Câini

10 lucruri care-ți pot omorî câinele

Se întâmplă destul de des să aud de situații nefericite în care câinii au murit în urma ingerării unor substanțe dăunătoare pentru ei, dar benefice pentru noi. Se pare că nu doar pe stradă se pot întâmpla astfel de accidente cu final tragic, ci și în casă. Greu de crezut, dar, din păcate, foarte adevărat. Au fost cazuri în care și copiii mici lăsați nesupravegheați au băut sodă sau alte substanțe toxice. În astfel de situații, timpul ne este fie dușman, fie prieten, pentru că trebuie să ajungem cu pacientul (om sau câine) cât mai repede la medic.

Otrăvurile din locuiță

La noi nu există o statistică a câinilor decedați în urma ingerării de substanțe otrăvitoare. Mă refer la câinii care s-au servit cu lucruri interzise chiar în locuințe. Însă, în Statele Unite, se pare că în anii trecuți au fost înregistrate peste 100.000 de astfel de cazuri, multe dintre acestea ale câinilor care au ingerat substanțe ce nu ar fi făcut niciun rău oamenilor. Încă o dată se demonstrează vorba că ceea ce este bun pentru noi nu este neapărat bun și pentru prietenii noștri, iar unele dintre cele mai periculoase otrăvuri sunt hrana și medicamentele.

În funcție de modul în care o anumită substanță afectează corpul câinelui și de cât de mult acesta a ingerat sau inhalat, simptomele pot include probleme gastrointestinale și neurologice, disconfort cardiac și respirator, coma, toate acestea culminând cu decesul. Iată care sunt cele mai întâlnite otrăvuri din locuință:

Medicamentele destinate uzului uman

Medicamentele care nouă ne fac bine, ba chiar ne pot salva viața, pentru animalele de companie pot avea exact efectul opus. Nici măcar nu este nevoie de o doză prea mare ca să se producă o adevărată tragedie. Printre cele mai des întâlnite medicamente despre care se știe că au fost îngurgitate de câini, se numără:

  • antiinflamatoarele și analgezicele – acestea cauzând ulcere stomacale și intestinale și/sau blocaj renal;
  • antidepresivele – intoxicația cu aceste pilule duce la probleme de ordin digestiv, vomă, și, în momentele cele mai grave, sindromul serotoninic sau toxicitate serotoninică ce se manifestă prin creșterea temperaturii, intensificarea pulsului, creșterea presiunii sanguine, putând cauza și sângerări;
  • de asemenea, și medicamentele pentru cardiaci, în special cele pentru tensiune sunt foarte dăunătoare pentru câini.

Insecticidele

Chiar și unele produse pentru deparazitare externă împotriva puricilor și căpușelor pot fi dăunătoare, dacă nu sunt administrate în mod corespunzător. Poți crede că acestea îi fac doar bine, dar mii de animale sunt intoxicate involuntar cu astfel de produse. Probleme apar în momentul în care câinele le ingerează astfel sau în cazul câinilor de talie mică, dacă li se aplică un tratament antiparazitar în cantitate mai mare (destinat câinilor de talie foarte mare, de exemplu).

Medicamentele care se vând fără prescripție medicală

Acest grup conține acetaminophen (paracetamol), ibuprofen și naproxen (Advil), dar și produse pe bază de ierburi și produse farmaceutice de genul uleiului de pește și suplimentelor pentru articulații.

Medicamentele pentru animale dozate incorect

Așa cum nouă ne pot face rău unele medicamente greșit administrate sau greșit dozate, la fel se poate întâmpla și în cazul animalelor. Au existat situații în care câinii au prezentat grave intoxicații cu medicamente destinate ameliorării durerilor sau pentru deparazitare.

Produse pentru curățenia locuinței

Acestea pot produce intoxicații atât omului cât și animalului. De exemplu, înălbitorul poate provoca unui câine probleme la nivelul stomacului și aparatului respirator. Cred că nu este o necunoscută pentru nimeni că antigelul, diluantul, produsele chimice pentru curățarea piscinei, pot fi mortale pentru un câine. Primele simptome care apar în urma ingerării acestor produse includ grave probleme stomacale, depresie, arsuri chimice.

Mâncarea destinată consumului uman

Câinele tău arată adorabil așa cum stă el în șezut, rugându-te din priviri să-i dai și lui o porție din delicioasa prăjitură de ciocolată. Parcă i-ai scăpa și lui o bucățică, dar ar fi bine să nu faci asta dacă vrei să fie sănătos. Metabolismul animalelor este diferit de cel al oamenilor. Anumite mâncăruri care pentru noi sunt perfecte, pentru ei pot fi extrem de periculoase, ba uneori chiar fatale.

De exemplu, ciocolata, care pentru noi se crede că nu este periculoasă, conține substanțe numite metilxantine care, ingerate în doze mici, cauzează vomă sau în doze mari pot provoca decesul animalului. Ciocolata neagră, amăruie, conține mai multă metilxantină decât cea albă sau cea cu lapte. Cantitatea de ciocolată care poate provoca moartea câinelui depinde de tipul de ciocolată și de mărimea câinelui.

Pentru câinii de talie mică și o bucățică poate provoca intoxicație, iar în cazul câinilor de talie mare, cantitatea nocivă se situează între patru și opt bucățele. Cafeaua și cafeina conțin și ele compuși chimici periculoși pentru sănătatea câinelui nostru.

Alcoolul consumat de către animale dă cam aceleași simptome ca la om. Grav este că animalul poate avea stări de vomă, probleme de respirație, comă și, în cazuri severe, poate muri.

Este la modă să mâncăm avocado, ba chiar pentru noi, oamenii, este foarte bun. Dar nu și pentru câini! Substanța conținută de avocado, denumită persină, este ca o otravă pentru căței, cauzându-le vomă și diaree. Același lucru se întâmplă și în cazul nucilor de macadamia. Se pare că și strugurele, un fruct bun pentru noi, mâncat de câini le poate cauza acestora grave probleme renale. Xylitolul, îndulcitorul întâlnit în foarte multe produse, poate provoca câinilor probleme la nivelul ficatului, scăderea glicemiei, etc.

Ciocolata

Am vorbit anterior despre ea, dar simt nevoia să o reamintesc ca subiect de sine stătător. Este important să reținem că nu este bună pentru animalele noastre de companie. De câțiva ani încoace, a apărut în pet-shop-uri ciocolată pentru câini. Mai bine îi cumperi prietenului tău așa ceva, decât să-i intoxici organismul cu ciocolata pe care tu o consumi cu plăcere.

Plantele

Unele plante arată foarte bine, dar nu sunt deloc prietenoase cu animalele noastre. Ba chiar unele dintre ele sunt și toxice bineînțeles, doar dacă sunt ingerate. Printre acestea se numără:

  • Azaleele și Rododendronii. Acestea pot cauza vomă, diaree, comă și chiar moarte.
  • Lalelele și narcisele. Bulbii acestora pot cauza grave probleme stomacale, convulsii și creșterea pulsului.
  • Sagotierul. Mâncând doar câteva semințe, pot apărea stări de greață însoțite de vomă, sângerări, tulburăria ale funțiilor hepatice.

Otrăvurile pentru rozătoare

Dacă acestea sunt ingerate de către câni, le pot cauza diferite probleme. Simptomele pot să apară la câteva zile după ingerare. În unele cazuri, câinii mănâncă șobolanii morți și nu sunt expuși în mod direct toxinelor.

Produsele pentru grădinărit și îngrijirea gazonului

Aceste produse pot fi foarte dăunătoare sănătății animalului tău de companie. Ai mare grijă unde le depozitezi, dar și cum le folosești, astfel încât câinele să nu aibă acces la ele.

Cum reacționezi dacă suspectezi că e otrăvit?

Dacă suspectezi că prietenul tău este otrăvit, încearcă să rămâi calm. Acționează cât se poate de repede, în mod rațional. Dacă te panichezi, riști să te pierzi și să nu mai știi ce trebuie să faci. Mai întâi, vezi ce a înghițit câinele tău. Dacă este vorba de vreo substanță și găsești recipientul în care era ținută, ia-l cu tine, pentru că poate fi util atunci când vei prezenta situația veterinarului. Dacă animalul a vomitat, ia repede o mostră într-un recipient. Și asta poate fi de folos. Încearcă să menții animalul liniștit și sună veterinarul, în timp ce ești deja în drum spre clinică sau spre casa acestuia. Ar fi bine să ai un veterinar care deține un cabinet deschis non-stop, cu personal competent și gata oricând să-ți trateze corespunzător cel mai bun prieten.

Prevenția, cel mai bun tratament

Știm cu toții vorba ”Mai bine să previi decât să tratezi.” Bineînțeles, ea are o mare aplicabilitate și în această situație delicată. Cel mai eficient mod de a reduce șansele ca animalul tău de companie să se intoxice sau să se otrăvească este de a nu-l expune la substanțele periculoase. În acest sens, iată câteva sugestii:

  • ține toate medicamentele, chiar și cele care se află în cutiuțe care nu pot fi deschise prea ușor, în dulapuri la care câinele nu are cum să ajungă. Dacă, din neatenție, ai scăpat o pastilă pe podea, ridic-o cât se poate de repede. Fii cu ochii și pe ceilalți membri ai familiei tale, ca să vezi ce pastile iau și unde le pun apoi;
  • întotdeauna citește și respectă instrucțiunile de pe ambalajele produselor destinate deparazitării externe;
  • decât să-i dai câinelui alimente pentru consumul uman, dar care lui îi fac rău, nu este mai bine să-i oferi produse special concepute pentru el?
  • asigură-te că otrăvurile împotriva rozătoarelor sunt ținute în cutii de metal sau în dulapuri amplasate la înălțime mai mare, unde câinele nu are cum să ajungă;
  • când cumperi plante pentru locuință, optează pentru cele care nu pun sănătatea câinelui în pericol. Dacă cumperi plante care sunt toxice pentru câine, amplasează-le într-un spațiu în care el nu are acces;
  • pune toate produsele destinate curățeniei locuinței într-un loc inaccesibil animalului de companie și copiilor.
Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *