Câini

Știai că argiloterapia este eficientă şi pentru câini?

Folosesc argila de când am aflat că este benefică pentru detoxifierea organismului. Am folosit-o cu succes şi în măştile de frumuseţe. ”Știai că argiloterapia este eficientă și pentru câini?”, m-a întrebat, de curând, o prietenă. Tot ea mi-a mărturisit că atât argila albă sau caolina, cât şi cea verde, ar fi remedii excelente pentru unele afecţiuni canine. „Interesant!” mi-am spus, şi-am pornit la vânătoare de informaţii. Da, domnule, argila este eficientă şi pentru câini. Ca să te convingi, îţi ofer în continuare câteva argumente, plus îți recomand să arunci un ochi pe site-ul Dogs naturally magazine.

„Pământul viu”, un remediu de mii de ani

Argila este o rocă sedimentară, compusă în principal din silicaţi, fragmente de cuarţ, mică, fier, carbonaţi şi numeroase oligoelemente. Se regăsește în mai multe culori, ce ce înseamnă că are compoziţii diferite. Cele mai des întâlnite sunt cele de culoare albă, gri şi verde. Specialiştii o recomandă pe cea albă pentru uz intern şi pe cea verde pentru uz extern, cea gri fiind indicată în ambele tipuri de cure.

În cazul oamenilor şi, în anumite situaţii, şi în cazul animalelor, argiloterapia este folosită atât intern (diluată în apă, sub formă de comprimate sau capsule) cât şi extern (sub formă de cataplasme şi compresii, băi de nămol şi măşti de frumuseţe). Argila este un remediu natural minunat, preţios şi cu utilizări multiple, cunoscut de mii de ani. Abia de curând s-a dovedit că ar avea un rol important şi în tratarea unor afecţiuni cu care se confruntă cel mai bun prieten al omului. 

Argila albă

Toate suferinţele şi inflamaţiile peretelui intestinal de la nivelul colonului (colite, colici, enterite, diaree, etc) şi tulburările gastrice (de la nivelul stomacului) îşi găsesc remediul într-o cură cu argilă. Aceasta durează aproximativ trei săptămâni și este însoţită, în mod automat, de un regim alimentar sănătos şi echilibrat. Vom da animalului bolnav să bea apă de argilă. Singurul efect secundar pe care respectiva cură îl poate avea este o uşoară constipaţie. Aplicată pe piele, argila (atât cea albă, cât şi cea verde) împiedică dezvoltarea elementelor patogene şi favorizează regenerarea celulară.

Argiloterapia este eficientă şi pentru câini

Argila verde Montmorillonite

Acest tip de argilă are foarte multe proprietăţi, iar dintre ele le amintim pe cele absorbante, cicatrizante, calmante, purifiante şi de regenerare. Argila verde este antiseptică şi antibiotică având o putere foarte mare de regenerare celulară. Este foarte bogată în magneziu, oxid de fier, aluminiu, mangan, siliciu şi oxid de calciu. Siliciul, aluminiul şi zincul sunt trei ingrediente care ajută la regenerarea ţesuturilor.

Câinii care suferă de afecţiuni ale ţesutului cutanat pot fi trataţi folosindu-se extern argila verde, în vazuri de piodermită, dermatită atopică, demodecie, pecingine, zone pruriginoase, mici răni, eczeme, etc. Terapia cu argilă verde mai este utilizată în:

  •  patologiile reumatismale;
  •  artitele prezente mai ales la câinii seniori și vin în completarea curelor cu siliciu organic sau fitoterapiilor adaptate de la caz la caz;
  • în afecţiunile sistemului circulator;
  • boli gastro-intestinale (administrarea internă);
  • curele de după o intervenţie chirurgicală;
  • stimularea sistemului imunitar;
  • reducerea perioadei de convalescenţă. 

Numeroasele oligoelemente prezente în argilă au o acţiune de reechilibrare şi stimulare a funcţiilor organismului în caz de oboseală generală, astenie, convalescenţă, surmenaj. Argila verde mai este utilizată în caz de hematoame şi răni la nivelul lăbuțelor. O simplă cataplasmă cu argilă duce la dispariţia durerilor şi umflăturilor.

Ştiai că argila are rol radioprotector?

Ei bine, afli acum că argila are puterea de a absorbi excesul de radiaţii asupra organismului care a fost supus unei surse radioactive intense. Astfel, argila ar putea să asigure o anumită protecţie organismului afectat de radiaţii ionizante. De asemenea, în caz de tratament prin radioterapie anticanceroasă, aplicarea de argilă, între două şedinte, permite suportarea mai bună a terapiei şi ajută la cicatrizarea mai rapidă a arsurilor. Acest lucru este valabil în cazul oamenilor, dar e util și pentru animale.

Cum să utilizezi corect argila

Pentru pregătirea argilei, nu este indicat să folosești recipiente confecţionate din metal. Sunt potrivite vasele din sticlă şi spatulele dim lemn. Nu e bine să reutilizezi argila. Când apelezi la o cură internă (este valabil şi pentru oameni şi pentru câini), este bine să fie făcută dimineaţa, pe stomacul gol, sau cu o oră înainte de masă. În timpul unei cure cu argilă câinele trebuie să aibă apă proaspătă la discreţie. Dacă avem de-a face cu un exemplar care necesită împachetări sau cataplasme cu argile, acestea nu trebuie să fie nici de consistenţă foarte solidă, dar nici lichidă.

Sursă foto: freepik.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *