La un pas de moarte: cum a scăpat un australian dintre fălcile unui crocodil
În Australia, un bărbat a supraviețuit recent atacului unui crocodil. Un expert explică pentru portalul livescience.com cum a fost posibil ca bărbatul să se salveze.
Marcus McGowan făcea snorkeling la aproximativ 40 de kilometri de coasta Cape York din Queensland, când un crocodil de apă sărată (Crocodylus porosus) l-a atacat din spate. Aceste reptile au cea mai puternică forță măsurată a mușcăturii dintre toate animalele de pe Pământ. Dar McGowan a deschis fălcile reptilei înainte ca acestea să-l preseze… definitiv.
„Am putut să-i deschid fălcile suficient de mult pentru a-mi scoate capul”, a mărturisit McGowan într-o declarație publicată de Cairns and Hinterland Hospital and Health Service. „După asta, crocodilul a încercat să mă atace a doua oară, dar am reușit să-l împing cu mâna dreaptă, care, ulterior, a și fost mușcată și rănită”.
Bărbatul a fost dus la spital și tratat pentru răni la nivelul scalpului și în zona mâinii drepte – răni relativ minore, având în vedere că a fost față în față cu unul dintre cei mai puternici prădători ai planetei.
O mușcătură puternică
Crocodilii sunt foarte cunoscuți pentru fălcile lor asemănătoare cu o menghină. „Ar putea părea că au gâturi foarte grase, dar de fapt acesta este un mușchi suplimentar al maxilarului”, a declarant pentru Live Science Paul Gignac, cercetător la Universitatea din Arizona.
Conform unui studiu din 2012, al cărui co-autor este Paul Gignac, acest mușchi uriaș al gâtului – cunoscut sub numele de mușchi pterygoideus ventral – permite crocodililor adulți de apă sărată să-și strângă prada cu o forță de 16.460 de newtoni.
McGowan crede că crocodilul care l-a atacat avea o lungime de aproximativ 2 până la 3 metri, ceea ce sugerează că era un exemplar tânăr. Cu toate acestea, chiar și crocodilii tineri pot avea o mușcătură serioasă, generând aproximativ 1.112 newtoni forță în partea din spate a maxilarelor, spune cercetătorul Paul Gignac.
„Este surprinzător că bărbatul atacat a supraviețuit”, a spus Gignac. ”Se știe despre crocodili că nu obișnuiesc să dea drumul la pradă odată ce au apucat-o”. Gignac a remarcat că „acest bărbat este probabil deosebit de norocos că exemplarul care l-a atacat era fie prea mic, fie nu avea o poziție bună pentru a începe să se rostogolească”, un comportament cunoscut sub numele de „death roll”, în care crocodilii se răsucesc violent în apă în timp ce își țin prada, pentru a o dezorienta sau dezmembra. „În caz contrar, s-ar fi putut întâmpla ca persoana în cauză să-și fi pierdut un membru”.
Și-a văzut moartea cu ochii
Dar cum mai exact a scăpat McGowan de strânsoarea ca de menghină a crocodilului? Ar putea fi câțiva factori în joc. În primul rând, este posibil ca crocodilul să nu fi putut să-și înfășoare întreaga falcă în jurul bărbatului.
„Forța mușcăturii scade pe măsură ce prada se află la o distanță mai mare de articulația maxilarului”, a spus Gignac. „Așadar, vârful botului crocodilului va avea de obicei o forță de mușcătură cu aproximativ 40% mai mică și asta se datorează doar fizicii din spatele modului în care funcționează pârghiile.”
Este posibil ca rezistența crocodilului să fi jucat un rol important. Reptilele sunt animale cu sânge rece sau ectoterme, ceea ce înseamnă că se bazează în mare parte pe surse externe de căldură pentru a-și gestiona temperatura corpului și au un metabolism mai lent decât animalele cu sânge cald sau endoterme. Ca rezultat, de obicei au rezerve mai mici de energie decât majoritatea animalelor endoterme. Așa că, deși atacul unui crocodil poate fi devastator la început, „animalul obosește destul de repede”, mărturisește Gignac, adăugând că crocodilii au nevoie de odihnă înainte de a atinge din nou performanța maximă.
În aceste condiții, da, este posibil ca un om să se elibereze dintre fălcile unui crocodil. Când sunt atacați, oamenii eliberează adesea cantități masive de adrenalină, care accelerează inima și ritmul respirator. Această reacție crește oxigenul trimis către mușchi, oferind un boost temporar de energie.
„Un bărbat matur, cu un nivel ridicat de adrenalină, ar putea – în această situație – să deschidă maxilarul unui crocodil”, a spus Gignac. „Bineînțeles că e un lucru dificil, dar, știi, când nu ai cu adevărat altă opțiune, încerci orice și mergi înainte.”
Deci ce ar trebui să faci dacă ești față în față cu acest prădător de categorie grea?
„Dacă ai un obiect cu tine și ai mijloacele necesare pentru a căuta ochii animalului, acesta este probabil cel mai sensibil loc de pe capul unui crocodil sau al unui aligator”, afirmă Gignac. „Dar cel mai bun sfat al meu este să nu intri într-un astfel de scenariu în care trebuie să lupți împotriva unui aligator sau a unui crocodil.”
Știai că…
… prin comparație cu un crocodil, forța mușcăturii unui om este de circa 890 newtoni, iar cea a leilor, tigrilor și hienelor de aproximativ 4.450 newtoni?
***
foto: canva