Cum doarme pisica 20 pozitii de somn
Pisici

Cum doarme pisica. 20 poziții de somn

Cum doarme pisica ta? Și mai ales unde doarme? Preferă propriul culcuș, se cuibărește în patul tău, pe pervaz/calorifer, într-o cutie banală sau în alt cotlon de prin casă? Adevărul e că pisicile au mai mult de 20 de moduri diferite în care pot dormi, iar unele dintre aceste poziții pot fi de-a dreptul ciudate pentru oamenii lor. Oare la ce se gândește mâța ta când se ghemuiește în brațele tale să tragă un pui de somn și care poziție de dormit poate fi un semnal că ceva este în neregulă cu ea?

De ce dorm pisicile atât de mult

Ca și oamenii, pisicile au nevoie să doarmă pentru a supraviețui. În cazul oamenilor, somnul constant permite corpului să-și reîncarce bateriile pentru a doua zi. Somnul joacă, de asemenea, un rol în formarea memoriei și în stimularea sistemului imunitar. Cercetătorii pleacă de la ipoteza că alte mamifere, inclusiv pisicile, au beneficii similare din partea somnului. Somnul de tip non-REM poate ajuta corpul să se reîncarce și să conserve energia, în timp ce somnul de tip REM ajută la reglarea emoțiilor și a altor procese de recuperare.

Pun pariu că dacă îți verifici pisica chiar acum, când citești aceste rânduri, există șanse mari ca ea să doarmă. De obicei, pisicile dorm între 12 și 18 ore pe zi, dar se pare că circa 40% dorm mai mult de 18 ore pe zi. Spre deosebire de somnul oamenilor, modelul de somn al pisicilor este polifazic, ceea ce înseamnă că au mai multe sesiuni de somn în fiecare zi și noapte.

De fiecare dată când pisica ta adoarme, va dormi în medie 78 de minute (așa spun cei care au studiat subiectul îndeaproape), deși reprizele de somn variază între 50 și 113 minute. Pisicile sunt animale crepusculare. Asta înseamnă că tind să fie mai active în zori și în timpul amurgului. Acest lucru este benefic pentru pisici (în sălbăticie), care, fiind animale de pradă, pot fi treze chiar înainte de răsărit pentru a vâna păsările diurne, precum și în jurul apusului, pentru a vâna animale nocturne.

Cu toate acestea, multe pisici de casă își ajustează programul de somn în funcție de cel al oamenilor lor. Iar în timpul somnului, pisicile etalează fel de fel de poziții care mai de care mai ciudate. Dr. Stuart Hovis de la PetMD a evidențiat 20 dintre aceste poziții de somn, dar și ceea ce ar putea dezvălui acestea.

Cum doarme pisica 20 pozitii de somn
La fel ca oamenii, pisicile au un ritm circadian, acesta reprezentând ceasul biologic intern care ghidează programul de 24 de ore de somn-veghe. La oameni, ciclul somnului este diurn, ceea ce înseamnă că suntem în mod natural predispuși să stăm treji în timpul zilei și să dormim noaptea. Pisicile sunt crepusculare și experimentează două vârfuri de activitate, unul dimineața devreme, înainte de răsărit și unul seara, în jurul apusului.

Cum doarme pisica – 20 poziții de somn

Încovrigată (de parcă ar fi o minge) – această poziție confortabilă menține pisicii o temperatură caldă cu care ea rezonează și, în același timp, îi protejează organele vitale din abdomen.

Pe spate – când doarme cu burta în sus, cu organele vitale expuse, asta înseamnă că pisica se simte în siguranță și este încrezătoare că, în preajma ta, nimic rău nu i se va întâmpla. Dar dacă vrei să mângâi burta pisicii adormite, o faci pe propriul risc, căci ea poate încerca să se apere cu gheruțele din dotare.  

Dormitul pe o parte – aceasta este o altă poziție care indică faptul că pisica ta este încrezătoare și se simte confortabil în prezența ta.

Poziția ”franzeluței” – dacă pisica ta doarme cu labele din față ascunse sub corp și cu capul drept, poziție care aduce cu o franzeluță, ea își păstrează constantă căldura corpului, și în același timp își protejează organele vitale. Această poziție îi permite pisicuței să se reacționeze rapid dacă se simte amenințată. Dar dacă pisica ta doarme doar în această poziție, e bine să știi că poate avea dureri abdominale.

Poziția ”Superman” – aceasta înseamnă că membrele anterioare și labele pisicii sunt întinse în față, iar membrele posterioare sunt întinse în spate. Este o poziție relaxată care poate păstra o temperatură caldă, constantă (dacă pisica este întinsă pe o pătură) sau poate răcori pisica dacă aceasta este întinsă pe o podea din lemn de esență tare sau gresie. În plus, burtica ei este complet protejată.

Cocoțată la înălțime – adesea pisicile dorm în locuri înalte, pe piese de mobilier, spătarul fotoliului, frigider, etc. Acest lucru oferă pisicii tale o vedere de ansamblu asupra împrejurimilor și o ferește de „prădători”, cum ar fi, în cazul de față, alte animale de companie, copii mici sau vizitatori străini.

Poziții incomode – dacă pisica ta doarme într-o poziție ciudată, răsucită, ție ți se poate părea incomodă, dar amintește-ți că pisicile sunt extrem de flexibile, așa că cel mai probabil este o poziție în care pisica ta se simte confortabil.

Cum doarme pisica 20 pozitii de somn

Dormit pe… verticală – dormitul într-o poziție verticală indică faptul că pisica ta se simte în siguranță. Este, de asemenea, o poziție ideală pentru a-și îngriji burtica între reprize scurte de somn.

Pe pieptul tău – dacă pisica este foarte atașată de tine, sunt șanse ca această să se culcușească direct pe pieptul tău. Este un loc cald unde să se întindă și s-ar putea bucura să îți audă bătăile inimii sau vocea reconfortantă.

Lângă tine – faptul că doarme în preajma ta arată că pisica are încredere în tine și este dispusă să fie vulnerabilă în prezența ta.

Pe capul tău – dormitul pe capul tău (literalmente) este o modalitate prin care pisica ta vrea să fie lângă tine fără a fi deranjată, deoarece capul tău se mișcă mai puțin decât restul corpului în timp ce dormi. În plus, este un loc bun de unde pisica, dacă vrea, te poate trezi foarte usor ca să o răsfeți cu o gustare. De asemenea, este posibil ca pisica să doarmă pe capul tău pentru că pur și simplu îi place perna ta.

Pe picioarele tale – probabil că pisicii tale îi place căldura și vrea să fie lângă tine. Dar, întinzându-se lângă picioarele tale, se poate deplasa rapid dacă are nevoie de spațiu.

Între picioarele tale – acesta este un loc confortabil, asemănător unui cuib, în care pisica ta se simte în siguranță. De asemenea, oferă o siguranță suplimentară, deoarece pisica poate pleca cu ușurință când dorește.

Într-o cutie – pisicile se bucură de cutii pentru securitatea pe care acestea le-o oferă. Pentru pisică, a dormi într-o cutie este similar cu ceea ce pentru noi înseamnă a dormi într-un cort. O banală cutie îți face pisica să se simtă în siguranță, și îi permite să iasă usor din ea, dacă este necesar.

În litieră – majoritatea pisicilor nu dorm în litieră, cu excepția cazului în care se află într-un adăpost pentru animale, iar spațiul este foarte limitat. Dar dacă pisica ta doarme în litieră, ia legătura cu medicul veterinar, deoarece poate fi vorba de o problemă medicală subiacentă, cum ar fi o infecție a tractului urinar sau o problemă digestivă.

Cu ochii întredeschiși sau deschiși – acest lucru poate fi normal pentru pisici, dar poate fi și un semn al unei probleme medicale, mai ales dacă este însoțit de umflarea ochilor, mijirea ochilor, scurgeri ale ochilor sau o a treia pleoapă vizibilă.

Cu lăbuțele acoperind ochii – această poziție adorabilă de dormit are o latură practică pentru pisică, și anume aceea că-i oferă căldură suplimentară în timp ce blochează lumina și ține departe contaminanții din mediu.

Dormitul cu alte pisici – sunt pisici cărora le place să doarmă una cu cealaltă pentru că se înțeleg bine, se bucură de căldura pe care și-o oferă una alteia și, de asemenea, se bucură și ele, la fel cum facem și noi, de beneficiile torsului liniștitor.

CITEȘTE ȘI: DE CE TORC PISICILE

În compania unui câine – dacă pisica ta este bună prietenă cu câinele familiei, este posibil să doarmă lângă el din aceleași motive pentru care multe animale dorm împreună – căldură, siguranță și companie.

Ascunsă sub cuvertură – dacă pisica ta doarme profund sub pătură, probabil că se bucură de căldură, de securitate și de evadarea dintr-o zonă unde zgomotele sunt puternice și o deranjează.

Este în regulă să dormi împreună cu pisica ta?

Un alt loc obișnuit de dormit pentru pisici este în pat, alături de oamenii lor. Există anumite sondaje efectuate în Statele Unite care au determinat că, din cele peste 94 de milioane de pisici, circa 62% dorm cu adulții din familie, în timp ce alte 13 procente preferă să doarmă alături de copii.

Beneficiile imediate ale somnului alături de o pisică sunt evidente: pisicile sunt pufoase, calde și îți induc de îndată o stare de calm. Atât timp cât pisica nu îți întrerupe somnul, te poti bucura de compania sa pe timp de noapte.

Cum doarme pisica – ce se întâmplă în timpul somnului

La fel ca oamenii, pisicile parcurg diferite etape ale somnului. Cercetările spun că pisicile experimentează atât mișcarea oculară rapidă (non-REM), cât și somnul cu mișcarea rapidă a ochilor (REM). Pisicile experimentează adesea o perioadă de vigilență și activitate înainte de a deveni somnolente și apoi de a cădea în somnul non-REM. În timpul acestei etape, pisica poate fi ușor adormită și gata să se trezească la un moment dat. După somnul non-REM, pisica devine din nou alertă și poate trece printr-o stare de vigilență, urmată de somnolență și somn non-REM de câteva ori.

cum dorm pisicile

În cele din urmă, în cadrul unui astfel de ciclu, pisicile trec de la somnul non-REM la cel REM. În timpul somnului REM, ochii se mișcă în spatele pleoapelor închise. La pisici, ochii se pot mișca atât pe orizontală, cât și pe verticală. Probabil ți-ai urmărit pisica atunci când experimentează somnul REM. Acesta este și momentul în care pisica poate tresări în somn, tonusul muscular fiind unul redus.

De asemenea, ca și în cazul oamenilor, în timpul somnului REM, pisicile pot visa. Mișcările oculare efectuate în timpul somnului de tip REM pot fi legate de procesul de a visa.

Când ar trebui să te îngrijoreze cum doarme pisica și mai ales cât doarme

Există o serie de motive naturale și întemeiate pentru care obiceiurile de somn ale pisicii tale pot varia. De exemplu, dacă pisica a avut multă activitate pentru o perioadă lungă de timp, poate avea nevoie de mai mult somn decât de obicei. O schimbare a mediului, cum ar fi mutarea sau introducerea unui nou membru al familiei, poate afecta obiceiurile de somn ale pisicii. De asemenea, pe măsură ce înaintează în vârstă, va avea nevoie de mai mult somn.

Cu toate acestea, somnul neobișnuit de lung sau stările de veghe prea numeroase pot indica ceva probleme de sănătate. Dacă se confruntă cu o afecțiune, este posibil să observi și alte schimbări în comportamentul său, cum ar fi modificarea obiceiurilor de toaletare, dar și digestive (mers la litieră), semne de dezorientare, creștere sau pierdere în greutate, etc.

Starea de letargie, dar și somnul în exces pot anunța:

  • o afecțiune renală: pisicile cu boli de rinichi tind să mănânce mai puține alimente, să bea mai multă apă, să doarmă mai mult și să fie mai vocale noaptea. Iată câteva dintre cele mai cunoscute și recomandate sortimente de hrană pentru pisici cu probleme renale:

Hrană uscată pentru pisici Royal Canin, Urinary Care

Vezi PREȚ ↗

Hrană dietetică pentru pisici / Purina, NF Renal Kidney Function

VERIFICĂ PREȚ & DISPONIBILITATE

Conservă pentru pisici 4T Veterinary Diet Renal

VEZI PREȚ

  • surditate/probleme cu auzul: pisicile surde dorm mai mult, posibil pentru că somnul lor nu este la fel de ușor deranjat de sunete. Alte simptome includ creșterea vocalizărilor în timpul zilei și pe timp de noapte, scăderea apetitului și pierderea în greutate;
  • hipotiroidism: această deficiență a hormonilor tiroidieni poate apărea la pisicile juvenile și adulte. Simptomele includ letargie, căderea părului și scăderea apetitului.

Starea de agitație și un nivel scăzut de odihnă pot anunța:

  • lipsa de stimulare, de activitate: dacă pisica ta este prea activă pe timp de noapte, este posibil să nu fie suficient de stimulată în timpul zilei. Poate ajuta să te joci cu ea în mod regulat. Unii oameni aleg să permită pisicilor accesul afară pentru ca acestea să-și consume energia. Fă acest lucru dacă ai o curte în care pisica poate petrece timp de calitate. Pentru a nu sta toată ziua după ea, asigură-te că ai montată o ușă batantă care să-i permită accesul în exterior/interior de câte ori simte nevoia.
  • hipertiroidism: pisicile cu hipertiroidism au niveluri ridicate de hormoni tiroidieni. În acest context, pisica poate deveni excesiv de excitabilă, poate avea un apetit crescut, chiar dacă slăbește vizibil.
  • virusul imunodeficienței feline: afectează sistemul imunitar al pisicile domestice, dar și al celor sălbatice. Această boală perturbă foarte mult tiparele de somn, determinând pisicile să aibă dificultăți în a adormi.

Tu cunoști cel mai bine comportamentul pisicii tale. Dacă observi o schimbare neobișnuită, mai ales alături de alte simptome, discută cu medicul veterinar. Acesta poate ajuta la determinarea cauzei modificărilor tiparelor de somn ale pisicii, îți va spune dacă totul este în regulă sau sunt necesare investigații suplimentare.

De reținut

  • De obicei, pisicile dorm între 12 și 18 ore pe zi, dar se pare că circa 40% dorm mai mult de 18 ore pe zi.
  • Una dintre pozițiile preferate de somn ale pisicilor este aceea în care se încolăcesc de parcă ar forma o minge. Pentru ele, aceasta este o poziție confortabilă, care le menține o temperatură potrivită și le protejează organele vitale.
  • De multe ori, pisicile dorm pe spătarul unei canapele/unui fotoliu sau la înălțime, pe mobile sau pe frigider. Acest lucru oferă pisicii o vedere de ansamblu asupra împrejurimilor și o ferește de „prădători”, care în cazul de față, cel al unei pisici de casă, ar fi alte animale de companie, copiii mici sau vizitatorii străini.
  • Dormitul pur și simplu pe capul tău (atunci când și tu esti la orizontală, se-nțelege) este o modalitate prin care pisica ta vrea să fie lângă tine, dar fără a fi deranjată (capul tău se mișcă mai puțin decât restul corpului în timp ce dormi).
  • Dacă pisica doarme în litieră, e indicat să discuți cu medicul veterinar, deoarece probabil există o problemă medicală subiacentă, cum ar fi o infecție a tractului urinar sau o problemă digestivă.

(surse de inspirație: PetMD & Sleep Foundation)

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *