haine pentru câini
Câini,  Cu PET-ul la shopping!,  Recomandări

Haine pentru câini – de ce să-l îmbraci iarna

Haine pentru câini – iată ce ar trebui să adaugi pe lista de cumpărături, dacă nu cumva ai achiziționat din timp ceva călduros de îmbrăcat pentru #celmaibunprieten. Recunosc, nu am făcut niciodată astfel de cumpărături pentru că, în cazul meu, nu a fost nevoie. Nosy era super blănoasă, doar făcea parte din rasa Siberian Husky. Când ne plimbam, iar afară ningea, fulgii se așezau unul peste altul pe blănița ei și rar treceau de primul strat de păr. Cât despre frig, abia în anii senioratului ajunsese să nu-i mai placă atât de mult ca-n tinerețe.

Însă, pe lângă rasele nordice, pe lângă cele cu blană bogată, cu două straturi de păr, se află și cele cu păr scurt și neted, rasele fără păr sau cu blană rară, puiuții și exemplarele în vârstă care sunt mai vulnerabile la temperaturi scăzute. Pentru cei care suferă din pricina frigului se recomandă ca, în anotimpul rece, să se folosească cu încredere hainele pentru căței. Sunt special create pentru ei, vin într-o gamă variată de modele, materiale și culori, ba chiar sunt diferențiate și în funcție de preț ceea ce le face, vei vedea din propunerile de mai jos, accesibile pentru fiecare buzunar.

Haine pentru câini

Ce să ai în vedere când te gândești dacă să cumperi sau nu haine pentru cățelul tău:

  • cât de bine gestionează prietenul tău frigul depinde de talie, greutate, vârstă, stare generală de sănătate, tipul de blană și culoarea acesteia;
  • îl poți îmbrăca cu aceleași haine când ninge/plouă, când e afară e soare-cu-dinți, când bate vântul? Cât de activ este câinele tău când iese la plimbare?
  • este foarte friguros, tremură și în interior, deci e în regulă să îl îmbraci și când stă în casă?

Baby, it`s cold outside!

Vorba cântecului, ”Baby, it`s cold outside!” și nu ar trebui să te mire lucrul acesta, căci e timpul ca iarna să-și intre în drepturi și să-și facă de cap. Chiar dacă zilele frumoase alternează cu cele friguroase, cele din urmă primează și nu doar tu ești cel care resimte disconfortul creat de temperaturile scăzute, ci și cel mai bun prieten. Ca idee, e bine să ai în minte următoarele aspecte:

  • la temperaturi de 7 grade C, câinii care nu-s prieteni cu frigul încep să sufere un oarecare disconfort;
  • la temperaturi de 0 grade C, câinii din rasele de talie mică și cu păr rar, blăniță moale sau scurtă, câinii bătrâni, puiuții și exemplarele bolnave trebuie atent monitorizate;
  • deja la temperaturi de -6 grade, pentru majoritatea câinilor există riscul de îngheț și hipotermie.
haine pentru căței

De ce e bine să mai ții cont:

  • cum este vremea, e soare sau cerul e acoperit de nori? Când afară este înnorat, temperatura resimțită este mai scăzută și, în lipsa soarelui nu există nicio șansă pentru câinii cu blană închisă la culoare de a absorbi căldura soarelui pentru a le ajuta corpul să se încălzească;
  • plouă sau ninge? Orice tip de umiditate va pătrunde în blana câinelui tău (dacă aceasta nu este foarte bogată), iar o blană îmbibată cu apă va duce la răcirea accentuată a corpului, chiar dacă afară temperatura nu este foarte scăzută;
  • bate vântul? Atunci când bate vântul resimțim temperatura ca fiind mult mai scăzută față de cât arată mercurul din termometru. Condițiile de vânt inhibă abilitatea blăniței câinelui de a-l izola și proteja de frig;
  • ce faci afară cu câinele? Doar vă plimbați agale sau îl vei duce în parc să petrecea ceva mai mult timp cu alți căței? Nivelul de energie poate face diferența în modul în care câinele resimte temperatura. Dacă aleargă și se joacă va genera o cantitate de căldură care nu-i va permite să resimtă prea curând frigul. Nu se poate spune același lucru despre un câine care se plimbă domol la pas sau care stă pe loc.

6 factori care influențează capacitatea câinelui tău de a face față frigului

Hai să dezvoltăm puțin cele de mai sus și, mai înainte de a vedea ce selecție de haine pentru câini ți-am pregătit, iată șase factori care influențează capacitatea cățeilor de a se adapta sau de a face față temperaturilor scăzute:

  1. Talia – cățeii de talie mică sunt mai friguroși decât cei de talie mare.
  2. Greutatea – cățeii slabi resimt frigul mai puternic decât cei dolofani.
  3. Vârsta – puiuții și cățeii bătrâni suferă mai tare din pricina temperaturilor mici decât câinii adulți sănătoși.
  4. Starea de sănătate – cățeii cu probleme la nivelul articulațiilor sau cu anumite afecțiuni cronice prezintă un risc mai ridicat de a face hipotermie decât exemplarele sănătoase.
  5. Tipul de blană – câinii cu strat dublu de păr, în special cei din rasele nordice (Siberian Husky, Malamut de Alaska, Chow Chow, Samoyede, etc.) nu prea au probleme din pricina frigului, comparativ cu celelalte rase. Pentru câini cum sunt Boxerul, Teckel-ul, Greyhound-ul frigul se resimte mult mai acut din cauza stratului superficial de păr.
  6. Culoarea blăniței – câinii cu blană de culoare închisă absorb căldura de la soare și, într-o zi însorită de iarnă, acest lucru îi poate ajuta să nu resimtă foarte tare frigul.

Cele de mai sus sunt niște puncte orientative. Câinii sunt unici, la fel și comportamentele lor și de aceea este bine să fii atent la fiecare semn ciudat, chiar și în cazul câinilor care par a fi rezistenți la frig. Iată câteva dintre semnele care îți vor transmite că e timpul să iei câinele de la joaca din parc și să vă îndreptați înspre casă: tremurat, ține o lăbuță ridicată, mișcări lente, reacționează în contratimp, slăbiciune generală, scâncește.

E clar: hainele pentru câini sunt potrivite pentru vremea rece. Al tău are nevoie de așa ceva?

Unul dintre primele semne că ai un câine friguros este refuzul de a ieși afară când e vreme urâtă sau faptul că iese, își face nevoile repejor și apoi cere în casă. Dacă stă ghemuit toată ziua în culcușul său călduros, sau lipit de corpul tău, e un semn că nu-i place frigul și caută compania căldurii. Iar dacă tremură constant, chiar și în casă, e clar: îi e frig și da, are nevoie măcar de un pulover să-l protejeze (ajungem și la pulovere, imediat!)

De asemenea, dacă răcește des, face parte dintr-o rasă toy, are părul scurt sau blana subțire, este bătrân, are o boală cronică, atunci îi trebuie o garderobă: o jachetă sau o vestă pentru când iese afară și un pulover atunci când petrece timp indoor.

Iată câteva rase pentru care aș recomanda produsele pe care le voi prezenta ceva mai jos:

  • Chihuahua
  • Bulldog Francez
  • Boxer
  • Poodle
  • Whippet
  • Greyhound
  • Bull Terrier
  • Weimaraner
  • Chinese Crested Dog
  • Pinscher
  • Pug
  • Teckel
  • Scottish Terrier
  • Westie
  • Yorkie
  • Saluki
  • Afgan hound
  • Beagle

E puțin probabil ca un câine dintr-o rasă de talie medie/mare cu blană foarte deasă să aibă nevoie de o jachetă. Nu am văzut până acum vreun Terra Nova îmbrăcat și nici un Saint Bernard cu pulover. Cel mult, dacă știi că urmează să petreceți mult timp pe afară și plouă sau ninge abundent, o pelerină de ploaie sau o vestă îi pot fi utile pentru ca blana să nu se încarce de apă.

Haine pentru câini – cum le alegi pe cele potrivite

Când vine vorba de a alege o jachetă sau un pulover pentru câinele tău, aș recomanda ca acestea să fie confecționate din materiale care pot fi spălate și uscate cu ușurință, țesături care să nu irite pielea animalului. Măsoară-i circumferința gâtului și a pieptului, precum și lungimea corpului de la gât până la talie, plus greutatea (cântărește-l), astfel încât să ai toate detaliile de care ai nevoie ca să-i alegi hainele potrivite.

Orice haine pentru câini ai alege, acestea trebuie să fie confortabile, nici prea largi, dar nici prea strânse pe corp. Lungimea lor ar fi bine să se termine cam în dreptul taliei, lăsând partea din spate liberă. Găurile pentru gât și picioare ar trebui să fie suficient de mari pentru ca prietenul tău să se poată mișca nestingherit, dar nu atât de mari încât să-și poate scoate hăinuța/puloverul de unul singur. Sunt recomandate hainele simple, fără fermoare, nasturi sau alte ornamente care ar putea deranja câinele și care ar putea reprezenta un pericol de sufocare. Orice haină ai alege pentru cel mai bun prieten, ar trebui să fie ușor de îmbrăcat și de scos fără mare efort.

Dacă ești novice pe acest teren, cel al cumpărării hainelor pentru căței, e posibil ca, la început, să nu nimerești din prima dimensiunile potrivite. Ca soluții, ar fi să mergi împreună cu câinele la un pet-shop care va accepta să îmbraci câinele cu haina dorită pentru a vedea dacă i se potrivește sau să cumperi on-line, dar cu posibilitatea de a returna produsul dacă va fi cazul.

De ce ar trebui să ții cont când îl îmbraci:

  • Dacă urmează să ieși cu el în parc și este foarte frig, nu-i pune un pulover, ci o jachetă simplă. Puloverul este, de regulă, confecționat din materiale pufoase, care tind să se destrame ușor dacă se agață. În parc, în timp ce se joacă, vreun tovarăș de hârjoneală îl poate agăța cu dinții sau cu gheruțele de pulover sau chiar el poate rămâne agățat în vreun gard, bancă, etc;
  • Dacă afară plouă/ninge, nu îi da o hăinuță din bumbac sau un pulover, ci o jachetă impermeabilă;
  • Chiar dacă ai un prieten foarte friguros chiar și atunci când este în casă și, normal, îl vei proteja cu ajutorul unui pulover șic, urmărește-l atent căci, la un moment dat, poate da semne de supraîncălzire, mai ales dacă se joacă și face mișcare. Așadar, dacă-l vezi că gâfâie, are urechile și piele roșii, încearcă să-și dea jos puloverul, înseamnă că s-a încălzit și e timpul să-l dezbraci.

Acestea fiind notate și parafate, concluzionez că, din garderoba celui mai bun prieten – dacă face parte dintr-o rasă care detestă frigul – ar trebui să facă parte minimum trei piese vestimentare: un pulover pentru interior (și exterior, dar doar dacă afară nu plouă/ninge și câinele rămâne în lesă), o jachetă/vestă din bumbac sau alt material prietenos cu pielea, o haină impermeabilă. În continuare, îți las câteva recomandări de haine pentru căței pe care le poți achiziționa on-line, iar în final un clip despre ”Cum să alegi haina de iarnă potrivită pentru câinele tău” postat pe canalul YouTube – Healthypets.Mercola.com, de unde și eu m-am inspirat pentru a-ți prezenta cele de mai sus.

Haină (brand Kerbl) de top, ideală pentru vreme rece, foarte rezistentă la apă și la vânt, prevăzută cu benzi reflectorizante pe buzunarul din spate. Click pe FOTO ca să afle și alte detalii utile, inclusiv PREȚUL de achiziție.
haine pentru câini
Hăinuță din poliester, căptușită cu lână călduroasă, cu fermoar la spate, inserție elastică în zona abdomenului, bucle reglabile pentru picioare, decorată cu elemente reflectorizante. Click pe foto pentru INFO suplimentare & PREȚ de achiziție.
Pulover  pentru sezonul rece, confecționat din tricot călduros și elastic. Potrivit câinilor din rase precum Chihuahua, Yorkie, Bichon, Shihtzu, Teckel, Bulldog, Westie, Pug. Click pe foto pentru detalii suplimentare, dimensiuni, PREȚ & disponibilitate.
Click pe foto pentru detalii despre culori, dimensiuni, preț & disponibilitate.

*sursă foto: canva

**acest articol conține link-uri de afiliere

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *