6 rase de pisici care iubesc apa
Pisici

6 rase de pisici care iubesc apa

Cine s-ar fi gândit că, în această vară fierbinte, ne apucăm să demontăm mitul potrivit căruia pisicile urăsc apa? E adevărat că nu toate rasele de pisici o adoră, însă există destul de multe mâțe familiarizate cu plonjatul în piscină sau cum îmbăierea, fără a face nazuri și a-și scoate gheruțele. Dacă în unele situații, pasiunea pentru apă este înnăscută, unele pisici trebuie familiarizate treptat cu înotul, mai ales cele care percep apa drept un stimul negativ. Nu a zis nimeni că e ușor să-ți obișnuiești pisica cu mediul acvatic, dar nici imposibil. Trebuie să ai răbdare, să dai dovadă de calm și înțelegere și să fii constant în acest proces.

Mai înainte de a vedea care-s acele pisici care iubesc apa, hai să vedem de ce se spune despre mâțe că nu-s așa de bune prietene cu mediile… umede.

De ce pisicilor le e frică de apă

Cei care au pisică probabil au experimentat cel puțin un episod cu o îmbăiere nu tocmai plăcută, care s-a finalizat cu multe zgârieturi și minute bune de fugărit mâța prin toată locuința. Există și acel eșantion de posesori de pisici care se plânge că mâțele nu vor să bea apă din castron, ci direct de la robinet. De vină nu ar fi castronul, ci tocmai plăcerea nevinovată a pisicii de a lipăi apa de la o sursă aflată în mișcare. Dacă te încadrezi în această categorie, trebuie să recurgi la anumite trucuri și soluții, pentru că pisica nu poate sta fără apă. Bun, nu îi place să bea din castron, dintr-un mediu static, atunci fie îi lași acces liber la robinet, fie îi cumperi un adăpător automat. Oferta din petshop-uri este variată, așa că ai de unde alege.

6 rase de pisici care iubesc apa

Cât privește teoriile dezvoltate în jurul fricii de apă, nu putem spune care face parte din realitate și care aduce mai mult a ficțiune. Una dintre cele mai răspândite datează de când lumea și pământul și are legătura cu lipsa de apă din zonele deșertice ale Orientului Mijlociu, locul de origine al celor mai multe rase de pisici. O altă teorie se leagă de faptul că, o dată înmuiată în apă, blana pisicii o face să fie mai grea, iar felina se simte inconfortabil, este mai puțin agilă, uneori chiar imobilă. Toate acestea au legătură cu ideea de captivitate, libertate compromisă, imposibilitatea mâței de a se deplasa și a reacționa imediat în cazul vreunui pericol.

În ciuda acestor supoziții, evoluția pisicilor de-a lungul istoriei le-a obligat pe acestea să intre, voit sau nu, în contact cu apa. E clar: felinele au nevoie de ”lichidul vieții” pentru a supraviețui, dar și pentru a vâna/pescui. Tocmai din această cauză, multe rase de pisici s-au adaptat și au ajuns să nu mai fugă de apă. Totuși, nu uita că educația pe care tu i-o oferi mâței tale joacă un rol important în relația acesteia cu apa, mai ales când e vorba despre îmbăiere. Prin urmare, dacă nu o familiarizezi corect cu acest proces, nu îi va plăcea.

Pisicii tale îi place la baie?

 În general, pisicile nu agreează îmbăierea, posibil și dintr-un motiv explicat mai sus, acela cu îngreunarea robei. Din cauză că se simt imobilizate, deci captive, unele pisici asociază îmbăierea cu o sursă generatoare de stres și frică. Totuși, această relație dușmănoasă dintre mâță și apă poate fi evitată printr-o socializare corectă. Sub nicio formă nu forța pisica să intre în apă. În acest mod nu faci decât să-i sporești nivelul de stres și, prin urmare, va detesta și mai mult baia. Înarmează-te cu foarte multă răbdare și calm și introdu-o în apă treptat, vorbindu-i blând, oferindu-i ceva bun drept recompensă. Poate că rezultatele pozitive nu vor apărea din prima, dar perseverând, vei reuși. E foarte bine să faci toate astea încă de când mâța este puiuț.

6 rase de pisici care iubesc apa  

Spuneam în deschiderea articolului că există câteva rase de pisici pentru care apa nu pare a fi vreo problemă, ba din contră. Unele chiar înoată și se simt confortabil chiar și atunci când sunt îmbăiate. Dintre acestea, șase și-au arvunit un loc într-un top dedicat pisicilor-care-iubesc-apa: Norvegiana de pădure, Manx, Turkish Van și Turkish Angora, Maine Coon, Siberiana. Chiar dacă pisica ta nu se regăsește pe această listă, dar observi că are o afinitate pentru apă, nu te mira. După cum menționam mai devreme, unele pisici învață să se adapteze și se obișnuiesc cu apa, chiar dacă dragostea pentru ea nu reprezintă o trăsătură moștenită.

6 rase de pisici care iubesc apa

Uriașul blând al lumii feline, Norvegiana de pădure, o mare iubitoare de apă

Una dintre caracteristicile pisicilor din rasa Norvegiana de pădure este determinarea lor când vine vorba de apă. În ciuda robei lor abundente, Norvegienele înoată excelent și se bălăcesc cu bucurie. În altă ordine de idei, știai că aceasta este una dintre cele mai vechi rase de pisici din lume? Norvegiana de pădure a fost inclusă în foarte multe mituri și legende scandinave. Vorbim despre una dintre cele mai mari pisici, cu o greutate care, uneori, poate să depășească și 10 kg, cu o robă foarte bogată care necesită periaj zilnic și o dietă adecvată, bogată în acizi grași Omega 3 și 6. În ciuda mărimii sale impresionante, Norvegiana de pădure este o pisică afectuoasă și protectoare cu cei dragi.

Manx – micuța jucăușă

Ai auzit de pisica Manx, mâța fără coadă, originară din Insula Man?  Manx este o pisică foarte inteligentă și căreia îi place apa. Posedă o fire activă și are nevoie să fie stimulată constant prin joacă, dar și prin exerciții fizice pentru a rămâne activă atât la nivel psihic, cât și fizic.

Manx

Turkish Angora – nu doar superbă, ci și jucăușă

O altă rasă căreia îi place apa este Turkish Angora. Adoră să se joace cu picăturile de ploaie, cu apa din fântână și se bucură cu adevărat de o bălăceală zdravăn! Pare ciudat că îi place să înoate, pentru că are o blană destul de abundentă, dar se pare că, de-a lungul evoluției rasei, Turkish Angora s-a adaptat foarte bine și recunoaște apa și înotul drept (re)surse pozitive. Nu uita că, o blană deasă și impresionantă ca a sa trebuie periată regulat, cu cele mai potrivite ustensile.

Turkish Van – însoțitoarea perfectă atunci când pleci la mare

Lăsând la o parte faptul că Turkish Van este o apariție extraordinar de frumoasă, se știe despre aceasta că iubește apa. Îi place să se bălăcească, să se joace în apă, să înoate atât în piscină, dar și în lacuri sau râuri. Așadar, dacă plănuiești o vacanță la mare, nu îți lăsa prietena Turkish Van acasă! În plus, această rasă se înțelege de minune cu copiii, îi place să se joace cu ei, ba chiar se cocoață pe locurile înalte din locuință sau de pe afară.

Maine Coon – adoră apa, dar și zăpada

O altă pisică, cu o mărime destul de impresionantă (6 – 10 kg), similară cu cea a Norvegienei de pădure, este Maine Coon și ea iubitoare de apă, dar și de zăpadă! Această mâță super afectuoasă, atentă și iubitoare, adoră să se joace cu apa, transformând fiecare experință de acest gen într-un real spectacol pentru oamenii săi dragi.

Siberiana – o aventurieră înnăscută

Se spune despre Siberiană că este un înotător înnăscut, nu doar că adoră apa. Siberiana, această rasă antică, reprezintă companionul și însoțitorul perfect pentru acele persoane dornice de aventuri, plimbări pe munte, navigat și înotat în lacuri și râuri. De asemenea, Siberiana face parte dintre rasele hipoalergenice, prin urmare, dacă suferi din pricina alergiilor, dar iubești pisicile, aceasta e potrivită pentru tine.

Fie că ai o mâță de rasă, fie un mix-breed, e posibil ca acesteia să-i placă apa. Nu te mira dacă o vezi că plonjează elegant în piscină sau că stă să o săpunești, ba chiar trage și-un pui de somn. Dacă îți dorești să o împrietenești cu apa, nu uita că ți-am spus mai sus de ce ai nevoie. Primul ingredient: răbdarea. Al doilea: calmul. Al treilea: perseverența. Combină-le și vei da naștere unei viitoare campioane la înot – stilul fluture! Glumesc! Important este ca ea să se simtă bine și în siguranță, fără să-i fie frică și fără să aibă vreun stres. Succes!

Sursă foto: pixabay.com

Sursă de inspirație: animalwised.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *