deshidratarea la caini
Câini,  Fără categorie

Deshidratarea la câini: cauze/simptome/tratament

Deshidratarea la câini este un subiect care nu ar trebui ocolit, mai ales în perioada caniculară. La fel cum pentru noi, oamenii, apa este un nutrient vital, același lucru se aplică și în cazul animalelor de companie. Câinii au nevoie să bea apă zilnic, acest lucru fiind necesar pentru reglarea temperaturii corpului, susținerea unei bune funcționări a organelor, lubrifierea articulațiilor și înlesnirea digestiei. Fără apă, un câine se va deshidrata în scurt timp și, dacă nu se iau măsuri la timp, acest lucru îi poate fi fatal. De aceea este foarte important să recunoști semnele de deshidratare la câini, astfel încât să poți acționa rapid.

Deshidratarea la câini: ce este

Deshidratarea apare atunci când câinele pierde mai mult lichid decât consumă. Apa poate fi pierdută prin respirație accelerată, urinare, defecare, vărsături și chiar prin transpirație la nivelul lăbuțelor. Deshidratarea cauzează un dezechilibru electrolitic, astfel că blănoșii care suferă de deshidratare au adesea un nivel scăzut de sodiu și potasiu. Acești electroliți sunt importanți pentru favorizarea transportului nutrienților în celule întregului corp. De asemenea, ajută la buna funcționare a mușchilor, precum și la activitatea nervoasă.

Deshidratarea la câini: cauze

Există mai multe cauze ale deshidratării la câinii, unele dintre acestea fiind diferențiate în funcție de vârsta câinilor. Iată-le pe cele mai des întâlnite:

Insolația – responsabilă de deshidratarea câinilor

Din cauza expunerii pe termen lung la căldură, temperatura corporală a unui câine poate crește până la (și poate depăși!!!) 41 ℃. Acest lucru ar putea fi cauzat de lăsarea câinelui într-un vehicul, dar și de exerciții fizice intense.

Nu lăsa niciodată câinele (sau alt animal de companie) într-un vehicul închis, mai ales pe timpul verii, când temperaturile sunt ridicate. Despre acest subiect am scris mai multe în articolul CUM SĂ PROTEJEZI CÂINELE DE CANICULĂ.

Câinii sunt mai predispuși la insolație dacă sunt supraponderali sau fac parte dintr-o rasă brahicefalică (cu bot scurt/fața plată), însă, până la urmă, toți câinii sunt expuși acestui risc.

Vărsături / diaree

Atunci când un câine are vărsături și/sau diaree din diverse motive, pierde în mod constant lichid. Orice câine care a avut vărsături și/sau diaree într-un interval de 24 de ore sau mai mult trebuie dus imediat la cabinetul veterinar.

Câinii care pierd fluide corporale prin vărsături și diaree nu pot bea suficientă apă pentru a înlocui pierderea de lichide și vor dezvolta deshidratare severă dacă nu sunt tratați rapid.

Câinii care nu primesc suficientă apă sunt predispuși deshidratării rapide

Dacă unui câine nu i se oferă suficientă apă pentru a-și menține necesarul zilnic de lichide, se va deshidrata destul de repede. Verifică bolurile de apă ale câinelui tău, atât pe cele plasare în interiorul locuinței, cât și pe cele din afara casei (dacă ai curte), pentru a te asigura că sunt umplute cu apă proaspătă și curată.

Deshidratarea la câini

Anumite afecțiuni cronice provoacă deshidratare

Câinii care au boli de rinichi, boala Cushing sau diabet tind să fie deshidratați și adesea beau mai multă apă decât în mod normal. Chiar și cu o creștere a consumului de apă, câinii cu aceste boli cronice sunt, de obicei, deshidratați.

Este recomandat să hrănești câinele cu hrană din conservă, deoarece aceasta ajută la creșterea cantității de lichide consumate.

Dacă-l observi că bea apă și urinează brusc mai mult decât în mod normal sau are momente când urinează în casă, deși el este educat să ceară afară, programează o întâlnire cu medicul veterinar pentru a determina cauza care stă la baza acestor simptome.

Cauzele deshidratării la puiuți

Cauzele anterioare sunt des întâlnite mai ales la câinii adulți, însă există câteva cauze comune ale deshidratării la puii de câine:

Parvovirus

Parvovirusul este un virus intestinal foarte contagios care provoacă adesea letargie, scăderea apetitului, vărsături cu sânge și diaree severă. Cățeii cu parvovirus sunt de obicei deshidratați din cauza vărsăturilor și diareei constante. Pentru a-ți proteja cățelul de parvo, vaccinează-l împotriva acestui virus și ține-l departe de zonele publice, de parcurile și țarcurile pentru câini, până când are schema completă de vaccinare.

Paraziții intestinali

Puii sunt mai des diagnosticați cu paraziți intestinali în comparație cu câinii adulți. Acest lucru se datorează faptului că micuții tind să dobândească cei mai întâlniți paraziți (anchilostome și viermi rotunzi) prin laptele mamei. De asemenea, sunt mai predispuși să ia paraziți din mediu înainte de a fi suficient de mari pentru a începe să ia pastiluțe speciale care-i protejează împotriva paraziților intestinali.

Pe lângă toate acestea, cățeii au un sistem imunitar mai slab și, de obicei, prezintă simptome de paraziți mai repede decât câinii adulți. Chiar și așa, câinii de toate vârstele sunt predispuși la paraziți intestinali.

Deshidratarea la câini
De ce deshidratarea la câini este un subiect fierbinte?
Deshidratarea la câini trebuie luată în serios, asta e clar! Dacă observi că un câine prezintă semne de deshidratare, oferă-i o cantitate mică de apă și ia legătura imediat cu cel mai apropiat cabinet veterinar.
Deshidratarea severă poate pune viața câinelui în pericol, deoarece poate afecta iremediabil funcționarea organelor vitale (inima, ficatul și rinichii), din cauza scăderii ritmului cardiac și a circulației sanguine deficitare în întregul corp.
Știai că, prin comparație cu exemplarele adulte, puiuții sunt mai predispuși la deshidratare? Au multă energie, deci au nevoie de multă apă pentru a rămâne hidratați pe tot parcursul zilei.

Obstrucție gastrointestinală cauzată de prezența unor corpuri străine

Cățeii sunt foarte curioși și, atunci când sunt micuți nu știu ce ar trebui și ce nu ar trebui să mănânce. Cățelușii (și chiar unele exemplare adulte) sunt predispuși să mănânce/ronțăie lucruri precum pietre, lemne, bucăți de material textil sau plastic, etc.

Când un câine înghite un obiect străin, acesta încearcă să treacă prin tractul gastrointestinal, dar deseori are tendința de a se bloca. Dacă obiectul străin se blochează în tractul gastrointestinal, acesta va împiedica trecerea alimentelor sau a apei. Aceasta este obstrucția gastrointestinală.

Când câinele are obstrucție gastrointestinală, la circa 30 de minute după ce mănâncă și bea apă va începe să verse, iar acest lucru poate duce rapid la deshidratare severă. Soluția este să-l duci de urgență la cabinetul medicului veterinar pentru tratamentul corespunzător instaurat pe baza controlului de specialitate.

Deshidratarea la câini: semne/simptome

Iată câteva ”teste” rapide pe care le poți face acasă și lucruri pe care le poți verifica pentru a vedea dacă blănosul tău ar putea fi deshidratat:

Test de ciupire/strângere a pielii

Poți verifica deshidratarea testând elasticitatea pielii câinelui tău. Cum faci acest lucru: trage ușor în sus o parte din pielea de ceafa câinelui sau dintre omoplați și apoi elibereaz-o. La câinii bine hidratați, pielea ar trebui să revină instantaneu la poziția inițială. Pielea câinilor deshidratați va reveni mai greu în poziția inițială și va avea un aspect ridat.

Gingii lipicioase și mate

În cazul unui câine bine hidratat, gingiile ar trebui să fie rozalii, să strălucească și să pară umezi. Atinge gingiile câinelui. Dacă degetul se lipește de ele, trebuie să știi că acesta este un semn de deshidratare.

Trufă uscată

Se știe că nasul unui câine ar trebui să fie umed. Dacă nasul câinelui tău este uscat, acesta poate fi un indiciu al deshidratării sau al unei alte probleme medicale, cum ar fi o infecție a pielii.

Salivă îngroșată

Saliva normală a unui câine ar trebui să fie subțire și apoasă. Atunci când un câine este deshidratat, saliva lui este de obicei densă și lipicioasă.

deshidratare caini

Ochi înfundați în orbite

Acesta este adesea un semn de deshidratare severă, care apare atunci când cantitatea de lichid din pernuțele de grăsime din spatele ochilor este diminuată și determină ca ochii să se înfunde în orbite.

Nivel scăzut de energie

Câinii care sunt deshidratați devin letargici și au tendința de a zace. Nu sunt interesați să joace sau să alerge. În schimb, încearcă să-și conserve energia pentru a preveni agravarea deshidratării.

Gâfâit excesiv / hiperventilare

Câinii gâfâie de obicei pentru a se răcori. Dacă blănosul tău gâfâie mai mult decât în mod normal, acesta poate fi un semn de deshidratare, dar poate indica și durere, anxietate sau o afecțiune medicală cronică numită boala Cushing. Ia legătura cu medicul veterinar dacă simți că este ceva în neregulă la acest nivel.

Ce să faci dacă prietenul tău este deshidratat

Dacă bănuiești că bunul tău prieten este ușor deshidratat deoarece are gingiile lipicioase, dar nu prezintă și alte simptome cum ar fi letargia, vărsăturile / diareea, scăderea apetitului, etc., atunci oferă-i o cantitate mică de apă proaspătă. Nu îi da prea multă apă deodată, deoarece o poate bea prea repede și sunt șanse mari să o elimine imediat prin vărsături.

Pentru un câine de talie mică sau un puiuț, se recomandă 1 linguriță de apă la fiecare câteva ore. Pentru câini din rasele de talie medie / mare, este în regulă un sfert de cană cu apă la fiecare câteva ore.

Dacă e vorba de o deshidratare moderată sau severă și câinele prezintă și alte simptome, cum ar fi letargie, urinare scăzută/crescută, vărsături/diaree, sau nu a mâncat nimic de 24 de ore, ia legătura imediat cu medicul veterinar.

Deshidratarea la câini: tratament

Majoritatea câinilor care sunt deshidratați au nevoie de îngrijiri medicale. Cauza deshidratării trebuie determinată printr-un istoric medical amănunțit, un examen fizic (verificarea temperaturii corpului, ritmului cardiac/respirator) și teste de diagnostic (verificarea paraziților intestinali, radiografii abdominale, analize de urină și/sau analize de sânge de rutină). Acestea vor stabili dacă de vină este insolația, care sunt cauzele vărsăturilor/diareei, dacă există bolile cronice, cum ar fi bolile renale și diabetul.

Medicul veterinar va trata deshidratarea câinelui administrându-i fluide (subcutanate sau intravenos). Aceste fluide le vor înlocui pe cele pierdute și, de asemenea, vor trata orice dezechilibru electrolitic existent. Severitatea și cauza deshidratării determină care metodă de înlocuire a lichidului va fi cea mai bună pentru a obține rehidratarea. Medicul veterinar trebuie să trateze și cauza de bază a deshidratării.

Ce să faci pentru ca #celmaibunprieten să nu se deshidrateze

Iată câteva sfaturi de bun simț pentru a te asigura că cel mai bun prieten rămâne bine hidratat pe tot parcursul zilei:

Lasă-i apă proaspătă și curată la discreție

Este foarte important să ții castronul de apă al câinelui umplut pe tot parcursul zilei cu apă proaspătă și curată. Monitorizează zilnic consumul de apă al câinelui pentru a te asigura că bea o cantitate normală de apă. De exemplu, un câine de circa 10 kg, ar trebui să bea cam 3 căni de apă pe zi.

Deshidratarea la câini

Mai multă apă pentru câinii mai activi

Câinele tău este activ chiar și atunci când afară este cald? Pune-i mai multă apă la dispoziție. De asemenea, când este foarte cald și umezeala e și ea prezentă, limitează timpul pe care câinele îl petrece afară. Nu uita: nu-l lăsa în mașină!!! Cel mai bine este să-i favorizezi un loc răcoros, departe de căldură, pentru a evita posibilele insolații.

Nu uita de vaccinuri și deparazitări externe/interne

Ai grijă să îi faci la timp vaccinurile obligatorii și pe cele recomandate de medicul veterinar, precum și  deparazitările externe și interne care au rolul de a minimiza riscul de apariție a bolilor infecțioase și de ”colectare” a paraziților.

Ai grijă ce-i dai să mănânce

Nu îi da resturi de la masa ta și ai grijă să nu ronțăie și să înghită diverse obiecte periculoase, gunoi, substanțe toxice, etc.

Ține cont de importanța vizitelor și controalelor regulate la medicul veterinar

O dată pe an fă-i analize de sânge și urină pentru a verifica dacă există boli de rinichi, diabet, pancreatită și alte afecțiuni care pot duce la deshidratare. Pentru câinii în vârstă, este indicat un control amănunțit la fiecare șase luni.

***

3 modele de sticle portabile pentru apă

(sursă de inspirație: petmd.com)

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *