Pisici,  Recomandări

Năpârlirea la pisici – cum o gestionezi corect

Năpârlirea la pisici este și va rămâne un subiect fierbinte tot timpul anului. Deși se spune că anumite rase de pisici (este și cazul câinilor) năpârlesc masiv de două ori pe an – primăvara și toamna – de cele mai multe ori, căderea excesivă a părului se petrece și între aceste perioade.

Năpârlirea la pisici cum o gestionezi

Năpârlirea reprezintă un proces cât se poate de natural. În plus, este ireversibilă. Oricât ai vrea să împiedici căderea părului, nu prea ai cum. Cu toate acestea, există soluții pentru a minimiza acest proces, astfel încât și pisica să fie frumoasă și sănătoasă, iar tu mulțumit că nu e așa de mult păr prin casă. Iată-le pe cele mai importante (dacă ai și alte idei, nu ezita să le împărtășești cu noi, prin mesaje aici sau pe pagina de facebook):

E nevoie de periere zilnică – mai ales în perioada de năpârlire

Periajul este un mod foarte eficient de a scăpa de părul pisicii din casă. Periată zilnic, pisica va beneficia de o tolatetare adecvată, iar părul mort nu va fi răspândit pe peste tot prin locuință. În plus, blana sa va arăta din ce în ce mai bine, iar piela va fi mult mai sănătoasă.

Năpârlirea la pisici cum o gestionezi
CLICK pe FOTO pentru PREȚ & DISPONIBILITATE

Perierea zilnică este o rutină cu care tu și pisica trebuie să vă obișnuiți. Cinci – zece minute dedicate acestei activități îți vor îmbunătăți legătura cu felina ta iubită. Pisica va fi fericită și sănătoasă, tu vei fi mulțumit că ai mai eliminat o parte din cantitatea de păr năpârlit. Dacă ai o mâță mică, e bine să o obișnuiești de pe acum să stea la periat (dar și la îmbăiat). Când este adultă, dacă nu a fost obișnuită de pui cu aceste activități, e posibil să se streseze, ceea ce este destul de neplăcut și pentru ea, dar și pentru tine.

Năpârlirea la pisici – Folosește ustensile de cea mai bună calitate, potrivite părului pisicii tale

Este foarte important ca, pentru un periaj corect, să alegi ustensilele/periile potrivite. Printre cele mai bune tool-uri dedicate îngrijire blănii animalelor de companie, se numără cele de la FURminator®. Creatorii acestora au plecat de la ideea că fiecare tip de păr are caracteristicile sale unice, deci trebuie îngrijit corepunzător. De exemplu, dacă ai o pisică cu păr scurt, nu vei alege să folosești o perie sau un deShedder de la FURminator® dedicat părului lung.

În altă ordine de idei, FURminator® vine cu soluții reale și ușor de aplicat pentru reducerea, cu până la 99% a părului năpârlit. Scopul este să ai o prietenă sănătoasă și cu o blană frumoasă, iar hainele și casa ta să fie cât mai… lipsite de păr nedorit. Iată principalele tool-uri pe care le poți comanda și folosi cu succes pentru ca pisica ta să aibă o blană perfectă:

Dual Brush – perfectă pentru utilizarea zilnică

Vrei să-ți toaletezi mâța ca un profesionist? Atunci #groomlikeapro cu ajutorul periei duble de la FURminator®. Care sunt avantajele sale?

  • partea prevăzută cu peri duri, rezistenți, din sârmă, are rolul de a descâlci părul, de a descurca nodurile din blană, dar și de a îndepărta murdaria;
  • parte cu peri moi, din păr de porc, oferă blăniței o strălucire naturală;
  • este ușor de folosit și datorită mânerului antiderapant, ergonomic.

Ce este minunat la Dual Brush e că poate fi folosită de fiecare dată când ai chef să perii pisica. E ca și cum i-ai oferi un masaj de cinci stele, în timp ce îi eliberezi frumusețe de blană de tot părul mort.

FURminator® Adjustable Dematter Tool – peria pentru descâlcit

Se întâmplă deseori ca părul pisicii să se încâlcească, mai ales dacă este de mărime medie – lungă. Cunosc multe persoane care, în lipsa ustensilelor de descâlcit potrivite, au ales să scurteze blana pisicii, lucru nu tocmai indicat în asemenea situații. Peria pentru descâlcit poate fi reglată/ajustată în funcție de lungimea părului pisicii tale. Cu mișcări ferme și scurte, perie blana în sensul de creștere a firelor de păr. Stratul de păr de acoperire nu va fi afectat, în schimb nodurile formate sau părul mort și matifiat, se vor elimina ca prin minune. Cât de des o poți utiliza? De fiecare dată când este necesar!

Potrivit atât pentru căței, cât și pentru pisici!

FURminator® Undercoat deShedding Tool – tool-uri ideale pentru a fi folosite în perioadele de năpârlire

Specialiștii de la FURminator® au creat conceptul deShedding – care se referă la eliminarea cu succes a părului năpârlit, fără a afecta părul de acoperire. De aceea, materialele din care sunt confecționate periile deShedding, dar și design-ul revoluționar sunt blânde cu blana și pielea animalului tău de companie.

Pentru mâțe există două astfel de tool-uri: pentru pisici cu păr lung, respectiv pentru cele cu păr scurt. Poți folosi FURminator® Undercoat deShedding o dată – de două ori pe săptămână – cu precădere în perioada de năpârlire, timp de 10 – 20 de minute.

Năpârlirea la pisici cum o gestionezi
Sursă foto: @FURminatorRomânia

Năpârlirea la pisici – Știai că poți reduce năpârlirea și prin îmbăiere?

Despre pisicile cărora nu le displace îmbăierea, am scris un articol separat – 6 rase de pisici care iubesc apa. E adevărat că nu toate mâțele sunt prietene cu apa, dar cu răbdare, perseverență, recompense gustoase și multă iubire, orice pisică poate fi obișnuită cu mediile umede. Unul dintre motivele pentru care îți dorești asta este că, prin îmbăiere, se elimină și o cantitate consistentă de păr năpârlit. Asta pe lângă menținerea unei blănițe curate și a unei pieli sănătoase.

Alege un șampon potrivit pisicii tale (dacă are probleme cu pielea, cere sfatul medicului veterinar care se ocupă de ea. Probabil îți va recomanda un brand din sfera dermato). În timpul îmbăierii, poți utiliza cu succes FURminator® Bathing Brush despre care poți afla mai multe de AICI.

Năpârlirea la pisici – Curăță casa de părul nedorit folosind FURminator® Hair Collection

Îți place când pisica ți se cuibărește la piept sau stă pe genunchii tăi atunci când urmărești serialul preferat. Nu te deranjează nici să îi oferi un loc pe canapea sau lângă tine, în pat. Însă, ce este deranjant, mai ales în perioada de năpârlire, e părul răspândit pe peste tot prin casă. Oricât de mult ai mătura și aspira, prezența lui se simte. FURminator® Hair Collection îți e la îndemână ca să-l cureți de îndată ce-l vezi pe haine, pat, covoare. E mult mai eficient decât o banală rolă cu hârtie adezivă. Poate fi reutilizat și oferă rezultate vizibile imediat ce e pus în funcțiune.

Năpârlirea la pisici – O blană frumoasă și o piele sănătoasă se obțin și cu o hrană de calitate

Mâncărica bogată în acizi grași Omega 3 și 6 e potrivită dacă vrei ca prietena ta să aibă o blană mătăsoasă și o piele lipsită de probleme. Asigură-te că hrana pisicii conține aceste două elemente. Dacă totuși observi că are blănița ternă sau începe să prezinte iritații la nivelul pielii, cere sfatul medicului veterinar. Acesta îți va prescrie suplimentele corecte, necesare pentru părul și pielea pisicii.

Alege hrana IAMS potrivită pisicii tale!

Un sortiment de hrană pe care pisica ta îl va adora și care îi va fi de folos atât pentru întărirea imunității, cât și pentru sănătatea pielii/părului este IAMS Vitality cu pește oceanic:

  • pentru pisici adulte;
  • asigură o nutriție 100 % completă și echilibrată pentru a contribui la susținerea vitalității pisicii;
  • favorizează o blana sănătoasă și lucioasă;
  • rețetă gustoasă cu 88% proteine animale (din totalul de proteine).

Deparazitarea – internă și externă – contribuie și ea la sănătatea pielii/părului

Atât paraziții interni. cât și cei externi, au o influență negativă asupra stării de sănătate a pisicii. Prezența puricilor/căpușelor la nivelul blănii provoacă dermatite, în cel mai fericit caz, și boli ce pot fi mortale, în cele mai grave situații. La fel stau lucrurile și în cazul paraziților externi. Aceștia nu afectează doar starea de sănătate a pielii/părului, ci întreaga imunitate.

De aceea sunt extrem de importante deparazitările interne periodice, conform schemei indicate de medicul veterinar. De asemenea, o dată pe lună, mai ales din primăvară până toamna târziu, se impune efectuarea deparazitărilor externe. Poți alege între folosirea diverselor metode (pipete, spray-uri, zgărzi speciale, etc.)

Deci se poate! Se poate să trăiești alături de o pisică cu blană impresionantă sau cu blană mai scurtă, dar care năpârlește din abundență. Se poate, atât timp cât respecți cele de mai sus, cărora le alături răbdare, înțelegere și multă iubire față de cea mai răsfățată dintre feline!

Sursă foto: FURminator & IAMS

ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:

Cele mai bune șampoane pentru câini de la FURminator

FURminator – de ajutor în perioada de năpârlire

Boli de piele la câini

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *