Recomandări

Top 6 rezoluții în 2023 pentru animalul tău de companie

La mulți ani și bine te-am regăsit într-un nou an pe care mi-l doresc bun, blând și darnic pentru toți iubitorii de animale din lume! De obicei, începuturile de an sunt caracterizate de moda rezoluțiilor. Ne pregătim lista cu intenții și obiective care vizează viața personală și cea profesională deopotrivă, listă pe care ne străduim ca, până la finele anului, să o bifăm ca fiind rezolvată. Cred că pentru cei care au animale de companie este necesar ca lista să includă și câteva rezoluții referitoare la ele. De exemplu eu, care am pești – un acvariu comunitar și, separat, doi cărășei zglobii, mi-am propus să fiu mai atentă în ceea ce privește echipamentele cu care am dotat acvariile, să verific mult mai des starea filtrului, să îmbunătățesc sistemul de iluminare la unul dintre acvarii, să monitorizez atent starea de sănătate a plantelor și a peștilor. Voi continua pe aceeași linie în ceea ce privește hrana și soluțiile de condiționare a apei, adică voi utiliza tot produse de la Tetra care, din punctul meu de vedere, sunt cele mai bune pentru micii mei prieteni. Dar tu, care ai câine sau pisică, ce poți pune pe lista de rezoluții în 2023 care să aibă legătură cu starea lor de bine?

Iată câteva idei, mai precis un top 6 rezoluții pe care le găsesc utile:

Monitorizarea sănătății: mergi cu animalul de companie la controale medicale preventive

Nu aștepta ca cel mai bun prieten să se îmbolnăvească pentru a merge cu el la veterinar. În afara vizitelor pentru vaccinurile anuale și deparazitările interne/externe sezoniere, chiar dacă animalul de companie se simte bine, nu strică un control mai riguros. Medicul știe ce are de făcut și, în funcție de vârsta companionului tău, va realiza un set de analize pentru a determina cu exactitate cât de sănătos este. În funcție de rezultatul acestora, va face anumite recomandări de suplimente și hrană/dietă alimentară. De asemenea, suplimente îi poți oferi chiar dacă nu are vreo afecțiune anume. Un complex de vitamine/minerale pentru piele/blană/osatură/imunitate poate fi administrat fără probleme. Bineînțeles, nu-i da de capul tău ceva fără a întreba, în prealabil, medicul. Îți recomand să treci această rezoluție pe lista ta, și anume îngrijirea preventivă a animalului de companie, pentru că, de cele mai multe ori, companionii noștri tind să-și mascheze destul de bine suferința. Depistate din timp, mare parte dintre afecțiuni pot fi tratate cu succes.

Citește și articolul: Când avem de-a face cu o urgență veterinară

Îngrijirea danturii: obișnuiește-l cu spălatul pe dinți

rezoluții în 2023 îngrijirea danturii câinelui tău

Acumulările de tartru sunt des întâlnite în rândul câinilor, mai ales. Lăsată nerezolvată, această situație neplăcută și urât mirositoare poate escala în infecții și abcese dentare sau în pierderea măseluțelor. Nu e mai bine să previi această situație, decât să lași lucrurile s-o ia razna? Ce ai de făcut este să-l obișnuiești cu spălatul pe dinți. Iată câteva modele de periuțe de dinți/kit-uri igienă dentară pentru căței foarte ușor de folosit (click pe fiecare foto în parte pentru detalii despre preț și disponibilitate):

Degetare pentru curățarea dinților câinilor, Vet’s Best, 50 bucăți/set
Kit igienă orală pentru câini / Tropiclean Fresh Breath
Set 3 periuțe de dinți (din silicon) pentru animale de companie

De asemenea, din când în când îi poți oferi oase mari de vită, miel sau porc (din surse sigure), pe care să le roadă doar sub supravegherea ta. Nu îi lăsa la îndemână oase de pasăre și pește care-i pot leza tractul intestinal. De ajutor pentru eliminarea tartrului sunt și următoarele două produse de ronțăit:

Recompensă Trixie corn natural de bivol (diverse mărimi pentru diverse talii)

recompensă de ros trixie
Click pe foto și verifică prețul și disponibilitatea produsului

Recompensă naturală de ros din coarne de cerb roșu (diverse mărimi)

Click pe foto pentru a verifica prețul și disponibilitatea acestui produs

Citește și articolul: Cât de importantă este sănătatea dentară a câinelui

Mai multă educație: un prieten educat înseamnă un cuplu om-câine mai echilibrat

rezoluții în 2023 educație

Știu, te-ai ocupat de educația lui încă de când era pui, deci are dresajul de bază făcut. Merge la pas, stă în șezi/culcat când îl rogi, te așteaptă cuminte când e cazul, face aport, vine la tine când îl chemi. Însă, la fel cum pentru noi acumularea de cunoștințe nu se termină niciodată, la fel și în cazul lor, treaba aceasta cu educația nu ar trebui stopată după o anumită vârstă. Da, dar câinele meu e deja senior, ce-l mai pot învăța acum, la bătrânețe? te vei întreba, poate… Vei rămâne surprins, dar să știi că și câinii bătrâni mai pot învăța trucuri noi. În plus, acest lucru este benefic pentru starea lor fizică și emoțională. De exemplu, pe Nosy am învățat-o la 13 ani să joace… alba-neagra. Distracția era de ambele părți. Pe cât de tare mă amuzam eu, pe atât de fericită era ea când mă vedea că iau cele trei pahare de carton și punguța cu recompense.

Uite și un clip de youtube din care să te inspiri, dacă este cazul:

Citește și: Educația perfectă – 5 secrete care fac diferența

Îmbunătățește-i dieta: oferă-i hrană și recompense de calitate

rezoluții în 2023 hrană mai bună pentru cel mai bun prieten

E adevărat că dragostea trece prin stomac, iar în cazul de față cu mult mai mult se aplică această vorbă, căci grija și responsabilitatea pentru animalul tău de companie ți-o demonstrezi și prin hrana pe care i-o oferi. Nu face rabat de la calitate când vine vorba de alegerea hranei potrivite. Studiază cu atenție nu doar ofertele de pe piață, nu doar prețul, ci mai ales eticheta și ai grijă ca ingredientele conținute să se plieze pe nevoile nutriționale ale animalului de companie. Ai un cățel adult? Bun! Atunci oferă-i o hrană specială pentru câinii adulți. Ai un cățel senior? Are alte nevoi nutriționale, deci îi trebuie un sortiment de mâncare special creat pentru el.

De asemenea, mai multă dragoste nu înseamnă și mai multă mâncare. Nu-l îndopa ca pe curcani cu crochete, hrană umedă, bunătăți de la masa ta, plus recompense. În funcție de nevoile sale, limitează-i mesele la două, maximum trei pe zi. La fel și porția de recompense.

Pune pe lista de rezoluții mai mult timp pentru mișcare în doi

Mișcarea este foarte importantă atât pentru tine, cât și pentru cel mai bun prieten. Petrece mai mult timp în natură, plimbă-te cu el prin locuri noi, rezervă-ți sfârșiturile de săptămână pentru a pleca în mici excursii. Nu doar că vă veți menține în formă, dar câinele tău va fi mai echilibrat atunci când nivelul său de energie este satisfăcut.

rezoluții în 2023 mai multă mișcare în doi totul despre animale

Stai cu ochii-n paișpe pe paraziții externi

De la an la an, numărul câinilor care se îmbolnăvesc din pricina mușcăturilor de purici și căpușe este într-o continuă creștere. Nu te culca pe-o ureche în anotimpul friguros, la gândul că paraziții externi s-au pitit, nu. Aceștia pândesc din umbră și, din cauza modificărilor de climă din ultimii ani, atacă și iarna. De aceea, deparazitarea externă ar trebui făcură periodic, o dată la trei luni sau la o lună, în funcție de soluțiile antiparazitare utilizate. Nu uita ca, de fiecare dată când ajungi cu câinele acasă după o plimbare prin parc, să îi controlezi cu atenție blănița. În acest fel, vei depista din vreme dacă vreo căpușă s-a prins de el sau dacă vreun purice și-a făcut adăpost într-un smoc de păr.

Citește și:

Căpușele și puricii sunt un pericol pe tot parcursul anului

Zgarda antiparazitară pentru câinele tău – Top 10

Atacul dușmanului din iarbă

Sursă foto: canva

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *