Cum să îngrijești blana pisicii iarna
Pisici,  Recomandări

Cum să îngrijești blana pisicii iarna

Să nu ai impresia că dacă s-a instalat frigul, s-a terminat cu îngrijirea blăniței pisicii tale. Nicidecum! E bine să știi că blana pisicilor are nevoie de îngrijire regulată și în lunile mai reci. Află din rândurile următoare cum să adaptezi corect rutina actuală de îngrijire pentru ca mâța ta iubită să fie frumoasă, fericită și sănătoasă pe timpul iernii.

Citește și: Pisica și frigul – o relație complicată

Toaman, pisica a lepădat 😊 blănița de peste vară pentru a face loc firelor de păr ceva mai groase și mai pufoase care să-i țină de cald în anotimpul rece. Chiar dacă pisicile fac o treabă excelentă când vine vorba de îngrijirea blăniței, unele exemplare vor avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a-și menține sănătatea robei pe parcursul iernii. Soluția constă în suportul pe care pisica îl va primi din partea ta.

Citește și: Năpârlirea la pisici – cum o gestionezi corect

Iată câteva tips&tricks despre cum să îngrijești blana pisicii iarna:

Fii consecvent și ține cont că periajul regulat o ajută

Periajul regulat de două până la trei ori pe săptămână cu o perie sau un pieptene adecvate ajută la îndepărtarea firelor de păr năpârlit, dar și la prevenirea câlților. Pisicile cu păr lung vor avea nevoie de îngrijire zilnică pentru a-și păstra blana în stare bună. Începe cu un pieptene/perie cu dinți rari pe zone înguste, pentru a elimina nodurile (dacă există) din blană, apoi treci la o perie normală pentru a netezi blănița și a elimina murdăria strânsă la nivelul acesteia.

Dacă observi că blana devine mată, că își pierde din strălucire, este important să rezolvați această situație înainte de a se agrava. Poți cere și părerea unui medic veterinar sau unui groomerpentru sfaturi despre cum să elimini acele porțiuni cu probleme fără a provoca pisicii durere sau disconfort.

Reține și că îngrijirea regulată ajută la prevenirea apariției bolilor de păr/piele și, în același timp, este o ocazie bună de a îndepărta praful și murdăria din și de pe blana pisicilor.

Dacă pisicii tale îi place să stea și pe afară, acordă-i un plus de atenție dacă este prinsă de ploaie sau a stat în zăpadă. În aceste situații, usucă-i întotdeauna bine cu blana cu un prosop. Blana umedă creează terenul perfect de instalare a bacteriilor și de apariție a infecțiilor.

Citește și: Pisica și alergiile

Nu uita de lăbuțe

Pe măsură ce vremea devine mai umedă, pisica ta este mai expusă riscului de a avea labele murdare, uneori chiar pline de noroi (depinde pe unde are traseul de plimbare). Este foarte important să o ștergi de fiecare dată când intră în casă pentru a elimina orice exces de murdărie de la nivelul picioarelor, și să te asiguri că ai bifat și zona dintre degete și de la nivelul unghiilor. În acest scop, poți să folosești șervețele umede special create pentru animale de companie, mai ales dacă pisica ta nu este un mare fan al… îmbăierii.

Dacă face acest lucru în mod regulat, ai posibilitatea să verifici dacă există bucăți de pietriș sau bucățele de gheață/zăpadă întărită care s-ar fi putut bloca între degetele pisicii; nedescoperite, acestea pot provoca dureri severe și chiar infecții.

Citește și: De ce are nevoie pisica

Probleme severe pot apărea și în caz de îngheț mai ales când pe stradă se folosește sare și/sau alte substanțe pentru a decongestiona accesul. Dacă pisica ajunge în astfel de zone, trebuie să ai grijă la arsuri chimice sau erupții cutanate. În situația în care picioarele pisicii par iritate, spală-le ușor cu apă caldă și ține pisica în casă cel puțin până când iritația se calmează. De asemenea, sarea gemă poate fi toxică pentru pisici, așa că întotdeauna curăț-o pe lăbuțe mai înainte ca pisica să aibă ocazia să și le lingă.

Urechile sunt și ele importante

Murdăria, nisipul, pietrișul sau orice alt material cu care pisica intră în contact, mai ales când umblă pe afară, se pot bloca în urechiușele sale; de aceea, trebuie verificate atent în timpul sesiunilor obișnuite de îngrijire. Urechile sănătoase trebuie să fie curate și fără miros, fără roșeață sau scurgeri dubioase. Dacă bănuiești că pisica ar putea avea o problemă la nivelul urechilor sau acest lucru este evident, se vede cu ochiul liber, nu încerca un tratament ”după ureche” 😊, ci mergi cu ea la medicul veterinar care-i va oferi o îngrijire aparte și medicația potrivită.

Piele mai uscată și, posibil, apariția mătreții

Deși pielea pisicii este protejată de un strat gros de blană, este important să fii cu ochii pe ea, mai ales în lunile mai reci. Temperaturile ridicate din interiorul locuinței și, la polul opus, temperaturile extreme de afară, îi pot deshidrata pielea și, de asemenea, pot provoca mătreață. Dacă observi acest lucru, ia în considerare investiția într-un umidificator pe care să-l lași să-și facă treaba, în paralel cu adăugarea unui plus de omega 3 în dieta pisicii.

Dacă mătreața nu dispare sau pielea devine din ce în ce mai iritată, ar putea fi un semn al unei afecțiuni mai serioase, așa că discutați cu medicul veterinar cât mai curând posibil.

Pe lângă blăniță, piele, labe și urechi, ai grijă și de articulațiile pisicii tale

Din păcate, artrita la pisici se agravează adesea când vremea devine din ce în ce mai rece. O idee bună este să monitorizezi anual starea de sănătate a pisicii tale, indiferent de vârsta acesteia, prin controale periodice, anuale, la cabinetul medicului veterinar, pentru a descoperi din timp dacă pisica are probleme la nivelul articulațiilor. Mai ales pe măsură ce îmbătrânește, riscul de artrită crește și el. Dacă observi că blana sa devine neobișnuit de mată sau dezordonată, acesta poate fi un semn că întâmpină probleme de îngrijire din cauza durerilor articulare, că nu se mai poate ocupa singură de acest aspect altădată atât de important pentru ea.

Observă-i mișcările, vezi dacă sunt mai prudente, dacă pisica e mai înceată, dacă șchiopătă subtil, căci și acestea ar putea fi semne de artrită. Pe acest subiect, discută și cu medicul veterinar pentru mai multe sfaturi, căci există tratamente dedicate acestor afecțiuni, precum și diete veterinare care pot fi de folos.

Citește și: Ușă batantă pentru câini și pisici

***

Tu ce provocări ai întâmpinat de-a lungul timpului referitor la îngrijirea pisicii pe timp de iarnă?

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *