Ce pești ornamentali am ales
aquarium & terrarium,  Recomandări

Ce pești ornamentali am ales – Jurnalul acvaristului începător (III)

Am instalat, setat și ciclat acvariul, am scăpat de puful de pe rădăcină, într-un final am găsit și câteva plante, dar am adăugat și pești ornamentali, bineînțeles: o trupă de Neoni, câțiva Guppy și trei Corydoras panda. Sincer să fiu, mă așteptam ca măcar la capitolul pești ornamentali să stea mai bine petshop-urile locale, dar m-am înșelat. Găsești mulți Goldfish, sanitari și Guppy, mai rar cichlide sau specii de apă marină. Oricum, am avut noroc să găsesc exact ce îmi doream. Un lucru bun a fost că am cumpărat pești sănătoși, cu care nu am avut probleme de-a lungul timpului. M-am documentat înainte despre cum să aleg corect peștii din petshop și te sfătuiesc și pe tine să ții cont de următoarele lucruri:

  • să fie vioi;
  • să nu prezinte răni, bubițe pe corp, etc.;
  • să aibe înotătoarele intacte, neafectate de vreo boală (fungi); 
  • să nu fie alți pești morți în acvariul respectiv  – aici sunt trei variante: peștii respectivi au murit din pricina unei boli, a unui șoc sau din cauze naturale (dar nu poți știi care-i adevărul);
  • dacă mai ai și alți pești acasă sau vrei să pornești de la zero cu mai mulți pești din specii diferite, caută ca acestea să fie compatibile; 
  • urmărește, pentru o perioadă puțin mai lungă, comportamentul peștilor ornamentali din locația de unde vrei să-i cumperi, pentru a observa dacă înoată ciudat sau se freacă de substrat/decorațiuni/plante. 
Ce pești ornamentali am ales

De ce am ales Neoni, Guppy și Cory

Am ales Neonii și Cory pentru că sunt pești de banc și stau în locuri diferite ale acvariului: Neonii preferă partea de mijloc, Cory pe cea de la bază. Îmi plac Neonii pentru comportamentul lor ”cazon”, sunt ca niște soldăței luminoși care oferă frumusețe și un model de disciplină întregului peisaj. La polul opus se regăsesc Guppy: aceștia sunt mai năzdrăvani, în special masculii care nu pregetă în a fugări femelele (de aceea, se și recomandă să fie două – trei femele la un mascul de Guppy). Dar tot masculii sunt și cei care aduc un plus de eleganță acvariului și îmi place să le urmăresc dansurile de curtoazie, când își încordează corpurile și-s ondulează cozile cu un colorit deosebit, în încercarea de a impresiona femelele. 

Îți dai seama că Guppy s-au înmulțit, puietul a supraviețuit într-un număr destul de mare (ulterior am dat din pui, dar și din femele). 

I-am lăsat la urmă pe Cory, aceștia fiind preferații mei. Deși nu excelează la capitolul frumusețe, consider că sunt niște pești foarte expresivi, cu un comportament destul de liniștit și interesant de urmărit. Hai să-ți spun, punctual, ce anume îmi place la ei: 

  • stau grupați sau se urmăresc atent unul pe celălalt, cu alte cuvinte nu se scapă din ochi și ”călătoresc” împreună prin acvariu;
  • sunt relativ liniștiți și nu-și deranjează colocatarii 🙂
  • sunt foarte haioși și harnici atunci când scormonesc prin substrat după diverse rămășițe; 
  • modul de hrănire este interesant, atunci când iau nisip în gură, îl filtrează și îl scot afară prin branhii; 
  • și procesul de împerechere este interesant și aș vrea să menționez aici un fragment dintr-un articol despre Cory Panda pe care l-am citit pe site-ul aquapedia: ”Pentru a iniția procesul de reproducere se recomandă adiția de apă mai rece, oxigenată în acvariu. În mediul lor natural, acest lucru corespunde cu sezonul ploios. Deoarece în biotopul lor natural sezonul ploios duce la creșterea de mâncare organică din apă, hrănirea cu astfel de mâncare poate fi un stimul suficient pentru declanșarea procesului de depunere. Astfel, masculii încep sa fugărească frenetic femelele, care încep să-și dezvolte icrele (ouăle) în tractul reproductiv. După ce se încarcă de icre, femelele devin receptive la atenția masculilor. Într-un final, un mascul va reuși să curteze o femelă folosindu-și mustățile pentru a o stimula, la început “mângâindu-i” pedunculul caudal, apoi fontanela și partea din față a capului. Dacă femela este receptivă, atunci masculul se va poziționa în fața ei, așa încât gura femelei să fie în apropiere de una din înotătoarele pectorale ale masculului. Masculul prinde mustățile femelei între aripioara pectorală și corp, iar acest lucru stimulează femela să împingă masculul. Dacă urmăriți acest proces de sus, peștii formează un “T” în această poziție. Presiunea pe care femela o pune apăsând pe corpul masculului stimulează eliberarea spermei. Deși acest proces nu a fost documentat științific, se pare ca femelă prinde sperma și o direcționează prin branhii într-un curent care o duce până la înotătoarele pelvine. În acel moment, femela eliberează un ou (câteodată două) ce este astfel fertilizat, și cu acesta între înotătoarele sale pelvine cauta un loc să-l depună. În acest timp, unul sau mai mulți masculi o urmăresc, fiecare căutând să fie alesul pentru a fertiliza următorul ou. O femelă poate produce până la 25 ouă în timpul unui proces de împerechere, ce poate dura în jur de 4-5 ore.”  Doi dintre cei cinci Cory pe care îi am acum sunt concepuți în acvariul propriu, din primii Corydoras introduși în 2020 care și acum dau din mustăți de fericire. 
Pești ornamentali cory panda

Îți povesteam în prima parte a jurnalului cum am găsit într-un final câteva plante la o persoană pe un grup local de acvaristică. Aici, majoritatea acvariilor sunt împopoțonate cu plante artificiale, din păcate. Ah, și cu substrat din pietricele multicolore, unele chiar fosforescente, de parcă nu ar fi fost suficiente plantele din plastic. Dar nu vreau să mai bat apa-n piuă pe subiectul ăsta, ci să-ți spun că, odată cu plantele, au venit și câțiva melci care s-au aciuiat bine merci în acvariu, s-au înmulțit, normal, repede-repede, cum doar lor le iese și, o bună perioadă de timp, am fost copleșit de numărul lor. Acum, situația este una echilibrată: nu am renunțat în totalitate la ei (sunt melci comuni, din aceia micuți), iar aceștia trăiesc fericiți pe lângă peștii pomeniți mai înainte. Consumă resturile de hrană, în special și, până acum, au fost inofensivi pentru ecosistem. Ba chiar am ajuns să-i folosesc pe post de ”barometru”: când observ că s-au înmulțit excesiv, îmi dau seama că hrănesc prea mult peștii. 

Ce hrană pentru pești ornamentali am ales

Că tot a venit vorba de hrană, mai înainte de a enumera sortimentele cu care le satisfac poftele, trebuie să mărturisesc că, la început, am picat în păcatul lăcomiei, dar nu pentru mine, ci pentru ei. Deși citisem că nu este bine să le dau prea multă mâncare, mă obișnuisem să le presar din sortimentul lor preferat atât dimineața, înainte de a pleca la birou, cât și după amiaza, când reveneam acasă. În plus, strecuram și o pastilă pentru Cory, iar aceștia se ospătau pe îndelete, făcându-le loc și celorlalți pe lângă iei să guste din bunătăți. 

Verifică prețul produselor Tetra

Așa am obsevat că apa se murdărea mult prea repede, mai ales din cauza deșeurilor și a hranei neconsumate. Concluzia nu a întârziat să apară – le ofeream prea multă mâncare. La fel de repede a apărut și soluția: le-am redus porția la una singură pe zi (plus o pastilă pentru Cory). 

Am ales hrana de la Tetra, și nu doar pentru tradiția brandului, ci pentru că peștilor le place tare mult. Iată ce se regăsește în meniul lor:

TetraMin Flakes – hrană completă sub formă de fulgi, cu conținut de nutrienți de înaltă calitate, ce oferă o dietă completă peștilor. Acești fulgi plutesc o vreme, înainte de a se scufunda mult, ceea ce-i face potriviți pentru o comunitate mixtă de pești. 

TetraMin Granule – aliment complet sub formă de granule cu scufundare lentă. Conține prebiotice care ajută la susținerea funcțiilor organismului și la conversia alimentelor.

Tetra TabiMin – hrană completă sub formă de tablete pentru hrănirea echilibrată a peștilor care se hrănesc de pe fundul apei. Acesta este sortimentul preferat al peștilor mei Cory alături de Tablete Tetra Pleco. Acesta din urmă este îmbogățit cu spirulină, foarte benefică pentru sănătatea peștilor. Ambele tipuri de tablete pot fi amplasate acolo unde este necesar, se scufundă rapid și eliberează încet mâncarea. 

Nu uita: oricât de tare ți-ai dori să ai un acvariu plin de pești ornamentali, este foarte important să menții un echilibru stabil între numărul de pești și volumul acvariului. Într-un acvariu suprapopulat, nivelul substanțelor toxice crește rapid, iar peștii nu au suficient spațiu să se miște în voie. 

În loc de încheiere, îți las câteva sfaturi care sper să-ți fie de folos în gestionarea corectă a acestui hobby:

 

*foto: arhivă personală

va urma

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *