plante toxice pentru câini
Câini,  Recomandări

6 plante toxice pentru câini

Plantele de interior pot fi tentante pentru căței. Unii le ling frunzele, alții rup din ele și le mestecă, în timp ce alții se luptă de zor să arunce afară tot pământul din ghivece. În perioada sărbătorilor, mai ales a celor de iarnă, există anumite plante foarte plăcute pe care mulți dintre noi le achiziționăm, fie pentru a ne decora locuințele, fie pentru a le dărui celor dragi. Este foarte important de reținut că unele dintre aceste plante pot fi otrăvitoare pentru cățel, mai ales dacă acesta ingerează bucăți din ele.

Citește și: Crăciun în siguranță

Iată câteva plante specifice sezonului de iarnă, pe care, dacă le ai în casă, e indicat să le ții la distanță de cel mai bun prieten:

Holly sau Ilis – una dintre cele mai întâlnite plante toxice pentru câini

Holly sau Ilis este caracterizată prin frunzele sale verzi (perene), înțepătoare, ceroase și prin fructele roșii, sub forma unor biluțe, care, bineînțeles, nu se consumă, fiind nocive atât pentru noi, cât și pentru animalele noastre de companie. Este folosită mai ales în realizarea coronițelor, ghirlandelor și aranjamentelor de Crăciun.

plante toxice pentru câini

Ingerarea frunzelor sau fructelor de Ilis poate provoca animalelor de companie tulburări gastro-intestinale, letargie, dificultăți de mers. Cu cât cantitatea consumată este mai mare, cu atât situația este mai gravă. De cele mai multe ori, simptomele sunt ușoare și situația se rezolvă de la sine, dar dacă animalul de companie s-a înfruptat generos din această plantă interzisă, ia legătura imediat cu medicul veterinar.

Vâsc – știai că este toxic pentru animalele de companie?

Vâscul este o plantă cu frunze verzi care se folosește fie singură, fie în combinație cu alte flori sau plante pentru decorațiunile de sărbători. Există două tipuri principale de vâsc: cel american și cel european. Specialiștii spun că soiul american nu este la fel de nociv precum cel european. Într-adevăr, câinele care a ingerat orice parte din acest tip de vâsc ar putea dezvolta simptome cum sunt greața, vărsăturile, diareea, scăderea apetitului.

plante toxice pentru câini Vâsc

Dacă se ”consumă” o cantitate mare de vâsc american sau orice cantitate de vâsc european, câinele poate dezvolta o frecvență cardiacă anormală și hipertensiune arterială. Dacă se întâmplă acest lucru, câinele poate părea slăbit și letargic. De aceea este bine ca, indiferent de cantitatea de vâsc ingerată, să mergi cu câinele imediat la cabinetul medicului veterinar. Medicul se poate asigura că ritmul cardiac și tensiunea arterială ale câinelui sunt (sau nu) normale și este cel care poate prescrie medicația pentru a trata tulburările gastrointestinale, dacă este necesar.

Pomul de Crăciun

Pomii de Crăciun vin într-o varietate de tipuri, de la molid la pin, de la brad natural, la brăduț artificial. Ingerarea de bucăți din toate aceste tipuri de copaci pot irita tractul gastrointestinal și pot provoca probleme la nivelul stomacului, inclusiv vărsături, diaree și scăderea apetitului.

pomul de Crăciun

Au fost cazuri în care puiuții au ronțăit bețișoare și bucăți de lemn din pomii de Crăciun iar acest lucru le-a provocat un blocaj intestinal.

Amarilis sau crin de iarnă – o plantă deosebită, dar toxică pentru câine

Amarilis, adesea achiziționată pentru decorarea locuinței sau pentru a fi dăruită în perioada sărbătorilor, este o plantă cu bulb, cu o tijă ce ajunge chiar până la 80 cm, cu flori mari asemănătoare crinului, de culoare alb, roșu, roz (sau o combinație dintre acestea). Este o plantă superbă, a cărei îngrijire nu este foarte complicată.

plante toxice pentru câini

Câinii pot mânca petalele, frunzele și chiar bulbul acestei plante. În funcție de ce parte a plantei este vizată și de cât de mult ingerează câinele tău, pot apărea tulburări gastrointestinale însoțite de sângerări, o frecvență cardiacă anormală sau tensiune arterială crescută, tremor sau convulsii. Contactează imediat medicul veterinar dacă observi că animalul tău de companie s-a servit cu bucățele din această plantă spectaculoasă.

Ghiocei – delicați, dar nu și cu stomacul câinelui tău

Cine ar fi crezut că tocmai vestitorii primăverii ar fi dăunători pentru câini? În ultimii ani, probabil și din cauza temperaturilor dereglate, ghioceii au început să apară chiar din timpul sărbătorilor de iarnă. Obișnuim să-i aducem în casă sub formă de buchețele atent aranjate sau îi găsim comercializați în ghivece cochete. Oricum ar fi, ghioceii sunt o bucurie pentru orice privire iubitoare de frumos. Dar, pe cât de plăcuți sunt privirii, pe atât de toxici sunt pentru căței.

Ghiocei toxici

Florile, tulpinile și frunzele ghioceilor sunt mici și ușor de mușcat sau ingerat pentru un câine. Când sunt în ghiveci, bulbii lor pot fi, de asemenea, dezgropați și înghițiți de câine. Din păcate, dacă animalul de companie mănâncă orice parte din această plantă, poate dezvolta tulburări gastrointestinale, ritm cardiac și tensiune arterială anormale sau convulsii. Contactează imediat medicul veterinar pentru a stabili pașii următori.

Crăciunița / Poinsettia

O plantă superbă, cunoscută pentru frunzele sale roșii și verzi, Crăciunița este nelipsită din locuințe în preajma Crăciunului. Multe persoane aleg să așeze ghivele cu aceste plante direct pe podea. Din păcate, frunzele și florile pot fi ușor accesibile pentru câine, iar acesta le poate mesteca și înghiți. Dacă se întâmplă acest lucru, câinele poate dezvolta salivație excesivă, vărsături sau diaree. Disconfortul gastro-intestinal pe care îl dezvoltă câinele tău va fi, de obicei, ușor și se va rezolva de la sine, dar dacă persistă mai mult de 2-3 episoade de vărsături sau diaree, se recomandă vizita la medicul veterinar.

Crăciunița plantă toxică pentru câine

Ce să faci dacă animalul de companie a ingerat o plantă toxică

Sărbătorile nu înseamnă neapărat liniște și bună dispoziție. Deseori, aceste zile aparent libere sunt destul de încărcate, cu călătorii, oaspeți și diverse activități care poate modifica rutina tuturor. Acestor situații li se pot adăuga accidente cum sunt cele în care câinele “atacă” și înfulecă o plantă toxică. Iată ce să faci dacă se întâmplă acest lucru:

  1. limitează imediat accesul la plantă, astfel încât câinele să nu continue să ingereze mai mult.
  2. nu arunca planta până când aceasta nu a fost identificată, căci trebuie să îi spui medicului veterinar exact ce anume a consumat câinele.
  3. dacă simptomele apărute nu sunt foarte grave, discută la telefon cu medicul veterinar care te va îndruma în a aplica un tratament la domiciliu.
  4. dacă animalul de companie prezintă dificultăți de respirație, dificultăți în a sta în picioare sau în a merge, convulsii sau scăderea vigilenței, solicită imediat asistență veterinară sau mergi de urgență cu câinele la cabinet.

Chiar dacă adori plantele menționate mai sus, ai grijă să nu oferi câinelui tău acces în zonele în care le vei așeza. În plus, este bine să ai la îndemână, mai ales în perioada Sărbătorilor, numărul de contact al medicului veterinar, al ambulanței veterinare din zona ta sau al unei clinici despre care știi că este deschisă în această perioadă. Îți doresc un Crăciun în siguranță alături de cel mai bun prieten!

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *