Scrisoare de la pisica ta
Pisici

Scrisoare de la pisica ta: Mă iubești cu adevărat?

Traducere și adaptare după ”Letter from your cat: do you really love me?” publicată de Dr. Tony Buffington (2015/vetstreet.com)

Dragă Omule,

îți mulțumesc că m-ai salvat și m-ai luat cu tine – ador că, împreună, am creat un cămin. Acum, că suntem unul în preajma celuilalt de ceva vreme și, între timp, am mai crescut, e timpul să cădem de acord cu privire la ceea ce ne place și ce avem nevoie pentru o relație strânsă și sănătoasă. Chiar dacă suntem diferiți în multe privințe, amândurora ne place să ni se arate că suntem iubiți și așteptăm să fim înțeleși și apreciați pentru ceea ce suntem.

După cum știi, provin dintr-un lung șir de vânători solitari de animale mici, noi însene (n.r. pisicile) fiind pradă pentru carnivore mari (câini) și primate (oameni). Așadar, mai întâi am nevoie să cred în tine ca să mă simt confortabil în preajma ta (sunt sigură că înțelegi asta). Cu ajutorul limbajului corporal îți pot arăta cum mă simt (privește acest clip dacă ai nevoie de traducere).  

Amândurora ne place să alegem mâncarea preferată și băutura care ne place, precum și ce folosim la baie (litieră plus nisip pentru mine, hârtie igienică pentru tine 😊 ). Când ni se oferă mai multe variante, ne putem exprima preferințele și vom fi fericiți că ne-am respectat alegerile, dorințele. Și că tot a venit vorba de baie, amândurora ne place ca aceasta să fie curată și să o folosim în mod privat. Imaginează-ți cum ar fi să depinzi de cineva care să vină în urma ta să tragă apa și să curețe toaleta doar atunci când are chef. Dacă ai întrebări pe acest subiect, prietenii noștri veterinari au creat o broșură pe care te rog să o citești.

De asemenea, avem nevoie să ne păstrăm și unghiile în formă, iar pentru ca ale mele să fie frumoase, am nevoie de ele ca să mănânc și ca să mă apăr. Tu ți le poți aranja pe ale tale; și eu am nevoie să fac același lucru, deci îmi trebuie un loc bun pentru zgâriat ca să mi le mențin sănătoase și un pic de ajutor din partea ta ca să mi le tai, din când în când. Mă poți ajuta să găsesc locurile potrivite din casă pentru treaba asta, mă poți recompensa cu laude sau cu ceva bun atunci când le folosesc corect și nu îmi ascut unghiile în locurile nepermise (amândoi iubim recompensele, nu?)

Că tot am ajuns la subiectul laudă, niciunul dintre noi nu agreează țipetele și loviturile. Sunt înspăimântătoare și ne fac să ne simțim foarte rău. Nu este prea de folos nici să ni se spună doar ce nu avem voie să facem; avem nevoie să înțelegem ce vrea fiecare să facă, ce are nevoie/voie fiecare să facă. Așa că arată-mi ce vrei folosindu-te de ”strategia locului pentru ascuțit unghiile”: protejează lucrurile pe care nu vrei să le zgârii sau pe care nu vrei să dorm sau să mă cațăr (le poți acoperi cu diverse materiale, de exemplu) ca să-mi amintești că nu vrei ca eu să le folosesc, și oferă-mi locuri, spații pe care le pot folosi pentru mine – și laudă-mă frenetic și recompensează-mă cu ceva bun de papa atunci când le folosesc.

Amândurora ne place să nu se bage nimeni peste lucrurile noastre. Tu ai dulapuri, de exemplu, în care-ți depozitezi lucrurile, iar mie îmi place ca ale mele – bolurile pentru apă și mâncare, litiera, culcușul – să se afle într-un spațiu liniștit, intim. Și mai știi că nu prea-mi place să merg la medic, dar știi de ce am nevoie ca să fiu cât de cât de acord și cu asta? Dacă unul dintre locurile mele de odihnă ar fi o geantă/cușcă de transport, mersul la veterinar pentru controlul medical anual, de exemplu, va fi mai puțin stresant și pentru mine, dar și pentru tine! Știi ce? Poți așeza un stâlp pentru zgâriat chiar lângă geanta de transport ca atunci când mă trezesc după somnul de frumusețe să mă întind și să-mi ascut puțin unghiile.

Amândurora ne place să ne vânăm hrana. Pentru tine, ”a vâna” înseamnă să găsești un restaurant excelent mai înainte de a fi descoperit de cei din anturajul tău; pentru mine, înseamnă să bântui prin casă în căutarea pradei. La fel ca tine, am preferatele mele, și ți le pot arăta atât timp cât îmi oferi ocazia. Există anumite jucării care pot fi umplute cu mâncare și, atunci când mă joc cu ele, acestea scot la iveală hrana, prada (găsești o mulțime de astfel de jucării, la o simplă căutare pe Google).

Sper că cele câteva sugestii de mai sus te vor ajuta să înțelegi cât de multe lucruri avem în comun și cât de simplu este să-mi arăți că mă iubești la fel de mult cum eu te iubesc pe tine. Trebuie doar să urmezi aceste reguli de aur! 😉

Cu prietenie,

pisica ta credincioasă și devotată   

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *