • Pisicile inhalează vaporii din uleiurile aromatice de iarba pisicii și rădăcina de valeriană, unde intră în contact cu receptorii specifici din nasul pisicii. Acești receptori sunt conectați cu sistemul nervos și modifică comportamentul pisicilor. Efectul poate varia de la o pisică la alta, dar adesea conduce la o stare de liniște. Aroma de extracte de plante din acest spray stimulează instinctul de joacă la majoritatea pisicilor.

Francodex – Difuzor Antistres pentru pisici

Pisicile produc în mod natural feromoni pentru calmare, reușind astfel să se calmeze în diferite situații de stres. Vaporizatorul Antistres de la Francodex conține o versiune sintetică de feromoni, care creează pisicii un sentiment de siguranță. Este în mod special recomandat în situațiile în care vrem să preîntâmpinăm un comportament nedorit al pisicii (marcarea cu urină, zgârierea excesivă, etc.) în situații stresante pentru ea, cum ar fi mutatul într-o nouă locuință, schimbări în locuință, venirea unui nou animal, expunerea la zgomote puternice sau evenimente sociale. Vaporizatorul Antistres este eficient timp de 6 săptămâni.

*acest articol conține și linkuri de afiliere.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *