De ce nu este bine pentru pești să fie ținuți în boluri
aquarium & terrarium

De ce nu este bine pentru pești să fie ținuți în boluri

*text scris de Andrei Anghel, care suferă foarte tare de fiecare dată când vede, pe viu sau în online, cum peștilor ornamentali li se face această nedreptate de a fi ținuți în boluri sau chiar în borcane (da, da, borcane de pus castraveți la murat), recipiente improprii pentru buna lor dezvoltare.

Nu puține sunt situațiile când intrăm într-un pet shop și vedem acele boluri drăguțe în care se plimbă peștișori sau uneori observăm că aceste idei sunt folosite prin filme, desene animate sau reclame. Ei bine, aceasta nu este cea mai bună practică și, chiar dacă efectul vizual este apreciat de unele persoane, obiceiul în sine este nesănătos pentru peștii ornamentali.

Deși practica bolului este mai des întâlnită la pestii Betta, am văzut și alte specii „captive” în acest șpațiu necorespunzător. Se promovează destul de des și cărășeii aurii care trăiesc în boluri și, din nefericire, nu numai în boluri, ci chiar în borcane sau… vaze.

Pornind de la aceste aspecte, hai să despicăm firul (apei) în patru și să vedem de ce nu este sănătos pentru pește să trăiască în astfel de condiții.

De ce nu este bine pentru pești să fie ținuți în boluri Volum prea mic pentru nevoile peștelui/peștilor

În primul rând, e vorba despre volumul de apă. De cele mai multe ori, astfel de boluri (în special cele promovate în pet-shopuri) sunt prea mici pentru nevoile peștelui (nevoia de mișcare, nevoile fiziologice), iar calitatea apei se va degrada rapid. Din acest motiv, vor fi necesare schimburi foarte dese de apă care pot stresa atât peștele, cât și pe noi (trebuie să ținem cont când am schimbat ultima dată apa sau dacă am pus apă la stătut pentru următorul schimb, etc).

Din cele scrise mai sus, derivă stabilitatea mediului sau mai bine spus instabilitatea recipientului. Dacă întrebi un acvarist cu experiență, îți va spune că un acvariu, cu cât este mai mare, cu atât este mai ușor de întreținut, mai stabil și mai sigur pentru locuitorii lui.

Astfel de recipiente nonconformiste sunt destul de dificil de conectat la un sistem de filtrare, deci mai mult ca sigur că acesta lipsește sau este subdimensionat și oricât de mult i-ar plăcea unui Betta apele liniștite, chiar și un filtru cascadă are incontestabila lui funcție.

De ce nu este bine pentru pești să fie ținuți în boluri

Peștii au nevoie de o apă bine oxigenată

Alt motiv ar fi oxigenarea apei. Deși peștii trăiesc în apă, ca aproape orice vietate de pe pământ, tot au nevoie de oxigen, acesta ajungând în masa apei prin transferul de la suprafața acvariului. Deci, cu cât deschiderea este mai mare, cu atât și oxigenarea este mai bună.  Un alt factor care îmbunătățește oxigenarea sunt micile valuri produse de filtru la suprafața acvariului (sau, cum îi mai spunem, „vălurirea acvariului”).

Efectul de lupă produs de borcane/boluri reprezintă un stres major pentru pește

Dacă până acum am punctat câte ceva despre biologie și chimie, e cazul să amintim puțin și despre fizică sau, mai precis, despre optică. Sticla curbata a bolului sau a borcanului creează un efect de lupă, distorsionând imaginea și adăugând un factor de stres la celelalte deja existente.

Deși unii pești, în mediul lor natural, pot trăi chiar și într-o băltoacă în timpul sezonului uscat, de cele mai multe ori aceasta este doar o metodă de supraviețuire și nu un mediu normal pentru cei 4-5-6 ani de viață.

Morală: din cauza acestor motive, în unele țări, bolurile pentru păstrarea peștilor vii sunt interzise și, chiar dacă sunt drăguțe și se pretează la Feng Shui-ul casei tale, acestea ar trebui să țină cel mult un buchet de flori.

Recomandare: pentru mai multe articole despre pesti și acvaristică blogul Tetra îți stă la dispoziție.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *