Respirația urât mirositoare la câini – Cauze & Remedii
Respirația urât mirositoare la câini este o problemă delicată, deși poate părea un aspect banal. Este imposibil să nu sesizezi dacă cel mai bun prieten are o respirație respingătoare. Cu siguranță îți place să primești ”pupici” de la câinele tău, ca o formă de salut atunci când ajungi acasă. Dar ce te faci când aceste gesturi de iubire sunt însoțite de o respirație urât mirositoare? Este sau nu normal ca gura unui câine să miroasă mai urât?
De fapt, respirația urât mirositoare la câini poate anunța mai multe probleme de sănătate, chiar unele la care nu te-ai aștepta niciodată . De aceea, a înțelege de ce respirația câinele tău nu este tocmai în regulă, reprezintă primul pas în tratarea corectă nu neapărat a respirației, ci mai ales a cauzei care stă la baza halenei.
CITEȘTE despre DUREREA DE DINȚI LA CÂINE – CUM SĂ O AMELIOREZI
Cuprins
Respirația urât mirositoare la câini – CAUZE
În ultimii zeci de ani, igiena dentară a câinilor a luat amploare atât în ceea ce privește intervențiile stomatologice de tipul extracțiilor dentare ocazionale și curățarea de rutină a dinților (pentru eliminarea tartrului), cât și creșterea numărului de produse destinate îngrijirii dinților. Astăzi, opțiunile de îngrijire dentară preventivă au devenit disponibile peste tot în lume. La fel și informațiile despre cum să facem acest lucru, cum să prevenim apariția problemelor dentare, dar și care sunt cauzele care stau la apariția acestora. E simplu, nu? Dacă știm care sunt cauzele, putem îngriji câinele astfel încât să nu aibă niciodată probleme cu dantura, iar gura să nu-i miroasă respingător.
În momentul în care sesizezi că gura câinelui tău nu emană un miros de levănțică, împreună cu medicul veterinar poți depista cauza sau cauzele care stau la baza problemei. De cele mai multe ori e vorba de probleme de sănătate ce pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate la timp. Iată câteva dintre acestea:
Respirația urât mirositoare la câini cauzată de probleme dentare sau afecțiuni gingivale
Cea mai frecventă cauză a respirației urât mirositoare (halitoză) la câini este boala parodontală. La fel cu se întâmplă și în cazul nostru, câinii cu dinți înghesuiți sau cu dinți strâmbi și nealiniați (malocluzii) pot prezenta un risc mai mare de apariție a unei afecțiuni dentare; cu toate acestea, la un moment dat în viață, majoritatea câinilor vor dezvolta o anumită acumulare de tartru, placă dentară sau gingivită. Afecțiunea dentară se dezvoltă atunci când o creștere excesivă a bacteriilor din interiorul cavității bucale formează o placă, ceea ce duce la acumularea de tartru, iar acesta influențează inflamarea gingiilor (astfel apare gingivita). Tartrul în exces plus resturile de mâncare ce se pot bloca între gingii și dinți provoacă apariția respirației urât mirositoare.
Respirația urât mirositoare la câini cauzată de ceva care s-a blocat în gura câinelui (os, o bucată de băț/crenguță, corp străin, etc)
Câinii care ”ronțăie” jucării, frânghii și bețe sunt expuși unui risc mai mare de a li se bloca materiale străine în gură. Materialele textule tind să se blocheze între dinți, în timp ce bețișoarele sau alte materiale solide, cum ar fi jucăriile de ros, se pot bloca mai în profunzime. Așchiile, de exemplu, se pot bloca sub limbă sau în obraz și pot fi greu de observat. În această situație, respirația urât mirositoare ar putea fi însoțită de vărsături și refuzul hranei.
Halena poate avea la bază o afecțiune renală
Rinichii sunt sistemul de filtrare al organismului. Când rinichii nu funcționează așa cum se cuvine, câinele poate începe să acumuleze toxine (uree) în sânge. Ureea poate face ca respirația câinelui să miroasă ca amoniacul sau ca urina, ceea ce poate fi un indicator al unei disfuncții renale severe. Ureea în exces, numită uremie, poate provoca și ulcerații la nivelul cavității bucale, pe care medicul veterinar le poate observa la examinare.
Bolile de ficat pot cauza și respirație urât mirositoare
Halena, îngălbenirea pielii sau a ochilor (icter) în combinație cu pierderea în greutate, pofta de mâncare scăzută și vărsăturile pot indica faptul că ficatul câinelui este sever afectat. Împreună cu rinichii, ficatul acționează ca un filtru pentru toxinele din organism. Când există o problemă cu funcția hepatică, se pot acumula toxine, iar acest lucru poate fi semnalat și prin respirația respingătoare.
Halena provocată de diabet
Când diabetul este nedescoperit sau este netratat pentru o perioadă mai lungă de timp, organismul începe să descompună grăsimile, creând molecule numite cetone. Respirația câinii care produc cetone în urma diagnosticării cu diabet poate avea un miros dulceag. De asemenea, câinii cu diabet au adesea și alte simptome, cum ar fi scăderea în greutate, modificări ale poftei de mâncare, creșterea senzației de sete și urinările dese.
Câinele a mâncat ceva toxic sau ceva respingător (altceva decât hrană)
Anumite plante sunt toxice pentru câini și pot provoca un miros rânced sau putred la nivelul gurii. Este indicat să știi la ce ar fi putut fi expus câinele tău pentru că acest lucru ajută la determinarea tratamentului potrivit.
Un miros respingător al gurii puiuților sau câinilor tineri se datorează faptului că aceștia sunt mai înclinați să mănânce fecale de la alți câini sau să fie curioși de ceea ce se află în litiera pisicii. De asemenea, câinii care mănâncă obiecte de uz casnic sau jucării dezvoltă o respirație urâtă și vor vomita dacă nu pot digera materialul străin.
Tumorile instalate la nivelul cavității bucale pot cauza respirație urât mirositoare
Mai frecvente la animalele în vârstă, cancerele bucale și tumorile pot duce la apariția respirației urât mirositoare. Pe măsură ce masele cresc, acestea se pot infecta, iar părți ale țesuturilor pot începe să necrozeze, ceea ce duce la o respirație urât mirositoare persistentă, în ciuda îngrijirii dentare bune. Cele mai frecvente tumori orale la câini sunt melanomul, carcinomul cu celule scuamoase și fibroamele odontogenice periferice.
Deficiențe nutriționale
Hrănirea câinelui cu diete crude sau gătite acasă poate perturba echilibrul normal al bacteriilor din gură sau intestin. Dezechilibrele bacteriilor și probabilitatea crescută de creștere excesivă a Salmonella în intestinul unui câine, cauzată de dietele crude, pot contribui la respirația urât mirositoare. Dacă hrănești câinele cu o dietă crudă sau gătită acasă, este bine să iei legătura cu un nutriționist veterinar (sau cu medicul veterinar obișnuit) pentru a te ajuta să previi apariția deficiențelor alimentare.
REMEDII împotriva respirației urât mirositoare la câini
Dacă simți că respirația câinele tău este respingătoare, primul pas este să programezi un examen stomatologic la medicul veterinar care se ocupă în mod obișnuit de câinele tău. Dacă la fiecare control de rutină medicul examinează și gura/dantura câinelui, acesta poate detecta din timp bolile dentare și alte probleme de sănătate.
În cazul în care ai un câine predispus la boli parodontale, poate fi necesară curățarea de rutină a danturii pentru a ajuta la prevenirea formării excesive a tartrului și a extracțiilor dentare.
Iată câteva modalități prin care poți îmbunătăți sănătatea orală a câinelui tău și, bineînțeles, să-i favorizezi o respirație frumos mirositoare:
Periajul regulat al dinților
Fie că alegi să-i perii dinții o dată pe săptămână sau, și mai bine, zi de zi, alege o periuță și o pastă dedicate danturii sale. Această manevră poate fi cel mai eficient mod de a preveni formarea plăcii. Multe paste de dinți pentru câini sunt aromate pentru a fi ademenitoare pentru câini, deci nu trebuie să-ți faci probleme din acest punct de vedere.
Recompense și alte produse care curăță dinții
Anumite recompense pot ajuta fie la îndepărtarea fizică a plăcii pe măsură ce câinele le ronțăie, fie conțin aditivi care promovează sănătatea dentară. Alte produse, cum ar fi apa dentară creată special pentru câini, poate fi folosită pentru a ajuta la ”mascarea” respirației urât mirositoare și pentru a favoriza sănătatea orală. De obicei, aceste produse nu sunt aromate și pur și simplu trebuie să adaugi o cantitate mică în vasul de apă al câinelui, în fiecare zi.
Diete care promovează sănătatea dinților
Există sortimente de hrană special create pentru a ține la distanță placa dentară și, implicit, afecțiunile dinților/gingiilor. Acestea se diferențiază printr-o dimensiune aparte a crochetelor și o textură specială care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene pe măsură ce câinele mestecă.
În această direcție, iată câteva recomandări utile de la Eukanuba: