cum să reduci nitratul din acvariu
aquarium & terrarium,  Recomandări

Cum să reduci nitratul din acvariu

#sfaturipentruîncepători

Poate cea mai dificilă parte a întreținerii acvariilor (fie că sunt de apă dulce, salmastre sau marine) este controlul creșterii algelor. Dacă ai făcut o manevră greșită, cum ar fi hrănirea în exces a peștilor, schimburi de apă foarte rare sau o mentenanță precară, situația se agravează spontan.

Algele nu cresc din neant, nu se dezvoltă pur și simplu. E adevărat că, fiind capabile de fotosinteză, cu siguranță își obțin energia din lumină. Dar, ca orice plantă, trebuie să obțină elementele de bază ale biomasei lor din mediul înconjurător sub formă de diferiți nutrienți. Cu alte cuvinte, algele au nevoie de îngrășăminte, de fertilizatori pentru a crește.

Cele mai importante componente care favorizează creșterea și dezvoltarea algelor sunt amoniacul/amoniul, nitriții și nitrații. Nitratul este forma preferată de majoritatea plantelor. Prin urmare, menținerea concentrațiilor scăzute de macronutrienți, cum ar fi nitrații, este cheia pentru a menține un acvariu fără alge.

Care este rolul nitratului în interiorul acvariului

Deoarece este atât de important, nitrații se pot epuiza destul de repede în mediul natural. De fapt, în multe ecosisteme, este un nutrient limitat. Nitratul este esențial pentru creșterea și reproducerea plantelor, iar când se regăsește din plin în acvariu, influențează în mod direct dezvoltarea algelor. În apele sărace în nutrienți ale habitatelor de tipul recifului de corali, creșterea algelor este foarte, foarte limitată.

În ceea ce privește acvariile, lucrurile stau altfel, căci acestea sunt dotate cu sisteme de recirculare care filtrează și reciclează apa iar și iar. Deși substanțele toxice sunt transformate în substanțe mai puțin toxice, acumulările de produse biologice secundare pot ridica anumite probleme. De exemplu, ciclul azotului. Pe măsură ce peștii sunt hrăniți, aceștia produc deșeuri sub formă de amoniac. Bacteriile nitrificatoare din așa-numitul filtru biologic transformă amoniacul în nitriți, iar nitriții în nitrat. Până aici ai zice că toate-s bune, așa-i? Ei bine, nu chiar! Unde se duce toți nitrații? Dacă nu ai un răspuns clar, atunci e momentul să faci un test de apă ca să vezi cum stau lucrurile.

Poți vedea rapid și clar care este nivelul nitraților din acvariul tău folosind un kit de testare de calitate, cum ar fi kitul de testare Tetra Test NO3- .

Test NO3- de la Tetra

Ce pericolele ascunde un nivel ridicat de nitrați

Probabil ți s-a spus de multe ori că nitrații nu-s chiar o problemă semnificativă și că sunt pești care pot tolera expuneri scurte la niveluri ridicate de nitrați. E adevărat, dar expunerea cronică, de lungă durată, poate fi foarte dăunătoare, chiar și când e vorba de niveluri mici de nitrat.

În timp, expunerea prelungită la nitrați poate avea un impact negativ asupra dezvoltării celulelor atât la pești, cât și la nevertebrate. Letargia, coloritul estompat, sistemul imunitar slăbit și refuzul de hrană, toate acestea sunt semne ale intoxicației cu nitrați.

Majoritatea acvariștilor profesioniști susțin că nivelurile/concentrațiile de nitrați ar trebui să fie mai mici de 50 mg/l .

Cu toate acestea, chiar și concentrațiile mici de nitrați pot duce la dezvoltarea masivă a algelor. Acestea pot apărea fie ca înfloriri planctonice (de exemplu, „apă verde”), fie bentonice.

Până când devin super vizibile, ele sunt deja pe cale să modifice în mod negativ chimia apei și să facă acvariul să pară neîngrijit. Cel mai bun mod de a preveni în mod eficient proliferarea algelor este limitarea sau reducerea strictă a nutrienților.

cum să reduci nitratul din acvariu

Cum să reduci nitratul din acvariu

Teoretic, există două moduri în care nitrați pot fi menținuți la un nivel scăzut, chiar și în cazul acvariilor unde peștii sunt bine hrăniți. E vorba despre minimizarea aportului de nitrați și încurajarea eliminării/absorbției acestora.

Minimizarea aportului de nitrați

Nitrații intră în acvarii în moduri cât mai subtile, cum ar fi prin schimburile de apă, suplimentele sau hrana pentru pești. De aceea, ar trebui să folosești doar apă purificată pentru înlocuire sau completare. Asigură-te că produsele folosite pentru tratarea apei (vezi recomandările de la finalul articolului!) nu conțin nitrați, apoi respectă pasul următor, cel mai important: hrănește peștii cu moderație!

Efectuarea schimbărilor de apă

Schimburile de apă sunt o soluție sigură, deoarece îndepărtează instantaneu și permanent nitrații din sistem. Vrei să elimini circa 20% din nitratul din apă? Schimbă 20% din cantitatea de apă. În plus, utilizarea de medii de filtrare chimice între schimburile de apă poate oferi un suport binevenit.

Citește de pe blogul Tetra România: Cum să faci corect schimburile de apă

Utilizarea plantelor

Pentru cei care nu-s mari fani ai schimburilor frecvente de apă, există o opțiune care poate reduce semnificativ atât nivelul nitraților, cât și numărul de schimburi de apă. Folosind un acvariu plantat, poți orchestra absorbția nitratului direct prin intermediul plantelor naturale care se dezvoltă rapid, mai ales plante de suprafață și specii precum Water Sprite care consumă nitrați direct din coloana de apă.

Citește de pe blogul Tetra România: Plante plutitoare în acvariul tău

Folosirea coloniilor de bacterii

În cele din urmă, nivelurile de nitrați s-ar putea controla folosind diferite tipuri de bacterii. Aceste microorganisme fie captează nitratul pentru biomasă, fie îl transformă într-o altă substanță (de exemplu, azot gazos).

Culturile vii devin din ce în ce mai disponibile în comerț. Acestea includ atât tipurile aerobe, cât și cele anaerobe. Formele aerobe (în principal bacterii heterotrofe) pot absorbi nitrații destul de repede, dar de obicei trebuie „hrănite” cu o sursă de carbon, cum ar fi etanolul.

Formele anaerobe funcționează mai lent, dar nu necesită dozare de carbon, deoarece, de obicei, se regăsesc în sedimentele din substrat, unde materia organică este abundentă.

În plus, spre deosebire de omologii lor aerobi, anaerobii nu prezintă niciun risc de înflorire (de obicei din cauza supradozajului de carbon) care poate provoca epuizarea periculoasă a oxigenului.

În cele mai multe situații, cel mai bine e să promovezi o ”comunitate” bacteriană cât mai dinamică și diversă cu putință. Aceasta ar putea implica adăugarea unui substrat consistent de nisip (de circa 8 cm grosime), utilizarea de inoculante bacteriene și adăugarea regulată de suplimente/alimente bacteriene.

Oricum ai alege să gestionezi situația nitraților, un lucru este clar: pentru a favoriza sănătatea și dezvoltarea corespunzătoare a peștilor din acvariu, trebuie să acționezi rapid și sigur.

Respectând un regim strict de schimbare a apei, folosind doar apă purificată, adăugând filtre chimice de calitate, optând pentru plantarea acvariului și susținând creșterea bacteriilor benefice, nu vei avea probleme cu acumularea nitraților!

3 Produse TETRA recomandate pentru o bună calitate a apei din acvariu

Tetra Aqua Safe

𝗖𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 bună a 𝗮𝗽𝗲𝗶 este esențială pentru ca 𝗽𝗿𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻𝗶𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗮𝗰𝘃𝗮𝗿𝗶𝘂 să fie sănătoși, iar 𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 să se dezvolte corespunzător. 𝗚𝗮𝗺𝗮 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝘀𝗲 pentru îngrijirea apei de la Tetra facilitează întreținerea mediului perfect pentru peștii tăi preferați. De la substanțele de condițioare la bacterii benefice, 𝗧𝗲𝘁𝗿𝗮 îți furnizează tot ce ai nevoie ca să menții acvariul curat.

𝗧𝗲𝘁𝗿𝗮 𝗔𝗾𝘂𝗮𝗦𝗮𝗳𝗲 face ca apa de la robinet să fie sigură pentru pești și protejează atât peștii, cât și plantele împotriva substanțelor nocive din apă.

Cum să reduci nitratul din acvariu

Tetra NitrateMinus

  • particulele conținute promovează activitatea microorganismelor, care se hrănesc cu nitrați și le descompun biologic;
  • asigură o calitate mai bună a apei;
  • util în prevenirea apariției algelor;
  • stabilizează valorile apei;
  • reduceți nivelurile de nitrați.
NitrateMinus solutie de la Tetra

Tetra SafeStart Bacteria

  • face posibilă introducerea peștilor imediat după amenajarea unui nou acvariu;
  • previne atingerea vârfului toxic de nitriți;
  • reduce nivelul de amoniac și nitriți nocivi.
Cum să reduci nitratul din acvariu

(sursă de inspirație: petmd.com)

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *