Clicker training – Educația câinelui, la un ”click” de tine
Află cum să ți educi corect și eficient cel mai bun prieten folosind o metodă care dă rezultatele așteptate: clicker training.
Și nu mă refer la click-ul făcut de mouse-ul calculatorului, ci la cel scos de ”Clicker”. În societatea noastră modernă, cine nu a auzit de ”Clicker” are multe de pierdut. În primul rând, un prieten educat. Cu asta, cred că am atins cea mai sensibilă coardă, pentru că sigur îți dorești alături un cățel obedient. O educație ca la carte se face prin cele mai blânde metode, cu răbdare și foarte multă dragoste și respect. Hai să-ți explic, scurt și la obiect, ce-i acela un ”Clicker”, cum funcționează și ce beneficii îți poate aduce.
Cuprins
Ce este un ”Clicker”? Dar ”Clicker training”?
O denumire atât de simplă nu poate să descrie decât un obiect pe măsură. Deși este simplu ca aspect și mod de utilizare, Clicker-ul este complex prin ansamblul de beneficii oferite celor care-i pun în aplicare tainele. Mai important decât Clicker-ul în sine este metoda de dresaj care l-a popularizat și propulsat în topul preferințelor celor mai cunoscuți instructori canini din țară și străinătate. ”Clicker training” (dresajul cu Clicker-ul) așa cum a fost lansat de Karen Pryor (fondatoarea lui) reprezintă metoda de educație bazată pe ceea ce știm despre modalitatea în care organismele vii învață.
În urma unor cercetări, s-a demonstrat că orice ființă, fie că vorbim de om sau de câini, pisici, cai, etc., este mult mai dornică să învețe și să repete anumite acțiuni dacă acestea sunt în concordanță cu propriile dorințe și nevoi. Când vrei să-ți educi câinele cu ajutorul Clicker-ului, înseamnă că-i oferi acestuia consecințele pe care el le așteaptă în schimbul unor comportamente pe care tu vrei ca el să le îndeplinească. Această tehnică de educație reprezintă un sistem de modelare comportamentală bazat pe o stimulare pozitivă.
Clicker training – Cum funcționează
Dacă încă ești sceptic în ceea ce privește utilitatea Clicker-ului, încearcă să înțelegi cum gândește un animal: când acesta ne prezintă un comportament care știe că-i va aduce o recompensă, de exemplu, înseamnă că învață într-un mod numit condiționare operantă. Este normal atât pentru noi, cât și pentru animale, să asociem o persoană, o acțiune sau un obiect, cu ceea ce ne aduce aceasta/acesta, fie că e de bine sau de rău.
În orice condiție, asocierea există, este reflexă, neintenționată. În dresaj, acest fenomen poartă numele de condiționare clasică. Iar în tehnica dresajului cu Clicker-ul, la început, se folosește condiționarea clasică, aceasta transformându-se, destul de repede, în condiționare operantă. Câinii care sunt educați prin condiționarea operantă adoptă un comportament bazat pe motivație. Ei au un scop precis și sunt mereu dornici să-și însușească noi și noi tipare comportamentale. În plus, își aduc aminte și peste ani de ceea ce au învățat, pentru că asocierile dintre respectivele comportamente și consecințele în urma învățării lor au fost plăcute. E normal ca un câine (ca și un om) să-și dorească să rețină ceva ce-i face plăcere, nu ceva ce-l stânjenește.
E mai important un sunet decât un cuvânt?
Dacă o fotografie face cât 1000 de cuvinte, află că și sunetul scos de Clicker este mai important decât un cuvânt, deoarece ”clicul” nu este un sunet pe care câinele îl aude și în alte situații. Pentru câine, ”clicul” înseamnă că va fi recompensat pentru că s-a comportat exemplar. Karen Pryor, cea care a fondat această tehnică de dresaj, spunea că acest ”clic” este ca și cum ai face o poză comportamentului câinelui. Câinele se pune în ”șezi” sau ”culcat” iar instructorul dă ”clic”. Imediat după ”clic” apare recompensa mult dorită: o mângâiere, o bucățică de mâncare, jucăria preferată. Treptat, câinele va începe să asocieze sunetul scos de Clicker cu recompensele, deci cu ceva plăcut pentru el.
Care sunt beneficiile dresajului cu Clicker-ul
Au apus vremurile metodelor tradiționale de dresaj bazate pe descurajarea prin pedeapsă a unor comportamente. Exemplele negative, pedepsele, fie că vorbim de relațiile interumane, fie că ne raportăm la cuplurile om-câine, degradează armonia, determină apariția lipsei de încredere și slăbește atașamentul. Prin educația cu Clicker-ul, te poți apropia cu succes de câinele tău, îi poți câștiga încrederea, îl poți cizela și educa așa cum îți dorești.
Iată două filmulețe interesante despre educația celui mai bun prieten prin metoda Clicker-ului
sursă foto: pixabay.com
2 comentarii
Pingback:
Pingback: