Cum să îngrijești blana câinelui iarna
Câini,  Cu PET-ul la shopping!,  Recomandări

Cum să îngrijești blana câinelui iarna

Iarna vine la pachet cu minunatele Sărbători așteptate cu dor și nerăbdare, dar și cu vreme mai puțin prietenoasă. Mulți dintre noi preferă să-și petreacă timpul liber în confortul locuinței, la căldură, în compania celui mai bun prieten. Chiar dacă mare parte din timp e concentrată pe indoor, asta nu înseamnă că ne izolăm complet de outdoor. Chiar dacă am vrea asta, câinele trebuie scos afară, plimbat și lăsat să-și consume energia în aer liber, dacă vrea, bineînțeles.

Pentru că nu toate iernile sunt binecuvântate cu zăpadă imaculată, ci mai intervin și ploi în peisaj, care transformă curțile, parcurile și străzile în zone deloc plăcute, pline de noroi sau murdărie, trebuie acordată o atenție sporită blăniței câinelui. Nu e ca și cum gata, a venit iarna și acesta nu mai trebuie periat căci are nevoie de tot părul ca să-i țină de cald. Nu. Acum e momentul când încep provocările (de parcă nu ar fi fost destule în perioada de năpârlire, vei spune 😊) Cum să îngrijești blana câinelui iarna reprezintă o parte adaptată din rutina cu care deja erai obișnuit. Ți-am pregătit mai jos câteva tips&tricks de care poți ține cont.  

Citește și: Cum să îngrijești blana pisicii iarna

După cum ți-ai dat seama, îngrijirea blănii câinelui pe timp de iarnă rămâne la fel de importantă ca în orice alt sezon. Combinația dintre timpul diminuat petrecut afară, temperaturile reduse, umezeala generată de prezența ploii sau a zăpezii pot avea consecințe nefavorabile pentru roba celui mai bun prieten, în seansul că aceasta își poate pierde strălucirea și se poate încălci foarte tare dacă nu îi acorzi îngrijirea necesară. Toată treaba asta e ca un cerc vicios, căci părul matifiat și încurcat va reține și mai multă umezeală și, în scurt timp, se va degrada și mai rău. În plus, favorizează apariția problemelor de piele, de la simple iritații, până la eczeme și infecții.

Rasele cu păr lung, care au nevoie de toaletare specială (Ogar Afgan, Shih-Tzu, Bichon Maltese, etc.) ar trebui să beneficieze de ea și pe parcursul iernii, așa că nu întrerupe legătura cu groomer-ul care-ți toaletează de obicei câinele și apelează la priceperea sa și acum, iarna. Iar dacă ai un cățel cu păr foarte scurt (Teckel, Bulldog francez, Bulldog Englez, etc.)  nu uita să-i cumperi din timp haine special create pentru confortul său, cu care să-l îmbraci de fiecare dată când îl scoți afară pe vreme foarte rece. Pentru zilele cu ploi și zăpadă sunt potrivite hăinuțele impermeabile care nu vor permite umezelii să ajungă la pielea câinelui.

Citește și: Haine pentru câini – de ce să-l îmbraci iarna

Baie pe timp de iarnă? Bineînțeles!

Nu este nicio problemă dacă-i faci baie câinelui în mijlocul iernii. Îmbăierea corespunzătoare, folosind șamponul și balsamul potrivite blăniței sale (dacă are o sensibilitate la nivelul pielii alege un șampon pentru acest lucru), apoi uscatul și periajul corect vor reduce matifierea și încurcarea părului, vor elimina părul năpârlit și murdăria acumulată la nivelul blăniței.

Bineînțeles, înainte de a începe tot procesul de îmbăiere, asigură-te că-i poți oferi câinelui tot confortul termic de care are nevoie în timpul îmbăierii și după aceasta. Folosește apă călduță când îl speli și ai grijă ca temperatura din cameră să fie una acceptabilă. Folosește șamponul potrivit pentru el și asigură-te că acesta ajunge și la nivelul pielii, nu rămâne doar în stratul de păr. Clătește-l bine, bine și repetă procedeul, dar doar dacă blana a fost foarte murdară. La final, aplică balsamul pe toată suprafața părului și lasă-l câteva minute să acționeze. Acest pas este foarte important, căci balsamul are rolul de a echilibra uleiurile de la nivelul pielii/părului care cel mai probabil au fost îndepărtate în urma șamponării. Pe de altă parte, datorită balsamului, părul va putea fi periat cu ușurință, iar pielea nu se va mai usca la fel de repede, ci va fi hidratată – așa cum are nevoie să fie în anotimpul rece.

Insist pe treaba cu temperatura: apa să fie călduță, iar în casă temperatura să fie acceptabilă astfel încât cel mai bun prieten să nu sufere un șoc termic.

Următorul pas este uscarea blăniței folosind la început un prosop care absoarbe foarte bine umezeala. Dacă este obișnuit, îl poți usca și cu feonul din dotare, dar ai grijă să-l ții la o distanță de 20 de cm de cățel și să nu utilizezi o treaptă foarte înaltă de căldură. Știai că există și foenuri create special pentru animale de companie? Nu, nu vorbesc de cele destinate saloanelor de toaletare, de grooming, ci de uscătoare de păr pe care și tu le poți achiziționa pentru a le folosi acasă pentru câine sau pisică. Iată două modele:

Cum să îngrijești blana câinelui iarna

Uscător de păr pentru animale de companie / 2 in 1 / perie+foen / VERIFICĂ PREȚ & DISPONIBILITATE

Pet Grooming Dryer / VEZI PREȚ & DISPONIBILITATE

Cum să îngrijești blana câinelui iarna perie de uscat

Ține câinele în casă timp de câteva ore, nu-l scoate afară. Eventual, învelește-l într-o pătură călduroasă pentru a sta confortabil cât timp are nevoie.

Citește și: Cele mai bune șampoane pentru câini

Îngrijirea urechilor este și ea importantă

După cum bine știi, una dintre preocupările din timpul îmbăierii este de a avea grijă ca apa să nu pătrundă în urechile câinelui. Cu toate acestea, urechile celui mai bun prieten trebuie curățate și îngrijite. La scurt timp după baie, le poți șterge folosind o soluție specială, dischete sau șervețele special create pentru acest scop. Curăță-le cu grijă, atât la exterior, cât și la interior pentru a elimina resturile de spumă care poate au pătruns acolo sau diverse urme de murdărie și ceară. Curățarea urechilor este foarte importantă pentru a preveni apariția infecțiilor.

Șervețele Umede Trixie pentru urechile animalelor de companie – SUPER PREȚ

Tampoane Trixie pentru îngrijirea urechilor câinilor – 50 buc. / SUPER PREȚ

Periajul – o necesitate

Marea majoritate a proprietarilor de animale de companie consideră că este cel mai ușor să pieptene sau să perie blana câinelui după ce l-au spălat și uscat. La urma urmei, atunci câinele este cel mai curat și ar trebui ca părul să fie ușor de descurcat în acest moment. Folosește peria în mod normal, de la piele spre exterior până la vârfurile firelor de păr, descurcând-o treptat. Dacă e nevoie, folosește și un spray special pentru descâlcire sau un balsam leave-in:

Cum să îngrijești blana câinelui iarna

Spray descâlcire Wilda Siberica pentru câini ți pisici / VEZI DETALII, PREȚ și DISPONIBILITATE

Balsam leave-in Fly-Frizz, Super Premium, bifazic, pentru câini și pisici / VEZI INFO suplimentare, PREȚ și DISPONIBILITATE

Cum să îngrijești blana câinelui iarna - descâlcire când e cazul cu ajutorul balsamului

Uite și două produse pe care le poți utiliza zi de zi când vine vorba de a peria blana animalului de companie:

FURminator Slicker BrushVezi PREȚ

Perie dublă FURminator, pentru descâlcire și curățare – Vezi PREȚ

Cum să îngrijești blana câinelui iarna - periaj zilnic cu Furminator

Cei mai mulți câini au nevoie de îngrijire de cel puțin două ori pe săptămână, sau mai des, pentru a evita matifierea și încurcarea părului. Reducerea pieptănării sau a periajului poate duce la o creștere a pierderii părului în timpul lunilor de iarnă, iar menținerea unei rutine constante și regulate de îngrijire poate ajuta la combaterea acestui lucru.

Citește și: Furminator – de ajutor în perioada de năpârlire

Curățarea petelor de murdărie de pe blană sau împrospătarea aspectului

E posibil ca cel mai bun prieten să se murdărească destul de des la nivelul blăniței, însă nu întotdeauna e cazul să-l speli. Dar între două îmbăieri, sunt necesare curățări sau împrospătări, iar acest lucru este valabil și iarna, la fel de mult ca și restul anului. Șervețelele pentru animale de companie sunt bune pentru curățarea petelor și mai ales utile pentru lăbuțe, deși poți trece cu șervețelul peste toată blana câinelui. Unele conțin cremă hidratantă și/sau arome pentru a menține un miroase proaspăt.

Cum să îngrijești blana câinelui iarna - șterge blana cu șervețele umede
Șervețele de curățare, Perfect Care, pentru câini și pisici / Tutti Frutti / 80 buc. / SUPER PREȚ

Labe, pernuțe și unghii

Alte zone care necesită o atenție specială în timpul iernii sunt labele, pernuțele de la nivelul acestora și unghiile. Adesea, în timpul iernii, în multe zone din țară se folosesc sare și alți agenți de dezghețare pe trotuare și drumuri, mai ales dacă zăpada sau gheața și-au făcut simțită prezența. Acestea pot irita labele și pernuțele câinelui, precum și pielea picioarelor. În funcție de soluția de dezghețare utilizată, aceasta poate să își facă loc între labe și să devină o sursă constantă de iritație, ducând chiar la probleme de genul șchiopătatului până când sunt îndepărtate și curățate.

Una dintre cele mai ușoare modalități de a gestiona această situație este să te asiguri că speli labele câinelui cu apă caldă după fiecare plimbare pe suprafețe presărate cu produse pentru dezghețare. Mulți oameni preferă să sară peste această etapă și să protejeze labele și pernuțele câinelui folosind încălțăminte specială pentru câini. Acest lucru servește, de asemenea, scopului suplimentar de a ajuta la menținerea unei temperaturi la nivelul lăbuțelor, ceea ce este important deoarece betonul sau asfaltul extrem de reci – chiar și fără soluții de dezghețare – le pot irita și provoca disconfort.

Cum să îngrijești blana câinelui iarna - folosește ghetuțe pentru lăbuțe

Set 4 cizme de protecție impermeabile pentru câini – VEZI PREȚ

În cele din urmă, am ajuns și la unghiile câinelui, care trebuie verificate constant, indiferent de sezon. Deoarece animalele de companie sunt, de obicei, mai puțin active în timpul lunilor de iarnă, unghiile lor vor crește mari ceva mai repede, căci nu și le vor mai putea toci în mod natural. Sunt recomandate instrumente și consumabile adecvate acestei operațiuni.

Pilă electrica FURminator, pentru scurtat ghearele câinilor și pisicilor – Vezi PREȚ

Alții preferă să lase acest lucru în seama veterinarilor sau îngrijitorilor profesioniști, caz în care poate fi necesar să faci o programare la cabinet sau la salon.

***

Sper că ai prins ideea! Chiar dacă lunile reci de iarnă, cu mult mai mult timp petrecut în interior, pot părea un moment prielnic pentru a te relaxa în ceea ce privește îngrijirea câinelui, află că opusul acestei atitudini este cea mai bună și corectă abordare. Îngrijirea regulată reprezintă cea mai bună modalitate de a-ți menține animalul de companie fericit și sănătos. Crede-mă, dacă el este așa și tu te vei simți grozav. 🙂

Sunt necesare îmbăierea, pieptănarea sau periajul regulat, tăierea unghiilor și îngrijirea urechilor, la fel ca în orice altă perioadă a anului. Protecția suplimentară pentru labele și pernuțele sensibile la frig sau atunci când produsele de dezghețare pot fi prezente pe suprafețele exterioare este, de asemenea, importantă. Cu iubire, responsabilitate și respect, ai grijă de cel mai bun prieten în fiecare zi, indiferent de sezon!

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *