
Cum să protejezi câinele de caniculă
Cum să protejezi câinele de caniculă este un subiect super discutat de către toți cei care își împart viața cu un blănos. Nu este vorba de discuții banale, ci extrem de serioase, pentru că temperaturile foarte ridicate din această perioadă pot afecta într-un mod negativ starea de bine a câinelui. Imaginează-ți că zilele toride îți provoacă ție disconfort, dar lui? Este destul de dificil să faci față pur și simplu creșterii temperaturii, unde mai pui că și umiditatea este ridicată, însă lucrurile pot să devină provocatoare dacă mai sunt și niște pene de curent în zona ta și ești privat, o perioadă, de răcoarea AC-ului. Important este să nu te panichezi și să urmezi câteva sfaturi de bun simț pentru ca cel mai bun prieten să fie sănătos, indiferent cât de mare este temperatura de afară.
Cuprins
NU lăsa câinele nesupravegheat în mașina parcată
Ai tot citit în diverse surse cât este de periculos pentru un câine să fie captiv într-o mașină parcată, mai ales pe o perioadă mai mare de timp. Din punctul meu de vedere, nu este în regulă să fie lăsat singur în mașină nici măcar un minut. Într-o zi călduroasă, temperaturile din interiorul unui vehicul pot crește rapid la niveluri super periculoase. Într-o zi în care afară sunt 30 de grade, de exemplu, temperatura din interiorul unei mașini cu geamurile ușor deschise poate ajunge la 38 de grade în 10 minute. După 30 de minute, temperatura va ajunge la valoarea de 48 de grade!!! 48 DE GRADE! La acest nivel, câinele are șanse foarte mari să sufere leziuni ireversibile ale organelor sau poate muri.

Ce se întâmplă dacă vezi un câine închis într-o mașină parcată
Durează doar câteva minute să salvezi o viață:
- reține marca, modelul și numărul de înmatriculare al mașinii; dacă există magazine în apropiere, alertează managerii sau agenții de securitate și cere-le să facă un anunț pentru a găsi proprietarul mașinii. Mulți oameni nu sunt conștienți de cât este de periculos să lase animalele de companie nesupravegheate în mașinile parcate care pur și simplu se încing până când ei se întorc;
- dacă proprietarul nu poate fi găsit, sună la poliția locală sau la direcția pentru protecția animalelor, prezintă-le situația și așteaptă lângă mașină până când un organ abilitat va sosi. Știai că în Statele Unite, de exemplu, există mai multe localități unde oamenii de bună credință pot scoate (și asta legal) animalele din mașini, în anumite circumstanțe? Bineînțeles, înainte de a vrea să faci asta, e indicat să fii la curent cu legile din zona ta.
Atenție la umiditate
Este foarte important de reținut că nu doar temperatura ridicată este o provocare în această perioadă, ci și umiditatea. Da, și umiditatea îți poate afecta câinele. Dacă umiditatea este foarte ridicată, câinele nu se poate răcori, iar temperatura sa corporală va crește vertiginos, și asta destul de repede. Când câinele se hiperventilează, când gâfâie constant, cu limba scoasă, face asta pentru a evapora umezeala din plămâni, ceea ce îi ia căldura din corp. Dar dacă umiditatea este prea mare, acest lucru nu se mai întâmplă. De aceea, este bine să ai la îndemână un termometru digital și să îi iei temperatura ca să știi cum să acționezi. Temperatura câinelui nu trebuie să depășească 40 de grade. Dacă observi că temperatura este mai ridicată, urmează instrucțiunile de mai jos pentru tratarea insolației.
Redu activitatea fizică de peste zi
Dozează cu grijă plimbările cu animalul de companie și exercițiile/ședințele de educație. Reglează intensitatea și durata exercițiilor în funcție de temperatura de afară. În zilele foarte calde, limitează exercițiile la orele dimineții sau seara, după apus. Pentru că asfaltul devine foarte fierbinte și poate arde lăbuțele câinelui, plimbă-l mai mult prin zonele cu iarbă. Ia întotdeauna cu tine apă proaspătă pentru a preveni deshidratarea câinelui.
Citește și: CUM SĂ-I PROTEJEZI LABELE DE ASFALTUL ÎNCINS
Nu te baza pe puterea unui ventilator
Animalele de companie răspund diferit la căldură decât oamenii. Câinii, de exemplu, transpiră în primul rând la nivelul membrelor. Iar ventilatoarele nu răcoresc animalele de companie la fel de eficient ca pe oameni.
Asigură-i un loc umbros și apă din belșug
Ori de câte ori câinele este afară, în curte, asigură-te că are protecție împotriva căldurii și soarelui și multă apă proaspătă. Poți adăuga și gheață în apă, la nevoie. Umbra copacilor și prelatele sunt ideale, deoarece nu obstrucționează fluxul de aer. O căsuță / un coteț nu oferă un confort termic pe timp de caniculă ci din contră, mai mult înrăutățește situația.
Recompense și accesorii menite să-l răcorească
Pregătește-i recompense reci, ușor de preparat, speciale pentru el. Înghețata din fructe sau din alte ingrediente prietenoase cu stomacul său este binevenită. Știu că am mai spus asta, însă apa rece și proaspătă la discreție este extrem de importantă, fie că animalul este în interior, fie în curte sau afară, la plimbare.
Pentru a nu se supraîncălzi în interior sau în exterior, poți alege să îi cumperi un covoraș de răcire. Iată câteva modele pe care le poți achiziționa online:

Covoraș de răcire pentru animale de companie
Află detalii și info suplimentare + PREȚ ↗
SALTEA cu EFECT de RĂCIRE


COVORAȘ de RĂCIRE pentru CÂINI & PISICI
Stai cu ochii pe el ca să-ți dai seama dacă a făcut sau nu insolație
Temperaturile extreme pot provoca insolație. Printre semnele insolației se numără gâfâitul puternic, ochii lucioși, bătăile rapide ale inimii, dificultăți de respirație, sete excesivă, letargie, febră, amețeli, lipsă de coordonare, salivație abundentă, vărsături, limbă de culoare roșie sau violet intens, convulsii și pierderea cunoștinței.
Exemplarele foarte tinere sau foarte bătrâne, cele supraponderale sau care suferă de boli cardiovasculare și respiratorii, prezintă un risc crescut de a face insolație. La fel și unele rase de câini – cum ar fi Boxer, Pug, Shih Tzu și alți câini cu bot scurt – vor respira anevoios în condiții de căldură extremă.
Dacă, din păcate, a făcut insolație, iată ce este în regulă să faci: mută animalul de companie la umbră sau într-o zonă cu aer condiționat. Aplică pachete de gheață sau prosoape reci pe cap, gât și piept. Lăsă-l să bea cantități mici de apă rece sau să lingă cuburi de gheață. Du-l direct la un medic veterinar dacă situația nu se îmbunătățește căci, de cele mai multe ori, insolația reprezintă o urgență veterinară.
***
Dacă ai și alte sugestii despre cum să protejezi câinele de caniculă într-o manieră sigură și eficientă te invit, ba chiar te rog, să le notezi într-un comentariu la această postare. Mulțumesc!
(sursă de inspirație: humansociety.org)
2 Comments
Pingback:
Pingback: