Acvariu cu pești – de ce să-ți amenajezi unul
aquarium & terrarium,  Recomandări

Acvariu cu pești – de ce să-ți amenajezi unul

Dacă mi-ar fi spus cineva acum doi – trei ani că voi ajunge să vorbesc cu peștii din acvariu și să stau minute-n șir, zi de zi, pur să simplu să le admir dansul (da, mie mi se pare că mișcările lor sunt similare unui dans), m-aș fi amuzat copios. Dar iată-mă, cu două acvarii în dotare, unul cu pești tropicali și altul cu carași, de mentenanța cărora se ocupă, în mare parte, Andrei. ”Ce poate fi atât de interesant la un acvariu cu pești?” se vor întreba cei care nu rezonează (încă) cu minunata lume subacvatică de care te poți bucura chiar din confortul casei tale. Totul este interesant: de la a cunoaște câte ceva despre istoria acvaristicii, la a-ți alege speciile preferate de pești, acvariul potrivit, echipamentele necesare, hrana adecvată, până la realizarea mentenanței și, în final, bucuria de a vedea că micii tăi prieteni sunt sănătoși și voioși.

Când ajungi acasă și stresul de peste zi te împovărează, unul dintre cele mai relaxante momente este acela în care stai câteva minute în fața acvariului și admiri viața peștilor tăi, modul în care se ”fugăresc” printre plante, cum se hrănesc, cum se odihnesc (hei, știai că și peștii dorm? 😊) cum își etalează masculinitatea dacă prin preajmă se află femele de impresionat. Da, totul este fascinant și interesant la această lume, iar a avea un acvariu cu pești poate fi o parte importantă din zona de recreere, acea zonă zen din viața noastră către care cu toții tânjim.

Există o mulțime de site-uri de unde poți extrage informații despre diverse specii de pești, tipuri de acvarii, cum să-ți amenajezi acvariul dorit, ce echipamente să folosești, etc. Eu voi merge pe filiera old school și, pe parcursul a câtorva articole, îți voi prezenta ce trebuie să știi despre acvariul cu pești și cum să faci să ai și tu unul, bazându-mă pe informațiile din cartea lui Dick Mills, ”You & Your Aquarium”/ ”Tu & Acvariul tău”. Dick Mills este autorul mai multor cărți despre acvaristică și pești tropicali, precum și fost editor al revistei ”The Aquarist and Pondkeeper” și membru al British Aquatic Societies Council.

Scurtă introducere în istoria acvaristicii

Mi-a plăcut cum a pus Dick Mills problema în deschiderea primului capitol al cărții sale: interesul în ceea ce privește peștii poate fi împărțit în două ramuri: peștii văzuți ca o sursă de… hrană și peștii ornamentali. Practic, așa a început totul: peștii vii (care urmau să fie consumați) erau păstrați în iazuri sau în șanțuri pline cu apă. Se crede că, în antichitate, egiptenii ar fi fost primii acvariști fiindcă păstrau peștii – în scop decorativ – în recipiente mari din sticlă.

Cu toate acestea, deținerea peștilor ornamentali își are originea în Orientul Îndepărtat. Se știe că selecția atentă pentru împerecherea peștilor de diverse culori a început în China, și că dezvoltarea atentă și controlată a Carasului Auriu a debutat în timpul dinastiei Sung (970 – 1278 î.de Hr.). Până în secolul al XVI-lea, păstrarea peștilor în recipiente sau boluri de sticlă avea să se răspândească și în Europa.

Titlu: Două femei hrănind peștii / Artist: Kitao Shigemasa (1739–1820) / Perioada Edo Edo (1615–1868) credit foto: www.metmuseum.org

Progresul pe care știința la avut până în secolul al XIX-lea, a făcut posibilă deschiderea primelor acvarii publice și, până la sfârșitul perioadei respective, primele societăți de acvaristică aveau să ia naștere pe teritoriul Statelor Unite, la fel și primele acvarii tropicale. Bineînțeles, vorbim despre ceva rustic, căci pentru a păstra apa din aceste acvarii la o temperatură rezonabilă pentru pești, se foloseau lămpi cu ulei sau cu gaz – puse sub acvarii.

La începutul secolului XX, datorită electricității, lucrurile s-au schimbat, iar temperatura apei a putut fi mult mai bine gestionată. Pe măsură ce tehnologia a avansat, au început să apară grupuri și asociații de acvariști, iar pe la finalul anilor 1940 au fost ținute și primele expoziții din domeniul acvaristicii.

Citește și articolul prietenilor de la Tetra România: Foarte scurtă istorie a acvaristicii

Nu vrei animale de companie? Atunci ce spui de un acvariu cu pești?

Dacă ar fi după mine, aș avea casa plină de animăluțe, însă, la momentul când scriu aceste rânduri nu e posibil din punct de vedere logistic. Însă există persoane alergice la părul de câine sau de pisică sau care, pur și simplu, nu agreează prezența părului năpârlit pe peste tot prin casă sau nu sunt dispuse să investească timp pentru îngrijirea acestora. Vestea bună e că există oricând o variantă să te bucuri de prezența unor animale de companie fără să le scoți afară de trei ori pe zi, fără să le toaletezi sau să le educi. Da, despre acvariul cu pești vorbesc.

Oricine poate amenaja un acvariu cu pești, indiferent cât de mică este casa în care locuiește. E nevoie pentru un acvariu mic de un spațiu disponibil de circa 60 cm lungime, 38 cm înălțime și 30 cm adâncime cu o zonă liberă în jur pentru echipamente și pentru a te mișca liber în timp ce realizezi mentenanța acvariului. Cât privește timpul de investit îngrijirii, acesta se rezumă la câteva minute pe zi pentru o mentenanță de rutină (teste de apă, verificarea echipamentului, etc.) plus hrănirea peștilor. Bineînțeles, din când în când vor fi necesare schimburi parțiale de apă și investigații mai detaliate dacă apar probleme, dar ideea de bază e că nu-ți bați capul zilnic cu aceste situații.

Cu răbdare și o bună documentare – căci trebuie să-ți cunoști îndeaproape speciile de pești pe care le vrei în acvariu, plus cum funcționează echipamentele pe care le vei utiliza (filtru, pompă de aer, încălzitor, etc.) – te poți bucura de cele mai silențioase animale de companie.

E costisitor să amenajezi un acvariu cu pești?

Cât de curând, Andrei v-a pregăti un text detaliat privind costurile cu amenajarea și mentenanța unui acvariu cu pești, dar până atunci e bine să știi că bugetul poate fi împărțit în trei categorii distincte: capitalul inițial (acvariu, mobilier, echipamente, decor, hrană, pești, plante, alte accesorii), bugetul zilnic plus costurile care intervin în momentul când trebuie să repari sau să înlocuiești un echipament. Bineînțeles, se va ține cont și de tipul de acvariu (tropical, de apă rece, marin) căci costurile echipamentelor necesare sunt diferite. Cele mai scumpe acvarii rămân cele marine, unde capitalul inițial este mai ridicat și din cauza prețului mare al peștilor, dar și al accesoriilor.

Beneficiile pe care ți le aduce un acvariu cu pești

Pe măsură ce te vei documenta și vei studia despre speciile de pești preferate și îngrijirea acestora, vei acumula informații valoroase care te vor ajuta să asiguri o mentenanță corectă acvariului tău. Așadar, aș zice că primul beneficiu este acela al cunoașterii. Vei afla lucruri interesante despre anatomia peștilor, comportamentul lor, zonele de unde provin, etc. Cunoașterea este urmată îndeaproape de responsabilitate. A fi responsabil pentru o ființă vie cântărește mult. Acest lucru poate fi o lecție de mare ajutor dacă ai un copil, căci a-l învăța de la o vârstă mică să aibă grijă de peștii din acvariu îl va oferi disciplină și un plus de responsabilitate care se vor reflecta, ulterior, în propriul comportament. Al treilea beneficiu important este că prezența unui acvariu cu pești îndeamnă la calm și relaxare. Există studii care au concluzionat că un acvariu frumos amenajat, cu pești viu colorați, reduce semnificativ nivelurile de stres ale celor care-l privesc și îngrijesc.

Mărturisesc din proprie experiență că am bifat toate aceste beneficii: am aflat mai multe despre lumea subacvatică de când mă documentez despre cum să am grijă corect de propriile acvarii, sunt mai responsabilă (chiar și atunci când plec în concediu mă asigur că peștii vor fi în siguranță), sunt mai liniștită când petrec mai mult timp în fața acvariilor, admirând peștii sau chiar ocupându-mă de mentenanța cea mai simplă.  

acvariu cu pești

Citește și articolul prietenilor de la Tetra România: Acvariile – balsam pentru suflet

***

Dacă cele de mai sus te-au convins să-ți amenajezi un acvariu cu pești, permite-mi să-ți ofer un sfat: pentru că ești la început de drum în acest hobby, e o idee bună să optezi pentru un acvariu cu pești tropicali de apă dulce (Guppy, Plati, Angel fish, etc.) – unul dintre cele mai ușor de gestionat acvarii, chiar dacă și acesta necesită echipamente. Dacă îți plac cărășeii aurii, atunci poți amenaja un acvariu cu carași – aceștia sunt pești de apă rece și nu vei avea nevoie de încălzitor, dar vei avea nevoie de un acvariu dimensiuni mai mari căci carașii au nevoie de spațiu mai mare.

Pe parcursul următoarelor articole voi reveni cu detalii despre: anatomia peștilor, principalele specii de pești apreciate de acvariști, cum grupezi speciile de pești în funcție de compatibilități, de ce ai nevoie – concret și punctual – pentru a seta un acvariu și care ar fi costurile acestei operațiuni, plus multe alte informații de care vei avea nevoie pe parcursul acestei călătorii minunate în fascinanta lume subacvatică. Vom învăța împreună și ne vom bucura și de susținerea prietenilor de la Tetra – unul dintre cele mai renumite brand-uri atunci când vorbim despre hrana peștilor, dar și despre echipamente, teste de apă și accesorii.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *