23 de moduri prin care să-ți faci pisica fericită
Pisici,  Recomandări

23 de moduri prin care să-ți faci pisica fericită

Hai să-ți spun cum am ajuns să scriu despre 23 de moduri prin care să-ți faci pisica fericită, tocmai eu, care nu am pisică, dar o ador pe cea a soră-mii (las mai jos o foto cu el – da, e un mâț, ca să-nțelegi că n-ai cum să nu-l adori).

23 de moduri prin care să-ți faci pisica fericită
Mango, nepotu` 🙂

Zilele trecute mi-am descărcat de pe platforma scribd (dacă vrei să afli mai multe despre ea, aruncă un ochi aici – Carte tipărită, ebook sau audiobook) cartea lui Zazie Todd – ”Wag – The Science of Making Your Dog Happy”. Mi-au plăcut tare mult atât stilul în care este scrisă, cât și informațiile conținute. Atât de mult încât am început să caut și alte informații oferite de Zazie Todd care, by the way, are un doctorat în psihologie, a absolvit academia pentru instructori canini plus are un certificat de competențe în comportament felin eliberat de International Cat Care. Tare, nu? Printre altele, semnează și o rubrică în Psychology today și are un site cu super info utile pentru toți cei care au animale de companie: Companion Animal Psychology.

De la ”Wag – The Science of Making Your Dog Happy” am ajuns foarte ușor la ”Purr: The Science of Making Your Cat Happy”, carte în care se regăsesc și cele 23 de moduri prin care să-ți faci pisica fericită.  True story: există o mulțime de moduri foarte simple prin care poți să-ți ajuți pisica să aibă o viață mai fericită. Dacă înțelegi cu adevărat ce le place pisicilor, îți va fi la îndemână să le oferi lucrurile de care au nevoie.

Mai multe surprize, mai multe jocuri, mai multe locuri unde să-și facă siesta. Cam așa stau lucrurile cu fericirea pisicii, dar hai să ți le descriu un pic mai pe larg, ca să știi fix care sunt cele 23 de moduri prin care să-ți faci pisica fericită:

1. Păstrează jucăriile pisicii într-o cutie și nu le scoate pe toate când vrea să se joace, ci doar câteva dintre acestea. O dată pe săptămână, pune jucăriile deoparte și scoate altele diferite. Păstrând tot timpul câteva jucării ”noi”, pisica va fi interesată de ele și se va juca cu mai mult entuziasm.

2. În loc să-ți mângâi pisica așa, dintr-o dată, pe nepusă masă, cheam-o și așteaptă să vină la tine. E adevărat că s-ar putea să nu vină de fiecare dată când o strigi, și oricum va primi afecțiune din partea ta. Însă, în momentul în care va răspunde chemării tale, pe lângă alint și mângâierile care-i plac, îi poți oferi ceva bun, o recompensă delicioasă. Astfel, îi vei construi și întări un comportament adecvat.

3. Când pisica este în apropiere, scutură pachetul/pliculețul cu recompense și apoi oferă-i una. Fă asta de câteva ori și ea se va obișnui să vină la tine de fiecare dată când aude sunetul… pliculețului. 😉

4. Hmm, preferi ca ea să vină la tine doar când îi dai o comandă verbală, de exemplu, când îi spui  „Aici, (numele ei)!”? E ok și așa: rostește comanda înainte să agiți pliculețul cu recompense. În curând, pisica va începe să vină la auzul comenzii.

5. Cumpără-i un stâlp de zgâriat mai înalt, astfel încât să aibă mai mult spațiu de desfășurare și loc mai mult să se întindă (pe verticală) atunci când îl zgârie.

6. Oferă pisicii tale o recompensă gustoasă și după ce a folosit stâlpul de zgâriat. De-a lungul timpului, acest lucru o va motiva să folosească stâlpul în locul mobilierului din locuință pentru ascuțirea gheruțelor.

23 de moduri prin care să-ți faci pisica fericită

7. Oferă-i puțină hrană înainte de culcare. Cu siguranță pisica ta are un orar de hrănire prestabilit și, pentru că ești o persoană responsabilă, i-ai împărțit necesarul zilnci de hrană în mai multe porții mici pe care să i le oferi pe parcursul întregii zile. Ei bine, una dintre acestea, practic ultima din zi, oferă-i-o drept cină, înainte de culcare. În acest fel, sunt șanse mari să nu te mai trezească la ore foarte matinale pentru micul dejun.

8. Fă-ți timp seara, de preferat înainte de cină, să te joci cu pisica folosind o baghetă. În această manieră îi este stimulat instinctul de prădător și, după cum ai bănuit, o și obosește puțin, ajutând-o să adoarmă mai repede.

9. Poți să-i faci jucărioare dintr-un elastic de păr prins cu un cordon, dintr-un ghemotoc de hârtie sau o bucată de material. Bineînțeles, trebuie să ai grijă ca acestea să fie sigure pentru pisică și să le strângi și să le pui în cutia ei cu jucării după fiecare partidă de joacă.

10. Rămânem în sferă jucăriilor și, iată o super idee pe care și tu o poți încerca pentru pisica ta: fă-i o jucărie puzzle pentru recompense. E simplu: ia o cutie de șervețele și umple-o cu tuburi de carton (rămase de la hârtia igienică); pune bunătăți în unele tuburi pentru ca pisica să le îndepărteze cu labele. Sau, fă câteva găuri într-un tub de carton și închide capetele acestuia, astfel încât pisica să fie nevoită să-l rostogolească pentru a scoate recompensele din el.

11. Curăță-i litiera mai des. Pisicilor le place să fie curate și, de asemenea, preferă ca și litiera lor să fie întocmai, așa că, cel puțin o dată pe zi adună mizeria lăsată în urmă de pisică.

12. Pune-i la dispoziție o cutie de carton. Aceasta este poate cea mai ușoară modalitate de a oferi pisicii tale un loc suplimentar de a se ascunde și/sau o suprafață orizontală numai bună de zgâriat.

13. Ai dus-o la veterinar de curând? Nu uita să-i cureți bine cușca sau geanta de transport pentru a scăpa de mirosul caracteristic cabinetelor medicale, căci multe dintre animalele de companie nu îl agreează.

14. Pune o păturică pufoasă în cușca sau geanta de transport a pisicii și du-o într-o cameră în care pisica ta se simte confortabil. Aici se întinde în cușcă/geantă să se relaxeze. Astfel, vei transforma acest ”mijloc de transport” într-un loc primitor, pe care pisica îl preferă, în loc de ceva amenințător care prezice o vizită la veterinar.

15. Alege ceva mai uzat, ca să nu te deranjeze că se va umple de păr de pisică. În acest mod, pisica te va simți mai aproape, oricând.

16. Pune o pătură moale sau un culcuș pentru pisici pe birou, astfel încât pisica ta să aibă un loc unde să tragă un pui de somn în timp ce ești la computer.

17. În loc să răstorni crochetele pisicii într-un recipient de depozitare, sigilează punga/sacul și păstreaz-o/păstrează-l în recipient.

18. Dacă ai mai multe pisici, ai grijă să ai mai multe din toate: mai multă hrană, mai multe castroane, mai multe jucării, mai multe culcușuri/pături/cuști sau genți de transport. Pisicilor nu le place să împartă!

19. Eliberează puțin spațiu pe un raft cu cărți sau o comodă pentru a oferi pisicii un loc unde să se cocoațe și să cerceteze camera.

20. Cumpără un covoraș de sisal și atârnă-l bine de perete pentru a crea pentru pisică un loc potrivit pentru cățărat.

21. Dacă pisica ta stă doar în interior, adu-i ceva de afară, câteva lucruri care sunt sigure pentru ea, de exemplu, pietre mai mari, frunze sau conuri de brad. Pune-le undeva la vedere astfel încât pisica să le găsească și urmărește-o cum le explorează.

22. Când pisica nu este atentă, ascunde o recompensă pe care să o găsească mai târziu.

23. Dacă observi o schimbare bruscă în comportamentul pisicii tale, nu presupune că este ciudă sau că are ceva cu tine. În schimb, du-o la veterinar ca să excluzi prezența unei probleme medicale serioase.

***

Găsești mai multe sfaturi legate de cum să ai grijă de pisica ta, cum să o faci mai fericită (împreună cu baza științifică din spatele lor) în cartea ”Purr: The Science of Making Your Cat Happy”.

(sursă de inspirație – Zazie Todd / psychologytoday.com)

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *