De ce pisica preferă cutiile
Pisici

De ce pisica preferă cutiile

Nu am întâlnit până acum persoane care au pisici să nu se plângă de faptul că mâțele lor dragi preferă banalele cutii de carton atunci când vine vorba de joacă sau de somn. Mai mici sau mai mari, mai zdrențuite sau mai spilcuite, mai mult sau mai puțin colorate, pentru pisică nu e important. Cutie să fie!  Te-ai întrebat vreodată de ce pisica ta preferă să-și facă siesta într-o cutie? Te lămuresc de-ndată!

De ce pisica preferă cutiile – ce spun specialiștii

 Conform Gabriellei Smith, doctorand în cogniție animală comparativă la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, acest comportamentul provine dintr-o simplă dorință animală.

„Știm că pentru pisică, a sta culcușită într-o cutie, chiar dacă este vorba de o cutie de mici dimensiuni, reprezintă o formă de confort”, a declarat Gabriella Smith pentru portalul Live Science. „Acest lucru are sens din punct de vedere evolutiv. Presiunea laterală este reconfortantă pentru pisică.” Sentimentul de confort este crucial în special în situațiile stresante, cum ar fi atunci când o pisică de pe stradă este adusă într-o casă pentru prima dată. Într-o lucrare din 2019 publicată în jurnalul PLOS One, oamenii de știință olandezi au remarcat că abilitatea de a se ascunde a fost de ajutor în scăderea nivelului de stres al pisicilor care tocmai ajunseseră la un adăpost pentru animale.

Cercetătorii au măsurat nivelurile de stres ale pisicilor utilizând Scorul non-invaziv Cat-Stress, care evaluează nivelul de stres al felinelor  în funcție de postură, comportament vocal și nivelul de activitate. Oamenii de știință au descoperit că atunci când pisicile erau lipsite de adăpost, își răsturnau litierele pentru a se ascunde sub ele.

Citește și: De ce torc pisicile

De ce pisica preferă cutiile

De ce pisica preferă cutiile – ce spun studiile

Dar pasiunea pisicilor pentru cutii depășește sfera tridimensională. În 2021, Gabriella Smith a condus o lucrare științifică în care a cerut participanților (și pisicilor lor) să contribuie la experiment. Studiul, publicat în revista Applied Animal Behavior Science, a explorat dacă pisicile ar sta în interiorul unui contur Kanizsa (formă geometrică iluzorie sau imagine ambiguă aparținând psihologului și artistului italian Gaetano Kanizsa) un dreptunghi creat din colțuri care sunt lipite pe podea.

Spre deosebire de cutie, un contur Kanizsa nu are pereți, ceea ce îl face bidimensional. „Experimentul 2D, în special, este o privire asupra cogniției lor vizuale și a percepției granițelor”, a declarat Gabriella Smith. Cu alte cuvinte, pisicile iubesc atât de mult cutiile, încât chiar vor sta și în cele false, 2D.

O posibilă explicație, dar care nu a fost testată științific, este că pisicilor le plac cutiile pentru că sunt prădători de ambuscadă. La urma urmei, după cum poate mărturisi orice posesor de pisică, pisicilor de casă le place să folosească cutii, colțuri și aproape orice suprafață ridicată pentru a se ascunde înainte de a se năpusti asupra unei jucării sau a unui… om. „Pisica mea face asta dacă ne jucăm – se ascunde în spatele a ceva ca să se poată năpusti asupra mea”, a spus Smith.

Iar felinele de interior nu sunt singurele pisici care iubesc cutiile. Conform observațiilor îngrijitorilor de la diverse grădini zoo, pumele, leii și tigrii preferă și ele să se joace cu cutii de toate dimensiunile.

În loc de concluzie

De ce pisica preferă cutiile

Comportamentul pisicilor de a se ascunde în cutii este unul dintre aspectele adorabile și fascinante ale personalității lor. Deși nu există o teorie 100% exactă care să explice în mod clar de ce pisicile preferă să se ascundă în cutii, există câteva explicații plauzibile și teorii susținute de experți în comportamentul felinelor. Iată câteva dintre acestea:

Pisica preferă cutiile din nevoia de securitate

Pisicile sunt animale cu un puternic instinct de autoconservare și se simt în siguranță într-un mediu în care se pot ascunde. Cutiile oferă pisicilor un loc intim, în care se simt protejate de potențiale pericole sau amenințări din mediul înconjurător. Acestea le oferă un sentiment de securitate și le permit să se simtă în control.

De ce pisica preferă cutiile? Pentru căldura lor

Pisicile își păstrează temperatura corpului prin conservarea căldurii, iar cutiile pot oferi un mediu izolat termic. Materialele din care sunt făcute cutiile, precum cartonul sau lemnul, pot reține căldura și astfel pisicile se pot bucura de o zonă mai caldă și confortabilă.

Pisica preferă cutiile ca să observe ce-i în jur fără a fi observată

Pisicile sunt prădători și le place să monitorizeze mediul înconjurător. Cutiile le oferă un loc sigur și discret din care pot observa ceea ce se întâmplă în jurul lor, fără a fi văzute în mod direct. Acest comportament le permite să se simtă în control și să se protejeze de potențiale amenințări.

Reflexe atavice

Pisicile domestice își păstrează în continuare multe caracteristici și comportamente de la strămoșii lor sălbatici. Aceste reflexe atavice pot include preferința pentru locurile ascunse, cum ar fi vizuina sau adăposturile naturale. Cutiile pot reprezenta o formă de refugiu care amintește de aceste adăposturi din mediul lor sălbatic ancestral.

Pisica preferă cutiile pentru confort și relaxare

Cutiile pot fi, pur și simplu, locuri confortabile și relaxante pentru pisici. Acestea pot oferi o suprafață moale și călduroasă pentru odihnă și somn. Pisicile pot găsi confort și siguranță în spațiul restrâns al unei cutii, fapt care le poate oferi o stare de relaxare și liniște.

Este important de menționat că preferințele individuale ale pisicilor pot varia. În vreme ce unele pisici preferă să se ascundă în cutii, altele adoră pungile de hârtie sau păturile. Fiecare pisică are propriul său comportament și preferințe unice.

Referințe:

LiveScience

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *