Cea mai bună mâncare pentru câinele supraponderal + Ce să faci ca să-l ajuți să slăbească
Ți s-a întâmplat vreodată să acumulezi câteva kilograme (nedorite)? Dacă răspunsul tău este unul pozitiv, îți mai aduci aminte cum te simțeai sub povara lor, a kilogramelor? Oboseai mai repede? Respirai greoi? Articulațiile te dureau? Ce vreau să reții este că și câinele tău care a luat în greutate se simte întocmai. Kilogramele în plus vin la pachet cu afecțiuni care-i pot deteriora iremediabil și rapid starea de sănătate. Obezitatea aduce cu sine temutul diabet, boli de inimă, afecțiuni articulare, probleme renale. Nu, nu-i arăți că-l iubești dacă-i dai mereu să mănânce. Nu întotdeauna hrana înseamnă iubire.
Dacă prietenul tău este supraponderal, rândurile de mai jos sunt pentru tine, pentru a știi ce să faci ca să-l ajuți să-și redobândească silueta. În cazul lor, al celor mai buni și loiali prieteni, nu e vorba de estetică, ci mai ales de sănătate. Un câine care are o greutate echilibrată va fi un prieten sănătos.
Am cunoscut persoane care aveau câini supraponderali și, cu toate acestea, au continuat să-i îndoape cu de toate. Cam toate motivele erau similare cu ”este foarte pofticios”, ”îmi e milă de el căci se uită la mine când mănânc și nu rezist să nu-i scap ceva de la masă”, ”trebuie să-l recompensez că a stat cuminte în șezi/culcat”. Repet: mâncarea nu înseamnă întotdeauna iubire. Sunt multe alte modalități de a-i arăta cât de mult îl prețuiești. Petrece timp cu el, plimbați-vă și/sau jucați-vă împreună, alintă-l, scarpină-l pe cap, pe burtică, după urechi, fă ceea ce-i place lui cel mai mult – astfel îl poți recompensa, iar el va fi fericit, îți garantez. Unde mai pui că, dacă este grăsuț, prin mișcare constantă și joacă are mari șanse să slăbească.
De fiecare dată când cere de mâncare în afara orelor de masă sau scâncește după acel ”ceva bun” cu care era obișnuit, scoate-l la o plimbare în parc sau chiar până în curte sau în fața blocului pentru o partidă de joacă. De data asta nu-l mai recompensa cu ceva bun sau cu o porție de crochete, ci cu vorbe de laudă, cu mângâieri și multă joacă. Astfel îi susții sănătatea, iar relația dintre voi va deveni și mai strânsă, căci veți petrece mai mult timp împreună.
Dacă ai un câine care are probleme cu kilogramele în exces, faptul că-l scapi de acestea îl va ajuta să fie mai sănătos, îl va feri de multe probleme și-i va da șansa la o viață lungă și de calitate. Citește mai departe și află cum îți dai seama că blănosul tău este prea gras, ce să faci concret ca să slăbească, cu ce să-l hrănești ca să-i fie bine și alte sfaturi utile pe acest subiect, sfaturi care te vor ajuta să gestionezi corect această situație.
Cuprins
Cum îți dai seama că are probleme cu greutatea
Mai înainte de toate, ar trebui să respecți controalele veterinare periodice și să păstrezi o comunicare deschisă și sinceră cu medicul veterinar care se ocupă de câinele tău. La fiecare control, nu uita să discutați și despre greutatea câinelui. Medicul îl poate cântări, asta pe lângă celelalte proceduri necesare la fiecare vizită. Dacă acul cântarului se zbate într-o direcție nedorită, tot medicul va fi cel care îți va recomanda ce ai de făcut pentru a-ți ajuta prietenul: cu ce dietă să-l hrănești, câtă mișcare trebuie să facă, etc. Dacă este cazul, în recomandările sale, medicul va ține cont și de alte probleme de sănătate cu care se confruntă câinele tău. De asemenea, îți poate arăta și cum să-ți palpezi și să-ți observi câinele astfel încât să-ți dai seama că ceva nu este în regulă cu greutatea sa. În acest sens, îți poate fi de folos și imaginea alăturată (privește-o cu atenție și stabilește care siluetă este mai apropiată de cea a animalului tău de companie):
Nu te rezuma doar la cântărit și privit, ci ia-ți câinele la pipăit, trece-ți degetele prin blana sa, de-a lungul coastelor, și determină cum se simt acestea. În cazul în care imediat simți și coastele și talia, dacă acestea sunt foarte pronunțate, vizibile chiar, câinele este slab sau chiar foarte slab. Dacă talia este definită, iar coastele se simt la palpare, însă nu sunt vizibile, câinele se bucură de o greutate ideală. Dacă talia nu e definită sau lipsește cu desăvârșire, iar coastele nu pot fi simțite la palpare, câinele este supraponderal/obez.
Beneficiile unei greutăți echilibrate
Ajutându-ți cel mai bun prieten să aibă o greutate optimă vei reduce considerabil riscul de apariție a bolilor articulare, a diabetului, creșterea tensiunii arteriale, vor fi evitate afecțiunile respiratorii, problemele renale, ba chiar și unele forme de cancer. De asemenea, o greutate normală reduce presiunea pe articulații care, sub un număr mare de kilograme, ar avea doar de suferit.
Kilogramele în plus pot reduce calitatea și speranța de viață a câinelui tău. În plus, dacă acesta va avea o problemă de sănătate mai gravă care va necesita o intervenție chirurgicală, obezitatea aduce noi probleme atunci când vine vorba de anestezia generală. Cu alte cuvinte, dacă îl ajuți să slăbească și să-și mențină o greutate optimă, îl vei ajuta să se bucure de o viață sănătoasă, fericită și fără dureri, alături de tine, de omul său cel mai drag.
Ce să faci ca să-l ajuți să slăbească
Trebuie să înțelegi că niciun câine nu seamănă cu altul, și ce i se potrivește unuia, poate să nu meargă pentru celălalt. Însă un lucru e clar: a ajunge la o greutate ideală și a o menține reprezintă un angajament pe termen lung pentru favorizarea unui stil de viață sănătos în care accentul este pus pe echilibrul dintre numărul de calorii consumate și numărul de calorii ”arse” în urma activităților zilnice. Pentru animalele de companie supraponderale, chiar și o scădere modestă a numărului de kilograme este o reușită care poate reduce riscul apariției bolilor amintite anterior.
Mai pe șleau, pierderea în greutate e strâns legată de reducerea numărului de calorii consumate de câine și de creșterea nivelului de activitate fizică, cu scopul de a arde cât mai multe calorii. Totul se va petrece în timp, cu răbdare, nu peste noapte. Nu uita că ai nevoie de susținere și o poți găsi în cabinetul medicului veterinar, în cadrul familiei și aici, în familia ”Totul despre animale” 😊
Ține legătura cu medicul veterinar, mai ales dacă animalul tău de companie mai are și alte afecțiuni sau se află sub tratament. Discutați deschis despre problemele care ar fi putut să apară în urma creșterii în greutate, despre riscurile care pot evolua pe parcurs, și focusați-vă pe găsirea de soluții.
Este foarte important să ai discuții serioase cu toți membrii familiei, căci trebuie să fie un efort comun. Planul de pierdere în greutate trebuie respectat de către toți, nu este în regulă ca cineva să-i strecoare câinelui pe sub masă ceva în plus de mâncare sau să-i dea recompense prea multe, etc. Amintește-le celorlalți că sunt și alte modalități prin care-i pot arăta câinelui cât le este de drag (alint, vorbe de laudă, plimbări, joacă).
Cea mai bună mâncare pentru câinele supraponderal
Este recomandat să alegi un sortiment de hrană pliat pe nevoile nutriționale ale câinelui tău. Dacă nu vei opta pentru un tip de hrană creat special pentru câinii cu probleme de greutate și vrei să continui să-i dai din hrana cu care l-ai obișnuit până acum, trebuie să reduci cantitățile oferite. Însă există riscul să nu beneficieze de toți nutrienții de care are nevoie așa că, ți-am pregătit mai jos o listă cu cea mai bună mâncare pentru câinele supraponderal și poți alege chiar împreună cu medicul veterinar cea mai bună variantă (ținând cont de nevoile câinelui tău).
Cea mai bună mâncare pentru câinele supraponderal de la EUKANUBA: sortimentul EUKANUBA Daily Care Overweight – pentru câinii adulți supraponderali sau sterilizați
EUKANUBA Daily Care Overweight pentru câinii adulți supraponderali și/sau sterilizați, are cu 50% mai puțină grăsime (comparativ cu sortimentul Eukanuba Adult Medium Breed), ceea ce ajută la reducerea grăsimii corporale și la menținerea unei musculaturi suple. L-carnitina din compoziție ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și la atenuarea presiunii asupra articulatiilor. Acest tip de hrană de la Eukanuba conține surse naturale de calciu și glucozamina care susțin sănătatea oasele și articulațiilor, astfel încât câinii să se poată bucura de o viata activă. Din lista ingredientelor principale nu lipsesc sursele naturale de omega 6 și omega 3 care contribuie din plin la sănătatea pielii și a blănii. Crochetele Eukanuba au o formă specială (hexagonală) și, alături de tehnologia unică DentaDefense, ajută la menținerea dinților curați și sănătoși. EUKANUBA Daily Care Overweight mai conține pui proaspăt și un amestec special din fibre plus prebiotice și pulpă de sfeclă ce contribuie la o digestie sănătoasă.
Hrană uscată pentru câini supraponderali și/sau sterilizați – Eukanuba Daily Care Overweight (destinată câinilor din toate rasele, de toate mărimile) – VEZI PREȚ & DISPONIBILITATE
Cea mai bună mancare pentru câinele supraponderal de la Purina – hrană uscată Purina One Mini Controlul Greutății (sortiment cu carne de curcan)
Hrana Purina ONE Mini Controlul Greutății este destinată cățeilor de talie mică și se pare că ar da rezultate pozitive în circa trei săptămâni de la introducerea în dieta câinelui. Vorbim despre un sortiment care conține o combinație de bulete crocante și bulete cu o textură ceva mai moale (aceasta variază în timp), special concepute pentru cavitatea bucală de dimensiuni reduse a câinelui.
Purina ONE Mini Weight Control are la bază o rețetă adaptată pentru câini adulți de talie mică, care conține niveluri ridicate de antioxidanți ce favorizează sănătatea sistemului imunitar plus substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea orală. Important este că conține cu până la 40% mai puține grăsimi pentru un aport caloric redus.
Purina ONE Mini Weight Control – Descoperă și alte info utile + PREȚ & DISPONIBILITATE
Cea mai bună mancare pentru câinele supraponderal de la Bosh – hrană uscată Bosh Adult Light
Bosh Adult Light reprezintă un sortiment complet și echilibrat, destinat câinilor adulți cu tendință de îngrășare, cu un conținut energetic redus (doar 6% – grăsime), dar cu un conținut ridicat de fibre. Este o hrană gândită special pentru a conferi senzația de sațietate pentru mai mult timp.
Intră pe site pentru a descoperi și alte detalii utile despre acest sortiment de hrană pentru câinele supraponderal.
Hrană uscată Bosh Adult Light – PREȚ
Cea mai bună mancare pentru câinele supraponderal de la Wellness Core – hrană uscată pentru câinii de talie mică / Wellness Core Grain-Free Healthy Weight
Hrana uscată Wellness Core Dry Small Breed Healthy Weight este destinată câinilor adulți de talie mică cu tendință de îngrășare. Conține ingrediente de înaltă calitate pentru a susține sănătatea generală a câinelui. Nu conține ingrediente cu potențial alergogen (grâu, porumb, gluten, soia, lactate, vită, coloranți, arome sau conservanți artificiali).
Cea mai bună mancare pentru câinele supraponderal de la Acana – hrană uscată Acana Heritage Light & Fit
Creatorii acestui sortiment pleacă de la principiul că acei câini care sunt supraponderali au nevoie de o dietă bogată în proteine pentru a le susține masa musculară, dar limitată în carbohidrați, care pot contribui la excesul de grăsime corporală. Așa a luat naștere ACANA Light & Fit o hrană uscată bogată în proteine provenite de la carnea de pasări de curte crescute libere, ouă plus plătică sălbatică. Pentru a promova un nivel optim de zahăr în sange, ACANA nu conține ingrediente precum orez, porumb sau cartof, dar conține fructe și legume cu indice glicemic scăzut.
ACANA Light & Fit – Descoperă mai multe info utile despre acest sortiment de hrană uscată pentru câinii cu tendință de îngrășare + PREȚ & Disponibilitate
Cea mai bună mancare pentru câinele supraponderal de la Orijen – hrană uscată Orijen Fit & Trim
Specialiștii în nutriție canină de la Orijen sunt de părere că o dietă bogată în proteine și fibre susține masa musculară și asigură o greutate corporală optimă. Sortimentul de hrană uscată ORIJEN Fit & Trim conține carne de pui și curcan, pește sălbatic și ouă de la păsări crescute libere. Infuziile de ficat freeze-dried adaugă un plus de aromă pe care câinii o adoră.
Hrană uscată ORIJEN Fit & Trim
Intră pe site pentru alte detalii suplimentare & PREȚ de achiziție
Citește și: Vrei să schimbi dieta pisicii tale? Iată 5 lucruri de care să ții cont
Pune-i mâncarea într-un recipient care o eliberează treptat
Ai putea să mai încerci și următorul lucru: pune-i mâncarea într-un recipient care o eliberează treptat (jucărie interactivă tip hrănitor/jucărie eliberare recompense), într-un Kong sau pe un covoraș de hrănire. Scopul folosirii acestora este de a-l face pe câine să mănânce mai încet și în cantități mai mici la o masă și să ”lucreze” puțin pentru a primi hrana. Ce trebuie să ai în vedere e că, la finalul zilei, câinele să-și fi primit porția necesară de hrană pentru ca organismul lui să beneficieze de nutrienții de care are nevoie. Astfel, poți să te folosești de principiul ”mănâncă mai puțin, dar mai des”. Iată câteva sugestii care ți-ar putea fi de folos:
Set 2 Covorașe de hrănire din silicon – ”Lick mat” pentru câini & pisici – Vezi SUPER PREȚ
Jucarie interactivă cu eliberare hrană pentru câini & pisici – VEZI PREȚ & DISPONIBILITATE
Minge de cauciuc pentru hrănirea câinilor și pentru curățatul dinților – VEZI PREȚ & DISPONIBILITATE (alege mărimea potrivită taliei câinelui tău)
Nu exagera cu recompensele
Când vine vorba de recompense, ai mare grijă, căci acestea pot fi o sursă de calorii suplimentare de care câinele nu are nevoie. Este în regulă să-i dai ceva bun, pe lângă mesele prestabilite, însă totalul de calorii al recompenselor oferite trebuie să fie mai mic de 10% din numărul total de calorii de care câinele are nevoie. Cunosc multe situații în care câinele a consumat mai multe calorii decât era necesar, principalele surse fiind: recompensele folosite în procesul de educație sau pentru a ascunde medicația, resturi de la masă, hrana altor animale din locuință, diverse resturi găsite prin casă sau pe afară, anumite suplimente alimentare, etc.
Tips&Tricks: dacă vrei să-i oferi recompense naturale bogate în vitamine și minerale, dar sărace în calorii, poți opta pentru bucățele de morcov crud (sau baby carrots), broccoli, țelină, fasole verde.
Setarea obiectivelor poate fi de folos
Pierderea în greutate este o adevărată călătorie, cu peripeții diverse, cu multe provocări atât pentru tine, cât și pentru cel mai bun prieten așa că este bine să îți setezi câteva obiective pentru a putea gestiona mai ușor întregul proces. Reducerea graduală a kilogramelor este un lucru bun, spre deosebire de scăderea bruscă în greutate care poate semnala probleme serioase de sănătate.
A-ți susține câinele în această problemă înseamnă a adopta un stil de viață sănătos de care poate beneficia întreaga familie. Specialiștii recomandă pentru câini cel puțin 30 de minute de activitate fizică intensă, zi de zi. Este minunat dacă poți găsi activități de care să vă bucurați împreună, cum sunt diverse sporturi canine precum agility, frisbee sau jogging. Până la urmă, sunt excelente și plimbările prelungite la pas, sau sesiunile scurte de alergare. Important este să fie bifate minimum 30 de minute de mișcare pe zi.
După ce ți-ai setat obiectivele, nu uita să monitorizezi progresul înregistrat. În acest fel, poți determina ce merge și ce nu e tocmai potrivit. Nu uita că este important să discuți și cu medicul veterinar despre schimbările apărute.
***
Iată câteva dintre cele mai cunoscute rase de câini* și numărul de kilograme pe care exemplarele din aceste rase ar trebui să le aibă (de reținut că femelele sunt, de regulă, mai slăbuțe decât masculii):
Ogar Afgan: între 20 și 27 kg
Airedale Terrier: între 18 și 29 kg
Malamut de Alaska: între 34 și 39 kg
Basenji: între 9 și 12 kg
Basset Houd: între 20 și 34 kg
Beagle: între 9 și 11 kg
Beauceron: între 30 și 45 kg
Bichon Frise: între 5 și 10 kg
Bloodhoud: între 30 și 50 kg
Bichon Bolognese: între 4 și 6 kg
Border Collie: între 12 și 20 kg
Boxer: între 25 și 32 kg
Bull Terrier: între 22 și 38 kg
Bullmastiff: între 42 și 59 kg
Brac German: între 20 și 32 kg
Cavalier King Charles Spaniel: între 5,9 și 8,2 kg
Chow Chow: între 20 și 32 kg
Dalmațian: între 16 și 35 kg
Labrador Retriever: între 28 și 36 kg
Rough Collie: între 15 și 34 kg
Yorkie: între 3 și 3.5 kg
Pug: între 6 și 9 kg
Irish Setter: între 24 și 32 kg
Terra Nova/Newfoundland: între 50 și 69 kg
Vizsla: între 10 și 30 kg
West Highland White Terrier: între 6.8 și 9.1 kg
Teckel standard cu păr scurt: între 9 și 12 kg
English Cocker Spaniel: între 13 și 14.5 kg
Welsh Pembroke Corgi: între 10 și 14 kg
Welsh Cardigan Corgi: între 11 și 17 kg
Scottish Terrier: între 8.5 și 10.5 kg
Golden Retriever: între 27 și 34 kg
Rottweiler: între 35 și 60 kg
Shih Tzu: între 4 și 7.25 kg
Dobermann: între 27 și 45 kg
Pomeranian: între 1.9 și 3.5 kg
Shar Pei: între 18 și 29 kg
Husky Siberian: între 16 și 27 kg
*dacă vrei să verifici din cea mai corectă și mai sigură sursă nu doar greutatea câinelui tău, ci și alte elemente care țin de standardul rasei, intră pe site-ul Federației Chinologice Internaționale.
**acest articol conține și link-uri de afiliere