6 lucruri pe care NU le știai despre CREVEȚII de ACVARIU
aquarium & terrarium

6 lucruri pe care NU le știai despre CREVEȚII de ACVARIU

Creveții de acvariu au devenit din ce în ce mai populari în ultimii ani. Vin într-o gamă diversă de culori și dimensiuni, animând acvariul și oferindu-i, prin simpla lor prezență, un aspect deosebit. Mulți oameni consideră dificilă îngrijirea creveților de acvariu, dar lucrurile nu sunt chiar atât de complicate precum par. Hai să aruncăm o privire către șase lucruri interesante pe care nu le știai despre creveții de acvariu!

Unii creveți de acvariu acționează ca agenți de curățare pentru alți pești

Există multe specii de creveți de acvariu, iar unele dintre acestea au rolul de ”a curăța”, cum e cazul Lysmata amboinensis. Această specie de creveți „dansează” pentru a atrage peștii fluturându-și antenuțele. Apoi, intră în gura deschisă a peștelui pentru a-l curăța de paraziți. Creveții originari din Pacific care au acest rol, de a curăța, sunt unii dintre cei mai populari creveți de acvariu și e foarte distractiv să-i urmărești când intră și ies din gura peștilor.

Creveții mănâncă orice

Creveții sunt mari fani ai săpatului de gropi și, în sălbăticie, își petrec cea mai mare parte a timpului mâncând orice a căzut pe fundul patului de apă. Sunt omnivori oportuniști, ceea ce înseamnă că vor mânca atât plante, cât și animale (fie că sunt moarte sau vii).

Ca larve, nu au prea multe de ales cu privire la unde sunt transportate de curentul de apă, nu prea dețin controlul, așa că vor mânca tot ce plutește împreună cu ele, de obicei plancton (plante și animale microscopice).

Pe măsură ce cresc, vor mânca și alge, plante moarte și vii, viermi (chiar și viermi în descompunere), pești, melci și chiar alți creveți morți. Creveții dintr-un acvariu cu pești se vor hrăni cu algele care cresc în rezervor și, de asemenea, vor devora orice resturi de hrană pentru pești.

Creveții de acvariu își transportă ouăle

Spre deosebire de majoritatea peștilor, care fie depun ouă, fie sunt vivipari, creveții își poartă ouăle pe partea inferioară a corpului. Gând este în perioada de reproducere, femela va elibera hormoni sexuali în apă. Apoi, masculul o va găsi și își va depune sperma care va trece ouăle pe sub coada femelei.

Ouăle rămân acolo, fiind în mod constant ventilate de coada creveților până când sunt gata să eclozeze. Ventilarea le ajută prin furnizare de oxigen – la fel cum creveții adulți au nevoie de oxigen, la fel au și ouăle. De asemenea, își ventilează ouăle pentru a le menține curate și pentru a se asigura că mucegaiul și bacteriile nu se dezvoltă la nivelul lor.


De obciei, ouăle creveților sunt vizibile pentru ochii noștri și este fascinant că le putem observa. Unii creveți, cum ar fi cherry shrimp, sunt extrem de ușor de crescut în acvarii, în timp ce alții, cum ar fi creveții amano, sunt mult mai dificil de crescut. 

Anumite specii de creveți de acvariu sunt nocturne

Există anumite specii de creveți care pot fi adăugate în acvariu și, cel mai probabil, nu vor fi văzute niciodată în timpul zilei. Lysmata wurdemanni, cunoscută și sub denumirea de peppermint shrimp / creveți mentă, este o specie nocturnă care se ascunde toată ziua în zonele mai amenajate ale acvariului, în peșteri și iese doar în timpul nopții pentru a se hrăni.

Probabil că te întrebi de ce ar dori cineva să includă acești creveți în acvariu dacă nu îi poate urmări pe timp de zi. Lysmata wurdemanni / peppermint shrimp sunt bine cunoscuți pentru consumul de anemone aiptasia care sunt o problemă comună în acvariile cu apă sărată. Au capacitatea de a înțepa și se înmulțesc rapid, așa că a avea în acvariu creveți care mănâncă anemone rezolvă această problemă.

6 lucruri pe care NU le știai despre CREVEȚII de ACVARIU

Creveții de acvariu ”năpârlesc” pe măsură ce cresc

Se întâmplă deseori ca acvariștii începători să creadă că au creveți morți întinși pe fundul acvariului. De cele mai multe ori, aceștia nu sunt de fapt creveți morți ci sunt exoschelete de care creveții s-au lepădat, ”năpârlite”. O modalitate ușoară de a spune dacă este o coajă/exoschelet sau e vorba de creveți morți este că cei din urmă tind să fie rozalii, în timp ce o coajă va arăta aproape la fel ca un crevete de acvariu viu.

Năpârlirea este un proces necesar prin care creveții trebuie să treacă de mai multe ori pe măsură ce înaintează în vârstă. Când sunt tineri, creveții vor năpârli o dată pe săptămână.

Imediat ce năpârlesc, devin foarte vulnerabili, deoarece noua lor coajă este destul de moale la început. De obicei, se ascund în următoarele câteva zile, până când cojile lor se întăresc.

Sunt înotători geniali

În timp ce modul lor principal de deplasare este mersul pe jos, creveții sunt și foarte buni la capitolul înot. Nu, nu înoată precum peștii (pentru că nu au aripioare), dar sunt capabili să se miște rapid în apă.

Creveții de acvariu sunt foarte buni la a înota cu spatele. Aceste artropode se pot propulsa înapoi prin flexia rapidă a mușchilor de la nivelul abdomenului și de la nivelul cozii. De asemenea, pot înota înainte, deși mai încet decât sunt capabili să se miște înapoi, folosindu-și membrele de pe partea inferioară a corpului.

***

Acestea sunt doar cateva dintre caracteristicile creveților de acvariu. Dacă alegi să introduci în acvariul tău cateva exemplare, acestea vor contribui la înfrumusețarea rezervorului, dar și la menținerea curățeniei din interior. În plus, sunt ușor de îngrijit, deci nu trebuie să-ți faci griji că nu te vei descurca. 🙂

(sursă de inspirație: Robert Woods – Fishkeepingworld.com)

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *