câine apartament
Câini,  Recomandări

Câinele potrivit pentru apartament – cum îl alegi

Din ce în ce mai mulţi cunoscuţi de-ai mei s-au hotărât să îşi cumpere câine. Fie că vor un prieten pentru copil, fie că le place o rasă anume sau pur și simplu au fost impresionați de povestea unui cățel dintr-un adăpost și vor să-l adopte, cert este că mulţi dintre ei locuiesc în apartament. Tocmai acest lucru îi pune, oarecum, pe gânduri. „Bine, bine, dar mie îmi place Ciobănescul Mioritic!” mi-a spus deunăzi un prieten care locuieşte, culmea, într-o garsonieră. „Eventual, tu poţi să pleci de acasă şi îi închirizi câinelui garsoniera pe post de padoc”, i-am replicat, mai în glumă, mai în serios.


Decizia de a-ți lua un animal de companie, un câine în cazul de faţă, şi mai ales de a alege o rasă potrivită stilului şi condiţiilor tale de trai, sunt lucruri la care trebuie să te gândești foarte bine înainte de a trece la acţiune.

Ce să faci înainte de a alege câinele potrivit pentru apartament

Aș înclina să spun că, deși pare floare la ureche, lucrurile nu stau chiar așa. Teoretic, ar fi ideal dacă ai putea „testa” fiecare rasă preferată timp de câteva zile sau chiar câteva săptămâni, să vezi cum te acomodezi cu ea (şi vice-versa). Dar aşa ceva nu este cu putinţă. Atunci cum să alegi câinele potrivit pentru apartament?

O alegere corectă este foarte importantă pentru că nu îți cumperi un accesoriu vestimentar sau mai știu eu ce alte acareturi. Îți cumperi un câine pe care trebuie să-l iubești, să-l îngrijești şi alături de care vei petrece ani buni. Îți vei lua un angajament serios şi o mare responsabilitate pentru vreo 10-15 ani (sau şi mai bine).

Cert este că un pas important în alegerea câinelui este vizita la un crescător. Asta în cazul în care nu vrei să adopți din adăpost. Dacă te-ai hotărât că vrei un Pinscher, de exemplu, mai întâi cauţi o canisă serioasă şi competentă în creşterea acestei rase, iei legătura cu crescătorul, ceri permisiunea de a vizita canisa pentru a observa şi exemplarele adulte şi îi poţi cere sfaturi preţioase proprietarului, una dintre cele mai abilitate persoane în aţi vorbi despre rasa pe care o deţine.

Câinele potrivit pentru apartament - cum îl alegi
sursă foto: pixabay

Când vine vorba de alegerea câinelui pentru apartament, te poți ghida și anumite criterii

Talia şi greutatea rasei

În general, rasele denumite generic „de apartament” sunt micuţe. Mai greoi ar putea părea Bulldogul francez, a cărui greutate poate să atingă uneori şi 14 kg. Cei mai „subţirei” sunt Chihuahua şi Yorkshire Terrierii, a căror greutate poate fi chiar şi de un kilogram. Acest prim criteriu este foarte util în a te ajuta să iei decizia corectă. Să presupunem că locuieşti într-un apartament micuţ de la etajul şapte şi trebuie să scoţi câinele afară de mai multe ori pe zi, fie coborând pe scări, fie mergând cu liftul, cu siguranţă ar fi bine să ai un câine de talie mică, nu un… Saint Bernard!

Caracterul/Temperamentul

În funcţie de ce tip de caracter ai, este bine să-ţi alegi fie un câine calm, fie unul energic, unul uşor de educat, ori unul gălăgios sau, din contră, unul silenţios, liniştit. Înainte de a-ţi alege câinele, ar fi indicat să-i cunoşti şi părinţii să vezi ce comportamet au: sunt agresivi sau docili, calmi şi tăcuţi sau jucăuşi şi plini de viaţă?

Relaţiile cu cei mici

Copiilor le place să se joace cu căţeii. Există rase de câini care adoră jocurile, mângâierile şi veselia celor mici, dar la fel de bine există şi câini care nu suportă să fie „chiţăiţi” de copii.

Câinele potrivit pentru apartament - cum îl alegi
sursă foto: pixabay

Relaţia cu alte animale

Dacă deja ai un câine, o pisică, un hamster, un canar sau orice alt animal, trebuie să-ţi iei un câine destul de prietenos cu alte animale de companie, cu un temperament echilibrat. Bineînţeles, și celelalte animăluțe pe care deja le ai ar trebui, cu ajutorul tău, să accepte noul companion.
Dar, dacă alegi un Terrier şi ai deja o Chinchilla, nu este o decizie tocmai potrivită, Terrierii fiind recunoscuţi drept unii dintre cei mai buni câini de vânătoare.

Un câine sportiv

Îţi doreşti un câine micuţ, dar în acelaşi timp vrei să te însoţească în lungile tale plimbări în aer liber sau, de ce nu, când ieşi să alergi, că doar eşti o fire sportivă! Dacă îţi place să faci mişcare, poţi să faci sport chiar în compania câinelui: puteţi practica Agility, Frisbee, Cani-Cross, etc. Chiar şi rasele de talie mică pot concura cu succes în probele de agilitate, de exemplu, atât timp cât efortul depus este direct proporţional cu talia şi rezisteţa lor.

Un câine pentru… pază

Câinele ales poate deveni, pe lângă un ideal câine de companie, şi un bun câine de pază, avertizându-te prin lătrat de prezenţa persoanelor nedorite în dreptul uşii. Putem clasa câinii de apartament în două categorii: câini care nu au niciun fel de rol de pază şi apărare (de exemplu ogarii) şi „alarmele” – câinii care te avertizează prin lătrat de prezenţa vreunui intrus. Aceştia sunt câinii care „dorm iepureşte” şi sunt puşi în alertă mai tot timpul (Terrierii se încadrează cu succes în această categorie).

Locul lui în casă

Alegerea unei rase anume trebuie să ţină cont şi de locul din casă pe care eşti dispus să il acorzi. Câinele trebuie să aibă un loc al său, unde să se poate retrage după ce mănâncă pentru a se odihni, unde să stea liniştit să se joace sau să doarmă. În funcţie de talia câinelui, locul rezervat pentru el va fi mai mare sau mai mic.

sursă foto: pixabay

Timpul acordat câinelui

De un câine trebuie să te ocupi serios. Trebuie să-l hrăneşti sănătos, să-l îngrijeşti spălându-l şi periidu-l, să-l duci la veterinar periodic, să te joci cu el, să-l educi corespunzător. Trebuie să ştii dinainte cât timp eşti dispus să acorzi câinelui tău. Cei care au în apropiere un parc pentru câini unde aceştia pot alerga sunt norocoşi pentru că mişcarea şi joaca în compania altor căţei sunt benefice.
Dacă vei lipsi toată ziua de acasă, şi câinele rămâne singur atât de mult timp, acest lucru nu-i va face deloc bine.

Toaletarea

Anumite rase care au blana deasă necesită o toaletare temeinică. Încă o dată este vorba de timpul dedicat îngrijirii câinelui, pentru că trebuie să rezervi timp suficient unei toaletări serioase.

Vacanţele

Când pleci în concediu, ai mai multe posibilităţi: fie iei câinele cu tine (mai ales dacă optezi pentru o rasă de talie mică), fie îl laşi la o pensiune, cât timp eşti plecat.

Bugetul

Pentru câinii de talie mică nu este necesară o cheltuială prea mare, comparativ cu cea pentru câinii de talie mai mare. Cu toate acestea, trebuie să-i oferi o hrană de calitate, accesorii bune, diferite suplimente alimentare, accesorii pentru toaletare, jucării, vizite periodice la medicul veterinar, iar toate acestea costă. Calculează-ţi un buget special pentru îngrijirea corespunzătoare a câinelui.

sursă foto: pixabay

Iată o listă a principalelor rase de câini potrivite traiului în apartament, grupate după diferite considerente

Rase uşor de educat: Bichonii, Cavalier King Charles, Coton de Tuléar, Épagneul, Griffon, Ogar italian, Shetland.

Rase care necesită o educaţie mai strictă: Boston Terrier, Bulldog francez, Cairn Terrier, Caniche, Pug, Norfolk şi Norwich Terrierii, Schnauzer pitic, Lhassa Apso, Scottish Terrier, Shih Tzu, Terrier tibetan,Yorkshire Terrier.

Rase mai încăpăţânate şi mai dificil de educat: Chihuahua, Pinscher, Schipperke, Spitz, Teckel cu păr scurt.

Rase care se înţeleg bine cu copii: Bichonii, Bulldogul francez, Cairn Terrierul, Cavalier King Charles, Coton de Tuléar, King Charles Spaniel, Welsh Corgi, Westie.

Rase care nu agrează întotdeauna joaca cu cei mici: Pug, Chihuahua, Lhassa Apso, Schnauzer pitic, Scottish Terrier, Shih Tzu, Skye Terrier, Teckel, Terrier tibetan,Whippet, Yorkshire.

„Alarmele” – latră la orice zgomot suspect: Boston Terrier, Caniche, Pug, Chihuahua, Lhassa Apso, Schnauzer pitic, Shih Tzu, Spitz,Yorkshire.

Deși mulți care doresc un câine în apartament se orientează către rasele de talie mică sau toy, cunosc foarte multe persoane care au câini de talie medie sau mare chiar și în apartamente de 40 – 45 mp. Chiar eu m-am numărat printre acestea. Condiția este ca acelor căței să le fie acordată atenția cuvenită, să fie plimbați suficient de mult astfel încât să nu se plictisească, să se simtă confortabil cu locul sau cu locurile puse la dispoziție în interiorul apartamentului, să primească toată grija necesară unui trai fericit. Așadar, nu uita că orice rasă ai alege să conviețuiască cu tine în apartament, ingredientele relației perfecte sunt iubirea, grija și respectul.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *