Educaţia perfectă – 5 secrete care fac diferenţa
De câțiva ani încoace, mă învârt prin lumea bloggerilor. În fiecare zi descopăr blogguri noi, oameni pasionaţi de diverse domenii, oameni dedicaţi scrisului, creatori desăvârşiţi care nu încetează să mă uimească. Aşa am dat şi peste Margaux: Primitif-addict.com, blogul care-ţi permite să-ţi ”îmblânzeşti” câinele şi te ajută să-l înţelegi mai bine. Aşa cum corect ai bănuit, Margaux scrie despre câini şi despre educaţia pe care noi suntem datori să le-o oferim. Unul dintre articolele ei care mi-a atras atenţia, face referire la cinci secrete în arta educației canine, „secrete care fac diferenţa” după cum însăşi Margaux menţionează.
Nu este vorba despre ceva greu sau complicat, din contră: sunt reguli şi sfaturi simple, dar pe care mulţi dintre posesorii de câini nu le pun în practică. Este păcat să nu ţinem cont de ele pentru că, fiind pe deplin în asentimentul lui Margaux, aceste mici secrete vor întări relaţia pe care o ai cu câinele tău şi-l vor transforma pe acesta din urmă într-un prieten educat.
Cuprins
„Educaţia este mişcarea din întuneric spre lumină.”(Allan Bloom)
1. O bună stare de spirit
Ai venit acasă după opt ore de lucru şi două ore pe drum, timp în care ai schimbat două mijloace de transport şi ai făcut şi piaţa. Eşti epuizat şi visezi doar să te odihnești, dar ajungi acasă şi câinele tău „te ia de bun”! Ţopăie fericit în jurul tău, îşi aduce mingea să i-o arunci şi îţi cere, lătrând şi gudurându-se pe lângă tine, să-l duci afară.
Te îmbărbătezi şi, fără chef, aprobi să-l duci pe afară, să daţi două ture de bloc. Reîntors în casă, cheful nu pare să-ţi revină. Aprinzi televizorul şi gândul îţi fuge la ce să pregăteşti de mâncare pentru cină. Practic uiţi să te ocupi aşa cum trebuie de câinele tău. Te aştepţi ca relaţia voastră să evolueze? Vrei să ai un câine cuminte, educat şi fericit în condiţiile în care starea ta de spirit este deplorabilă? Cu asemenea atitudine niciodată nu vei obţine lucruri pozitive de la prietenul tău.
Dacă ţi-ai propus ca în fiecare zi după ce te întorci de la serviciu, să lucrezi câteva minute la educaţia câinelui tău, ei bine, pentru acest lucru trebuie să te lepezi de lene şi ignoranţă şi să afişezi o stare de bună dispoziţie. Aşa că, zâmbeşte, închide televizorul şi lasă pe mai târziu meniul pentru cină. Cel mai bine este să fii calm, disponibil pentru câinele tău şi răbdător. Abia când îţi vei schimba atitudinea vei obţine de la el lucrurile pozitive pe care ţi le doreşti.
Dacă încerci să-l înveţi un truc nou, o comandă nouă, dar mintea îţi este în altă parte, eşti obosit sau nu ai chef de nimic, câinele va simţi fiecare stare pe care o ai şi atenţia lui nu va fi la cote ridicate. Scopul este de a petrece timp de calitate în compania câinelui tău, cu plăcere şi bună dispoziţie, nu din obligaţie.
2. Şedinţele de dresaj sunt prea lungi?
Câteodată, este mai bine să optezi pentru trei şedinţe de dresaj a câte trei minute fiecare, decât pentru o singură şedinţă de 10 minute. S-a demonstrat că un câine învaţă mai bine în timpul şedinţelor scurte, de câte trei-cinci minute, cu pauze mai lungi în ele, decât într-o singură şedinţă mai lungă şi obositoare. În cadrul unei şedinţe de educaţie câinele este stimulat şi fizic, dar mai ales mental, iar creierul său are nevoie de repaus înainte de a reanaliza comenzile primite.
3. Mai lasă de la tine şi redu din exigenţe
De regulă, avem aşteptări mari de la cei din jur. De la familie, prieteni, colegi, dar şi de la câine. Dacă în timpul unei şedinţe de dresaj nu a efectuat corect o comandă, nu înseamnă că el ar fi de vină ci tu, omul. Cu siguranţă, din grabă, ai sărit peste vreo etapă sau nu te-ai priceput să-i explici ce aşteptări ai de la el. Dacă nu eşti un profesor strălucit, lucrează la acest aspect. Graba nu are ce căuta în procesul de educație. Aminteşte-ţi că „graba strică treaba” . Fii mai răbdător şi tolerant. Dacă este nevoie, revino asupra lecţiilor trecute până când câinele şi-a însuşit corect comenzile respective.
4. Şedinţele de dresaj trebuie să devină un obicei constant
Alege un moment din zi pe care să-l respecţi cu stricteţe. Fie că le fixezi dimineaţa, fie înspre seară, şedinţele de dresaj trebuie să aibă loc. Nu uita că nu durează decât câteva minute. Importante sunt şi repetările. Foloseşte-te de momente precum pauza publicitară din timpul serialului preferat pentru a exersa cu câinele noile comenzi predate.
5. Fii clar şi consecvent!
Fii clar şi consecvent atunci când îi ceri câinelui să facă ceva. Acesta trebuie să înţeleagă ce aşteptări ai de la el. Sunt cazuri în care îi dai o comandă şi, înainte de a şi-o însuşi, schimbi cuvântul. De exemplu, când îl chemi la tine, la început îi spui „Vino!” şi apoi „Vino aici!” Pentru câinele tău, această alăturare de cuvinte poate fi ciudată şi nu va înţelege că ambele comenzi reprezintă, practic, acelaşi lucru.
Cu ajutorul acestor reguli sau secrete, relaţia dintre tine şi cel mai bun prieten va funcţiona mult mai bine. Eu am de gând să aplic fiecare secret şi îţi propun şi ţie să faci întocmai!
Sursă foto: pixabay.com
4 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: