Câini,  Noutăți și evenimente,  Pisici,  Recomandări

CĂPUȘELE ȘI PURICII SUNT UN PERICOL PE TOT PARCURSUL ANULUI

5+1 motive pentru a cere ajutor de specialitate pentru protejarea animalelor de companie împotriva paraziților

#PROTECTOURFUTURETOO

Fiecare animal de companie este unic și are nevoi specifice când vine vorba despre protecția împotriva paraziților. Fără îndoială, medicul veterinar este expertul care îi poate ajuta pe proprietarii de animale de companie să găsească soluția cea mai bună, pe termen lung. Pentru a afla părerile proprietarilor de animale despre vizitele la medicul veterinar și despre modul în care pandemia COVID-19 a schimbat această rutină, inițiativa Protect Our Future Too (POFT) a lansat un sondaj. Astfel, POFT a descoperit 5+1 motive pentru a cere ajutor de specialitate înainte de a aplica un tratament împotriva paraziților.

1. Paraziții se adaptează schimbărilor climatice mai repede decât noi

Din cauza schimbărilor climatice, protecția împotriva paraziților este foarte importantă: 78% dintre medicii veterinari din Europa spun că numărul paraziților a crescut, iar 74% consideră că paraziții sunt periculoși chiar și în lunile mai reci. Mai mult, două treimi dintre medicii veterinari chestionați atrag atenția că numărul cazurilor de infecții cauzate de paraziți a crescut, iar 57% dintre medicii veterinari din România consideră că boli precum babesioza sunt acum mult mai des întâlnite la câini1

Numărul paraziților, în special al căpușelor, a crescut îngrijorător în urma încălzirii vremii. “Din cauza schimbărilor climatice, noi specii de căpușe au apărut în regiuni în care nu au fost întâlnite până acum și în care nu ar fi supraviețuit în trecut. În plus, căpușele sunt active pentru o perioadă mai îndelungată”, a precizat Conf. univ. Dr. Bogdan Alexandru Vițălaru, Conferențiar la Facultatea de Medicină Veterinară din București. ”Această schimbare a dus la modificarea și diversificarea metodelor de protecție împotriva paraziților, dar și la apariția de noi soluții.”

2. Provocarea zilelor calde de vară

Protecția împotriva paraziților este importantă pe tot parcursul anului, dar proprietarii de animale de companie trebuie să fie și mai atenți în timpul verii, când plimbările lungi sunt frecvente, iar paraziții se înmulțesc rapid. Vegetația înaltă și zonele umbroase sunt locul perfect în care aceștia se ascund. Medicii veterinari recomandă un control atent înainte de începerea verii pentru actualizarea protocolului de protecție împotriva paraziților.

3. Uneori avem prea multe alegeri la dispoziție

Pe piață există multe produse împotriva paraziților, fiecare cu caracteristicile sale. Este nevoie de cunoștințe aprofundate pentru a alege combinația cea mai potrivită pentru fiecare animal de companie. De exemplu, unele specii de căpușe și purici au dezvoltat deja rezistență la câteva ingrediente active.

Medicii veterinari pot evalua riscurile pentru animalul de companie, fiind în măsură să aleagă ingredientele active potrivite și modalitatea de aplicare. „Toate animalele de companie se confruntă cu provocări care țin de mediul în care trăiesc și, deci, și cu paraziți diferiți”, a declarat Conf. univ. Dr. Bogdan Alexandru Vițălaru, Conferențiar la Facultatea de Medicină Veterinară din București. ”De aceea, este important ca medicul veterinar să fie informat despre stilul de viață al animalelor de companie, pentru a putea oferi soluția ideală care să dea rezultate pe toată perioada anului.”

4. Controlul anti-parazitar necesită cunoștințe de specialitate

Un asistent de vânzări dintr-un petshop sau dintr-un magazin online nu poate evalua sănătatea animalului de companie. Nu cunoaște istoricul medical al acestuia, care poate influența alegerea finală a protecției împotriva paraziților, frecvența administrării sau eficiența tratamentului. În schimb, un medic veterinar poate evalua corect starea de sănătate a animalului de companie, poate administra tratamentul adecvat și poate face o evaluare de specialitate, dacă este nevoie.

5. Detaliile sunt importante

Un detaliu important: toate tratamentele anti-parazitare trebuie utilizate corespunzător, conform indicațiilor. Proprietarii de animale de companie trebuie să știe cum să le folosească, cât de des, la ce intervale de timp și în ce mod se aplică (sub formă de tabletă, local sau sub formă de zgardă). Produsele

anti-parazitare pentru câini pot fi toxice pentru pisici sau pot dăuna copiilor mici. În unele cazuri, medicul veterinar poate recomanda un tratament care este potrivit doar într-o anumită situație. Rezistența la apă a tratamentului trebuie luată, de asemenea, în considerare. Este important ca medicul veterinar să cunoască toate aspectele din viața animalului de companie, dacă locuiește în aceeași gospodărie cu alte animale sau dacă se joacă cu copii mici.

Eficiența utilizării unei protecții anti-parazitare depinde de sfatul medicului veterinar, care este cea mai bună sursă de informare.

+1. Pandemia COVID-19 a afectat pe toată lumea

În plus, pandemia COVID-19 a schimbat și viețile animalelor de companie. Am petrecut și petrecem mai mult timp acasă și animalele de companie se bucură mai mult de prezența membrilor familiei. De asemenea, din ce în ce mai mulți oameni au decis să adopte un animal de companie în ultimul an și jumătate. Recomandarea este ca aceștia să găsească un medic veterinar de încredere cu care să discute despre protecția adecvată împotriva paraziților.

MSD Animal Health vrea să ofere un viitor mai bun animalelor de companie și stăpânilor acestora, în regiunea Europei Centrale. Primul pas în acest sens este ca oamenii să înțeleagă modul în care pandemia a schimbat interacțiunea cu medicul veterinar. În cadrul inițiativei Protect Our Future Too (POFT) a fost lansat un sondaj pentru a aduna informații esențiale de la proprietarii de animale de companie. Pandemia COVID-19 reprezintă o mare provocare chiar și pentru medicii veterinari și este important ca toată lumea să se adapteze acestei noi situații, pentru a oferi cea mai bună soluție pentru problemele provocate de paraziți. Pentru a contribui la această inițiativă, puteți completa formularul de sondaj în acest LINK.

1 Pentru sondaje a fost folosit un eșantion reprezentativ de 3.871 de medici veterinari și 751 de asistenți veterinari. Sondajul în rândul proprietarilor de animale de companie a generat 201.893 de răspunsuri și a fost realizat printr-un sondaj online accesibil publicului prin intermediul rețelelor sociale (Facebook și Instagram). Sondajele s-au desfășurat în Europa, Rusia, Africa de Nord și Orientul Mijlociu și au fost deschise din februarie până în iunie 2020.

Conf. univ. Dr. Bogdan Alexandru Vițălaru

A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din București în 2004. Este Doctor în științe din octombrie 2009 și Conferențiar la Facultatea de Medicină Veterinară din București din 2020. Începând din 2017, Dr. Bogdan Alexandru Vițălaru a devenit profesor asociat la Universitatea din Pisa, Universitatea din Perugia, Universitatea din Zagreb și Universitatea din Lublin, predând urologie și nefrologie atât pentru studenți, cât și pentru postuniversitari.

De-a lungul anilor a scris peste 100 de lucrări științifice pe teme legate de chirurgia oncologică, dializă, hemodializă și urgențe. Cele 4 cărți ale sale au fost vândute în peste 2000 de exemplare în România în ultimii 4 ani.

Din noiembrie 2017 este membru al Consiliului de administrație al AMVAC, Director FECAVA pentru România și, din martie 2019, Dr. Vițălaru este ambasador FECAVA și ambasador ROVECCS.

Despre Protect Our Future Too

Campania „Protect Our Future Too” (#protectourfuturetoo) a fost lansată pentru a crește gradul de conștientizare a  impactului pe care schimbările climatice îl au asupra animalelor noastre de companie și a relației pe care acestea o au cu  familia în care trăiesc, dar și efectul pe care îl au lunile mai calde de toamnă și iarnă sau temperaturile mai ridicate (în general) asupra sănătății animalelor..

Fiind o parte importantă a societății, MSD Animal Health consideră că este important să acționăm pentru a proteja și viitorul animalelor de companie. Campania, lansată în peste 30 de țări EMEA – incluzând Europa, Rusia, Africa de Nord și Orientul Mijlociu – îi va  informa pe medicii veterinari și pe proprietarii de animale de companie, pe tot parcursul anului, pentru o mai bună conștientizare a modului în care pot ajuta la protejarea animalelor de companie.

Despre MSD Animal Health

De mai bine de un secol, MSD – o companie biofarmaceutică de top la nivel mondial – inovează pentru viață, oferind medicamente și vaccinuri pentru multe dintre cele mai complicate boli. MSD Animal Health, o divizie a Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J., SUA, este divizia globală de sănătate animală a MSD. Respectând angajamentul pentru The Science of Healthier Animals®, MSD Animal Health oferă medicilor veterinari, fermierilor, proprietarilor de animale de companie și guvernelor una dintre cele mai extinse game de produse farmaceutice veterinare, vaccinuri și soluții și servicii de management al sănătății, precum și o gamă largă de produse de identificare, trasabilitate și monitorizare, toate conectate digital. MSD Animal Health este dedicată protejării și ameliorării sănătății și stării de bine a animalelor și a celor care le îngrijesc. Compania investește masiv în resurse pentru cercetare și dezvoltare și pentru un lanț de aprovizionare modern și global. MSD Animal Health are reprezentanțe în peste 50 de țări, iar produsele sale sunt disponibile pe aproximativ 150 de piețe.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *