Pisica bătrână cum să o îngrijești
Pisici,  Recomandări

Pisica bătrână – cum să o îngrijești

Pisica bătrână nu trebuie să fie o povară. Într-adevăr, este o provocare să o îngrijești corespunzător și tocmai de aceea am selectat pentru tine cele mai potrivite sfaturi. Cu cât înțelegi mai bine ce înseamnă și cum se derulează procesul de îmbătrânire și, mai ales, cum să îți îngrijești prietena în această etapă a vieții, cu atât mai mult timp de calitate veți petrece împreună.

Parcă ieri era un puiuț, nu? Iar azi, trecută de vârsta de 10 ani este o senioară veritabilă. Repet: cu îngrijirea potrivită, pisica ta poate trăi cu ușurință încă 10 sau chiar 12 ani, dacă este într-o stare bună de sănătate. Odată ce pisica ta ajunge la vârsta de 11 ani, trece oficial în categoria senioarelor. Vestea bună este că multe pisici trăiesc astăzi până la vârste de 18-20 de ani sau chiar mai mult dacă li se acordă îngrijirea corespunzătoare și multă, multă atenție și iubire.

Ce vreau să-ți spun e că nu este nevoie să te panichezi dacă îmbătrânește, căci este un proces normal, doar că acum este momentul să începi să iei măsuri pentru a te asigura că pisica ta rămâne cât mai fericită și sănătoasă pe toată durata anilor de senioritat.

Care sunt semnele îmbătrânirii și la ce să te aștepți pe măsură ce pisica ta înaintează în vârstă

Printre primele semne ale îmbătrânii se numără diminuarea energiei fizice. Până când ating 11 ani, multe dintre pisici devin mai puțin active. E posibil să observi că pisica ta nu mai sare atât de des pe suprafețe înalte sau nu se mai urcă până la ultimul nivel al ansamblului de joacă.

Citește și: Ansamblu de joacă pentru pisici: Top 8 cele mai inspirate alegeri

Toate pisicile, indiferent de vârstă, se simt cel mai bine atunci când au o rutină zilnică. Dar, spre deosebire de mâțele mai tinere care par a fi mai tolerante, pisica bătrână poate deveni deosebit de stresată atunci când are de-a face cu lucruri noi sau schimbări în mediul său. De asemenea, este posibil să observi că pisica ta nu mai aleargă întotdeauna spre tine când intri pe ușă, nu mai inițiază jocul la fel de des ca înainte și poate avea mai multe sieste decât înainte.

Citește și: Cum doarme pisica

De asemeneam, pe măsură ce îmbătrânesc, multe pisici devin mai vocale și mai temătoare față de zgomote puternice sau oameni necunoscuți.

pisica bătrână

Pisica bătrână poate suferi și de multe dintre provocările de sănătate pe care le întâmpină și oamenii mai în vârstă, inclusiv artrită, diabet, boli tiroidiene și afecțiuni renale. De aceea, este important să duci pisica bătrână la control cel puțin de două ori pe an sau chiar mai des dacă medicul veterinar îți recomandă asta. Cu cât o schimbare în sănătatea pisicii tale este identificată și tratată mai devreme, cu atât va fi mai ușor să rezolvi sau să gestionezi problema.

În cadrul vizitelor la cabinetul veterinar, asigură-te că menționezi toate schimbările de comportament observate la pisica ta, indiferent cât de minore ar părea, deoarece acestea pot oferi indicii importante despre probleme de sănătate care s-ar putea rezolva lejer dacă-s depistate la timp. Este, de asemenea, important ca tu și medicul veterinar să monitorizați constant greutatea pisicii, pentru a vă asigura că nu câștigă sau pierde în greutate pe parcursul timpului.

Pisica bătrână după vârsta de 15 ani

La vârsta de 15 ani, majoritatea pisicilor nu doar că se mișcă mult mai încet decât o făceau când erau mai tinere, dar multe experimentează și o scădere a vederii și auzului. De asemenea, pot tolera mai greu temperaturile scăzute.

Pisicile bătrâne pot dezvolta un declin cognitiv corelat cu vârsta, ceea ce face ca și cele mai mici schimbări din mediul și rutina lor să devină tot mai stresante. Unele pisici devin confuze destul de ușor.

Pe lângă faptul că dorm mai mult și sunt mai puțin active, pisicile senioare pot deveni ușor iritabile și morocănoase. Dacă în casă sunt copii mici sau un câine jucăuș, toată lumea trebuie să se obișnuiască să se apropie de pisică într-un mod liniștit și nonagresiv. Iar dacă în locuință sunt mai multe animale de companie, este important să nu permiți ca pisica în vârstă să fie dominată de animalele mai tinere, care ar putea simți o schimbare în ierarhia naturală.

Este posibil să observi în această etapă că pisica preferă să petreacă mai mult timp singură. Poți să îi crești sentimentul de siguranță și confort amenajându-i un loc doar al ei, într-un spațiu călduros și comod, unde se poate retrage oricând dorește. Totuși, reține că pisicile bătrâne au nevoie în continuare de interacțiune regulată cu oamenii lor, așa că alocă timp în fiecare zi pentru a petrece momente cu ea. O poți implica în jocuri care să nu o solicite foarte mult, sesiuni de mângâiat și de periat.

Așa cum am menționat mai devreme, pisica ta a ajuns la vârsta la care controalele veterinare ar trebui să fie mai dese în scopul de a-i proteja sănătatea. Medicul veterinar va efectua o evaluare specifică exemplarelor bătrâne, iar rezultatele testelor vor oferi o imagine clară a stării de funcționare a organelor pisicii și vor indica eventualele probleme.

Pisicile sunt predispuse în special la afecțiuni renale cronice, iar cea mai bună metodă de a preveni insuficiența renală este monitorizarea sănătății rinichilor pe măsură ce pisicile îmbătrânesc.

Medicul veterinar va verifica și starea blănii și a pielii pisicii tale, pernuțele și unghiile, dinții și gingiile, tonusul muscular, mobilitatea articulațiilor, sănătatea inimii și a ochilor. Nu este neobișnuit ca protocolul de sănătate pentru o pisică bătrână să fie actualizat la fiecare 4 – 6 luni.

Ca punct de referință, îți poți compara pisica de 16 ani cu un om de 80 de ani. Se mișcă și gândește mai lent în această perioadă și poate avea o serie de probleme de sănătate legate de vârstă. Probabil nu mai este la fel de alertă sau receptivă ca odinioară și uneori poate părea destul de confuză.

Iar dacă sănătatea este perfectă, e posibil totuși să doarmă și să ”vocalizeze” mai mult sau să interacționeze mai puțin cu membrii familiei. Tot un semn al bătrâneții este și acela că, uneori, poate uita să folosească litiera.

Atât timp cât mergi cu pisica ta bătrână la medic pentru control de cel puțin două ori pe an, iar între vizite monitorizezi eventualele schimbări majore sau bruște de comportament sau sănătate, nu ai de ce să te alarmezi.

Fă tot posibilul să îi asiguri confortul, siguranța și relaxarea, menținând o rutină zilnică constantă și oferindu-i un loc liniștit, confortabil, cu un așternut moale și jucăriile preferate la discreție.

!!! Nu uita: când o duci la veterinar, menționează orice schimbare pe care ai observat-o, inclusiv creșterea sau scăderea apetitului sau a consumului de apă, constipație sau incontinență, comportament agresiv sau confuzie mentală. De asemenea, fii atent la semnele care indică prezența durerilor, cum ar fi ascunderea, scrâșnirea dinților, gâfâitul, respirația greoaie, pierderea interesului pentru mâncare sau reticența de a se mișca.

Poate îți va plăcea și acest articol: Câinele potrivit pentru apartament

Ce să faci ca să ajuți pisica bătrână

Oferă-i o hrană special creată pentru pisici senioare

Dieta sau suplimentele pisicii bătrâne ar trebui să includă o sursă de grăsimi esențiale omega-3 (DHA și EPA), care reduc inflamația din organism. O dietă optimă din punct de vedere nutrițional, specifică speciei (săracă în carbohidrați, bogată în umiditate), este cel mai bun prieten al unei pisici în vârstă.

Pisica bătrână - hrana potrivită

Încurajează o hidratare adecvată oferind mai multe boluri cu apă (evită-le pe cele din plastic) în casă sau o fântână specială (caută AICI un model potrivit pentru pisica ta), pe lângă minimizarea hranei uscate. La sfatul medicului veterinar, îi poți administra anumite suplimente alimentare specifice vârstei care o pot ajuta pe mai multe direcții: suplimente pentru articulații/imunitate/memorie/vedere/piele și blană, pastiluțe pentru anxietate/odihnă, etc.  

Menține corpul și mintea pisicii tale active

Fă acest lucru prin sesiuni zilnice de joacă și exerciții regulate, potrivite pentru vârsta și condiția sa fizică, precum și prin stimulare mentală (jucării interactive și jucării care eliberează recompense).

Limitează riscurile

Dacă pisica ta bătrână pare dezorientată, ia în considerare limitarea accesului la anumite locuri din casă. Ține ușile închise, astfel încât să nu poată intra într-un dulap sau într-un loc din care nu ar putea să iasă singură. Dacă pisica ezită să sară pe canapea sau pe pat, pune-i la dispoziție o rampă specială pentru a reduce riscul accidentelor.

Urmează un program regulat

Alocă zilnic timp pentru a interacționa cu pisica ta. Asigură-te că  îi oferi hrana la aceleași ore în fiecare zi, că te joci cu ea și o răsfeți. Dacă tolerează periajul, integrează această activitate în programul zilnic pentru a o ajuta cu igiena. Tunderea părului din jurul zonei perineale îi reduce sarcinile de îngrijire, această practică fiind, de obicei, foarte apreciată de pisicile în vârstă.

Citește și: Vrei să schimbi dieta pisicii tale?

Citește și: Cum să îngrijești blana pisicii tale iarna

Ajută pisica bătrână să-și mențină un ritm circadian sănătos

Dacă pisica a devenit mai activă în timpul nopții, încearcă, dacă este posibil, să o trezești ușor din somn pe timpul zilei. Cu cât o poți menține mai activă în orele de lumină naturală, cu atât este mai probabil să doarmă după programul tău. Deschide draperiile și jaluzelele zilnic pentru a maximiza expunerea la lumină naturală sau petrece puțin timp cu ea afară, în grădină, obicei care ajută la menținerea unui ritm circadian sănătos.

Fă-i viața mai ușoară

Dacă are probleme în a folosi litiera, încearcă să amplasezi mai multe litiere în casă. De asemenea, asigură-te că îi este confortabil să intre și să iasă din litieră. Pisicile sunt foarte pricepute în a-și ascunde artrita și alte dureri, care le pot limita abilitatea de a urca în litiere cu margini înalte, exemplu. Iar dacă accidente se întâmplă, poți utiliza cu încredere produsele Natures Miracle care curăță chiar și cele mai vechi și dificile pete de urină/murdările și elimină definitiv mirosurile deranjante.

Acest articol te poate ajuta: Elimină cu succes petele & mirosul de urină

Citește și: Urină de câine – cum elimini mirosul din locuință

***

Chiar dacă a înaintat în vârstă și nu mai este la fel de jucăușă și poate nici la fel de afectuoasă ca în anii tinereții, pisica ta scumplă rămâne prietena ta de suflet. Ce poți face pentru ea în această perioadă este să îi acorzi grija, atenția și iubirea de care are nevoie pentru a se bucura de viață în continuare.

Reține: scopul acestor rânduri este pur informativ. TdA nu are autoritatea de a prescrie tratamente veterinare sau de a oferi un diagnostic. Te sfătuim să mergi cu animalul de companie la veterinar dacă bănuiești că suferă de vreo afecțiune. Nu îl trata ”după ureche”, nu îi administra medicație destinată consumului uman, nu îi pune un diagnostic în urma informațiilor aflate de pe internet. Bineînțeles, orice informație poate fi utilă dacă este extrasă dintr-o sursă de încredere, însă pentru control – diagnosticare – tratament, doar medicul veterinar beneficiază de competențele necesare.

Citește și: Crăciunul cu câinele – Cum să îl petreci în siguranță

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *