cum protejezi labele câinelui
Câini,  Recomandări

Cum să îi protejezi labele de asfaltul încins

Cum să îi protejezi labele de asfaltul încins este unul dintre subiectele fierbinți, la propriu, ale verilor caniculare. Când în aer sunt peste 30 de grade, temperatura de la nivelul asfaltului poate urca la peste 60, o temperatură arzătoare care poate afecta labele câinelui tău, cauzând răni deschise foarte dureroase. Ideal este să nu se ajungă într-o astfel de situație și, da, ține doar de tine cum gestionezi lucrurile pentru ca cel mai bun prieten să nu aibă de suferit.

Este adevărat că blănoșii noștri dragi dezvoltă în timp o anumită toleranță la nivelul labelor și rezistă bine la temperaturi mai calde sau mai reci, dar și la diverse tipuri de teren, însă temperaturile extrem de calde ale pavajului pot provoca arsuri și alte răni grave. Nu e de joacă cu sezonul super călduros!

În lunile de vară, supravegherea câinelui este esențială pentru a preveni pericolele legate de temperaturile ridicate, cum ar fi insolația și arsurile solare. Din păcate, o sursă de pericol deseori trecută cu vederea pe măsură ce temperaturile cresc, este tocmai cea expusă mai sus și anume pavajul super încins care poate duce rapid la arsuri grave la nivelul labelor câinelui. Partea moale a acestora este alcătuită din țesut adipos și fibre elastice plus piele groasă (oarecum caloasă, întărită – asta depinde de nivelul de activitate al fiecărui câine). Pernițele puiuților, de exemplu, vor fi mai puțin caloase, prin urmare sunt mult mai sensibile. Una dintre funcțiile principale ale pernițelor este de a acționa ca un fel de amortizoare în timp ce câinele merge sau aleargă. De asemenea, pot ajuta, într-o oarecare măsură, la controlul temperaturii corporale.

”Câinii au o sensibilitate la cald și la frig, dar își dezvoltă o toleranță mult mai repede decât noi.” (Dr. Greg Hammer) ”Dacă ai un câine pe care îl ții mai mult în interior și îl scoți pe asfaltul fierbinte, acesta va avea ulcerații, vezicule la nivelul lăbuțelor. Același lucru ni s-ar întâmpla și nouă dacă am merge desculți. În timp, expunerea câinelui la mediul respectiv (n.r. la asfaltul aflat la o temperatură acceptabilă) îl va ajuta să dezvolte toleranța necesară pentru a merge pe suprafețe calde sau reci.”

Cum să îi protejezi labele de asfaltul încins

Când este prea cald pentru labele câinelui?

Ca regulă generală, dacă afară sunt peste 30 de grade, este prea cald pentru câine să fie scos la plimbare, mai ales că pavajul nu a avut ocazia să se răcească. ”Pavajul, dar și gazonul, pot deveni incredibil de fierbinți și pot provoca discomfort, vezicule și arsuri labelor câinelui. Pentru a afla dacă pământul este prea fierbinte pentru câine, pune palma pe el și menține-o acolo timp de 10 secunde. Dacă este prea cald pentru mâna ta, atunci este prea fierbinte și pentru labele câinelui tău.” (Dr. Jerry Klein) Acest lucru se aplică și dacă ești plecat la mare împreună cu câinele, pentru că și nisipul se încinge extrem de tare, iar dacă pe tine te frige la tălpi, imaginează-ți că și pentru câine este o problemă.

Cum îți dai seama că lăbuțele i-au fost afectate

Dacă ai fost afară cu câinele pe vreme foarte caldă, arsurile de la nivelul labelor pot apărea ca o piele roșie, cu ulcerații și vezicule care se pot umple cu lichid și se pot rupe după câteva zile. În cazul arsurilor severe, pielea de pe lăbuțe se poate desprinde, lăsând în urmă o rană foarte dureroasă. Alte semne că labele au fost afectate de asfaltul încins:

  • Câinele merge cu dificultate;
  • Își linge lăbuțele și/sau le ține într-un mod nenatural;
  • Sângerează;
  • Schiaună când pune piciorul în pământ;
  • Pernițele sunt mai închise la culoare decât de obicei;
  • Este reticent când vine vorba să se ridice sau să meargă.

Dacă labele câinelui tău sunt arse, ia legătura imediat cu medicul veterinar deoarece ar putea fi necesare medicamente pentru prevenirea unei infecții și gestionarea durerii, precum și bandaje pentru a proteja suprafața pernițelor de murdărie (bandajul va fi schimbat zilnic!). Va trebui să restricționezi activitatea câinelui cât timp este în proces de vindecare și, bineînțeles, să îl ferești de suprafețele fierbinți sau neuniforme. Cu odihna adecvată și îngrijirea corectă a rănilor, arsurile ușoare se pot vindeca într-un interval de șapte până la 10 zile, în timp ce arsurile severe au nevoie de câteva săptămâni pentru a se vindeca.

Cum să îi protejezi labele de asfaltul încins

Cum să protejezi labele câinelui

Ca să-i fortifici pernițele (acestea sunt cele mai vulnerabile), plimbă câinele pe trotuar atunci când sunt temperature acceptabile. Astfel, în timp, acestea vor rezista mai bine la suprafețele calde (dar nu și la cele fierbinți, atenție!)

De asemenea, masarea pernițelor cu ulei de cocos este utilă pentru a le menține hidratate și mai puțin predispuse la crăpare și uscare (ceea ce ar crește riscul de arsuri pe pavajul fierbinte).

Scoate-l afară dimineața devreme și după apusul soarelui, când temperatura aerului este mai suportabilă, iar cea a asfaltului nu (mai) este ridicată. Totuși, ar fi bine să găsești o zonă unde să-l poți plimba pe iarbă/gazon sau pământ (acestea se răcesc mai repede). Dacă le tolerează, poți să-i pui ghetuțe speciale pentru căței – folosite nu doar pentru a proteja labele de frig, ci și de dogoarea asfaltului.

Dacă pavajul este suficient de fierbinte pentru a arde labele câinelui, atunci și temperatura aerului este destul de ridicată pentru a provoca alte probleme de sănătate, cum ar fi creșterea temperaturii corporale și insolația. Nu uita că bunul tău prieten are o temperatură medie a corpului mai mare decât a ta și o capacitate mai mică de a se răcori așa că, în lunile de vară, de fiecare dată când îl scoți afară, ai grijă nu doar de sănătatea labelor, ci fii atent și la semnele de supraîncălzire:

  • Respiră greu sau accelerat/se hiperventilează;
  • Salivează excesiv;
  • Îi este sete încontinuu;
  • Are pulsul ridicat;
  • Vomită și/sau are diaree (uneori cu sânge);
  • Mucoasele/limba sunt deschise la culoare;
  • Are crize/convulsii;
  • Nu își poate ține echilibrul;
  • Își pierde cunoștința.

***

Cu siguranță aceste situații neplăcute și atât de periculoase pentru viața câinelui pot fi ușor evitate dacă acorzi o atenție deosebită măsurilor de prevenție. În acest caz, nu este vorba de starea ta de bine (poate doar de cea emoțională), ci de cea a celui mai bun prieten, companionul tău drag de care trebuie să ai grijă zi de zi, cu respect, iubire și responsabilitate.

(sursă de inspirație: healthypets.substack.com)

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *