Pisica și călătoria cu mașina: stres sau bucurie?
Călătoria în siguranță cu animalul de companie,  Pisici

Pisica și călătoria cu mașina: stres sau bucurie?

Se poate ca, la un moment dat, să fii nevoit să-ți obișnuiești pisica să meargă cu mașina. Fie că pleci într-o călătorie și vrei să o iei cu tine, fie că o duci doar până la veterinar pentru un control de rutină sau să o lași la o pensiune felină pe durata vacanței tale, este important pentru ea să fie transportată în siguranță. Asta nu înseamnă că trebuie să-i placă la nebunie să meargă cu mașina, dar este necesar pentru ea ca orice drum parcurs să fie lipsit de stres și alți factori care-i pot face rău.

E adevărat că, de obicei, pisicilor nu le place să-și părăsească locuința, iar călătoria în compania unei mâțe stresate este oricum numai plăcută nu. Există soluții ca s-o împrietenești cu mersul cu mașina? Există și sunt chiar ușor de aplicat dacă îți dorești cu adevărat, te implici și ai suficient de multă răbdare.

Pisica și călătoria cu mașina
Se știe că puiuții sunt mai lesne de obișnuit cu lucrurile noi, așa că poți încerca să-l obișnuiești din timp cu mersul cu autoturismul.

Acomodarea cu mașina/călătoriile trebuie făcută din vreme

Acest sfat se aplică pentru toate animalele de companie. Într-adevăr, atunci când vorbim de o pisică sau un câine aflați deja la vârsta adultă, este mai mult de muncă, dar nu imposibil de atins obiectivul propus. Important este să nu renunți, să nu sari peste etapele educației și să ai răbdare.

Dacă ai câine, îți recomandăm articolul Cum să îl împrietenești cu mașina.

Spre deosebire de câine, care se adaptează mai ușor situațiilor noi, pisicii nu-i prea sunt pe plac schimbările, de niciun fel. Pentru ea, a fi transportată într-un autoturism, unde nu are control asupra situației, poate reprezenta o sursă de stres. Atunci când pisica are doar câteva luni, lucrurile devin ceva mai facile, iar gestionarea călătoriei poate fi controlată la alt nivel. Dacă de pe acum o obișnuiești cu mersul cu mașina, nu vor exista probleme nici când va fi adultă.

Iată ce poți face:

  • transportă mâța într-o cușcă specială sau geantă din pânză confortabilă;
  • mergi cu mașina preț de cinci minute, fără a avea o destinație anume și apoi întoarce-te acasă. Cu pași mici se obțin rezultatele dorite! Nu are rost să faci din prima o călătorie de lungă durată. Obișnuiește-o cu mașina din aproape, în aproape;
  • înainte de a coborî din mașină și a intra în casă, laudă pisica, mângâi-o, alint-o și recompenseaz-o cu ceva bun ce-i place foarte mult;
  • repetă procedura și în zilele următoare. Ține cont că și starea ta de spirit trebuie să fie una bună, calmă. Doar așa îi transmiți că totul este în regulă. Nu da drumul la muzică prea tare, nu brusca mașina, fii precaut în gesturi, dar și în tonul vocii.
Pisica și călătoria cu mașina
Transportă-ți prietena în siguranță!

Tips & tricks pentru o călătorie în siguranță alături de pisica ta dragă

Fie că ai un puiuț sau o pisică adultă, cele de mai jos se aplică de fiecare dată când vrei să pleci cu ea la drum:

  • nu hrăni pisica nu cel puțin două ore înainte de călătorie. Se va simți mai bine cu stomacul gol, decât să fie sătulă, iar apoi să-i fie rău pe drum;
  • după cum spuneam și mai sus, este bine și chiar necesar să folosești o geantă specială de transport, nu să o lași liberă prin toată mașina. Fiind securizată în interiorul unei genți/cuști nu va putea mișuna în voie. Astfel se previne și răul de mașină, amețelile, dar și incidentele nedorite, cum ar fi să se sperie și să ajungă pe la picioarele șoferului, provocând – fără voia sa – o catastrofă;
  • pe cât posibil, până la finalul călătoriei, ține pisica în geanta sau cușca de transport. Nu o lăsa să iasă afară, chiar dacă oprești mașina pentru ca pasagerii să se dezmorțească sau mergi la benzinărie să alimentezi; singura excepție este atunci când mâța este obișnuită să fie plimbată în lesă. Atunci o poți scoate afară, pentru a-și face nevoile și a se întinde puțin; de fiecare dată când se comportă frumos, recompenseaz-o cu mult, mult alint;
  • dacă pleci într-o călătorie cu mașina care durează mai multe ore, este bine să oprești de cel puțin două ori pentru a-i oferi pisicii puțină apă. De mâncat îi poți da foarte puțin și doar dacă știi sigur că nu are rău de mașină.
  • în geanta de transport nu uita să îi pui fie păturica iubită, fie o jucărioară preferată; de asemenea, vorbește cu ea pe un ton drăgăstos și alint-o mult, pentru a-i transmite o stare calmă și pozitivă.
Pisica și călătoria cu mașina
NU o lăsa liberă prin mașină, ci cumpără-i o geantă/cușcă pentru a o transporta în siguranță!

Când lucrurile o iau razna…

 Există momente în care trebuie să te deplasezi cu mașina, chiar și pe distanțe foarte scurte, dar pisica se stresează teribil, oricât ai fi încercat să o educi și să o ajuți să se relaxeze. Ce e de făcut? Indicat este să discuți serios cu medicul veterinar. Acesta îi poate prescrie o medicație cu rol de calmare, de regulă pe baze de plante. Medicația reprezintă o soluție pe termen scurt și de încercat în situații extreme. Sub nicio formă nu forța o pisică ultra stresată și anxioasă să facă ceva care nu-i este pe plac. Pe lângă medicul veterinar care te poate ajuta cu medicație poți cere ajutorul etologilor și specialiștilor în comportamentul felin. Dacă pisica ta are probleme de comportament, scrie-ne și vom încerca să te îndrumăm corect către cea mai potrivită soluție!

Sursă foto: pixabay.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *